Taotraining banner

Rosana van der Wagt

Naar eigen zeggen heeft de taoïstische training haar leven gered. Rosana van der Wagt was er lichamelijk en geestelijk niet al te best aan toe, toen ze als dertiger op zoek ging naar manieren om de schade te herstellen en iets van haar vroegere zelf en leven te herwinnen – en wel op zo’n manier dat ze het zélf kon doen.

Reinouds belangrijkste co-trainer
Tijdens een training bij Manfred van Doorn leerde ze Reinoud kennen en raakte ze al snel gefascineerd door zijn taoïstische duiding van de Werkelijkheid. Sinds 1999 traint Rosana bij Reinoud, ze geeft les sinds 2008 en sindsdien heeft ze zich ontwikkeld tot Reinouds belangrijkste co-trainer, onder meer bij het Taotraining 7-Jaarprogramma en diverse Jaarprogramma’s. In haar eigen trainingscentrum in Amsterdam geeft ze wekelijkse groepstrainingen.

Dream team
De kracht van Rosana zit ‘m in de praktijk-overdracht: of het nu meditaties of Chi Kung oefeningen zijn, IJzeren Hemd posities of Dao Yin technieken, ze is één van de allerbeste in Nederland voor wat betreft het begeleiden van zowel beginners als gevorderden in de praktijk van de taoïstische basistraining. Samen met de online modules waarin Reinoud het theoretische kader neerzet, vormt Rosana een dream team.

Rosana verzorgt de trainingsdagen van het Jaarprogramma Parelbewustzijn Live.

Rosana van der Wagt
Meer informatie over het Jaarprogramma

Reinoud over Rosana

“In de laatste decennia heeft Rosana zich zonder twijfel ontwikkeld tot één van de allerbeste taoïstische trainers in Nederland. Haar persoonlijke transformatie getuigt van een zeldzame toewijding om het taoïstische materiaal echt in de praktijk te brengen en te doorleven. Naar mijn idee is ze nu ook rijp voor een professionele transformatie: van co-trainer van sifu Reinoud tot zelfstandige Tao-coach. Datgene wat in haar getraind is (massief Parelbewustzijn – in Nederland vind je niet beter!) verdient een groter platform – en heeft dat ook nodig.

Laat je niet misleiden door de wat woeste eigenheid van ‘de mens’ Rosana: als ze in overdracht is, ken ik weinig mensen die subtieler en zachter – en toch ook krachtig! – zijn dan zij. Iedereen die die mogelijkheid heeft om bij Rosana te trainen, zou die in dankbaarheid mogen aanvaarden.”

Rosana over zichzelf

“Na een aantal jaren van heerlijk zelfbeschadigend gedrag, zo vanaf mijn 15e tot mijn 29e, ging het rap bergafwaarts met mijn fysieke en emotionele constitutie. Na een fikse pleinvrees opgelopen te hebben (waardoor ik jaren aan huis gekluisterd zou zijn) was ik – naarstig en wanhopig! – op zoek naar een manier om de macht die mijn geest over mijn leven had te doorbreken.

Tovenaarsleerling
In deze zoektocht probeerde ik van alles, zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit. Zo rond mijn veertigste kwam ik, het was puur toeval, in aanraking met Manfred van Doorn die bezig was mensen te enthousiasmeren voor een tweejarig traject dat hij faciliteerde, de Tovernaarsleerling. In dit fascinerende en hallucinogene gebeuren leerde ik Reinoud Eleveld kennen en raakte ik gefascineerd door zijn uitleg van hoe de Werkelijkheid volgens de taoïsten in elkaar zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er toen geen bal van begreep, maar ik had wel door dat hier iets bijzonders werd gepresenteerd. 

Zo gek als een deur
Aangezien ik iets zocht wat ik zélf zou kunnen doen – omdat ik inmiddels schoon genoeg had van die eeuwige afhankelijkheid van anderen – heb ik, in eerste instantie schoorvoetend en zonder veel hoop, Reinouds advies gevolgd en mijn eerste stapjes op het taoïstische pad gezet. Naar mijn idee was ik inmiddels toch echt wel ‘zo gek als een deur’, dus wat had ik te verliezen? Niet zo veel – en alleen maar alles te winnen, zoals later zou blijken.

Genadeloze Weldenkendheid
Om kort te gaan ben ik eerst terecht gekomen bij de lerares van Reinoud destijds, Annette Derksen, later ook bij Ka Wah Choy en vanaf 1999 ben ik meegelift op de lessen die Reinoud tegen die tijd ook zelf begon aan te bieden. De reden dat ik vooral bij Reinoud ben ‘blijven hangen’ – en waarom ik nog steeds in volle overtuiging met hem meeloop – is de ongehoorde en genadeloze Weldenkendheid die zijn interpretatie van het taoïstische gedachtegoed kenmerkt en die hij weet over te brengen op een manier die bevattelijk is voor een westers mens. Daar komt bij dat er niets wolligs of zweverigs in zijn uitleg zit, wat voor mij een verademing was en is. Al met al had ik had het niet kunnen bedenken, maar pakweg zeven jaar later stroomde ik een traject in om instructeur in het taoïstische gedachtegoed te worden, dat bergen aan kennis en meditaties bevat waarin ik mezelf nog altijd school en die ik intussen ook al een jaar of vijftien doorgeef.

Zélf doen
Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze training mij het leven heeft gered. Niet alleen kon ik gaandeweg weer zelfstandig naar buiten, maar ik was ook in staat om mezelf hier en daar (meditatief) te de-traumatiseren. Dit met behulp van de technieken waarvoor ik nog altijd een immense dankbaarheid voel dat ik ze heb mogen en kunnen leren.
Met name door het activeren van Parelbewustzijn heb ik mijn leven voor een groot deel kunnen ankeren in het Oog van de Storm en is er hoop voor verdere groei die zonder deze technieken wat mij betreft niet mogelijk zou zijn geweest – vooral omdat ik het zélf wilde doen: zélf genezen, zoeken, waarnemen, voelen, ervaren, dromen.

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT