Taotraining banner

De Witte Zuil en de Zwarte Zuil

Het moet een heel avontuur geweest zijn om een eencellige te zijn, drijvend in de oersoep van Moeder Aarde. Het eencellige wezen, dat zo’n drie miljard jaar geleden ontstond, was in wezen de eerste vonk van onafhankelijk bewustzijn dat op aarde ontstond, te midden van uitbarstende vulkanen, aardbevingen en ijstijden. Sindsdien heeft bewustzijn zich ontwikkeld tot ongelooflijk complexe systemen, waaronder de mens.

Het taoïsme kent een schematische voorstelling van het menselijk bewustzijn, zoals we dat nu kennen. Er worden vijf vormen van bewustzijn onderscheiden: Psychose, Verwarring, Specialisatie, Wijsheid en Realisatie. Dit overzicht in vogelvlucht is weergegeven in onderstaande afbeelding.

Tempelpoort
Yin Yang 512

Waar staan de Zwarte Zuil en Witte Zuil voor?
De training van Wijsheid, de vierde vorm van bewustzijn, rust op twee pilaren, de Zwarte Zuil en de Witte Zuil. Dit artikel gaat over de betekenis van deze twee zuilen. De aanduiding ‘zwart’ en ‘wit’ heeft niets te maken met zwarte of witte magie, maar verwijst naar het zwart en wit van het bekende Yin-Yang symbool. Het zijn in wezen twee wezenlijk verschillende, maar essentiële manieren van trainen, die alleen als ze evenwichtig en gelijktijdig getraind worden zorgen voor échte groei en bewustwording.

De Witte Zuil
De Witte Zuil training is dat deel van de training die plaatsvindt als de zon op is, als je wakker bent, als je zit of staat. Deze vorm van training wordt van bovenaf geïnspireerd door het witte licht van de mannelijke Yang-energie. Het is het actieve gedeelte van de training, waarin het draait om begrijpen, doen, diagnosticeren en overdragen.

De Zwarte Zuil
De Zwarte Zuil is dat deel van de training die plaatsvindt als de zon onder is, als je slaapt, als je droomt, als je horizontaal bent. Ze wordt gevoed van onderaf, vanuit de duisternis van de vrouwelijke Yin-energie. Hier is voelen, ervaren en overgave belangrijk. Uiteraard hoort de Droomtraining bij de Zwarte Zuil, maar ook het ‘Medicijn’ maken en het vanuit overgave laten ontstaan van bepaalde vermogens.

Zwarte Zuil
Yin
Zon onder
Passief
Droomtraining
Onzichtbaar
Horizontaal
Onvoorspelbaar
Ervaren
Voelen
Overgave
Vrouwelijk
Medicijn
Intuïtie
Macht

Witte Zuil
Yang
Zon op
Actief
Zichtbaar
Kennis
Herhaalbaarheid
Structuur
Verticaal
Begrijpen
Diagnose
Controle
Mannelijk
Ken U zelve
Kennis

De meeste mensen hebben een natuurlijke hang naar één van de twee zuilen. Onze maatschappij is voornamelijk Witte Zuil georiënteerd, waardoor de wijsheid van de Zwarte Zuil niet altijd op waarde geschat wordt. Beide zijn echter even belangrijk voor je bewustzijnsontwikkeling. De ene zuil is niet belangrijker of beter dan de andere. Als je van jezelf weet dat je meer neigt naar de Witte Zuil doe je er goed aan om juist de Zwarte Zuil te trainen, en vice versa. Als er een te groot verschil in training is tussen de Witte en Zwarte Zuil ontwikkelt je bewustzijn zich niet evenwichtig. Hoe dat eruit ziet lees je hieronder.

Overmaat aan Witte Zuil – ‘Ik weet alles over zwemmen, maar ik kan niet zwemmen.’
Mensen die te veel met de Witte Zuil bezig zijn, zijn hoofdzakelijk bezig met begrijpen en doen. Ze begrijpen precies wat inwijding inhoudt, ze kennen alle formules en oefeningen uit hun hoofd, maar zijn niet in staat om de effecten ervan te ervaren. Dit zijn de mensen die al jarenlang trainen maar er nog altijd ongezond uitzien, weinig vitaal zijn, emotioneel snel uit balans raken en maar niet in staat lijken om hardnekkige gewoontes los te laten. Het zijn ook de mensen die precies weten welke stappen nodig zijn om bijvoorbeeld de I-kracht te activeren en dat ook heel correct en nauwgezet uitvoeren, maar die na jaren nog steeds niet weten hoe het voelt om in ‘I’ te zijn.

Overmaat aan Zwarte Zuil – ‘Ik kan heel goed zwemmen, maar ik weet niet hoe ik het doe en ik kan het je ook niet uitleggen.’
Mensen die zich voornamelijk richten op de Zwarte Zuil kunnen in de valkuil terechtkomen van alleen maar bezig zijn met ervaren. Ze hebben het vermogen om van alles te voelen, maar begrijpen niet goed wat ze overkomt en zijn ook niet in staat om die ervaringen actief te beïnvloeden, laat staan ze aan anderen over te dragen. Vaak hebben deze mensen moeiteloos contact met het Innerlijk Landschap en maken ze daar van alles mee. Ook hebben ze vaak genezende vermogens, maar ze hebben geen idee hoe ze het doen. Deze naturals zijn vaak al vertrouwd met de I-kracht, nog voordat ze de oefening kennen. ‘Oh, dat’, zeggen ze dan. Instructies kunnen bij een Zwarte Zuiler zelfs averechts werken.

Lärm
Bewustwording is een bitterzoet proces. Enerzijds is er niets mooier dan groeien als mens, anderzijds ontkom je er niet aan dat je op een gegeven moment oog in oog komt te staan met je ziektes, trauma’s en patronen. In dat kader gebruikt Steiner de treffende term ‘Lärm’: de intense pijn die ontstaat ten gevolge van bewustwording. Bewustwording is ongelooflijk, wonderbaarlijk, fascinerend, heilig… en pijnlijk. Lärm zit precies tussen de Witte en Zwarte Zuil in. Sommige mensen hebben een natuurlijk affiniteit met Lärm in plaats van met één van de twee zuilen. Het zijn de mensen voor wie de intensiteit van het leven heel bekend is, maar waaraan ze zich ook voortdurend branden. De training van Lärm behelst het leren omgaan met pijn, iets dat voor iedereen op het pad van bewustwording actueel is, of je nou een Zwarte Zuiler, Witte Zuiler of Lärmer bent.

De Gouden Draad
Elke keer dat je switcht van doen naar niet-doen, van begrijpen naar ervaren, van toepassen naar laten gebeuren, kortom: van Witte naar Zwarte Zuil en vice versa, kom je even in contact met wat we de Gouden Draad noemen. De Gouden Draad is bewustzijn zelf. Het is een onzichtbare, goudkleurige energiestroom die door het midden van de Poort (zie afbeelding) heen stroomt. Het is per definitie onmogelijk om de Gouden Draad vast te houden. Bewustwording omvat de pijn die je ervaart bij het aanraken en direct weer kwijtraken van de Gouden Draad. Daarom bevindt Lärm zich daar ook. We noemen het ook wel ‘in de vlam staan’.

Inwijding bestaat uit het gelijktijdig ontwikkelen van de Witte en Zwarte Zuil, waarbij je zo vaak mogelijk de Gouden Draad kruist
Bij Taotraining streven we ernaar om de Witte en Zwarte Zuil evenredig te trainen. Daarbij kruisen we zo vaak mogelijk het midden, maar zonder op te branden in de vlam van bewustzijn zelf. Dit is de reden dat we bij Taotraining elke activiteit (Witte Zuil) afsluiten met een Yin-fase (Zwarte Zuil), dat wat we ‘sudderen’ noemen. Daarom trainen we ’s nachts de Witte Zuil door Chi Kung oefeningen te doen en trainen we overdag de Zwarte Zuil door een rustuur te nemen, waar je minimaal 20 minuten horizontaal bent en je Droomtraining doet.

Parelbewustzijn
De eerste vier modules van Taotraining houden zich uitsluitend bezig met Parelbewustzijn. De eerste drie modules bereiden je voor en bij de vierde module leer je de formule zelf. De Parelformule is de kern van de Innerlijke Alchemie. Het vormt de basis voor het ontwikkelen van Wijsheid. Bij de Parelformule smelten de Witte en Zwarte Zuil samen en ontwikkel je het vermogen om de intensiteit van het leven beter te verdragen. In het basisjaar van Taotraining (vier live weekenden, vier modules) leer je alles over de Witte en Zwarte Zuil en over Lärm.

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram