Taotraining banner

De vergeten schat

Als mens ben je in het bezit van drie kostbare schatten. De eerste schat is je levenskracht, de tweede je bewustzijn en de derde je spirituele vermogens.

Drie-eenheid
Veel mysteriescholen houden zich vooral bezig met de laatste twee schatten: ze richten zich op processen als bewustzijnsgroei en -ontwikkeling (tweede schat) en spiritueel ontwaken (derde schat). Bij Taotraining spelen alle drie de schatten een grote rol. We beschouwen ze als een drie-eenheid die niet los van elkaar gezien kan worden. En hoewel het speerpunt van Taotraining bewustzijnsontwikkeling is, ligt het zwaartepunt van de training bij de eerste schat: de levenskracht. Dat heeft drie belangrijke redenen.

Tempel
De levenskracht is iets anders dan het fysieke lichaam. Het zou misschien logisch zijn om dat als de vierde schat te beschouwen, want feitelijk is je fysieke lichaam het kostbaarste geschenk dat je ooit hebt gekregen. Zonder deze fysieke vorm is het zelfs onmogelijk om je bewustzijn en spirituele vermogens te ontwikkelen! En juist daarom beschouwen we het lichaam niet zozeer als een schat, maar als de tempel waarin de drie schatten verborgen liggen. Als de drie schatten waardevol zijn, dan is deze tempel dat dus helemáál! Een taoïst zal er alles aan doen om hem in goede conditie houden.

Samenhang
Dat is meteen de eerste reden waarom bij Taotraining de eerste schat zo belangrijk is. Want hoewel de levenskracht dus niet het fysieke lichaam ís, is er wel een sterke samenhang tussen beide: de levenskracht bepaalt in belangrijke mate de gezondheid en vitaliteit van je lijf.

De levenskracht is de energie die je nodig hebt om te leven. Zonder levenskracht geen leven. Bij elk levend wezen stroomt er dus levenskracht door het systeem. Als je wordt geboren, dan heb je doorgaans een heleboel – denk maar aan een blozende, blakende baby die barst van de energie: dat is één brok levenskracht!

Maar levenskracht is ook de energie die je verbruikt door te leven. Leven kost energie, punt. Met als logisch gevolg dat vroeg of laat de blos op je wangen zal verdwijnen, pijntjes, kwaaltjes en ziekten de kop op zullen steken, je huid zal verrimpelen en steeds transparanter wordt – totdat de levenskracht helemaal op is; dat is dan ook het moment dat je sterft.

Crash-landing in de kist
Waar we dit proces in onze cultuur eufemistisch ‘verouderen’ noemen of, al iets adequater, ‘aftakelen’, spreken we bij Taotraining van de crashlanding in de kist. Want is dat niet wat we overal om ons heen zien gebeuren (en daarom normaal zijn gaan vinden): een lange lijdensweg richting het levenseinde? De klachten, de broosheid, de stijfheid, de pijn, het gebrek aan vitaliteit – we zijn het zelfs als bijna onvermijdelijk gaan zien! Want ‘het hoort er nu eenmaal bij’ en ‘je doet er niets aan’. Maar is dat wel zo?

Nieuwe levenskracht
De enige echte oorzaak van de crashlanding in de kist: dat we de eerste schat zijn vergeten. Als we dus gezond oud willen worden, dan vraagt dat om het opnieuw opgraven en koesteren van die schat! Oftewel, we hebben onze levenskracht te hervinden en te trainen. Want als er één knop is waarmee je, door eraan te draaien, vele malen gezonder en energieker kunt worden, dan is het wel de eerste schat. Gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging helpen natuurlijk ook, maar de impact daarvan is niet te vergelijken met wat er gebeurt als je echt naar de bron gaat, naar de levenskracht zelf.

Schatbewaarder
De training van de levenskracht bestaat uit twee verschillende sporen. Zoals je een schat kunt beheren, zo kun je, als een echte schatbewaarder, de levenskracht die je al hebt beter leren onderhouden. Dit onderhoud kent allerlei facetten, die we uitgebreid beschrijven in Module 1 van Taotraining. De voornaamste effecten ervan zijn dat je minder vatbaar wordt voor pijntjes, kwaaltjes en ziekten en dat je ze voor een deel zelfs kunt genezen.

Seksuele kung fu
Zoals je een schat kunt vergroten, zo kun je ook de levenskracht vermeerderen! Nieuwe levenskracht leren maken, dat is het tweede spoor van de training. Dit is het eerste grote geheim van de interne alchemie en één van de stukken puur goud die we met Taotraining terug willen brengen in onze cultuur: hoe seksuele energie – via de beoefening van seksuele kung fu – getransformeerd kan worden in nieuwe vitaliteit, in gloednieuwe levenskracht. In Module 2 van Taotraining leer je hier alles over.

Van uitstel komt afstel
Als je aanvaardt dat dit mogelijk is, dan zijn de implicaties nauwelijks te overschatten: het proces van aftakeling kan dan niet alleen uitgesteld, maar ook afgesteld worden! Dankzij deze training kun je tot op zeer hoge leeftijd kerngezond en vitaal blijven en het leven in dit lichaam tot je laatste adem ten volle benutten.

Extra tijd
Voor een taoïst is dit al meer dan voldoende reden om de levenskracht te trainen: de tempel die je lichaam is een heel leven lang in conditie houden, dat is voor hem of haar een doel op zich. Maar ook met het oog op de tweede en de derde schat is een lang en gezond leven de moeite waard. Processen als bewustzijnsontwikkeling en spiritueel ontwaken vrágen nu eenmaal om tijd – en als je jezelf één ding cadeau doet door de levenskracht te trainen, dan is dat het wel.

Prijskaartje
Maar dat is niet de enige reden waarom we de eerste schat bij Taotraining beschouwen als van vitaal belang voor bovengenoemde processen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar aan bewustzijnsontwikkeling en spiritueel ontwaken en de ervaringen die daarbij horen hangt een prijskaartje: ze kosten best wat levenskracht. Van heldere waarnemingen tot het geven van een healing, van detraumatiseren tot het openen van de chakra’s, van een ayahuasca-trip tot een regressie-sessie, van out of body experiences tot reizen naar een andere dimensie – je verbruikt er levenskracht mee. En eerder véél dan weinig. Wil je dus dat deze processen op de lange termijn niet ten koste gaan van je gezondheid en vitaliteit, dan vraagt dat om het vermogen om je levenskracht te vermeerderen.

Damp
Daar komt – en dit is de derde reden – nog bij dat de levenskracht kan fungeren als een letterlijk stuwende kracht onder de processen van bewustzijnsontwikkeling en spiritueel ontwaken. Want als je over een surplus aan levenskracht beschikt – meer dan je nodig hebt voor je eigen gezondheid en vitaliteit – en die levenskracht vervolgens op de juiste manier gaat trainen, dan zal deze als het ware gaan ‘dampen’ en ontstaat nieuw bewustzijn. (Wat ‘dampen’ precies inhoudt, zul je langzaam maar zeker ervaren als je een tijdje traint.)

Stoom
Dit is een tweede geheim van de interne alchemie: hoe uit levenskracht nieuw bewustzijn kan ontstaan, oftewel hoe je de tweede schat letterlijk groter kunt maken. Ook hierbij speelt de eerste schat dus een grote rol! Dit nieuwe bewustzijn op zijn beurt, door het via een specifieke training harmonisch te maken, kan gaan ‘stomen’. Hierdoor vergroten je spirituele vermogens en breid je de derde schat dus letterlijk uit. Dit is het derde geheim van de interne alchemie.

Versneller
De levenskracht – met daaronder feitelijk de seksuele energie – is dus letterlijk een motor onder de processen van bewustzijnsgroei en spiritueel ontwaken. Het beheren en uitbreiden van de eerste schat geeft je niet alleen extra tijd om deze processen te doorleven en waarborgt niet alleen dat ze niet ten koste gaan van je gezondheid, maar zal de beide processen op de lange termijn ook versnellen. Alle reden dus om de vergeten schat op te graven, terug toe te eigenen en bovenal te koesteren – zoals een echte schat toekomt.

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram