Taotraining banner

Klimaatverandering - zo buiten, zo binnen

Het klimaat verandert voortdurend, maar omdat de meeste mensen niet langer dan ongeveer een eeuw leven is het moeilijk te bepalen hoe dramatisch de huidige veranderingen nu werkelijk zijn.

Zo buiten, zo binnen
In de visie van het taoïsme bestaat behalve het uiterlijke klimaat ook een innerlijk klimaat. Alles wat je in de uiterlijke werkelijkheid ofwel het Uiterlijk Landschap tegenkomt, vind je ook aan de binnenkant, het Innerlijk Landschap. Wat is dat innerlijk klimaat dan, en waaruit is het opgebouwd?

Het zonnetje in huis
Het weer ontstaat uit het samenspel van de elementen. In het taoïsme zijn dat Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde. In tropische klimaten of tijdens een hittegolf overheerst het element Vuur. In Nederland overheerst het element Water: het klimaat is koud en nat. We voelen allemaal aan ons water dat het weer van invloed is op hoe we ons voelen. Als de zon schijnt zijn we blij, als het lente is worden we verliefd, als het miezert voelen we ons ook miezerig. Als je erop gaat letten is het opvallend hoe vaak de samenhang tussen weer en gevoel in onze taal naar voren komt. ‘Ik voel het aan mijn water’ wil zeggen dat je ergens weet dat je een ‘innerlijk water’ hebt. En iedere taoïst zal dat enthousiast beamen. Want ja: het samenspel van de elementen in het Innerlijk Landschap, dus in jou, veroorzaken je gevoelens, je stemming, je algehele gevoel van welbevinden of onbehagen. ‘Hij zit in zwaar weer’ kan betekenen dat de persoon in kwestie door een hagelstorm loopt of dat hij door een moeilijke periode in zijn leven gaat. Kortom: het innerlijk klimaat is je emotionele gesteldheid.

De toorn van de goden
Andersom werkt het ook. Bij alle oude natuurvolkeren werd het weer geassocieerd met hoe Moeder Aarde en de goden zich voelden. Donder en bliksem waren de expressie van de toorn van bepaalde godheden, Thor in Scandinavië en Lei Gong in China. Uitbarstende vulkanen werden gezien als een typisch vrouwelijke woede-uitbarsting van Moeder Aarde. Veel oude rituelen, waaronder Kerstmis en Pasen, hebben als oorspronkelijke bedoeling om de weergoden tevreden te stellen. De verbinding tussen weersverschijnselen en emoties is onmiskenbaar in iedere cultuur. Nog steeds, ook bij ons.

Mooi weer spelen
Bij ons is deze kennis een beetje in de vergetelheid geraakt, maar in het taoïsme is ze nog springlevend! De kennis over het innerlijk klimaat is daar glashelder in kaart gebracht. Een taoïstisch genezer weet precies welk element met welke emotie samenhangt en met welk orgaan dit correspondeert. Als je bv. hartklachten hebt zal hij vragen: ‘Heb je wel genoeg plezier in je leven?’, omdat hij weet dat het hart verbonden is met het element Vuur en het element Vuur verbonden is met de emotie vreugde. Mogelijk zal hij je aanraden een tijdje in een warm land te gaan wonen, ergens waar het Vuur-element uitbundig vertegenwoordigd is. Iedereen weet dat men in zuidelijke landen meer geniet van het leven – dat komt omdat er meer Vuur is! Of hij zal je de opdracht geven meer dingen te doen die je enthousiast maken, omdat contact met blijdschap en passie het juiste medicijn is voor een gezond hart.

Het permanente vakantiegevoel
Een belangrijk onderdeel van de Taotraining is de beïnvloeding van het weer op innerlijk niveau. Waar we naar streven is een prettig, aangenaam innerlijk klimaat waar rust en harmonie de boventoon voeren en waar alle elementen, dus ook alle emoties, op natuurlijke wijze mogen stromen. We denken dan aan kabbelende beekjes met schoon en fris water waar klompjes goud en zilver op de bodem liggen te fonkelen; een fris en groen regenwoud waar alles uitbundig groeit; witbesneeuwde bergtoppen, nazomerse korenvelden, uitgestrekte stranden met adembenemende, pastelkleurige zonsondergangen boven een diepblauwe zee. Spelende kinderen, geliefden hand in hand, jij op je rug liggend in een weiland, starend naar de wolken. Voel je ‘m al een beetje? Het perfecte innerlijk klimaat is een permanent vakantiegevoel.

De Helende Klanken
Als je je niets kunt voorstellen bij een permanent vakantiegevoel, wil dat wellicht zeggen dat je hart of je lever wat onderkoeld zijn en het tijd wordt om daar wat meer leven in te blazen. Hoe doe je dat? Dat doe je met de Helende Klanken. De Helende Klanken zijn eeuwenoude meditatieve oefeningen die door de oude Innerlijke Alchemisten, de taoïstische helers van weleer, ontwikkeld zijn om het innerlijk klimaat zodanig te manipuleren dat het altijd mooi weer is.

De Hartklank
De Hartklank bijvoorbeeld, is een oefening die het hart opent en ontspant. Je maakt een Chi Kung beweging en in combinatie daarmee maak je een klank: de Hartklank. Die gaat zo: HAAAOOOOO. Daarna visualiseer je een prachtige zonsondergang, waarbij je met een beweging van je handen het zachtrood van die zonsondergang verzamelt en als een kostbaar geschenk aan je hart aanbiedt, waarbij je je voorstelt dat je hart deze energie in zich opneemt totdat ze zelf zachtrood gaat stralen. En terwijl je dat doet denk je, zeg je desnoods hardop: ‘Dankjewel hart, ik hou van je hart, wat ben je mooi, sterk, geweldig en onmisbaar.’ En daarmee kalmeer je, genees je je hart, simpel en direct. Het Vuur gaat zachter branden, de irritatie wordt minder en langzaam maar zeker ontstaat er weer de zachte gloed van vreugde en hartelijkheid. Er wordt van je gehouden.

Emotionele pijn genezen
Het is ontroerend om te zien hoe de Helende Klanken het innerlijk klimaat van mensen verandert. We zijn vaak zo geïdentificeerd met onze emoties! Dan zeggen we: ‘Ja, ik ben nu eenmaal opvliegend’, maar dat is net zoiets als zeggen: ‘Ja, het is hier nu nu eenmaal altijd slecht weer.’ Nu zijn er plekken op de wereld waar dat wellicht zo lijkt – Londen, de Sahara, IJsland – maar uiteindelijk leidt alle beweging tot harmonie, zowel op uiterlijk als op innerlijk niveau. Niets in de natuur is blijvend uit balans en hetzelfde geldt voor het Innerlijk Landschap. Het is heerlijk om gestagneerde emoties te kunnen loslaten, om rigide reactiepatronen te voelen smelten en om niet langer bang te hoeven zijn voor wat je voelt. De Helende Klanken ondersteunen het proces van terugkeren naar een natuurlijke staat van zijn, waar emoties noch onderdrukt noch uitgeleefd hoeven te worden, maar waar ze een voortdurende bron van inspiratie, verandering en creativiteit zijn. Dat is waar emoties voor bedoeld zijn: om ons te helpen op de meest elegante en plezierige wijze te manouevreren in het Uiterlijk Landschap.

Waar kan ik de Helende Klanken leren?
Bij ons! Taotraining introduceert de Vijf Helende Klanken in Module 4, onder leiding van Reinoud Eleveld. Dit is een online training bestaande uit 12 lessen die je direct kunt aanschaffen, ook als je de eerdere modules nog niet gedaan hebt. Middels een schat aan lesmateriaal – audio, video en leesstof – leer je de Vijf Helende Klanken binnen een paar weken toepassen in je dagelijks leven. Behalve de Helende Klanken maak je in Module 4 ook kennis met andere meditaties, Chi Kungs en het begripTrue Heart. Het is één van de modules waar wij van Taotraining supertrots op zijn. Ons hart zwelt ervan op!

Verder lezen, kijken, trainen

Inspirerende artikelen

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Verder lezen, kijken, trainen

Elke maand een inspirerend artikel

Wil je het meteen weten wanneer we weer een nieuw artikel zoals dit publiceren? Pakweg één keer per maand versturen we een mail aan onze volgers. Altijd met voedende & inspirerende nieuwe inhoud plus actuele informatie over onze trainingen.

INSCHRIJVEN

Nader kennismaken

Meer weten over Taotraining? Of wil je graag eens proberen of Taotraining bij je past? We bieden je met veel plezier een aantal heel laagdrempelige manieren om nader kennis te maken.

KENNISMAKEN

Starten met trainen

Wil je graag van start met Taotraining? Via onderstaande knop vind je een overzicht van de mogelijkheden.

STARTEN

Op weg naar een wijzere wereld
Ken je mensen die dit artikel misschien ook graag zouden zien? We zouden het zeer waarderen als je onze kennis helpt verspreiden. Gebruik de knoppen hieronder om dit artikel te delen. Alvast bedankt!

[scriptless]
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram