Taotraining banner

Meer ≠ beter

Waarom bewustzijnsgroei an sich weinig zinvol is (en hoe je het zinvol kunt maken)

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in bewustzijnsgroei. Maar wat houdt dat eigenlijk in, je bewustzijn laten groeien? En wat is het verschil met het ontwikkelen van je bewustzijn? Wil je deze vragen begrijpelijk kunnen beantwoorden, dan is inzicht in de vijf vormen van bewustzijn voorwaarde.

De vijf vormen van bewustzijn

Ons bewustzijn kan in vijf verschillende ‘toestanden’ verkeren. We zetten ze voor je op een rijtje, gesorteerd van laag naar hoog:

  • Psychose (het laagste bewustzijn, een hyper-destructieve kracht)
  • Verwarring (een destructieve kracht)
  • Specialisme (een neutrale kracht)
  • Wijsheid (een constructieve kracht)
  • Realisatie (het hoogste bewustzijn, een hyper-constructieve kracht)

Belangrijk om te beseffen: elk van deze bewustzijnstoestanden is in elk van ons, continu, actief. Anders gezegd: iedereen – niemand uitgezonderd! – heeft zowel (licht) psychotische trekjes als een verwarde, gespecialiseerde, wijze en gerealiseerde kant.

Zwaartepunt

Wat per persoon echter verschilt, is welke vorm van bewustzijn in iemand overheerst.

Bij de meeste volwassenen in onze cultuur is dat Verwarring of Specialisme. Dat wil dus zeggen dat hun bewustzijn het grootste deel van de tijd in een overwegend verwarde dan wel gespecialiseerde toestand verkeert.

Bewustzijnsontwikkeling betekent dat je dat verandert. Oftewel, dat je het zwaartepunt van je bewustzijn verschuift – idealiter richting Wijsheid (en uiteindelijk Realisatie).

Kwaliteit versus kwantiteit

Dit is een wezenlijk ander proces dan bewustzijnsgroei. Waar bewustzijnsontwikkeling gaat over de kwaliteit van je bewustzijn – hoe je ‘beter’, ‘hoger’ bewustzijn krijgt – daar gaat bewustzijnsgroei enkel over de kwantiteit. Bewustzijn is een energie (‘Chi’, in Chinese termen) en van die energie maak je via bewustzijnsgroei ‘meer’.

Meer van hetzelfde

Je bewustzijn laten groeien is dus iets anders dan wijzer worden. Sterker nog: als je het niet combineert met bewustzijnsontwikkeling, leidt bewustzijnsgroei per definitie niet tot meer momenten van Wijsheid!

Wat bewustzijnsgroei wél zal doen: het bestendigen van de actuele verhoudingen in de staat van je bewustzijn. Is, bijvoorbeeld, in jouw bewustzijn Specialisme de dominante kracht, dan zal dat in je gegroeide bewustzijn zo blijven. Je hebt nu gewoon meer van hetzelfde, dat wil zeggen méér bewustzijn waarin Specialisme overheerst.

De zin van bewustzijnsgroei

Wat is dan de zin van bewustzijnsgroei? Doordat je bewustzijn groter wordt, wordt het letterlijk krachtiger. De keren dat Wijsheid door je heen stroomt, zal de (constructieve) impact ervan dus zeker voelbaarder zijn. Maar datzelfde geldt uiteraard ook voor de (destructieve) impact van Verwarring en Psychose. Meer is in dit geval dus duidelijk niet beter – want per saldo schiet je niets op.

Verwarring

Bewustzijnsgroei en -ontwikkeling worden in spirituele kringen vaak vrij willekeurig en door elkaar heen gebruikt, als waren het synoniemen. Dit is één van de redenen waarom er in een wereld waarin steeds meer mensen waarde hechten aan ‘bewustzijn’ en ‘bewustzijnsgroei’, zo veel destructiviteit is – en zo weinig wijsheid.

Mensen hebben het idee dat ‘bewustwording’ voldoende is, maar hebben niet helder dat enkel ‘meer bewustzijn’ ons niet verder helpt. ‘Beter’ bewustzijn hebben we nodig, ‘hoger’ bewustzijn – Wijsheid! Pas dan wordt het zinvol om ook meer bewustzijn, meer Wijsheid, te laten ontstaan.

De juiste volgorde

Bij Taotraining ligt de focus daarom op éérst bewustzijnsontwikkeling en pas dan bewustzijnsgroei. Eerst meer Wijsheid activeren in jezelf, pas dan de machine laten draaien die meer bewustzijn laat ontstaan.

Hoe je dat doet? Daar bestaan ‘formules’ voor. In totaal zijn er zeven formules voor bewustzijnsontwikkeling, verbonden met zeven niveaus van Wijsheid die taoïsten onderscheiden. Taotraining is gespecialiseerd in de eerste formule: die van Parelbewustzijn, het eerste niveau van Wijsheid.

Jaarprogramma Parelbewustzijn

Hoe je van Wijsheid je overheersende bewustzijnskracht maakt? En hoe je vervolgens de motor onder je bewustzijnsgroei op volle toeren kunt laten draaien? Dat zijn belangrijke thema’s in onze training, het Jaarprogramma Parelbewustzijn.

In het Jaarprogramma

  • reiken we jou de ‘formule’ aan waarmee je Parelbewustzijn in jezelf kunt laten ontstaan
  • doorloop je de basistraining die je nodig hebt om die formule veilig, zinvol en vlot te activeren
  • leer je de interne alchemie van bewustzijnsgroei
  • maak je kennis met nog veel meer fascinerend materiaal, in onze cultuur onbekend, waarmee je je gezondheid, vitaliteit en welbevinden aanzienlijk kunt verbeteren
Module 4 500x500

Nieuw traject start deze winter

Wil je je bewustzijn graag ontwikkelen en een wijzere man of vrouw worden? Overweeg dan om mee te doen aan het Jaarprogramma. Via onderstaande knop vind je meer informatie.

Meer informatie Jaarprogramma Parelbewustzijn

Zwaardbewustzijn

Misschien leuk om te weten: deelname aan het Jaarprogramma geeft je op termijn ook toegang tot de Advanced trainingen o.l.v. Reinoud Eleveld, die toewerken naar het tweede niveau van Wijsheid, Zwaardbewustzijn.

Meer lezen over de vijf vormen van bewustzijn? Voor een illustratie van Psychose, Verwarring en Specialisme, lees dit artikel, onderdeel van een drieluik over 'Wijsheid in tijden van Covid-19'. Voor een illustratie van Wijsheid, lees dit artikel, geschreven in dezelfde context.

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram