Hier vind je veel gestelde vragen. Dit is de publieke categorie.
Als cursist heb je toegang tot een veel grotere lijst met inhoudelijke vragen en antwoorden.
Klik op de op de vraag om het antwoord te zien.
Onze opbouw is erop gericht dat je bij het trainen van de verschillende modules inderdaad de volgorde aanhoudt. Dus beginnen bij Module 1, dan 2, etc. Het is echter ook mogelijk dat je vooral geïnteresseerd bent in een specifiek thema dat bij een bepaalde module hoort. Om die reden bieden we ook de mogelijkheid om een aantal modules apart aan te schaffen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt zo nu en dan een bericht van ons met de laatste nieuwtjes.
In het taoisme bestaat de gevleugelde uitspraak: ‘Als het goed met je gaat, train dan. Als het slecht met je gaat, train dan ook!’ Trainen betekent eigenlijk dat je je mogelijkheden, je potentie zo goed mogelijk probeert te optimaliseren. Leeftijd speelt daarbij geen een rol. In de Taotraining trainen we met name in het Innerlijk Landschap en minder in het Uiterlijk Landschap, waar je gemanifesteerde lichaam en omstandigheden deel van uitmaken. Een van de kenmerken van het Innerlijk Landschap is dat je toegang hebt tot een soort blauwdruk van jezelf, een versie van jou in ongeschonden staat op 28-jarige leeftijd. Het is deze blauwdruk waar het vermogen tot zelfgenezing zich bevindt. Het is deze blauwdruk die je traint, ook en juist bij de seksuele transformatie-technieken. Ook al liggen de jaren van de overgang al enige tijd achter je, in deze blauwdruk is daar geen sprake van. Dus ook op oudere leeftijd heb je nog alle mogelijkheden om met Taotraining te beginnen. Dat is overigens bij mannen precies zo.
Transformatieseksualiteit is een belangrijk onderdeel van Taotraining, een complete en moderne interpretatie van eeuwenoude kennis en wijsheid uit het taoïsme in China. Het transformeren van seksuele energie vormt de basis van Taotraining.
Seksualiteit heeft veel verschillende lagen. In het taoïsme wordt seksuele energie gezien als de voornaamste bron van vitaliteit die wij als mens tot onze beschikking hebben. Met die vitaliteit, die levenskracht, kun je van alles doen. Het voedt je gezondheid, maar ook je creativiteit, levenslust en bewustzijn. Je kunt er de liefde mee bedrijven, je kunt er kinderen mee maken en je kunt er plezier en intimiteit aan beleven. Dit zijn de meest voor de hand liggende functies van seksuele energie, maar dat is zeker niet alles. In wezen is seksuele energie de bron is van iedere handeling, iedere manifestatie en zelfs van elk gevoel en elke gedachte die je hebt. Alles wat je met je lichaam, je ziel en je geest tot stand brengt gebruikt seksuele energie als brandstof.
Vanuit dit perspectief zou je kunnen zeggen dat seksualiteit een veel breder spectrum heeft dan je in eerste instantie zou denken. De mogelijkheden zijn oneindig. Onze creatieve vermogens als mens zijn ongelooflijk diep en breed. De beperkingen van wat we tot stand kunnen brengen worden vooral bepaald door de overtuigingen die we hebben ten aanzien van wat mogelijk is, waar wij als mens toe in staat zijn. Als wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, filosofen en levensgenieters hebben we toegang tot een onbeperkt aantal mogelijkheden om onszelf te ontplooien, uitvindingen te doen, de werkelijkheid te onderzoeken, antwoorden te vinden op levensvragen en vorm te geven aan onze diepste verlangens, behoeftes en dromen.
De opvatting: ‘Seks heeft als doel je voort te planten’ of zelfs het idee: ‘Seks is voor de lol’ wordt binnen het taoïsme als vrij beperkt gezien. Transformatieseksualiteit is een benadering van seksualiteit waarbij we het potentieel van seksuele kracht onderzoeken, vrijmaken en bewust leren gebruiken, waarbij het uiteindelijke doel bewustwording is. Bij mannen wordt dit proces ‘Het temmen van het Wilde Paard’ genoemd, bij vrouwen ‘Het temmen van de Rode Draak’. Het gaat hier niet om het onderdrukken, lauw of mak maken van seksuele energie, maar om het vinden van manieren om deze pure levenskracht zo goed te leren kennen en op zo’n manier te gebruiken dat we meesters en meesteressen worden over onze seksualiteit en over ons leven. We willen het beste uit onszelf halen en een zo groot mogelijke levenskwaliteit bereiken. We willen een leven leiden die niet alleen onszelf ten goede komt, maar ook de mensen van wie we houden, iedereen met wie we in aanraking komen en de mensheid als geheel. We zijn via onze seksuele energie nauw verbonden met Moeder Aarde, bij wie alles tot stand komt via seksuele energie, en voelen ons om die reden verantwoordelijk om goed voor Haar te zorgen. In de natuur is alles een dans van het mannelijke en vrouwelijke, een ontmoeting, versmelting en voortzetting van tegenstellingen. De liefde voor Moeder Aarde en het diepe respect voor de elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal, verwijst naar de sjamanistische bedding waarin het taoïsme geworteld is.
Wanneer de transformatieve krachten van seksuele energie tot je beschikking komen is het een uitdaging te ontdekken wat je er precies mee wilt doen en vervolgens te leren hoe je dat bereikt. Dit is transformatieseksualiteit in een notedop.
Reinoud Eleveld, de oprichter van Taotraining, noemt het experimenteren met seksuele energie vaak ‘spelen met vuur’. Reinoud is een voorzichtig man en om die reden terughoudend in het te snel of te impulsief aan de slag gaan met seksuele energie. Seksuele energie laat zich niet onderdrukken. Wanneer je meer seksuele energie krijgt, wat onherroepelijk gaat gebeuren als je de oefeningen uit de Taotraining gaat doen, wordt ook je verantwoordelijkheid groter, omdat je impact op de buitenwereld groter wordt. Het is het verschil tussen een driewieler en een sportwagen. Hoe sneller je kunt rijden, des te voorzichtiger je moet zijn. Kracht en macht zijn prachtig, maar vergen een heel duidelijke structuur en een onwankelbare integriteit, opdat je geen brokken maakt.
Binnen het klassieke taoïsme en eigenlijk ook in de Taotraining is er maar één uiteindelijk doel en dat is bewustzijnsontwikkeling. Lao Tzu noemde het onsterfelijkheid, een term die tot de verbeelding spreekt, maar tegelijkertijd niet erg duidelijk is. Reinoud heeft hierover een boekje geschreven, ‘De Hemel op Aarde’, die binnenkort in een geheel nieuwe editie verschijnt. Het gaat over de vijf verschillende vormen van onsterfelijkheid, die elk op zich weer licht bieden op wat een taoïst waardevol genoeg acht om zijn seksuele energie aan te besteden, behalve bewustzijnsontwikkeling.
Gezondheid is in deze een belangrijk doel, omdat we dankzij onze gezondheid in staat zijn om meer vitaliteit te ontwikkelen, meer brandstof voor het lopen van het pad van bewustwording. Voortreffelijkheid is een ander streven: het worden van een onberispelijke, betrouwbare, vriendelijke man of vrouw die verantwoordelijkheid neemt voor de tribe waarin hij of zij woont en gecommitteerd is aan het leveren van een waardevolle bijdrage aan het welzijn van anderen en de wereld.
Dit zijn wellicht termen die wat zwaar aanvoelen, maar een taoïstische meester of meesteres beoordeelt het niveau van bewustzijn en spiritualiteit op grond van hoe iemand zich gedraagt ten opzichte van anderen, ten opzichte van zijn gemeenschap en ten opzichte van de aarde. De paradox van het taoïsme is dat het in principe een individueel pad is, maar dat je tegelijkertijd nooit het welzijn van anderen vergeet. Reinoud Eleveld, de sifu die Taotraining heeft opgericht, zegt vaak dat een echte taoïst altijd sporen en aanwijzingen achterlaat op het pad dat hij loopt, opdat de mensen die na hem komen er ook iets aan hebben. Taotraining is zo’n pad. Het is Reinoud op zijn meest voortreffelijk.
Terug naar transformatieseksualiteit. In antwoord op de vraag: ‘Wat kun je met getransformeerde seksuele energie doen?’ onderscheiden we bij Taotraining op dit moment twee belangrijke componenten. Er zijn als het ware twee ingangen tot transformatieseksualiteit.
De eerste ingang is vrij simpel en direct: wanneer je transformatieseksualiteit beoefent neemt je seksuele energie exponentieel toe en daarmee ook je vermogen om te genieten van seks. Je orgastische vermogens nemen toe, maar ook je lichaamsbewustzijn, je gevoelsbewustzijn, je zelfvertrouwen en je vermogen om je werkelijk vanuit je hart te verbinden met een ander. Je intuitie ontwikkelt zich en je wordt steeds gevoeliger ten aanzien van je eigen grenzen en die van de ander, waardoor je respectvoller met jezelf en met anderen omgaat. Energetische hygiëne is een belangrijk onderwerp wanneer het over transformatieseksualiteit gaat: seks hebben zonder over je eigen of andermans grenzen te gaan, zonder bepaalde gevoelens te negeren of te onderdrukken, intimiteit te beleven met diep respect voor jezelf, je eigen kwetsbaarheid en die van de ander.
In alle eenvoud hebben we voor die eerste ingang het platform meervoudig-orgasme.nl voor mannen en vallei-orgasme.nl voor vrouwen in het leven geroepen. Dit platform biedt een toegankelijke, bondige cursus waarin je met de basis van transformatieseksualiteit in aanraking komt en gaat ervaren wat het betekent om meer contact te maken met je seksualiteit. Dit onderdeel van de training wordt ook wel seksuele kungfu genoemd.
Het is belangrijk om te noemen dat deze trainingen over mono-cultivatie gaan. Mono-cultivatie wil zeggen dat je als individu, dus zonder een partner, je seksuele energie leert vrijmaken en trainen. Mono-cultivatie is een min of meer vergeten dimensie van seksualiteit in onze cultuur, maar wordt binnen het taoïsme en ook binnen de traditionele tantra-scholen als onmisbaar gezien. Bewustzijn ten aanzien van je eigen seksualiteit is iets wat je zelf kunt ontwikkelen. Het is een practice die je alleen doet, maar die ook je relatie enorm ten goede komt. Je leert je lichaam beter kennen, je wordt bewuster van je behoeftes, je verlangens en je grenzen. De verbinding tussen je hart en je hoofd, je liefde en je seksualiteit, wordt sterker en duidelijker. Je gevoelsbewustzijn en je vermogen om verbinding te maken op een respectvolle manier neemt enorm toe. Dit komt niet alleen jezelf ten goede, maar iedereen met wie je contact maakt.
De tweede ingang tot transformatieseksualiteit is Taotraining. De Meervoudige-man en Vallei-orgasme trainingen zijn eigenlijk maar een heel klein onderdeel van Taotraining. Het feit dat je van het trainen van transformatieseksualiteit orgastischer wordt is bij de Taotraining een prettige bijkomstigheid, maar zeker niet het doel. Het doel is bewustzijnsontwikkeling, onsterfelijkheid en voortreffelijkheid. De schoonheid van het taoïsme, in tegenstelling tot veel andere spirituele en religieuze stromingen, is dat seksuele energie als sacred wordt gezien. Het is de bron van leven, de Heilige Graal, de essentie van het leven. Seksuele energie, hartstocht, passie en verlangen wordt niet als iets minderwaardigs of ongoddelijks gezien, maar als iets zonder welke spirituele ontwikkeling of bewustzijnsgroei per definitie onmogelijk is. Kortom: seksuele energie heeft een ereplaats binnen de Taotraining. Er wordt zonder schaamte, oordeel of dogma naar gekeken, over gepraat en mee gewerkt.
Tegelijkertijd leer je via Taotraining ook vrij worden van obsessieve, beschadigende en verslavende vormen van seksualiteit, die in onze cultuur zoveel voorkomen dat ze bijna als normaal gezien worden. Pornografie, prostitutie, seksueel geweld en misbruik, de objectivisering van vrouwen en ook mannen zijn allemaal uitingen van een verkeerde manier van met seksualiteit omgaan. Opvoeding, media, cultuur en religie spelen hierin een belangrijke rol, maar hoe is het zo ver gekomen?
Binnen de Taotraining onderzoeken we op diepgaand niveau hoe er zoveel verwarring en pijn heeft kunnen ontstaan rondom seksualiteit, zowel op globaal niveau als voor ieder individueel. Het genezen van seksueel trauma, het vrij worden van pornografische verslaving en ander beschadigend seksueel gedrag, het leren grenzen stellen, het ontwikkelen van veiligheid en eerlijkheid binnen seksualiteit wordt als een onmisbaar onderdeel van onze spirituele ontwikkeling gezien.
Met dit proces kun je een goede start maken via de VO en MO cursussen, maar we hopen vooral dat dit je inspireert om de Taotraining in te duiken en te ontdekken welke schatten daar nog meer op je wachten. Behalve modules over de transformatieseksualiteit zijn er nog 23 andere modules in de Taotraining die de vele andere aspecten van het taoïsme belichten, waaronder de Droomtraining, Parelbewustzijn, Wisdom Chi Kung en nog veel meer.
Het is voor Reinoud Eleveld niet mogelijk, om een gesprek aan te gaan. Hij heb er voor gekozen om alle intensiteit te richten op het bereiken van zo veel mogelijk mensen en heeft doodeenvoudig geen ruimte om individuele mensen aan te sturen.
Mensen die al bij Taotraining een cursus volgens (online of live) kunnen vragen stellen via de helpdesk al kan het lang duren voordat de antwoorden komen als ze specifiek door Reinoud zelf beantwoord moeten worden.
Het is van alle tijden en culturen om te zoeken naar zingeving en antwoorden op levensvragen als waar ben ik, wat ben ik en waarom ben ik hier? Deze queeste heeft door de eeuwen heen verschillende religies, mysteriescholen, filosofieën en tradities voortgebracht.
Het taoïsme is een overkoepelende naam voor een flink aantal van die mysteriescholen. Ze ontstonden in het verloop van duizenden jaren in het oude China, met invloeden uit India, Tibet, Siberië en Klein-Azië. Voor zover we weten, werd deze kennis zo’n 400 jaar voor Christus voor het eerst opgetekend in de Tao Te Tjing van Lao Tze. In de circa 2500 jaar daarna beleefde het taoïsme periodes van voorspoed en tegenspoed. Aan het einde van de 20e eeuw, ten tijde van Mao en de hoogtijdagen van het communisme, werd het taoïsme in China verboden: kloosters werden vernietigd en beoefenaars vermoord. Als gevolg van deze wrede onderdrukking vluchtten veel taoïsten China uit met als onbedoeld gevolg dat de kennis zich over de hele wereld verspreidde. De laatste decennia is het taoïsme begonnen aan een geweldige opmars. China is niet langer de enige plek waar het taoïsme wordt beoefend. Ook in Nederland vind je nu taoïstische scholen.
Het taoïsme bestaat uit een groot aantal stromingen, waarvan de Dragon’s Gate school er één is. Mantak Chia, geboren in Thailand, werd onder meer opgeleid door Yi Eng ofwel One Cloud, een belangrijke leraar (sifu) van de Dragon’s Gate school. Hij kreeg een intensieve en relatief korte training, waarna hij door Yi Eng aangewezen werd voor een missie om deze kennis naar het westen te brengen.
Eind 70’er jaren verhuisde Mantak Chia met zijn vrouw Maneewan Chia en zoon naar New York. Daar zette hij samen met Michael Winn en Juan Li, beide zelfstandige yogaleraren, voor het eerst in de geschiedenis een taoïstische mysterieschool in het Westen op onder de naam Taoist Esoteric Yoga Center. Met behulp van Winn en Li ontwikkelde hij trainingen en cursussen die waren afgestemd op de westerse cultuur. Aan het begin van de jaren 80 kreeg dit systeem van zelfgenezing en bewustzijnsontwikkeling de naam Healing Tao International.
Yi Eng had het juist gezien: de westerse wereld zat te springen om de kennis van Mantak Chia . Dit spirituele pad met de nadruk op het transformeren van seksuele energie werd hiermet open armen ontvangen. Chia, Winn en Li produceerden een aantal bestsellers, waaronder Van stress naar evenwichten Taoïstische geheimen der liefde 1 en 2. In korte tijd werd de Healing Tao International razend populair en werd met name Mantak Chia wereldberoemd.
Vijftien jaar later, in 1994, keerde Mantak Chia terug naar Thailand om in Chiang Mai zijn eigen trainingscentrum, de Tao Garden, op te zetten. De samenwerking met Winn en Li was inmiddels tot een einde gekomen. Zij gingen zelfstandig door met het lesgeven in het taoïsme (of) de taoïstische leer. Eind jaren 90 scheidde Mantak Chia van zijn vrouw Maneewan. In de rechtzaak eiste Maneewan de naam Healing Tao International op. Chia was gedwongen om een nieuwe naam te zoeken en noemde zijn mysterieschool Universal Tao International. Sindsdien worden deze namen door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar hetzelfde: het taoïstische systeem van zelfgenezing, transformatie en bewustwording dat in New York ontwikkeld werd door Mantak Chia, Michael Winn en Juan Li.
Een van de eerste Nederlanders die zich aansloot bij Healing Tao International was Annette Derksen. Annette begon eind jaren 90 met lesgeven in Amsterdam en werd in 1995 de eerste Nederlandse Senior instructrice in Nederland. Annette is de oprichtster van Healing Tao Holland en ze staat aan de basis van de verdere verspreiding van de Healing Tao in Nederland.. In de loop der jaren trainden honderden mensen bij Annette.
Van 1990 tot 1998 was Reinoud een leerling van Annette Derksen. Reinoud noemt haar zijn belangrijkste taoïstische lerares. Van 1993 tot 2003 trainde hij intensief bij Mantak Chia en hij werd in 2003 de tweede Senior Healing Tao instructeur in Nederland. In 1997 startte Reinoud zijn eerste Healing Tao trainingen in Nederland onder de naam Taotraining Nederland. In 2002 begon hij in samenwerking met Ka Wah Choy en Ursula Eireiner (ook leerlingen van Annette), Inge Maassen, en Fransje Bannenberg (leerlingen van Mantak Chia) een Nederlandse opleiding voor Nederlandse Healing Tao instructeurs onder de paraplu Healing Tao Nederland NU. In 2007 waren er als resultaat van deze samenwerking circa 40 Healing Tao instructeurs en instructrices die op allerlei locaties in Nederland Healing Tao lessen gaven.
Er ontstond een prachtig landelijk platform waar steeds meer mensen zich bij aansloten.
In 2005 verbrak Reinoud de band met Mantak Chia. Het was inmiddels zichtbaar dat Mantak na zijn scheiding verschillende relaties aanging met jonge Thaise vrouwen. Heel begrijpelijk vanuit menselijk opzicht, maar een leraar in de seksuele kung fu heeft een voorbeeldfunctie en zou zelf seksueel veilig moeten zijn. Nu Mantak dat niet meer was, beschouwde Reinoud hem niet langer als een inspirerende leraar. Ook een deel van de nieuwe taoïstische instructeurs vertoonden seksueel overschrijdend gedrag. Dit leidde ertoe dat Reinoud zich terugtrok uit de Healing Tao International, samen met veel andere ervaren internationale instructeurs.
Vanaf 2007 begon Reinoud gestaag met het vormgeven van zijn eigen interpretatie van het taoïsme en groeide Taotraining Nederland uit tot een toonaangevende moderne variatie van een Dragon Gate mystery school
Seksuele energie is zo krachtig dat er uiterst zorgvuldig mee om moet worden gegaan. In een mysterieschool als de Dragon’s Gate, waar seksuele energie wordt gezien als de bron van bewustzijnsontwikkeling, is dit een essentieel gegeven. Mantak Chia’s missie was om kennis naar het Westen te brengen en als messenger is hij daar uitstekend in geslaagd. Als leraar bleek hij uiteindelijk niet in staat to walk his talk en was hij uiteindelijk op seksueel gebied niet meer veilig.
De oorzaak van de breuk met Mantak Chia leidde ertoe dat Reinoud vanaf het begin van zijn opleidingstrajecten heel duidelijk was en is over wat voor hem seksuele veiligheid betekent . Voor hem vormt het de basis van de Taotraining en dat zou het moeten zijn in iedere spirituele stroming. Eén van zijn uitgangspunten is dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de leerling áltijd bij de leraar of trainer ligt. Dat betekent dat een leraar onder geen enkele omstandigheid een seksuele relatie met een leerling aan kan gaan.
Reinoud deelt zijn eigen training in in cycli van 7 jaar. Na een periode van lesgeven volgt eenzelfde periode waarin hij zich terugtrekt als leraar om zich aan zijn innerlijke training te wijden. In 2007 beëindigde hij zo’n lescyclus. Drie maanden later begon een instructrice van Healing Tao Nederland Nu een relatie met een leerling. Dit leidde tot enorme chaos in de organisatie want wat doe je als iemand het belangrijkste uitgangspunt negeert? De meningen hierover waren verdeeld en Healing Tao Nederland NU viel uiteen. Een grote groep instructeurs was van mening dat de definitie van seksuele veiligheid tussen leraar en leerling ruimer opgevat kon worden, terwijl een kleinere groep, waaronder Reinoud, hiertoe absoluut niet bereid was. De eerste grotere groep instructeurs, richtte Healing Tao Nederland INFO op.
Kortom: zowel Taotraining, Healing Tao Holland, Healing Tao Nederland NU, Healing Tao Nederland INFO, alsmede Healing Tao International en Universal Tao International zijn flink geworteld in het systeem van zelfgenezing, transformatie en bewustzijnsontwikkeling wat de Dragon Gate sifu Yi Eng indertijd meegaf aan Mantak Chia. Al deze moderne en westers georiënteerde Taoïstische initiatieven bouwen voort op grotendeels dezelfde kennis, meditaties en oefeningen zoals die eeuwenlang onderwezen zijn in de taoïstische mysteriescholen. Er is echter één groot verschil: Taotraining heeft een andere opvatting over wat seksuele veiligheid precies is en hoe dit na te leven. En vanuit dit cruciale duidingsverschil is ook langzaam maar zeker een geheel eigen stijl van Taoïstische trainen aan het ontstaan die meer en meer loskomt van de verschillende Healing Tao scholen.
De opvatting van Taotraining is gebaseerd op het idee dat gelijkwaardigheid de basis is van iedere veilige seksuele verbinding, dat wil zeggen: een seksuele verbinding die niet schadelijk is. Omdat de relatie tussen een leraar en leerling per definitie niet gelijkwaardig is, is het binnen de Taotraining uitgesloten dat een leraar een seksuele relatie begint met een leerling, ook al nodigt de leerling bewust of onbewust daartoe uit. Zo wordt de seksuele veiligheid van de training gewaarborgd.
Bij Taotraining wordt vanaf het begin gewerkt aan het leren hanteren van opgewonden seksuele energie. Deze technieken maken onderdeel uit van ‘het openen van de Drakenpoort’. Het hoort bij dat wat we mono-cultivatie, seksuele kungfu of transformatieseksualiteit noemen – drie woorden voor iets wat in wezen hetzelfde is. ‘Vrijheid door begrenzing’ vormt hier het uitgangspunt, iets wat in onze optiek de basis zou moeten zijn van iedere mysterieschool. Het is zeker de basis van de oorspronkelijke Dragon’s Gate school in China.
Taotraining is momenteel uitgegroeid tot de leidende taoïstische school in Nederland.
Het is voor een westers iemand moeilijk voor te stellen, maar we hebben te maken met belangrijke, levensveranderende kennis en wijsheid. Inzichten die domweg niet beschikbaar zijn in onze cultuur. En daarom denken we dat ze niet bestaan! In de loop der jaren hebben duizenden mannen en vrouwen bij Taotraining getraind, en bij iedereen zagen we het op den duur gebeuren: blos op de wangen, verdwijnende wallen, een gezonde gloed die ontstaat. Mensen gaan als vanzelf beter functioneren en nemen wijzere beslissingen. Zo gaat het altijd. Hoewel het proces wat iedereen doormaakt natuurlijk uniek is.
Ja. Man, vrouw, hetero, homo, bi, jong en oud – zolang je maar een mens bent. Je hoeft geen bijzondere gaven te hebben of spirituele voorkennis. Het mooie aan de taoïstische training is dat hij zo praktisch is. Dat maakt hem bijzonder geschikt voor westerse mensen. Ook met fysieke beperkingen of schade kun je goed trainen. Je beoefent immers interne alchemie. De lichamelijke oefeningen zijn nooit moeilijk en je voert ze kalm uit. Altijd met zachte ogen.
In onze cultuur is inwijding in de verdrukking geraakt. In feite is het ‘gekaapt’ door het christendom dat eeuwenlang overheerste, inclusief kruistochten en heksenverbrandingen. Ingewijden – mannen en vrouwen met veel bewustzijn – gingen ondergronds. Zij vormen altijd een bedreiging voor de macht. Zo ging het ook in China, waar na honderden jaren van onderdrukking, meest recentelijk door het regime van Mao Tse-tung, de beoefenaren van de interne alchemie en de seksuele kungfu vrijwel onvindbaar zijn. Sinds de communisten langzaam maar zeker een andere gedaante aannemen, komen ook de grootmeesters van de interne alchemie in China weer wat tevoorschijn. Alleen om die reden kon ik twintig jaar geleden in China terecht voor mijn eigen training en inwijding.
Een typisch westerse vraag. Een Chinees gaat gewoon trainen. Eigenlijk speelt ‘geloof’ hier verder geen rol, wel ‘de ervaring’. Het gaat erom dat je de abstracties wil begrijpen die in de werkelijkheid een rol spelen. En dan kom je al snel bij de seksualiteit uit. Hoe kan het dat jij deze vraag überhaupt stelt? Dat je een lichaam hebt, met oneindig complex bewustzijn? Je bent een lopend wonder. De realiteit is een stuk mysterieuzer dan de huidige westerse maatschappij je doet geloven. Dat wij het mysterie negeren, betekent niet dat weldenkende vrouwen en mannen over de hele planeet dat de afgelopen tienduizend jaar ook hebben gedaan. Ze hebben het onderzocht, het innerlijke landschap in kaart gebracht. Daarmee kun je prima leren werken, daar is niets zweverig aan.
Maak je geen zorgen. De taoïsten zijn geen zweverige types. Je hoeft ook niet bang te zijn voor dogma’s, doctrines en andere ellende. Taoïsten zijn weldenkers. Ze staan midden in het leven, gaan ervan uit dat iedereen autonoom is en ze houden van een goeie grap. Hun hele leven zijn ze bezig om dualiteit te bestuderen. Ze willen zichzelf in staat stellen om vrij te manoeuvreren in de werelden: in het uiterlijke landschap en het innerlijke landschap. Het is wel handig als jij ook een dualist bent, dat je snapt of weet of zelfs maar een vermoeden hebt van dat er ‘iets’ achter de wereld van het hier en nu beweegt. Dan kun je er mee trainen. Die training is alleen onbekend.
Nee, wel een taoïstische ‘sifu’. Dat betekent simpelweg leraar of onderwijzer. Sifu’s weten veel van een bepaald vakgebied en bieden hun wijsheid en bijbehorende oefeningen aan in de vorm van ‘overdracht’. Maar er is, anders dan bij bijvoorbeeld Indiase goeroes, geen sprake van volgelingen. Dus als de les klaar is, zijn de sifu en de leerlingen gewoon weer gelijkwaardig. Dan gaan ze samen aan tafel om gezellig een hapje te eten of ze gaan samen de wc schoonmaken bij wijze van spreken. Niks volgelingen. Zodra er te veel volgelingenkracht ontstaat, stop je als sifu met de overdracht.
Nee, de taoïsten zijn geen fan van moeten. Waar het naar mijn idee om gaat, is het ontwikkelen van ‘Verlangen naar training’. Dat kan alleen ontstaan vanuit je eigen Waarachtige Hart. De vragen ‘Waarom ben je hier?’ ‘Wat ben ik?’ en ‘Waar ben ik?’ zelf gaan beantwoorden, dàt maakt dat je je eigen spoor in de werkelijkheid kunt gaan volgen. De training komt bij iedereen op een unieke manier tot leven. Je voelt vanzelf welke oefeningen en inzichten bij jou passen en resoneren. Wees niet bang om iets mis te lopen, je leert precies datgene wat je moet leren.
Ja. Voor een deel kan dat zelfs beter dan analoog taotrainen. Dit is de eerste keer in de taoïstische geschiedenis dat je een meditatie kunt opnemen en keer op keer kunt afspelen op je eigen afspeel apparaat. De oude meesters zouden jaloers zijn, echt waar. Zij moesten alles mondeling overdragen en dat was best een klus. De online training is zo opgezet dat je er zelfstandig mee uit de voeten kunt: je kijkt instructiefilmpjes, luistert naar audio-fragmenten en leest theorie. Vragen kun je altijd stellen en worden aan mij voorgelegd indien ze inhoudelijk zijn. Je komt een heel eind. Voor sommige mensen is analoog contact op den duur onontbeerlijk. Voor hen is er de optie om een aantal keer per jaar deel te nemen aan een trainingsdag. Dan komt het materiaal natuurlijk helemaal tot leven.
Als je ongetraind bent, is het inderdaad zo dat je seksuele energie buiten je zelf raakt, als je een orgasme en een ejaculatie hebt. Als je gaat trainen, kun je leren om de seksuele energie en het sperma uit elkaar te halen. Je kunt de seksuele energie dan veredelen in jezelf. En als je ejaculeert kun je dan ‘leeg sperma’ ejaculeren. Het gaat dus niet om het sperma, het gaat om de diepe trainen die nodig is om seksuele energie in jezelf te kunnen waarnemen, in beweging brengen, sturen naar de juiste plekken en leren omzetten in zeer waardevolle kracht. Je doet het via een methode die ‘mono-cultivatie’ genoemd is. En, vreemd genoeg, niets met seks of vrijen met een ander te maken heeft. Onderschat het niet, het kost de meeste mannen jaren trainen, voordat ze het leren. Het gaat dus niet alleen om seksuele techniekjes, het gaat vooral over het worden van ‘Een Voortreffelijke Man’.
Ja. Voor een deel kan dat zelfs beter dan analoog taotrainen. Dit is de eerste keer in de taoïstische geschiedenis dat je een meditatie kunt opnemen en keer op keer kunt afspelen op je eigen afspeel apparaat. De oude meesters zouden jaloers zijn, echt waar. Zij moesten alles mondeling overdragen en dat was best een klus. De online training is zo opgezet dat je er zelfstandig mee uit de voeten kunt: je kijkt instructiefilmpjes, luistert naar audio-fragmenten en leest theorie. Vragen kun je altijd stellen en worden aan mij voorgelegd indien ze inhoudelijk zijn. Je komt een heel eind. Voor sommige mensen is analoog contact op den duur onontbeerlijk. Voor hen is er de optie om een aantal keer per jaar deel te nemen aan een trainingsdag. Dan komt het materiaal natuurlijk helemaal tot leven.
Misschien ben je nieuwsgierig naar Wijsheid. Misschien wil je steviger enweerbaarder worden. Misschien ben je nieuw in de esoterie en heb je in de eerste plaats behoefte aan een pragmatische aanpak. Of misschien heeft seksualiteit je interesse en ben je nieuwsgierig naar de taoïstische geheimen der liefde. Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om mee te doen met het Jaarprogramma.
Andere goede redenen om Taotraining te beoefenen zijn:
Extra interessant voor mensenwerkers
Taotraining is toegankelijk voor iedereen, maar bijzonder geschikt voor artsen, psychotherapeuten, masseurs, acupuncturisten en andere bodyworkers, yoga- en tai chi-leraren, maatschappelijk werkers, psychiaters, coaches en toptrainers, zelfstandigen of werknemers in de complementaire zorg, etc.
Medemenselijkheid is binnen de Taotraining een fundamenteel thema. Je krijgt op dit vlak inzichten aangereikt die soms eeuwen geleden tot stand kwamen, maar nog steeds uiterst actueel zijn. Dit kan nieuwe perspectieven bieden voor je zaak of je baan.
Juist als je met mensen werkt is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen en je gezondheid en persoonlijke energie zo goed en krachtig mogelijk te maken. Je leert hoe beter met stress om te gaan, je grenzen beter te bewaken en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te communiceren en te behandelen, zodat zowel jij als je client geen energie kwijtraken en jullie allebei opgewekt naar huis gaan aan het eind van de dag.
De inhoud is hetzelfde, de vorm en frequentie van de begeleiding verschillen aanzienlijk.
In het Jaarprogramma Online sta je grotendeels 'op eigen benen'; de enige - zij het zeer waardevolle! - live contact-momenten zijn 6 Q&A-groepssessies via Zoom met Reinoud Eleveld.
In het Jaarprogramma Live krijg je daarnaast ook nog 4 praktijk-gerichte trainingsdagen op locatie (onder leiding van Rosana van der Wagt) en, last but not least, toegang tot een exclusieve Telegram-groep waarin we er 12 maanden lang 'voor je zijn' ter (actieve) ondersteuning van je proces.
Nee, het Jaarprogramma bieden we aan als één totaalpakket. Je kunt uiteraard wel Module 1, 2 of 3 los trainen, of meedoen met een introductiedag.
Nee, de trainingsdagen in het basisjaar worden niet langer door Reinoud gegeven. Je kunt wel na het doen van het Jaarprogramma doorstromen naar de vervolgtrainingen die Reinoud vanaf begin 2023 gaat geven.
Geen probleem. We zetten al het live streaming materiaal online na een paar dagen. Je hebt dan onbeperkt toegang tot dat materiaal.
Zeker. Het Jaarprogramma zal de modules nog meer tot leven wekken. Neem je deel aan het Jaarprogramma, dan krijg je voor de modules die je reeds hebt aangeschaft, het bedrag in mindering op het totaal. Neem in dat geval contact op met de helpdesk en je krijgt korting voor de reeds aangeschafte modules.
Bij het Live Jaarprogramma heb je 4 trainingsdagen, bij zowel Live als Online 6 webinars via Zoom met taotrainer Reinoud Eleveld. Daarnaast is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders. Sommige mensen gaan intensief met het materiaal aan de slag, anderen drijven mee op het ritme van de trainingsdagen en dat is voor hen voldoende. Om een gemiddelde indicatie te geven: veel mensen trainen een uur per dag, of 2 uur per week, of twee keer een uur per week, om alle online audio, video en lesteksten door te werken. Dat is voor de meeste mensen een prettig ritme, wat ook goed te doen is.
Met ‘seksualiteit’ bedoelen we echt iets anders dan wat er in het Westen mee bedoeld wordt. Het gaat bij Taotraining met name om seksuele energie als bron van levenskracht, als motor voor je bewustwordingsproces. Ook, of misschien wel juist als je moeite hebt met seksualiteit of beschadigende ervaringen hebt ervaren op dit gebied, is het zeer de moeite waard om deze technieken te leren kennen. Betamelijkheid en respect voor ieders intimiteit staan voorop. In die sfeer kan het bevrijdend zijn om seksualiteit weer bespreekbaar te maken. Hoe je het wendt of keert: het hoort erbij.
Nee. Niets moet. Veel mensen staan in eerste instantie wat sceptisch tegenover het idee van online trainen, maar het heeft ongekende voordelen. Je kunt de online modules overal trainen, in de privacy van je eigen huis, op je werk, in de bus.. waar je maar wilt. Je kiest zelf waar en wanneer en kunt hierin helemaal je eigen ritme volgen.
Vermoedelijk wel. Het jaarprogramma is intens, maar niet zozeer fysiek zwaar. Alle lichamelijke oefeningen zijn gericht op ontspanning en heling. Wilskracht is streng verboden, waardoor je vanzelf binnen je grenzen blijft. We houden rekening met alle fysieke gesteldheden van deelnemers en hebben veel respect voor ieders beperking. Geef in je aanmelding s.v.p. aan om welke fysieke beperkingen het gaat.
Deelnemen aan het Jaarprogramma doe je met de intentie om de training in zijn geheel mee te maken. Zo is het programma ook opgezet. Moet je door omstandigheden toch eerder afhaken, dan vragen we je contact op te nemen met de helpdesk en kijken we naar een goede oplossing. Er is geen automatisch recht op restitutie, maar we zijn wel bereid om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden.
Er zijn drie belangrijke redenen waarom mensen niet meteen kunnen inschrijven voor het Jaarprogramma Live en we ze eerst vragen een aanmeld-formulier in te vullen. Ten eerste is er bij het Jaarprogramma Live maar een beperkt aantal plekken en willen we er zeker van zijn dat deze plekken worden bezet door mensen die écht gemotiveerd zijn. Dit is de reden dat we mensen vragen bij hun aanmelding een motivatie te schrijven. Ten tweede streven we in het Jaarprogramma Live naar een mix van beginners, mensen met ervaring in bewustzijnsontwikkeling en professionele mensenwerkers, zoals trainers en therapeuten. Ook streven we naar een balans tussen mannen en vrouwen. De ervaring leert dat een dergelijk gemengde groep de kwaliteit van de live trainingen aanzienlijk vergroot, omdat iedereen uitgedaagd wordt zijn perspectief wat los te laten. De huidige aanmeld-procedure met daarin de vraag naar je beroep en eerder gevolgde trainingen maakt het voor ons mogelijk om deze mix binnen de grenzen van het mogelijke te waarborgen. Last but not least is het ook gewoon zo dat het voor de trainer fijn is om iets over je achtergrond te weten, als je meedoet aan het Jaarprogramma.
Online trainen betekent dat je met het materiaal aan de slag kunt waar en wanneer je maar wilt. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel tijd je in de training wilt stoppen.
Een mooi ritme om te volgen wanneer je de module voor het eerst doorloopt, is één week per les. In dat geval volg je het ritme van de ondersteunende mails, die twaalf weken lang elke week een nieuwe les introduceren. Reken daarbij op zo’n 1 tot 2 uur per week om de teksten bij een les te lezen, de video’s te bekijken en de oefeningen tenminste één keer mee te doen. Door pas een week later naar de volgende les te gaan, geef je jezelf wat verteringstijd om het geleerde te verwerken én de gelegenheid om de oefeningen een aantal keer te herhalen. In dit ritme ben je 3 maanden bezig om deze module één keer helemaal te doorlopen.
Alle meditaties kun je downloaden. Datzelfde geldt voor de audio van de instructievideo’s. Door deze bestanden op te slaan op je telefoon of mp3-speler, kun je waar en wanneer je maar wilt trainen. De instructievideo’s zelf kun je niet downloaden. Datzelfde geldt voor de essentials en de geschreven teksten. Deze zijn wel ten alle tijden online te bekijken. De training is goed te volgen op je tablet of telefoon.
Ja. Je kunt de training altijd en overal waar internet is bekijken, zo vaak je maar wilt. Door aanschaf van de training krijg je bovendien toegang tot eventuele updates – extra filmpjes bijvoorbeeld – van de training. We blijven het materiaal verbeteren en we nemen feedback van deelnemers zeer serieus.
Dat kan: ook Module 2 en 3 staan open voor iedereen. (Module 4 kun je pas doen als je 1 t/m 3 hebt doorlopen. Module 5 en verder worden pas beschikbaar als je module 4 hebt gedaan.) We raden het echter af. Er zit een zorgvuldige opbouw in de modules van Taotraining en in Module 2 en 3 bouwen we echt voort op de fundamenten die je in deze module legt.
Nee. Deze module is zo ontworpen dat mensen zonder ervaring met het taoïsme of andere mysteriescholen de inhoud probleemloos kunnen volgen. Het zijn de kennis en handvatten waarover grondlegger Reinoud Eleveld zelf maar wat graag had beschikt toen hij op zijn 15e besloot om tovenaar te worden [link naar interview met Reinoud], en die inmiddels de levens van duizenden mensen in Nederland en België hebben verrijkt, waaronder een heleboel ‘beginners'.
Taotraining bouwt voort op een lange traditie van taoïstische mysteriescholen. We eren hun werk in de zin van dat deze training zich kenmerkt door taoïstische termen, technieken en trilling. Tegelijkertijd hebben we hun gedachtegoed grondig vertaald en enorm verrijkt, waarmee het meer dan ooit voor iedereen toegankelijk is en ragfijn aansluit bij de westerse samenleving en belevingswereld.
Daarnaast streeft Taotraining naar impact in het hier en nu. Ja, de teksten vragen soms veel van je conceptuele en abstract-filosofische vermogens, maar het hart van de training bestaat uit het concreet trainen en eigen maken van een hele serie praktische tools waaraan je niet alleen echt wat zult hebben met je ogen dicht op een yogamat, maar ook, of juist, in de storm van het dagelijks leven.
Het beste antwoord op deze vraag zit hem natuurlijk in de ervaring. Met andere woorden: probeer het uit! We hebben een ruimhartige garantieregeling die het mogelijk maakt om volledig risicovrij de training helemaal te doorlopen: besluit je binnen 30 dagen dat het niets voor je is, dan krijg je je geld volledig terug.
Dat kan bijna niet anders. Heb je een relatie, dan kan daarin ten gevolge van de training veel veranderen. Vanuit een groeiende gezondheid en een groeiend bewustzijn zullen deze verandering in de basis positief zijn, tenzij de relatie om te beginnen al niet goed zat. De seksuele verbinding die je met je partner hebt zal, parallel aan je eigen proces, ook veranderen. Immers: wanneer jij verandert, verandert je seksualiteit ook. Wanneer je bewuster wordt van je seksuele energie, je gevoelens en je grenzen zul je ook anders gaan vrijen, anders gaan communiceren. Als het goed is worden je seksleven en relatie er rijker, stabieler en volwassener door. Echter: dit is niet de focus, noch de bedoeling van deze training. Deze training gaat om jou. De transformatie van je seksuele energie beoefen je door middel van mono-cultivatie, in je eentje dus – je partner is daar niet bij betrokken. Blijf wat betreft je seksualiteit met een partner zo ontspannen en natuurlijk mogelijk. Ga mogelijke veranderingen niet uit de weg, maar laat e.e.a. zich zo natuurlijk mogelijk ontwikkelen. Tijdens het vrijen ben je zo spontaan en ongedwongen mogelijk.
Ja en nee. Ja, in de zin van dat zowel de theorie als de transformatie-technieken zelf nagenoeg identiek zijn voor mannen en vrouwen. Deze module 2 is dan ook zowel voor vrouwen als voor mannen geschikt.
Nee, omdat er vanzelfsprekend belangrijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Dan bedoelen we niet alleen dat mannen en vrouwen andere lichamen en seksuele organen hebben, maar ook dat seksuele energie bij beide anders ‘werkt’. Deze training bevat daarom zowel voor mannen als voor vrouwen soms specifieke aanvullingen (altijd duidelijk aangegeven). Ook zijn er voor mannen en vrouwen verschillende meditaties: hoewel de techniek an sich in grote lijnen dezelfde is, worden de mannen in hun meditaties door een man begeleid en de vrouwen door een vrouw.
Ja. Wij mensen zijn honderd procent seksuele wezens. Alles is een uitdrukking van de dans van seksualiteit. Als je naar de winkel gaat of het gras maait, als je een boek leest of slaapt, je bent een seksueel wezen. In het Westen koppelen we seks met name aan ‘de daad’, aan de liefde bedrijven. Waarschijnlijk bedoel je met deze vraag dan ook dat je nog maar weinig zin in vrijen hebt. Dat kan heel goed, zeker als je aan het einde van de menopauze/penopauze bent of als je boven de zeventig bent. Maar het is waarschijnlijker dat er iets anders aan de hand is: je bent je niet bewust van waar je seksuele energie zit. Als je seksuele energie in je genitaliën zit ervaar je opwinding. Zit het elders in je lichaam verstopt, dan ben je het kwijt. Dat wil echter niet zeggen dat het er niet langer is of dat je een seksloos wezen geworden bent. Dat is per definitie onmogelijk, zolang je leeft. Je moet alleen leren hoe je weer grip krijgt op je seksuele energie. Hier gaan de technieken van de seksuele kung fu over. Je leert de seksuele energie uit de testikels of eierstokken halen en door het lichaam sturen. Het is de bedoeling dat je je seksuele energie weer glashelder in het zicht krijgt.
Nee. Bij Vallei leer je een versimpelde vorm van ‘Medicijn’ maken. Deze techniek maakt weliswaar onderdeel uit van de seksuele kung fu, maar er is nog veel meer. Bij deze en volgende modules krijgt de seksuele kung fu een plek binnen de training als geheel, gaan we dieper in de achterliggende kennis en krijg je er een groot aantal oefeningen bij.
Als je zwanger bent stroomt een groot deel van je levenskracht naar de baarmoeder, om de groei van je ongeboren baby te voeden. Dat is een magisch proces dat helemaal vanzelf gaat en waar je alle ruimte aan wilt geven. Daarom raden we aan om niet aan de slag te gaan met de seksuele kung fu als je zwanger bent. Laat de natuur haar gang gaan. Je kunt uiteraard wel de Chi Kung en Droomtraining oefeningen blijven doen, alsmede de I-kracht en Innerlijke Glimlach meditaties. Die zijn juist heel ondersteunend voor je zwangerschap.
Zeker. Het beoefenen van de seksuele kung fu ondersteunt de overgang enorm, helpt eventuele klachten verminderen en harmoniseert het proces waarbij de ovulatie stopt en de seksuele energie in een nieuwe fase terechtkomt. De overgang is de initiatie tot wijze vrouw. De seksuele kung fu kun je tijdens en na de overgang beoefenen, in principe tot op je sterfdag. Overigens hebben mannen ook een fase dat ze in de overgang zijn. Daarover is nog minder bekend dan de vrouwelijke overgang.
Nee, dat is geen enkel probleem. Bij de seksuele kung fu werken we in het Innerlijk Landschap, waar de seksuele organen gewoon nog intact zijn. De seksuele kung fu kan ook heel helend werken bij het genezen van de lichamelijk danwel emotionele schade die kan optreden bij sterilisatie.
Online trainen betekent dat je met het materiaal aan de slag kunt waar en wanneer je maar wilt. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel tijd je in de training wilt stoppen.
Een mooi ritme om te volgen wanneer je de module voor het eerst doorloopt, is één week per les. In dat geval volg je het ritme van de ondersteunende mails, die twaalf weken lang elke week een nieuwe les introduceren. Reken daarbij op zo’n 1 tot 2 uur per week om de teksten bij een les te lezen, de video’s te bekijken en de oefeningen tenminste één keer mee te doen. Door pas een week later naar de volgende les te gaan, geef je jezelf wat verteringstijd om het geleerde te verwerken én de gelegenheid om de oefeningen een aantal keer te herhalen. In dit ritme ben je 3 maanden bezig om deze module één keer helemaal te doorlopen.
Alle meditaties kun je downloaden. Datzelfde geldt voor de audio van de instructievideo’s. Door deze bestanden op te slaan op je telefoon of mp3-speler, kun je waar en wanneer je maar wilt trainen. De instructievideo’s zelf kun je niet downloaden. Datzelfde geldt voor de essentials en de geschreven teksten. Deze zijn wel ten alle tijden online te bekijken. De training is goed te volgen op je tablet of telefoon.
Ja. Je kunt de training altijd en overal waar internet is bekijken, zo vaak je maar wilt. Door aanschaf van de training krijg je bovendien toegang tot eventuele updates – extra filmpjes bijvoorbeeld – van de training. We blijven het materiaal verbeteren en we nemen feedback van deelnemers zeer serieus.
Dat kan: Module 1, 2 en 3 staan open voor iedereen. (Module 4 kun je pas doen als je 1 t/m 3 hebt doorlopen. Module 5 en verder worden pas beschikbaar als je module 4 hebt gedaan.) We raden het echter af. Er zit een zorgvuldige opbouw in de modules van Taotraining en in Module 2 bouwen we echt voort op de fundamenten die je in Module 1 legt.
Alleen als je er zeker van bent dat je al grosso modo bekend bent met de inhoud van Module 1 en dat deelname daaraan weinig toevoegt aan wat je al kent en kunt, dan ligt het voor de hand om met module 2 te beginnen.
Nee. De modules van Taotraining zijn zo opgezet dat mensen zonder ervaring met het taoïsme of andere mysteriescholen de inhoud probleemloos kunnen volgen. Het zijn de kennis en handvatten waarover grondlegger Reinoud Eleveld zelf maar wat graag had beschikt toen hij op zijn 15e besloot om tovenaar te worden [link naar interview met Reinoud], en die inmiddels de levens van duizenden mensen in Nederland en België hebben verrijkt, waaronder een heleboel ‘beginners’.
Dat gezegd hebbende, het is wel raadzaam om module 1 te doen voordat je start met module 2.
Taotraining bouwt voort op een lange traditie van taoïstische mysteriescholen. We eren hun werk in de zin van dat deze training zich kenmerkt door taoïstische termen, technieken en trilling. Tegelijkertijd hebben we hun gedachtegoed grondig vertaald en enorm verrijkt, waarmee het meer dan ooit voor iedereen toegankelijk is en ragfijn aansluit bij de westerse samenleving en belevingswereld.
Daarnaast streeft Taotraining naar impact in het hier en nu. Ja, de teksten vragen soms veel van je conceptuele en abstract-filosofische vermogens, maar het hart van de training bestaat uit het concreet trainen en eigen maken van een hele serie praktische tools waaraan je niet alleen echt wat zult hebben met je ogen dicht op een yogamat, maar ook, of juist, in de storm van het dagelijks leven.
Het beste antwoord op deze vraag zit hem natuurlijk in de ervaring. Met andere woorden: probeer het uit! We hebben een ruimhartige garantieregeling die het mogelijk maakt om volledig risicovrij de training helemaal te doorlopen: besluit je binnen 30 dagen dat het niets voor je is, dan krijg je je geld volledig terug.