Taotraining banner

Wat is transformatieseksualiteit?

De drie sporen van seksuele kung fu

Wat heeft seksualiteit te maken met je gezondheid, bewustzijn en spiritualiteit? Alles! Seksuele energie is de sleutel tot een lang en vitaal leven én de stuwende kracht onder de processen van bewustzijnsontwikkeling en spiritueel ontwaken.

Bij Taotraining beschouwen we seksualiteit als het fundament en de absolute motor onder het proces van bewustzijnsontwikkeling. Dat heeft twee redenen:

1. Seksuele veiligheid. Seksualiteit is een oerkracht, die zelfs de meest ontwikkelde leraar van zijn troon kan stoten. Veilig om kunnen gaan met je groeiende invloed & macht – een natuurlijk gevolg van het proces van bewustzijnsontwikkeling – vraagt om het leren sturen van je seksuele energie, in plaats van dat die jou bestuurt.

2. ​Vitaliteit. Seksuele energie kun je ook leren transformeren – naar nieuwe levenskracht. Zo beschouwd is seksuele energie de sleutel tot meer vitaliteit. Die vitaliteit heb je nodig voor een gezond en duurzaam proces van bewustzijnsgroei en -ontwikkeling.

Of zoals Reinoud het samenvat:

Seksuele kung fu

Seksualiteit heeft een veel breder spectrum dan je in eerste instantie zou denken. De opvattingen ‘Seks heeft als doel je voort te planten’ en ‘Seks is voor de lol’ zijn eigenlijk vrij beperkt. Ja, voortplanting en plezier zijn inderdaad twee functies van seksualiteit, maar er zijn er nog veel meer!

Bij Taotraining noemen we deze 'andere' kant van seksualiteit - waarin je seksuele energie leert sturen en transformeren - 'transformatieseksualiteit' of 'seksuele kung fu'. Dit is een taoïstische benadering van seksualiteit waarbij we het potentieel van seksuele kracht onderzoeken, vrijmaken en bewust leren gebruiken, waarbij het uiteindelijke doel bewustzijnsgroei en -ontwikkeling is.

Het gaat hier niet om het onderdrukken, lauw of mak maken van seksuele energie, maar om het vinden van manieren om deze potentiële levenskracht zo goed te leren kennen en op zo’n manier te gebruiken dat we meesters en meesteressen worden over onze seksualiteit en over ons leven.

Van revolutie naar beschaving

De seksuele kung fu zou je kunnen zien als een antwoord op het spanningsveld tussen seksuele onderdrukking enerzijds en seksuele vrijheid anderzijds, iets waar we als cultuur al duizenden jaren mee worstelen. 

Onze cultuur kent pakweg tweeduizend jaar van seksuele onderdrukking. Tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw was seksualiteit een taboe en leefden we boven ons middenrif. Onze culturele geloofsovertuiging was dat seksualiteit iets vies en schaamtevols was, iets wat je stiekem deed.

In de seksuele revolutie die volgde bevrijdden we onszelf van dit culturele juk en wierpen we alle vormen van begrenzing af. Dat leek iets goeds, en op veel vlakken was het dat ook. Langzamerhand beginnen we echter te ervaren wat de prijs is van deze seksuele vrijheid: seksuele grenzeloosheid, een seksueel onveilige, pornografische cultuur, een samenleving waarin wordt gejaagd op onze kinderen en waarin we op onze schermen onbeperkt naar jonge meisjes uit Rusland en Azië kunnen kijken.

Deze grenzeloosheid begint nu zulke proporties aan te nemen, dat een tegenbeweging op gang aan het komen is. Sauna’s installeren badkledingdagen. Steeds meer vrouwen dragen tepelverhullende bh’s. Jonge mensen douchen na het sporten met de onderbroek aan. Polen heeft als eerste land in Europa besloten om seksuele voorlichting af te schaffen. Nu onbegrensde seksualiteit schadelijk blijkt te zijn en omdat we een alternatief ontberen, gaan we weer terug naar de andere pool van het spanningsveld, terug richting onderdrukking.

Dat hoeft echter niet zo te zijn, want er IS een alternatief: de seksuele kung fu! In de seksuele kung fu leer je hoe je je eigen seksualiteit begrenst ofwel veilig maakt, zonder deze te onderdrukken. Je leert hoe je seksuele energie ongehinderd kunt laten stromen, zonder dat het grensoverschrijdend ofwel onveilig wordt. Niet vrijheid OF begrenzing, maar allebei. Wat er dan ontstaat is seksuele wijsheid, ofwel seksuele beschaving.

Drie sporen

Er zijn drie sporen van seksuele kung fu. Elk van deze drie sporen gaat in essentie over hetzelfde, namelijk het leren beheren en transformeren van seksuele energie, maar hebben een geheel eigen stijl. Je zult waarschijnlijk merken dat je van nature een voorkeur hebt voor één van deze sporen. Waar voel jij je het meest toe aangetrokken, als je onderstaande beschrijving leest?

1. The Way of the Nun/Monk

Het eerste spoor is the Way of the Nun/Monk. Bij deze vorm van seksuele kung fu werk je uitsluitend met niet-opgewonden seksuele energie. Dit spoor van seksuele kung fu kan een celibatair leven faciliteren: een leven zonder seksuele opwinding, zonder daarin de seksuele energie te onderdrukken. Het belangrijkste effect van deze vorm van training is kalmte, stilte, harmonie en sereniteit.

(We onderwijzen deze techniek in het Jaarprogramma Parelbewustzijn.)

2. ‘Medicijn’ maken

Op het tweede spoor leer je werken met opgewonden seksuele energie, gericht op ‘Medicijn’ maken. Het grootste effect hebben deze technieken op je vitaliteit en je manifesterend vermogen.

('Medicijn' leren maken is een van de zwaartepunten van het Jaarprogramma Parelbewustzijn.)

3. Hitte

Het derde en meest 'gevorderde' spoor van de seksuele kung fu noemen we het werken met 'Hitte'. Met de term Hitte verwijzen we naar 'hete' (=zéér opgewonden en dus snel stromende energie), met explosieve gevolgen voor je gezondheid en je orgastische vermogens.

(Het leren werken met 'Hitte' is het centrale thema van de gelijknamige Advanced training; hieraan kun je enkel meedoen na voltooiing van het Jaarprogramma Parelbewustzijn.)

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Onze pagina's op social media
Blijf op de hoogte
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram