Het Innerlijk Landschap (deel 1)

De sleutel tot het manifesteren van potentie

Je hele leven lang manifesteer je potentie.

Immers, wat je ook doet, in potentie kan het – anders had je het niet kunnen doen. En zodra je het doet, manifesteer je dus die potentie.

Of je nou van huis naar de Albert Heijn loopt en weer terug, of dat je je lotsbestemming vervult – het zijn beide potenties die je manifesteert. En ook als je helemaal niets doet, manifesteer je potentie – namelijk die van het niets doen, wat ook gewoon een optie is.

De echte kunst is dus niet zozeer om potentie te manifesteren – je doet niets anders, de hele dag door – maar om de potentie te manifesteren die je wenst te manifesteren!

Hoe je dat voor elkaar krijgt is misschien wel de hamvraag van ons bestaan: hoe realiseer ik wat ik wens te realiseren?  Zowel in je dagelijks leven als ook in het grotere plaatje, als het bijvoorbeeld gaat om het realiseren van je potentieel of het vinden en vervullen van je lotsbestemming?

De kennis van het Innerlijk Landschap geeft hier een helder antwoord op.

Het taoïstische wereldbeeld
Kijken we door de ogen van een taoïst naar de werkelijkheid, dan zien we drie werelden, drie lagen van de werkelijkheid ofwel drie landschappen:

  1. De wereld van de mogelijkheden, ofwel het Potentiële Landschap
  2. De gemanifesteerde wereld, ofwel het Uiterlijk Landschap
  3. De manifesterende wereld, ofwel het Innerlijk Landschap

Het Potentiële Landschap is daar waar potentie huist. Veel meer valt er niet over te zeggen en dat hoeft ook niet: als je maar begrijpt dat er ergens een plek is waar alles wat mogelijk is bestaat.

Potentie wordt manifestatie als je de potentie vanuit dit Potentiële Landschap verplaatst naar het Uiterlijk Landschap. Dit is de materiële, meetbare wereld zoals we die allemaal kennen, de wereld die door wetenschappers in kaart wordt gebracht. Het Uiterlijk Landschap is de plek waar potentie vorm krijgt.

In het Westen geloven veel mensen dat enkel deze gemanifesteerde wereld bestaat. Het is vaak hier dat we de sleutel zoeken tot de kunst van het leven, tot persoonlijke ontwikkeling, tot het realiseren van ons potentieel. Vanuit taoïstisch oogpunt kunnen we beter elders zoeken. Er is namelijk ook nog het Innerlijk Landschap.

Dit is het immateriële, onmeetbare en voor de gewone zintuigen niet-waarneembare deel van de werkelijkheid.

Het is de wereld die door de wetenschap (nog) grotendeels wordt genegeerd, maar die door elke mysterieschool op deze planeet – en dus ook door het taoïsme – wordt bestudeerd en in kaart gebracht.

Het Innerlijk Landschap ligt als het ware tussen het Potentiële Landschap en het Uiterlijk Landschap in: de potentie moet er doorheen om gemanifesteerd te worden. Zo beschouwd is het Innerlijk Landschap de manifesterende wereld: de plek waar de transitie van potentie naar manifestatie plaatsvindt.

Afhankelijk van je vermogen om in dat Landschap te manoeuvreren, kun je meer of minder invloed op die transitie uitoefenen. Dit noemen we realiserend vermogen. Of het nou is op je werk, het sportveld of in je relatie, je krijgt voor elkaar wat je wenst te realiseren. Wat blijkt nu? Dit realiserend vermogen kun je ontwikkelen. Binnen het taoïsme, maar ook in andere mysteriescholen in de wereld, wordt dit vermogen getraind.

Het Innerlijk Landschap als sleutel tot succes

Het is dus in het Innerlijk Landschap waar de sleutel tot succes ligt in het Uiterlijk Landschap.
Maar hoe dan precies? Hoe beïnvloedt het een het ander? Wat betekent het om goed getraind te zijn in het Innerlijk Landschap? En wat moet je je überhaupt voorstellen bij dat Innerlijk Landschap?

Het Uiterlijk Landschap is simpel. Kijk om je heen. Alles wat je ziet zijn aspecten ervan, manifestaties van potentie: je eigen lichaam, andere mensen, dieren, planten, huizen, fietsen, wolken, noem maar op.

Van het Innerlijk Landschap is het wellicht een stuk moeilijker een voorstelling te maken. Hieronder volgt daarom een poging om ook deze manifesterende wereld wat concreter te krijgen.

Heb je ooit een gedachte gezien? Aangeraakt? Gemeten? En what about emoties? Retorische vragen natuurlijk: nee. Maar zijn ze daarmee minder echt? Bestaan ze daarom niet? Ook retorisch: natuurlijk niet. Emoties en gedachten zijn zo reëel als het maar kan. Toch kunnen we ze niet zien noch meten. Ja, bij hersenscans zien we bij bepaalde typen gedachten en emoties bepaalde delen van het brein actief worden. Maar dit is een effect ervan; de gedachten en emoties zelf zijn niet meetbaar – en zullen dat ook nooit worden.

Gedachten en emoties zijn een geweldig voorbeeld van aspecten van het Innerlijk Landschap. Net zoals het Uiterlijk Landschap verschillende aspecten heeft – vitale organen, bindweefsels, lymfeklieren, etcetera – zo bestaat het Innerlijk Landschap ook uit allerlei aspecten. Gedachten en emoties zijn er daar twee van.

Dat in het Innerlijk Landschap de sleutel tot succes in het Uiterlijk Landschap ligt, wordt nu een stuk begrijpelijker. Want hoe je succes in het Uiterlijk Landschap ook definieert, elke manifestatie is in principe gebaat bij weldenkendheid en emotionele balans.

Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om helder te denken, ben je emotioneel onevenwichtig of ontredderd? Dan verklein je je kans op een succesvolle manifestatie aanzienlijk. Trauma’s, troebele gedachten en negatieve emoties vormen obstakels voor een ongehinderde stroom van potentie naar manifestatie.

Zijn je gedachten daarentegen helder en constructief en je emoties in balans? En – niet onbelangrijk – kun je dat onder alle omstandigheden zo houden? Dan is het een stuk waarschijnlijker dat je de potentie die je wenst te manifesteren ook daadwerkelijk manifesteert. De obstakels zijn weg, de potentie kan vrijuit door het Innerlijk Landschap heen richting manifestatie stromen.

Innerlijke Alchemie
Het Innerlijk Landschap bestaat niet alleen uit gedachten en emoties. Net als het Uiterlijk Landschap bevat het ontelbare aspecten – en dus ook allerlei obstakels die de stroom van potentie naar manifestatie kunnen hinderen. Door het trainen van het Innerlijk Landschap kun je deze obstakels stukje bij beetje wegnemen. Daarnaast kun je dit Landschap steeds groter en kwalitatief hoogwaardiger maken, zodat er steeds meer potentie doorheen kan stromen richting manifestatie.

De training van het Innerlijk Landschap wordt binnen het taoïsme de Nei Dan Kung genoemd, oftewel het beoefenen van Interne Alchemie.

Meer over deze training in het artikel dat volgende maand verschijnt, over de architectuur van het Innerlijk Landschap.

Deel dit artikel

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Leuk artikel?
Hier nog een aantal mogelijkheden om verder te gaan.

WuWei-500

Leuke introductie mails

Schrijf je in voor de introductie mails van Module 1 en ontvang tevens onze nieuwsbrief waarmee we je op de hoogte houden van nieuwe artikelen..

 

Introductie dagen

Een live introductiedag is een ideale gelegenheid om op ontspannen en niet-verplichtende wijze kennis te maken met Taotraining en de oprichter ervan, Reinoud Eleveld.
Door middel van meditaties, oefeningen en kennisoverdracht krijg je een heldere indruk van waar het over gaat en kun je direct ervaren of het iets voor jou is of niet.

Trainingsdagen

Een trainingsdag bestaat uit een combinatie van online trainen en live trainen.
Schrijf je je in voor een trainingsdag,  dan krijg je toegang tot
online module
live dagtraining 
De ervaring leert dat deze mix van online en live trainen de meest effectieve manier is om taoïstische wijsheid op diep niveau eigen te maken.
Sluit Menu
Stel je vraag
close slider
×