Taotraining banner

'Must reads' voor een leerling-tovenaar

lezende leerling tovenaar

"Dit lijstje is onder protest ontstaan. Naar mijn idee is het onmogelijk een boeken top-5 samen te stellen. Er zijn zo ongelofelijk veel ongelofelijk goede boeken geschreven en ik heb van zo vele van die werken mogen genieten! En evenzo heb ik genoten van honderden boeken die objectief gezien misschien niet helemaal top waren, maar die door mijn hongerige hart toch ook werden ervaren als zeer inspirerend, leerzaam en hartverwarmend. Zo zijn er ook ronduit slechte boeken waar ik al dan niet deels van heb kunnen genieten, of waar ik een voor mij belangrijk detail of inzicht uit heb kunnen halen.

Het allerbelangrijkste is volgens mij dan ook niet per se wát je leest, maar dát je leest! Lees veel, heel veel boeken, en lees veel verschillende genres. Van science fiction tot fantasy, van populair-wetenschappelijk werk tot de grote romans uit de wereldliteratuur, van sprookjes en korte verhalen tot boeken met mysteriekennis, van biografieën tot thrillers… alles kan de moeite waard zijn om te lezen.

Dit alles gezegd hebbende volgt hieronder dan toch een lijstje. Dit zijn de boeken die ik eindeloos kan herlezen en die zonder enige twijfel grote invloed hebben gehad op mijn ontwikkeling tot Taoïstische Sifu en Tovenaarsleerling in het algemeen. Maar het blijft een arbitrair lijstje en tevens een momentopname."

Reinoud Eleveld, december 2021

1. ‘De ogen van de Overwereld’ – Jack Vance

ogen van de overwereld

Dit boek staat eenzaam aan de top. Alles wat Jack Vance schreef heb ik als balsem voor mijn ziel ervaren, maar in dit boek - een schelmenroman in de fantastische omgeving van de Stervende Aarde met daarin een ongelooflijk waarlijke hoofdrol voor Cugel ‘de Slimme’ - komt alles voor mij samen. Een niets ontziend doorkijkje naar de ware aard van de mens.

Mocht je dit boek naar waarde kunnen schatten; er is nog een vervolg, Cugel gewroken. Je zou de twee boeken samen heel goed kunnen beschouwen als een afgesloten verhaal. En zo heb ik het ook gelezen.

2. ‘A Toltec Path’ – Ken Eagle Feather

Veel boeken die hebben te maken met de Tolteekse traditie hebben mijn aandacht weten te trekken. Niet alleen de werken van Carlos Castaneda, maar ook die van Florinda Donner, Merilyn Tunneshende, Carol Tiggs, Don Ruiz en ga zo maar door… Allemaal zijn ze belangrijk voor me geweest en ik beschouw ze als verplichte kost voor elke tovenaar in spe.

Maar als ik er eentje uit moet pikken, is het wel Ken Eagle Feathers handleiding A Toltec Path. Dit werk had een griezelig inspirerend effect op mij; mede door dit boek te lezen is Don Juan, samen met zijn metgezel Don Genaro, al bijna 50 jaar onlosmakelijk verbonden met mijn innerlijke belevingswereld.

a toltec path

3. ‘Speaker for the Dead’ – Orson Scott Card

speaker for the dead

Dit boek is adembenemend als het gaat om inzicht in de menselijkheid. Al het werk van Orson Scott Card is wat dat betreft fenomenaal. Ik heb al zijn boeken gelezen (en herlezen) en ik beschouw hem als een van de aller-, allergrootste schrijvers van ons huidige tijdsgewricht.

Card is bekend geworden bij het grote publiek door zijn boek over Ender, het kindgenie dat de mensheid redt van de ondergang in de strijd tegen een buitenaards ras. Maar kijk alsjeblieft verder dan alleen dat eerste boek van die specifieke serie. Speaker for the Dead beschrijft hoe Ender moet leven na zijn heldendaad, die hij zelf meer en meer beschouwt als genocide. En nogmaals: alle boeken van Orson Scott Card zijn fenomenaal en een 'must' voor iedereen die van lezen houdt.

4. ‘The Magus of Strovolos’ – Kyriacos C. Markides

Dit is nou zo'n voorbeeld van een niet echt geweldig boek, dat echter cruciaal is geweest in mijn eigen ontwikkeling als mens en tovenaarsleerling. In de jaren zeventig werd ik door diverse mensen gewezen op het bestaan van de Grieks-orthodoxe priester en tovenaar Daskalos. Ik negeerde de aanwijzingen en liet deze man links liggen. Een van de allergrootste fouten in mijn leven!

Toen eind jaren tachtig dit boek uitkwam, werd mij al snel duidelijk hoe dom en dogmatisch ik destijds was geweest. In plaats van de kans te pakken om - op slechts een paar uurtjes vliegen van Amsterdam! - bij een echte Meester te trainen, had ik hem veroordeeld op zijn priesterschap bij een ‘gewone’ kerk. Op basis van dat kortzichtige oordeel had ik besloten dat Daskalos voor mij niet interessant kon zijn en ben ik nooit naar Cyprus gereisd. Door dit boek te lezen, begreep ik wat een geweldige magiër Daskalos was. En hoe groot de kans was die ik had laten lopen. Wijze les.

magus strovolos

5. ‘De Ontembare Vrouw’ – Clarissa Pinkola Estés

ontembare vrouw

Het gaat me bij dit boek feitelijk niet alleen om dit verhaal alleen, maar om alle boeken met sprookjes en korte verhalen ter wereld. Sprookjes en korte verhalen, in hun archetypische beelden en krachten, hebben mijn ziel al heel vroeg, stapje voor stapje, gekneed. Dankzij deze schrijfsels werd mijn grote verbeeldingskracht gekoppeld aan een diep verlangen naar het doorgronden van mijn eigen menselijke natuur.

Het geweldige van Clarissa Pinkola Estés is dat ze in dit boek laat zien hoe dat laatste werkt! Iedereen die het leest, iedereen die van vrouwen of van het vrouwelijke houdt - en dus van de mens zelf - zal aangeraakt worden door het wonder van lezen en het beleven van ontwakend zelfbesef. Een onmisbaar boek voor iedereen die leeft en het wonder wil leren meemaken.

'Op weg naar Wijsheid' - Daan Jacobs & Reinoud Eleveld

Geen onderdeel van mijn top-5, maar wel een boek dat ik met heel mijn hart kan aanbevelen voor elke leerling-tovenaar, is Op weg naar Wijsheid, ons nieuwe boek dat je kunt beschouwen als het manifest van Taotraining. Het bevat de essentie van waar ik voor sta en ga - en is zo beschouwd tot op zekere hoogte de vrucht van al mijn lezen (en trainen) de afgelopen vijftig jaar.

cover op weg naar wijsheid

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram