Taotraining banner

The missing link - waarom zoveel spirituele meesters van hun troon vallen

Vivekananda, de oprichter van Agama in Thailand, één van de meest beroemde tantrascholen ter wereld, werd vorig jaar zomer door een groot aantal vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, manipulatie en intimidatie. Om arrestatie te voorkomen moest hij het land ontvluchten. De school werd van de ene op de andere dag gesloten.

John of God was tot voor kort de meest gevierde wondergenezer van Brazilië. Oprah Winfrey was een fan. Na een interview in 2013 werd hij pas echt beroemd. Op het podium verrichtte hij zonder verdoving, met louter een scalpel, delicate oogoperaties en allerlei andere ingrepen. Hij werd in december gearresteerd op verdenken van verkrachting en uitbuiting van veel van zijn volgelingen, waaronder zijn eigen dochter.

Alex Vartman, oprichter van The New Tantra, werd in dezelfde periode ontmaskerd als een narcistische, seksverslaafde cultleider.

Het jaar daarvoor moest Sogyal Rinpoche, de auteur van ‘Het Tibetaanse boek van leven en sterven’ en een zeer gerenommeerd boeddhistisch leraar, zijn leidende rol in Rigpa afleggen, na beschuldigingen over seksueel misbruik en een ‘extravagante levensstijl’, lees: financieel misbruik.

Transparantie
Deze opsomming is niet bedoeld als name calling, noch om tantra of het boeddhisme zwart te maken, noch als poging om te doen alsof dit soort zaken binnen het taoïsme niet voorkomen – dat doen ze namelijk wel. We hebben binnen het taoïsme alleen niet zulke grote namen als hierboven, dus noch hun roem, noch hun ‘fall from grace’ is even noemenswaardig. Maar zelfs binnen het taoïsme, waar de transformatie van seksuele energie het fundament is van de training, zijn er leraren – vrouwen én mannen – die zich schuldig maken aan seksueel misbruik.

Dit is niet iets dat alleen recentelijk speelt. Dit is iets wat al eeuwen speelt. Osho, Krishnamurti, Napoleon, de Paus, en een heel pandemonium aan kardinalen en bisschoppen. What’s new?  Het is fantastisch dat dit eindelijk in het nieuws komt. Hoe uitgebreider, hoe beter! Seksueel misbruik gedijt het beste in het verborgene, in de ontkenning, in het duister. Wanneer er openlijk over gesproken en geschreven wordt, met respect voor de slachtoffers, en het normaler wordt om deze zaken openbaar te maken, vermindert de kans op herhaling aanzienlijk. Transparantie, respect en eerlijkheid zijn cruciaal in deze, vandaar dat we ook hier niet schromen om de daders bij naam te noemen.

Hoe kan dit? Hoe is het mogelijk dat spiritueel leiders, goeroes, healers en verlichten op zeker moment falen, en allemaal op hetzelfde punt: seksualiteit?
Het antwoord op deze vraag is: omdat ze de kracht van seksuele energie onderschatten. En omdat ze deze oerkracht onderschatten, trainen ze hem niet. Dit is de missing link binnen de meeste – nee, álle – mysteriescholen. Deze cruciale vergissing kan dus zelfs een taoïstische meester maken.

Nagenoeg iedere spirituele traditie heeft wel kennis over de transformatie van seksuele energie in huis, ook de katholieken. Maar waarschijnlijk vind je de boeken hierover in een vergeten kelder van het Vaticaan, waar niemand komt.

Seksuele energie laat zich niet onderdrukken
Het grootste misverstand bij alle spirituele stromingen waar het qua seksuele veiligheid en verantwoordelijkheid misgaat, is het geloof, het idee, dat seksuele energie zich laat onderdrukken.

Het is ONMOGELIJK om seksuele energie te onderdrukken. Je kunt het proberen, maar daarmee raak je alleen maar verder van huis. Wat gebeurt er wanneer je de tuinslang dichtknijpt, terwijl de kraan aan staat? Juist. De druk neemt toe… en toe… totdat er iets kapotgaat. Zo werkt het ook met seksuele energie. Als je het probeert tegen te houden, te stoppen, dan gaat het vroeg of laat fout.

Verboden genot
Als je het probeert te onderdrukken door bv. celibatair te worden en tegelijkertijd je seksualiteit, je lusten en verlangens veroordeelt tot iets slechts; als je niet mag vrijen en zelfs niet mag masturberen, ZONDER dat je weet hoe je die zich steeds ophopende energie in je lichaam kunt transformeren, dan kun je voorspellen dat je op een dag al je goede voornemens aan je laars lapt. Als de druk te groot wordt, verlies je op een gegeven moment je weldenkendheid – je vermogen helder te denken – en geef je toch toe aan de verleidingskrachten, die je juist probeerde te weerstaan. De actie die volgt na zo’n periode van onderdrukken is vaak veel impulsiever en destructiever dan hij geweest zou zijn als je de seksuele energie om te beginnen niet had onderdrukt!

NB: Er is niets tegen het celibaat. Er is wel iets tegen het veroordelen en onderdrukken van seksuele energie. Er is ook iets tegen celibatair zijn zonder dat je de technieken en meditaties kent die nodig zijn om de seksuele energie te transformeren en op die manier veilig te houden, voor jezelf en anderen.

Als je een imago hoog te houden hebt
Zo wordt het mogelijk dat iemand die juist veilig wil en zou moeten zijn voor de onschuldigen en kwetsbaren in de wereld, alsmede voor de oprechte zoekers naar waarheid, zich niet langer kan inhouden. Zo ontstaat pornografische verslaving en seksueel misbruik, in al haar groteske en dramatische vormen. Zo gauw je als leraar, healer of goeroe een imago van seksuele onthechting of verlichting wilt hooghouden en je om die reden je seksuele energie gaat onderdrukken, gaat het onherroepelijk mis.

De oplossing? Seksuele transformatie! En dan niet alleen de boeken lezen en het WETEN, maar het ook DOEN!

Seksuele energie moet met een soort volwassen ontzag benaderd worden. Binnen het taoïsme wordt het niet voor niets ‘het Temmen van het Wilde Paard’ (bij mannen) en ‘het Verslaan van de Rode Draak’ (bij vrouwen) genoemd. Een wild paard of een furieuze draak benader je immers ook uiterst voorzichtig, omdat je weet hoe destructief het kan zijn wanneer deze krachten op hol slaan en er met jou vandoor gaan.

Cultuur
Een ander probleem dat hier meespeelt is het feit dat veel goeroes, leraren en leiders opgroeien in een cultuur waar het belang en de kracht van seksuele energie onderdrukt en ontkend worden. Waar vind je op dit moment nog een cultuur waar seks met onschuld, veiligheid en wijsheid is omgeven, waar kinderen op een veilige manier hun seksuele identiteit kunnen ontwikkelen? Momenteel ontbreekt overal op onze planeet seksuele beschaving, en ook de goeroe en meester heeft hiermee te maken, zowel in zichzelf als bij zijn leerlingen.

Seksuele kung fu
Het trainen van je seksuele energie, ofwel ‘het transformeren van seksuele energie’, is zeer goed vertegenwoordigd binnen de Taotraining. Wij noemen het ‘seksuele kung fu’. Door middel van de technieken uit de seksuele kung fu ontwikkelen we seksuele veiligheid, eerlijkheid en betamelijkheid. Je leert hoe je je seksuele energie beheert en stuurt, zonder dat je deze hoeft te onderdrukken, maar ook zonder dat deze je op zeker moment overneemt en je niet meer overziet waar je eigenlijk mee bezig bent.

Oplossing
In de optiek van Taotraining is dit de absolute missing link in de spirituele wereld: het onderschatten van de kracht van seksuele energie, waardoor deze niet of niet adequaat getraind wordt. Dit is dé oorzaak van het feit dat zoveel spirituele meesters van hun troon vallen.

Gelukkig is er een oplossing: TRAIN SEKSUELE KUNG FU!

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram