Taotraining banner

Wat is demping?

In het fenomenale nummer ‘Comfortably numb’ van Pink Floyd wordt de deplorabele toestand van een onbekende rockster beschreven, terwijl de dokter hem nog probeert op te peppen voor de volgende show. De laatste tekstregels luiden:

The child is grown
The dream is gone
And I have become
Comfortably numb

Numbness

Er bestaat wellicht geen enkel ander nummer dat zo precies het fenomeen numbness beschrijft. Het woord numbness is moeilijk te vertalen in het Nederlands. Je zou het ‘ongevoeligheid’ kunnen noemen, of ‘afgestomptheid’, maar dat dekt toch de lading niet. Numbness is een toestand waarin je noch de pijn, noch de intensiteit van het leven meer voelt. Het is een overlevingsstrategie die zoveel mensen overkomt dat het bijna normaal geworden lijkt. Volwassenen voelen nu eenmaal minder dan kinderen, toch? Niets is minder waar!

Pijnvermijden

Geboren worden en opgroeien gaat in veel gevallen, zo niet altijd, gepaard met grote en kleine onmachtservaringen, ofwel trauma’s. We zijn allemaal getraumatiseerd, de één wat meer dan de ander. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het hoort bij het leven, of in ieder geval bij deze cultuur. Wanneer je als kind iets meemaakt dat zo’n pijn doet dat het onverdraaglijk lijkt, dan zul je op onbewust niveau je uiterste best doen om die pijn niet te voelen. Zo ontstaat numbness. Numbness is dus een manier om pijn te vermijden. Het is heel effectief, maar het heeft ook zijn nadelen. Het grootste nadeel is wel dat je behalve de pijn, ook de intensiteit en vreugde van het leven steeds minder kunt voelen.

Demping

Bij Taotraining werken we met technieken en oefeningen die het lichaam gevoeliger maken en die het contact met je emoties herstellen. Langzaam maar zeker wordt de numbness in je lichaam minder en ga je meer voelen. Soms kom je in contact met diep weggestopte emoties, die gerelateerd zijn aan onprettige ervaringen uit je vroegste jeugd. Dat is allemaal heel interessant, maar ook confronterend. Je hebt immers niet voor niets die pijn weggestopt: je wilde hem niet voelen! Door technieken en oefeningen te doen die de numbness opheffen en de pijn tevoorschijn halen, kan iets in je zich ongemakkelijk gaan voelen en in de weerstand gaan. Wanneer dat gebeurt, treedt demping op.

Borrel

Demping is in zekere zin een paradox. Het treedt op, net wanneer je lekker bezig bent met het opheffen van de numbness. Je wordt steeds gevoeliger, en juist daarom ontstaat de behoefte aan demping! Het is dus ergens een goed teken. Het grote verschil met numbness is dat demping acuut en intens is, terwijl numbness grotendeels onbewust is. Een voorbeeld: je bent al maanden gestopt met alcohol, geen vuiltje aan de lucht, maar na een intensief trainingsweekend heb je ineens een onweerstaanbare behoefte aan een borrel. Vervang borrel met suiker, chocola, koffie, porno, drama, of wat je ook maar kunt verzinnen, en ineens wordt het plaatje helder: wanneer pijn uit je onbewuste omhoogkomt, bijvoorbeeld omdat je lekker aan het trainen bent, zal dat onmiskenbaar de behoefte aan pijnvermijden oproepen.

Kleine stapjes

Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat dit soort processen zich in je bewustzijn afspelen. Het is echter zeker niet de bedoeling dat je in één keer je numbness afgooit – als dat al zou kunnen – en jezelf vol in de heftigheid van het leven stort. Het overkomt mensen weleens dat ze een doorbraak hebben die zó groot is, dat ze volledig in de war raken. Dat gebeurt vooral bij catharsis-achtige therapieën, drugsgebruik of bij heftige, emotionele toestanden. Daarom zijn we bij Taotraining heel voorzichtig. Kleine stapjes, dan breekt het lijntje niet. Stap voor stap leer je hoe je je lichaam gevoeliger maakt, hoe je meer contact krijgt met je emoties, en hoe je de bijbehorende weerstand navigeert. Wanneer je de neiging tot demping herkent, wordt het al een stuk makkelijker om ermee om te gaan. En soms is een beetje demping prima. Beter twee stappen vooruit en één achteruit, dan dat je op een gegeven moment helemaal stopt, omdat het je allemaal te heftig wordt.

Kalmte

Bij Taotraining leer je eerst een stevige basis in jezelf te ontwikkelen. Door middel van Chi Kung en IJzeren Hemd oefeningen ontwikkel je je fysieke structuur en vitaliteit. Een tweede stap is dat je met je emoties aan de slag gaat. Door middel van de Vijf Helende Klanken, de Innerlijke Glimlach en andere taoïstische oefeningen ontwikkel je je emotionele gevoeligheid, maar ook je stabiliteit. Het vermogen om onder alle omstandigheden je kalmte te bewaren en vrij gemakkelijk uit het drama te kunnen stappen, wordt binnen de Tao als een virtue (ook weer zo moeilijk te vertalen) gezien.

Parelbewustzijn

Een derde stap bij de Taotraining is het ontwikkelen van Parelbewustzijn. Dit wordt ook wel ‘Fusie van de vijf elementen’ genoemd. Het is het meest therapeutische onderdeel van de Taotraining. Met behulp van de Parel ontwikkel je een soort innerlijke onwankelbaarheid, een kracht waarmee je de intensiteit van het leven het hoofd kunt bieden. De neiging tot demping kan heel krachtig zijn, dat weet iedereen. Met een Parel ontwikkel je stap voor stap een tegenkracht waarmee je die demping kunt omarmen, zonder dat je er per se aan toe hoeft te geven. Met het ontwikkelen van Parelbewustzijn betreed je echt het gebied van de innerlijke alchemie.

Ga in therapie als het goed met je gaat

Bij Taotraining zeggen we altijd: ‘Ga in therapie als het goed met je gaat.’ Waarom? Omdat je dan veel energie hebt! Als het slecht met je gaat, als je al burnout of depressief bent, heb je al nauwelijks energie over om naar de Albert Heijn en terug te lopen. Laat staan om aan je trauma’s te werken! Dus ook hier blijven we zeggen: vitaliteit! Ontwikkel je vitaliteit en gezondheid, totdat je zoveel energie over hebt dat je je het kunt veroorloven om eens diep in het verleden te duiken. Eerst Chi Kung, dan Klanken, dan Parel.

Eigenlijk is de Tao heel eenvoudig.

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram