Taotraining banner

De weg is het doel

Wat het betekent om je potentieel te realiseren

We leven in een tijd waarin mensen meer dan ooit werken aan zichzelf. De een spreekt in dat kader van persoonlijke ontwikkeling, de ander van bewustwording en weer een ander van spiritueel ontwaken. Hoe je het ook noemt, het heeft iets te maken met het realiseren van je potentieel. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Er zijn ontelbaar veel manieren om je potentieel te realiseren. Ieder pad is uniek, maar kent ook universele processen. Hieronder volgt een schets van zes van deze processen en de vruchten die je onderweg kunt plukken.

1. Wijsheid
Het realiseren van je potentieel gaat voor een belangrijk deel over bewustzijnsontwikkeling. Dat is iets anders dan bewustzijnsgroei. Groei betreft het kwantitatieve aspect, terwijl bewustzijnsontwikkeling zich meer richt op de kwaliteit van je bewustzijn. Er zijn vijf niveaus van bewustzijn. De hoogste vorm noemen we Realisatie. Eén niveau daaronder zit Wijsheid. Wijsheid is het vermogen om zodanig te handelen dat het veilig en constructief is voor jezelf, je dierbaren en het grotere geheel.

Meer weten over Wijsheid? Bekijk het webinar ‘Wat is Wijsheid?!’

Cloud Climbing

2. Onsterfelijkheid
Een ‘Immortal’, letterlijk een onsterfelijke, wordt een Gerealiseerd iemand binnen de taoïstische traditie genoemd. In het taoïsme onderscheiden we vijf vormen van onsterfelijkheid. (Dit heeft niets te maken met de vijf vormen van bewustzijn.) Het bereiken van de hoogste vorm betekent dat je één wordt met het universum. Je kunt dan niet meer sterven, omdat je de werkelijkheid bént. Deze vorm van onsterfelijkheid heet Celestial Immortality.

Met Taotraining hebben we een iets bescheidener doel: Human Immortality, de tweede vorm van onsterfelijkheid. Dit wil zeggen dat je kerngezond en met een heldere geest in het leven staat, tot aan het moment dat je je laatste adem uitblaast. Je sterft dus uiteindelijk wel, maar pas als je gedaan hebt wat je hier kwam doen. En dat op rustige, vredige wijze, zonder de crashlanding in de kist die we zo gewend zijn.

Hier lees je meer over de vijf vormen van onsterfelijkheid 

3. Manifesterend vermogen
Hoe groot is je manifesterend vermogen? Hoe groot is de constructieve impact van je acties en reacties? In hoeverre ben je in staat je persoonlijke doelen te realiseren, van werkelijke betekenis te zijn voor anderen en de wereld letterlijk beter achter te laten dan toen je hier kwam?

Je potentieel realiseren hangt nauw samen met het ontwikkelen van manifesterend vermogen. Het manifesterend vermogen van een Gerealiseerde is onbegrijpelijk groot: wat hij of zij denkt, is er meteen. Dankzij Taotraining ontwikkel je steeds meer inzicht in en invloed op de transitie van potentie (iets kan) naar manifestatie (het gebeurt). Op je werk, in je relatie, waar dan ook, ontwikkel je het vermogen om dat wat je wilt ook echt te realiseren.

Hier lees je meer over het manifesteren van potentie 

4. Voortreffelijkheid
Voortreffelijkheid is het vermogen om optimaal te interacteren met de werkelijkheid. Dit is iets anders dan perfectionisme, waarbij je de werkelijkheid eerder forceert. Een voortreffelijke zal altijd zijn best doen, maar nooit vanuit wilskracht, druk en stress. Je potentieel realiseren kun je enkel vanuit veiligheid, ontspanning en verlangen. Dit zijn belangrijke thema’s in de eerste fase van Taotraining.

Hier lees je meer over stress, ontspanning en veiligheid

5. Heldere vermogens
Met de vijf zintuigen nemen we maar een zeer beperkt deel van de werkelijkheid waar – eerder 2% dan 98%. Je potentieel realiseren wil zeggen dat dit percentage toeneemt via de ontwikkeling van ‘heldere vermogens’. Dit zijn de vermogens waarmee je informatie voorbij de vijf zintuigen oppikt, bijvoorbeeld via gevoelens (intuïtie), direct weten (helderwetendheid), ‘zien’ (helderziendheid), etcetera.

Taotraining biedt tools om deze vermogens stap voor stap te (her)ontwikkelen en te leren richten, controleren en begrijpen.

Hier lees je meer over het ontwikkelen van heldere vermogens 

6. Natuurlijkheid
Een term die veel gebruikt wordt in relatie tot het realiseren van je potentieel, is persoonlijke ontwikkeling. Dat is vanuit taoïstisch perspectief gezien een tricky term. De term ‘persoonlijk’ verwijst naar de persoonlijkheid, je identiteit, en dat is nu net wat je níet bent. De persoonlijkheid is je masker, je niet authentieke zelf. Taotraining richt zich niet op het ontwikkelen van de persoonlijkheid, maar op het laten verdampen ervan. Wat er dan overblijft is wat je werkelijk bent: je ware natuur. Het is die natuurlijkheid die we willen ontwikkelen.

Je potentieel realiseren houdt ook in dat je zicht krijgt op je schaduwkanten en hoe die je leven beïnvloeden. Patronen en trauma’s uit je jeugd kun je stap voor stap helen, zodat de destructieve impact ervan steeds kleiner wordt. In dat proces van ontmaskeren omarm je de duisternis in jezelf en leer je zien welke functie deze had en hoe je die stukken schaduw kunt loslaten, die je niet meer dienen in je volwassen leven.

Mysteriescholen

Je potentieel realiseren gaat dus over de ontwikkeling van

  • bewustzijn (Wijsheid)
  • onsterfelijkheid
  • manifesterend vermogen
  • voortreffelijkheid
  • heldere vermogens
  • natuurlijkheid

Dit zijn langzame, diepgaande processen waar je je hele leven mee bezig kunt zijn. In iedere cultuur bestaan tradities die dit pad ondersteunen via zogeheten mysteriescholen. Ze helpen mensen om grip te krijgen op het mysterie van het leven en het wonder dat we zijn. Taotraining is zo’n mysterieschool.

In onze trainingen bieden we enerzijds een diepgaand en onorthodox inzicht in wat het betekent en vraagt om je potentieel te realiseren. Anderzijds bieden we een rijke verzameling praktische en krachtige tools om het pad van bewustwording te ondersteunen. Het maakt allemaal deel uit van een helder stappenplan.

Meer weten over Taotraining?
Taotraining is één van de talrijke mysteriescholen die je kunt gebruiken om je pad te lopen. Wil je meer weten over Taotraining? Hieronder vind je een aantal stappen die je nu kunt doen.

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram