Taotraining banner

Parelbewustzijn: het Anker in het Oog van de Storm

De missie van Taotraining is helder: een wijzere wereld. Daartoe leren we mensen hoe ze steeds meer contact kunnen krijgen met hun eigen-wijsheid. Want hoe verrassend misschien ook, wijsheid kun je trainen. De eerste stap: het ontwikkelen van Parelbewustzijn.

Wijsheid

Wijsheid heeft niets te maken met kennis, intelligentie, lief zijn of levenservaring. Wijsheid is een bewustzijnskracht, letterlijk een soort super power die je het vermogen geeft om win-win-win te denken en te handelen. Oftewel om veilig en constructief te zijn voor jezelf (win 1), je dierbaren (win 2) én het grotere geheel (win 3).

Waar is wijsheid?!
Wijsheid is in onze cultuur nagenoeg verdwenen. Hoe kan het anders dat ons gedrag zo vaak ten koste gaat van onszelf, de ander dan wel de wereld om ons heen? Door wijsheid te ontwikkelen is het mogelijk om daar verandering in te brengen.

Inwijding
Het proces van bewustzijnsontwikkeling dat tot wijsheid leidt, wordt ook wel inwijding genoemd. Taotraining is gespecialiseerd in de eerste van in totaal zeven inwijdingen. De bestemming: Parelbewustzijn, het eerste niveau van wijsheid.

Parelbewustzijn
Uitleggen wat het betekent om Parelbewustzijn te hebben, is niet vanzelfsprekend. Het is immers lastig praten over een vorm van bewustzijn als je dat bewustzijn nog niet hebt! Maar om toch een poging te doen: een goede metafoor om de Parel te omschrijven is als een Anker in het Oog van de Storm.

De Storm

De Storm zien we bij Taotraining als het symbool voor de destructieve kant van de werkelijkheid. Zoals een storm die over de aarde raast een spoor van vernielingen achterlaat, zo word je als mens op deze planeet ook aan de lopende band geconfronteerd met destructiviteit. Hoe je je leven ook leeft, de hele tijd zijn er kleinere en grotere krachten die jou kunnen beschadigen.

De uiterlijke Storm
Stel, je wilt afvallen. Dan ga je naar de supermarkt en bij de kassa liggen chocolaatjes. Dat is de Storm in het klein: een verleidingskracht die je uitnodigt om dieper de Storm in te bewegen, weg van je verlangen naar een gezond & fit lijf. In het (mega)groot kun je denken aan een meteoriet die op de aarde inslaat – ook een destructieve kracht, maar dan op een heel ander niveau.

De innerlijke Storm
De Storm kan ook van binnenuit komen. Een negatieve emotie of een storende gedachte zijn typische voorbeelden van kleine uitingen van de interne Storm. Beperkende overtuigingen, een negatief zelf-, mens- of wereldbeeld en andere destructieve mindsets zijn er al krachtigere vormen van. En een psychotische aanval is een heel goed voorbeeld van de innerlijke Storm die op volle kracht woedt.

Het Oog

Wat het symbool van de Storm zo interessant maakt, is dat een storm in werkelijkheid niet alleen destructief is, maar dat er precies in het midden een oog is, een plek van absolute kalmte te midden van de chaos. In dat oog is het zonnig en windstil. Het is er mogelijk om de storm van binnenuit te aanschouwen, zonder erin te worden meegesleept.

Wijsheid regeert
Stel je nu eens voor dat je ook in je eigen leven – hoe stormachtig (destructief) het in en om je heen ook is – altijd een Oog kunt vinden, een plek waar je niet geraakt kunt worden door de Storm. Je kunt er niet beschadigd raken, je denken is er altijd helder, je emoties in balans. Dit is de (symbolische) plek waar Wijsheid regeert.

Keuze
Waar je ten opzichte van het Oog bent, kun je zelf bepalen. Bij alles wat je doet in je leven heb je namelijk telkens de keuze: maak je een beweging naar het Oog van de Storm toe, richting stilte, veiligheid en Wijsheid? Of beweeg je weg van het Oog van de Storm, richting chaos, destructie, Verwarring en Psychose?

Angst en verleiding
De keuze om richting het Oog van de Storm te bewegen lijkt voor de hand te liggen, maar twee intense krachten maken haar minder vanzelfsprekend dan ze lijkt: angst en verleiding. Onder invloed van beide ontstaat de neiging het Oog van de Storm de rug toe te keren en voor destructiviteit te kiezen.

Het Anker

Een taoïst zal er altijd naar streven om angst en verleiding het hoofd te bieden en, tegen de kracht van de Storm in, toch richting het Oog ervan te bewegen. Dit zou je zelfs als de essentie van ‘taoïstisch trainen’ kunnen zien. Maar hoe doe je dat?

Windvlagen
Door een storm bewegen is immers niet vanzelfsprekend. Windvlagen kunnen je telkens uit balans brengen en meesleuren, net zoals in het echte leven angst en verleiding jou ervan kunnen weerhouden je eigen koers te volgen en je ‘Destiny’ te leven. En als de wind al even gaat liggen, dan is dat altijd tijdelijk: als je er al in slaagt om het Oog van de Storm te vinden en je veilig en kalm te voelen, dan kun je dat gevoel een ogenblik later alweer kwijt zijn. Tenzij… je beschikt over een Anker in het Oog van de Storm.

Permanent
Parelbewustzijn ontwikkelen wil zeggen dat je een stukje van je bewustzijn permanent in het Oog van de Storm plaatst, als ware het een soort Anker. Dit wil met nadruk niet zeggen dat ‘jij’ je helemaal in het Oog van de Storm bevindt. Wat het wel betekent: dat ‘iets van jou’ daar permanent mee is verbonden. Iets van jou heeft zich definitief aan de Storm ontworsteld, is de chaos ontstegen en heeft het vermogen om vanuit neutraliteit en wijsheid te zien wat juist is. Het is dat iets – Parelbewustzijn – dat het gedrag van ‘de rest van jou’ permanent gaat beïnvloeden.

De Parel als Anker
Een aantal van de voornaamste effecten van dit Anker in het Oog van de Storm:

  • Je gaat steeds minder uit verleiding en steeds meer uit verlangen handelen.

  • Je ontwikkelt het vermogen meer lange-termijngericht te denken en te handelen. Je wordt minder gevoelig voor de behoefte aan instant gratification.

  • Je wordt minder kwetsbaar voor allerlei vormen van emotionele ontreddering. Het wordt gemakkelijker om uit de emotionele rollercoaster te stappen die het leven soms kan zijn.

  • Je leert glashelder aanvoelen of hetgeen iemand zegt zinnig of onzinnig is, of een beslissing die je neemt juist of onjuist is, wat ‘verhaal’ is en wat weldenkendheid.

Kortom: de Parel fungeert als een permanente reminder aan waar je naartoe wilt: naar het Oog van de Storm. Je verlangen ernaar groeit en je stemt je denken en handelen steeds meer af op dat ene doel: Wijsheid.

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram