De vijf zintuigen voorbij

Het onderwijs in onze cultuur is vrijwel exclusief gericht op het Uiterlijk Landschap, ofwel de meetbare, tastbare wereld. Bij Taotraining kun je ook leren over het Innerlijk Landschap: dat deel van de werkelijkheid dat je niet kunt zien, horen, ruiken, proeven, aanraken en meten, maar dat je toch elke dag ervaart.

Uiterlijk Landschap
Het Uiterlijk Landschap is de wereld zoals we die allemaal kennen. Het is dat deel van de werkelijkheid dat we kunnen waarnemen met onze vijf zintuigen. Het is de wereld die door wetenschappers wordt bestudeerd en in kaart gebracht.

Allesomvattend?
Kijk om je heen. Luister. Proef. Ruik. Raak aan. Alles wat je ervaart zijn aspecten van het Uiterlijk Landschap. Het strekt zich uit van je eigen fysieke lichaam met alles erop en eraan  tot aan alle andere levende wezens zoals planten, bomen en dieren. Het omvat al het natuurlijke – zoals de bergen, zeeën, woestijnen, wolken, stormen en regenbogen – maar ook al het onnatuurlijke – zoals het scherm waarop je dit leest, de stoel waarop je zit, het huis waarin je woont, etcetera. Het Uiterlijk Landschap behelst ook alles wat je niet direct kunt waarnemen met het blote oog, maar wat wel zichtbaar wordt gemaakt door microscopen en telescopen: van de kleinste deeltjes en micro-organismen tot andere planeten, sterren en zonnestelsels in de verste uithoeken van het heelal.

Het Innerlijk Landschap
Het Innerlijk Landschap is het immateriële, onmeetbare en voor de gewone zintuigen niet-waarneembare deel van de werkelijkheid. Het is de wereld die door de wetenschap (nog) grotendeels wordt genegeerd, maar die door elke mysterieschool – en dus ook door het taoïsme – heel serieus wordt genomen, en met een goede reden.

Manifesterend vermogen
Afhankelijk van je vermogen om het Innerlijk Landschap binnen te gaan, er te reizen, te ervaren, er dingen te doen en te creëren, zal jouw manifesterend vermogen – je invloed op het Uiterlijk Landschap – aanzienlijk vergroten. (Hierover schreven we al eerder een artikel: Het Innerlijk Landschap.)

Onbekend?
Het Innerlijk Landschap – het is misschien een nieuwe en wat mystieke term, maar zeker geen nieuw fenomeen in je leven: iedereen ervaart het Innerlijk Landschap elke dag!

Gedachten & emoties
Heb je ooit een gedachte gezien? Aangeraakt? Gemeten? En what about emoties? Retorische vragen: nee. Maar zijn ze daarmee minder echt? Bestaan ze daarom niet? Ook retorisch: natuurlijk niet. Emoties en gedachten zijn zo reëel als het maar kan. Toch kunnen we ze niet zien noch meten. Ja, bij hersenscans zien we bij bepaalde typen gedachten en emoties bepaalde delen van het brein actief worden. Maar dit is een effect; de gedachten en emoties zelf zijn niet meetbaar.

Ontelbaar
Net zoals je fysieke lichaam verschillende aspecten heeft – vitale organen, bindweefsels, lymfeklieren, etcetera – zo bestaat het Innerlijk Landschap ook uit allerlei aspecten. Gedachten en emoties zijn er daar twee van, maar er zijn er ontelbaar veel meer.

Van dromen tot maskers
Andere Innerlijk Landschap aspecten die iedereen wel eens ervaren heeft zijn bijvoorbeeld dromen, inspiratie, liefde, ideeën, trauma’s, flow, instinct, bewustzijn, intuïtie, fantasie en ga zo maar door. Ook hoe vitaal en hoe uitgerust je bent (dat zijn twee verschillende dingen!) – het zijn beide ervaringen van bepaalde aspecten van het Innerlijk Landschap. Idem voor je persoonlijkheid en karakterstructuur: of je introvert bent of extravert, rationeel of meer een gevoelsmens en welke maskers je op zet naar de buitenwereld toe – feitelijk zijn het allemaal ervaringen van hoe jouw Innerlijk Landschap is georganiseerd.

Ingrijpende gebeurtenissen
Naast bovenstaande ervaringen hebben sommige mensen ook minder doorsnee Innerlijk Landschap ervaringen. Sommige van die ervaringen kunnen getriggerd worden door een ingrijpende gebeurtenis. Bijna-dood-ervaringen bijvoorbeeld, die mensen kunnen hebben na een ernstig ongeluk of een zware medische ingreep. De engelen en het witte licht aan het einde van de tunnel bestaan echt – in het Innerlijk Landschap. Een ander goed voorbeeld zijn de zogeheten medische wonderen, ofwel de genezingen die voor de moderne wetenschap onverklaarbaar zijn. Vanuit kennis over het Innerlijk Landschap zijn deze wonderbaarlijke genezingen perfect verklaarbaar. Iemand die zo’n heling meemaakt, ervaart feitelijk niets anders dan de enorme geneeskracht die in het Innerlijk Landschap verborgen ligt. 

Drugs en therapie
Ook de ervaringen die je onder invloed van drugs en entheogenen kunt hebben, zijn belevingen van het Innerlijk Landschap. Van nachtmerrie-achtige bad trips tot schitterende spirituele reizen en alles daar tussenin, zijn stukken van het Innerlijk Landschap. Ook een goede therapeut kan je het Innerlijk Landschap in begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan een hypnotherapeut die je via hypnose helpt om van je rookverslaving of angst voor spinnen af te komen. Of denk aan de herbeleving van een trauma of ervaringen uit vorige levens bij regressietherapie, of aan waarnemingen in familie-opstellingen en ander systemisch werk – stuk voor stuk zijn het Innerlijk Landschap ervaringen pur sang.

Hooggevoelig
Er zijn ook mensen die meer dan gemiddeld van het Innerlijk Landschap ervaren zónder hulp van externe middelen of mensen.  Zij staan daar van jongs af aan al meer dan gebruikelijk mee in contact. Vaak weten ze niet beter dan dat ze de subtielere lagen van de werkelijkheid waar kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met wat wij in onze cultuur een sterke intuïtie noemen, of die hooggevoelig zijn. Feitelijk ontvangen zij, zonder dat ze goed door hebben hoe, allerlei vaak droomachtige flarden van informatie uit het Innerlijk Landschap. Hetzelfde geldt voor mensen die kleuren om andere mensen heen zien of op andere wijze paranormaal begaafd zijn. Alternatieve genezers en lichaamswerkers die feilloos in staat zijn om energieën van hun cliënten te voelen, zonder dat ze daarvoor ooit hebben geleerd, werken ook met het Innerlijk Landschap, of dat nou bewust is of niet.

Kinderen
Deze gevoeligheid geldt in algemene zin ook voor kinderen. Als net gemanifesteerde wezens staan ze nog heel dichtbij het Innerlijk Landschap. Veel dingen die kinderen zien, weten en voelen worden door de meeste volwassenen weggewuifd, maar zijn vaak echter dan we denken. Het is de ontkenning  van hun ervaringen die kinderen uiteindelijk leert zich af te sluiten, waardoor ze hun heldere vermogens verliezen.

Charlatans?
Er zijn ook mensen die het ogenschijnlijk ongrijpbare karakter van het Innerlijk Landschap misbruiken, bijvoorbeeld door net te doen alsof ze een gave hebben, of door er een verkeerde waarde aan te ontlenen. Hierdoor zien veel nuchtere mensen het domein van het bovennatuurlijke als een mistig gebied vol charlatans, die je maar beter kunt mijden. Deels is dat een correcte perceptie: in de spirituele wereld zijn helaas veel zwevers, opportunisten en regelrechte oplichters. Voor de oprechte zoeker naar waarheid maakt dat de queeste er niet eenvoudiger op. Echter, dit gebruiken als bewijs dat paranormale gaven fake zijn, of hierop de stelling baseren dat elke spirituele leraar een oplichter is, getuigt van een gebrek aan weldenkendheid.

(Be)grip
Ben je hooggevoelig, sterk intuïtief of heb je helderziende, heldervoelende, helderhorende of zelfs helderruikende gaven, dan kun je die vermogens dankzij Taotraining leren begrijpen, controleren en richten. Vaak immers, lijken ervaringen in het Innerlijk Landschap chaotisch en willekeurig, zonder zin of betekenis, terwijl ze dat zeker niet zijn. Ook kan het uitdagend zijn om er grip op te krijgen, in de zin van dat het allemaal wat veel kan worden en dat je niet goed weet hoe het minder kan. Net zo, kan het moeilijk zijn om aan anderen uit te leggen wat je in het Innerlijk Landschap nou precies allemaal doet en ervaart. Dankzij Taotraining kun je deze aspecten ontwikkelen.  

Walhalla
Neem je minder makkelijk waar in het Innerlijk Landschap, dan is één van de dingen die Taotraining jou kan brengen – op veilige, verantwoorde wijze, zonder externe hulpmiddelen – de (her-)ontwikkeling van je intuïtieve en heldere vermogens. Dit betekent heel concreet dat je in jezelf en de wereld om je heen veel meer kunt gaan waarnemen dan je nu doet. Het  Innerlijk Landschap is een waar walhalla. Er ligt een hele wereld op je te wachten, om door jou ontdekt  te worden.

Verder kijken, luisteren, trainen

Webinar

Luister naar het webinar "Het Innerlijk Landschap". Een gesprek tussen Reinoud Eleveld en Daan Jacobs over dit boeiende thema.


BEKIJKEN

Op weg naar Wijsheid

Wil je graag concreet aan de slag met trainen in het Innerlijk Landschap?
De online training 'Op weg naar Wijsheid' is de eerste stap. Train waar & wanneer je maar wilt aan de hand van teksten, mp3s en video's.
Meer informatie

Jaarprogramma

Het flagship product van Taotraining is het Jaarprogramma. 4 weekends, 5 online trainingen en een grote groep gelijkgestemden met wie je een jaar lang het pad van de Tao bewandelt. Start: eind augustus 2020. Nog ca. 15 plekken beschikbaar.
Meer informatie

Leuk artikel? Je kunt op de hoogte blijven van nieuwe publicaties door je op onze nieuwsbrief in te schrijven.
We sturen spaarzaam berichten en je kunt op elk moment weer uitschrijven. Je vindt de aanmelding onderaan deze pagina.

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

Onze pagina's op social media
Blijf op de hoogte
ontvang de nieuwsbrief

Taotraining

Sloterweg 1257

1066CJ . Amsterdam

KvK: 68860218

BTWno: NL857621476B01

CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram