Taotraining banner

Welkom bij onze FAQ pagina!

Hier vind je het antwoord op veel gestelde vragen over Taotraining.
Zoek via trefwoord of via onderwerp categorie.

Of klik hieronder op een van de categorieën om alle vragen en antwoorden te zien.

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Advanced trainingen

Nee. Voorwaarde tot deelname is dat je de Parel-training (=Module 1 t/m 4) volledig hebt doorlopen. In de visie van Taotraining is Parelbewustzijn echt voorwaarde om veilig, duurzaam en zinvol aan de slag te kunnen met het Advanced materiaal.

Er is geen ‘foute’ keuze en dus ook geen advies, anders dan dat je bij het kiezen vrijelijk je nieuwsgierigheid en verlangen kunt volgen. De trainingen zijn zo opgezet dat je ze los van elkaar en in elke volgorde kunt volgen.

Ja, deelname aan een Advanced training is zeker interessant voor jou! Want het Jaarprogramma Advanced bevatte slechts pakweg een kwart van de kennis die we in de huidige Advanced trainingen in overdracht brengen.

Om een voorbeeld te geven: in het Jaarprogramma Advanced heb je in module 5 over de Wisdom Nei Kung geleerd. Dit betrof echter slechts een deel van de complete Wisdom Nei Kung: in de Advanced training ‘Koning Aap’ zul je nog véél meer over de hersenen leren en hoe je hun werking en interactie kunt optimaliseren. Daarbij leer je in ‘Koning Aap’ ook nog een heleboel over krijgskunst (Tai Chi en Hsing-I). Al met al heb je in het Jaarprogramma kennisgemaakt met pakweg een kwart van het materiaal uit de ‘Koning Aap’ Advanced training.

Ditzelfde geldt voor de andere drie Advanced trainingen: pakweg een kwart van het materiaal over de seksuele kung fu, healing dan wel Parelbewustzijn zal jou bekend zijn, driekwart is gloednieuw.

Ja, om een viertal redenen:

  • Een Advanced training is een buitenkans om ‘naar beneden te trainen’ en om wat je hebt geleerd in het 7JP verder eigen te maken.
  • Een hele week trainen met Reinoud is een compleet andere ervaring dan een weekend, zoals in het 7JP: de kennis zal nog meer tot leven komen, de trilling van de meditaties en de groep zal sterker zijn en het effect van de training op jou groter, zowel tijdens de trainingsweek zelf als in de periode daarna.
  • Het is niet helemaal waar dat je ‘alles al weet’. Ten eerste heeft Reinoud in het 7JP – om uiteenlopende redenen – niet alle stukken kennis volledig in overdracht gebracht. Ten tweede is Reinouds duiding voortdurend in ontwikkeling; alleen al zijn trainerschap in het 7JP heeft hem zoveel nieuwe inzichten en ervaringen gegeven, dat zijn overdracht in de Advanced trainingen gegarandeerd scherper en completer zal zijn.
  • Als deelnemer aan de Advanced trainingen krijg je toegang tot een rijke hoeveelheid online materiaal, die je training thuis / in het dagelijks leven enorm zal faciliteren.

Nee, de Advanced trainingen bieden we aan als één totaalpakket. De trainingsweek is een onderdeel van een groter geheel, een langer traject, waar je niet halverwege ‘even’ in kunt stromen.

Niet ideaal, maar ook niet onoverkomelijk. Want je kunt de gemiste dag(en) later alsnog terugkijken. Alle overdracht-momenten worden namelijk opgenomen. Deze opnames zijn onderdeel van het online materiaal waar je na afloop van de trainingsweek gefaseerd toegang toe krijgt.

De trainingsweek kost zeven volle dagen en nachten, met uitzonderding van dag 1, die om 10.00 uur begint, en dag 7, die om 18.00 uur eindigt. Reken tijdens de week dus niet op ook nog wat tijd om te werken of om uitgebreid met thuis te bellen of zo – het programma is intens en zó opgezet dat het echt je volle aanwezigheid vraagt. (Dit zal ook het effect van de training ten goede komen.)

Voor wat betreft de maanden voor en na de trainingsweek is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders, want afhankelijk van je mogelijkheden en motivatie. Het staat je volledig vrij je eigen ritme te bepalen, maar als vuistregel kun je nemen dat 2 uur per week voldoende is om alle online audio, video en lesteksten door te werken. Dit is voor de meeste mensen een prettig ritme, wat ook goed te doen is.

Ja en nee.

Nee, want taoïsten doen niets vanuit ‘moeten’ en wilskracht. Dat vragen we dus ook niet van jou. Als je er echt niet toe komt om met het online materiaal aan de slag te gaan, dan so be ityour loss. Plus: je houdt onbeperkt toegang tot alle online lessen, dus als het nu niet lukt, dan misschien wel in de toekomst.

We raden je echter aan om alleen mee te doen als je de intentie hebt om wél online te trainen. Want ja, het online materiaal is in zoverre ‘verplicht’ dat we er in de trainingsweek vanuit gaan dat je de eerste online module tenminste één keer hebt doorlopen. Dit maakt het niet alleen mogelijk, maar ook zinvol om tijdens de trainingsweek zelf echt de diepte in te gaan. Als je de online lessen dan niet op voorhand hebt gevolgd en de bijbehorende meditaties en oefeningen niet hebt gedaan, dan loop je het risico om in de loop van de week de aansluiting met het programma en de groep wat te verliezen.

Ja, dat kan. Meer info volgt zodra de inschrijving open gaat.

Deelnemen aan een Advanced training doe je met de intentie om de training helemaal mee te maken. Zo is het programma ook opgezet. Moet je door omstandigheden toch eerder afhaken, dan vragen we je contact op te nemen met de helpdesk en kunnen we op zoek gaan naar een goede oplossing. Er is geen automatisch recht op restitutie, maar we zijn wel bereid om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden.

Zeg nooit nooit, maar dat is niet onze intentie. Het Jaarprogramma Advanced (Module 5 t/m 8) was een eenmalig experiment, dat we niet van plan zijn te herhalen, simpelweg omdat we méér geloven in de formule van de Advanced trainingen. We zullen zeker Jaarprogramma’s blijven geven, maar enkel rond het materiaal van Module 1 t/m 4: het Jaarprogramma Parelbewustzijn.

In principe bieden we elk van de vier Advanced trainingen (Koning Aap, Hitte, Placebo en Wijsheid) tenminste vier keer aan, van 2023 t/m 2026 elk jaar één keer. Mensen die de complete Eerste Inwijding willen doorlopen, hopen we zo voldoende gelegenheid te bieden om de Advanced trainingen met een ritme van één per jaar te volgen.

Voor mensen die alle vier de Advanced trainingen hebben doorlopen, bieden we in 2027/2028 twee afsluitende trainingen aan rond het thema Zwaardbewustzijn.

Algemeen

Het woord 'Tantien' kun je vertalen als 'elixerveld'. Het is een plek waar onderdelen van de Interne Alchemie beoefend worden. Het is geen fysieke plek, maar een plek in het Innerlijk Landschap. Tegelijkertijd is er zeker een fysieke verbinding en dat is de buikholte. Er zijn in totaal drie Tantiens. De fysieke verbindingen zijn de drie verschillende lichaamsholtes: buikholte, borstkas en schedelholte. De Tantiens zijn niet hetzelfde als de chakra's uit de Indiase mysteriescholen. Feitelijk heeft alleen de middelste Tantien een connectie met de chakra's. Deze connectie wordt in bepaalde modules van de training helder uiteengezet.

 

Er zijn twee redenen om tijdens de Nei Dan Kung trainingen met functionele stilte te werken en er is één goede reden om het niet te doen. Voor de duidelijkheid, functionele stilte is wat anders dan absolute stilte. Bij functionele stilte zoals bv. tijdens de lunch kun je gewoon 'goedemiddag' zeggen tegen iemand, of 'dankjewel' als dat zo uitkomt. Je kunt ook gewoon 'eet smakelijk' zeggen of 'kun je mij de mayonaise aangeven?' Verder praat je nergens over. Niet over de thema's of meditaties, niet over de nieuwe caravan van je broer, gewoon nergens over. We eten dus in een kalme, behoorlijk stille omgeving.

Waarom? Allereerst: de zaal van het ISVW is vrij groot en heeft niet zo'n goede akoestiek. Het is gewoon heel vermoeiend als 75 mannen en vrouwen door elkaar heen praten. Ten tweede: de helft van de mensen verwerken dat wat ze zojuist geleerd en meegemaakt hebben het best in stilte. De andere helft verwerkt het zojuist meegemaakte juist door erover te praten. Die kunnen na het eerste half uur waarin we in stilte eten hun gang gaan. Het gaat erom dat je leert met 'zachte ogen' de werkelijkheid aan te raken. Voor de lawaaimakers vraagt dat een kleine inspanning. En voor de stillen evenzo.

Onze opbouw is erop gericht dat je bij het trainen van de verschillende modules inderdaad de volgorde aanhoudt. Dus beginnen bij Module 1, dan 2, etc. De modules vormen een samenhangend geheel. Het is echter ook mogelijk dat je vooral geïnteresseerd bent in een specifiek thema dat bij een bepaalde module hoort. Om die reden bieden we ook de mogelijkheid om de modules apart aan te schaffen.

Wilskracht zet het middenrif vast waardoor de ademhaling stokt en de schouders omhoog trekken. Wilskracht veroorzaak stress en put de nieren uit. De vraag is niet: 'Hoe kan ik leven zonder wilskracht?' maar: 'Hoe is het mogelijk dat sommige mensen de 60 halen als ze met wilskracht werken?'

Er is een groot verschil tussen wilskracht en Wil. Wilskracht met een kleine 'w' wordt gezien als een manier van leven en werken die voortkomt uit angst en behoefte aan controle. Door in plaats daarvan met I-kracht te gaan werken en wilskracht los te laten ontstaat een krachtige en tegelijkertijd rustige manier van zijn. Vanuit die zijnstoestand ontstaat dat wat we Wil noemen. Je kunt het ook vertalen als Intent, wat weer wat anders is dan intentie. Wil is een vooraankondiging van Wu Wei: leven door niet doen, door moeiteloze inspanning.

Destructiviteit is wenselijk (of noodzakelijk) als er sprake is van gewenst ingrijpen in een destructief proces. Het is een krijgskunstprincipe. Om het simpel te houden: Hitler was destructief bezig, dus was het nodig (hele toestand) om in te grijpen en daar een einde aan te maken. Dat ingrijpen was op zichzelf wel degelijk destructief (bommen en granaten en een hoop dooien).

‘Bevriezen’, als seksuele fase is destructief, want het leidt tot bindweefselverklevingen. Daar moet je dan op ingrijpen. ‘Hyperseksualiteit’ is destructief. Dus, paradoxaal genoeg, een goede keuze in geval van ‘bevriezing’. Omdat ‘Hyperseksualiteit’ destructief is, is ‘bevriezen’ weer een goede keuze om daaruit te komen. Dus is een op zichzelf staande destructieve fase, nuttig voor het doorbreken van een andere, tegengestelde, fase. Ook als deze op zichzelf wel degelijk destructief is.

Chi Kung

Venten is een wat wonderlijk woord dat gebruikt wordt bij het schoonmaken van het Innerlijk Landschap. Zoals we inmiddels weten is dat geen gemanifesteerd lichaam, maar een energetisch wonder van complexheid en schoonheid. Net zoals je in je gemanifesteerde lichaam residu hebt van eten, drinken en ademen (ontlasting, plassen, uitademen, transpireren), zo is een vergelijkbaar iets gaande in je Jing, Chi en Shen-lichamen. De interactie met de werkelijkheid laat gif-/afvalstoffen ontstaan. Die wil je graag loslaten en dat faciliteer je met venten. Op Jing-niveau kun je een soort van lichaamsgewaarwording krijgen als je cloudy energy tegenkomt. Het is een beetje een trage, soms koude, wat onaangenaam prikkende sensatie. Op Chi-niveau kunnen helderziende mensen het goed waarnemen als een wat donkere energie. Ze zien een wat grijze tot donkerbruine/rode kleur op plekken die eigenlijk helder zouden moeten zijn. Het is niet altijd mogelijk om de cloudy energy op Chi-niveau af te voeren met venten, maar soms wel. Op Shen-nivo werkt venten eigenlijk niet.

De liezen worden ook wel de Qua's genoemd. Dit kun je vertalen als poorten. Dit kun je enerzijds fysiek duiden: door de liezen loopt een complex aantal verbindingen naast en door elkaar: zenuwbanen, aders en slagaders, pees- en bindweefselaanhechtingen en lymfekanalen. Als je verklevingen of blokkades krijgt in dit gebied kunnen er liesproblemen ontstaan. Dat op zich is al voldoende reden om de liezen gezond te krijgen en te houden. De oefeningen waarbij we de liezen warm wrijven en zo zacht en ontspannen mogelijk maken, dragen hieraan bij. Daarnaast lopen er ook belangrijke meridianen door het liesgebied. Cloudy energy in de liezen veroorzaakt een minder soepele stroom van levensenergie door deze meridianen. Zachte liezen openen ook de meridianen en helpen deze poorten van levensenergie open te krijgen en te houden.

Cloudy energy bestaat vaak wat uit verwarde patronen. Het is verstandig om er helder en strak mee om te gaan. De knipjes van de vingers op het einde zijn eigenlijk een helder commando aan de cloudy energy om je lichaam te verlaten.

Dit is een van de weinige Chi Kungs die effect heeft op T5/T6 (Gia-Peh). In het derde weekend werkten we actief aan het openen van dat punt. In het werkboek vind je uitgebreide informatie over waarom we dit doen.

De Drakenpalm Chi Kung:

  • Sta minstens schouderbreed.
  • Breng beide handpalmen, met de ellebogen ontspannen naar beneden, voor je gezicht.
  • Draai beide palmen, met de duimen naar binnen, zodat de palmen naar voren wijzen.
  • Beweeg de handpalmen naar rechts, terwijl je ze vlak bij elkaar houdt. Je doet dit terwijl je je nek naar links draait en dus ook naar links kijkt, in de tegenovergestelde richting als de handpalmen. Als het goed is voel je een peesstrekking. De peesstrekking is alleen effectief bij T5/T6 (Gia-Peh), als je het hele lichaam mee beweegt.
  • Vervolgens laat je de strekking ontspannen.
  • Je laat de handpalmen weer terugkomen en draai ze weer naar binnen. Je draait de nek weer terug in zijn normale positie. Je kijkt weer in je handpalmen.
  • Vervolgens herhaal je deze bewegingen aan de andere kant.
  • Herhaal zo vaak als je wilt. Vind een mooi ritme.

Zoals je weet, train je met de Chi Kung oefeningen vooral de bindweefsels in het lichaam. En al die bindweefsels zijn verbonden met het middenrif dat in feite één grote bindweefselplaat is. Dus als je een bepaalde strekking maakt en je wilt het effect van je strekking nog iets meer versterken dan is slim om wat bij te ademen. Daardoor krijg je een extra strekking van het middenrif. Die beïnvloedt op positieve wijze de oefening die je doet. Het resultaat is dat het effect van de specifieke Chi Kung toeneemt.

In onze cultuur zijn we heel erg gewend aan de Yang-verbinding. We zijn helemaal gericht op 'het licht', op dat wat van boven komt. Soms wordt dit heel simplistisch afgebeeld als een man met een baard op een wolk, meestal als een oervaderlijke kracht en alwetendheid. We zijn daarom, als individu en als cultuur, de verbinding met de Moeder, het lichtloze, met datgene wat onder ons is en dus niet van boven komt, met wat ons voedt en ons dus niet wakker maakt, een beetje kwijt. We worden weliswaar steeds slimmer, maar tegelijkertijd ook steeds zwakker. De taoïsten hebben die culturele achtbaan nooit aanvaard. Zij aanvaarden het Yin Yang symbool als abstract symbool voor hun zingeving. Het is een constante reminder van het feit dat het voedende en het verlichtende in evenwicht moet blijven om 'het kind', de onschuld in onszelf, te trainen. Door Taotraining te doen ben je feitelijk bezig met het eigen maken van een ander cultureel uitgangspunt. Het gaat niet langer meer alleen om omhoog kijken en bidden, maar ook om omlaag voelen en ervaren.

Door in de Waterbuffel-positie te werken met de eierstok of testikel-ademhaling word je je die omschakeling meer bewust. Je krijgt dan meer verbinding met de Yin-kracht. 'Voeding, voeding, voeding...' dat is eigenlijk wat je tegen jezelf zegt als je die oefeningen doet en ervaart. Op een gegeven moment gaat het Innerlijk Landschap dan reageren op dit gebed in de vorm van een oefening en ga je meer Yin-kracht opnemen. Daarmee neemt niet alleen je kracht toe, maar ook je balans, in alle opzichten.

Ja en nee. Ja, want venten heeft altijd en zeker effect in het Innerlijk Landschap. Maar venten zonder verdere oefeningen of training heeft niet zoveel effect. Je kunt het vergelijken met acupunctuur. Je hoeft geen training te hebben gehad om ontvankelijk te zijn voor een acupunctuurbehandeling. Zo beschouwd werkt venten dus ook zonder enige vorm van training. Echter, en daarom is het ook 'nee': het effect van ongetraind venten is erg klein en zeer tijdelijk. Door met I-kracht toegang te krijgen tot je Innerlijk Landschap en daar goed te weten wat je doet, werkt het venten veel beter en zijn de effecten ervan langduriger.

Heel goed. Het venten moet ook een technische handeling zijn. Door het veel te doen ga je stapje voor stapje voelen wat bedoeld wordt met 'een schone Tempel'. Je wilt een Jing-veld waarin het Chi-veld zich thuis en veilig en aangenaam voelt. Schoon dus. Hoe schoner, hoe fijner, en hoe beter je Chi-stroom op gang kan komen.

Je zoekt tijdens het wakker zijn 's nachts naar minimaal 12 minuten 'helderheid'. Overdag zoek je naar minimaal 12 minuten 'voeding' tijdens de powernap. Overdag ga je liggen. Je vlijt jezelf in de dromende kracht van de planeet. Voeding komt vanuit het donker, uit de aarde onder ons. De training van de Zwarte Zuil wordt ook wel de 'horizontale training' genoemd. De training van de Witte Zuil is de 'verticale training'. Het gaat om het middenkanaal wat in het Innerlijk Landschap van boven naar beneden en vice versa door ons heen stroomt. Dat kanaal moet tijdens de nacht dus verticaal komen. Omhels-de-boom is een geschikte positie. Minimaal 30 minuten, want dan krijg je je 12 minuten helderheid (minimum) wel voor elkaar. Maar je kunt ook gaan zitten op de rand van je bed. Of op een keukenstoel. Je kunt ook op je hoofd gaan staan. Als het maar verticaal is. Je maakt in principe geen bewegende Chi Kung oefeningen.

Met brushing (afborstelen) faciliteer je het ontgiftingsproces. Er loopt en energetisch kanaal aan de voorkant dat bij voorkeur van boven naar beneden stroomt. Door te 'borstelen' met 'helende handen' kun je de stroom van cloudy energy goed op gang helpen.

Venten is het proces waarbij gif- en afvalstoffen ofwel cloudy energy uit het lichaam verwijderd worden.  Het woord 'vent' is verbonden met het woord 'wind'. Het Chi-lichaam wordt ook wel het Wind-lichaam genoemd. Je zou het actief bijdragen aan het ontgiften van het Wind-lichaam kunnen omschrijven als 'een frisse wind door het Innerlijk Landschap laten waaien.' Dat zou je dan samen kunnen vatten als 'venten'. In de praktijk begeleid je het venten meestal met een Chi Kungbeweging met me je armen en handen en maak je tegelijkertijd een (al dan niet onhoorbare) klank.

Cosmic Healing

Dat is een mooie vraag. Nee, er is geen simpele manier. Maar het is wel mogelijk. Het vraagt echter veel training om dat te leren. Daarnaast heeft de één meer aanleg hiertoe dan anderen. Iemand die ziek is is uit balans, niet alleen fysiek maar ook energetisch, dus zowel op Jing als op Chi niveau. Dat houdt in, dat de 5 bewustzijnstoestanden waarin de zieke zich bevindt ook nadelig worden beïnvloed. Verwarring en Psychose zijn actief. Met name Psychose is vaak sterk aanwezig tijdens ziekte. Psychose is een krachtige zijnstoestand die de mensen in de nabije omgeving beïnvloedt. Kortom: nee, er is geen simpele manier.

Echter: we gaan de komende jaren leren werken met Parelbewustzijn. Een van de grote voordelen van die technieken is het feit dat je met Parelbewustzijn veel beter opgewassen bent tegen Psychose. Daarnaast is het ook belangrijk te werken met I-kracht in deze situaties. Leer je ogen zacht houden. Dit op zich doet al wonderen! En dat is dan eigenlijk best simpel.

Dat is een mooie Witte Zuil vraag. Dieren hebben hun aura mooi in hun Gouden Ei, behalve als ze getraumatiseerd zijn of vals gemaakt zijn door mensen of andere omstandigheden. Het aura ontvouwt zich alleen onder natuurlijke en schone omstandigheden. In een ideale wereld zijn die er veelvuldig. Maar bij gevaar is het onverstandig om het te doen, omdat je je daarmee verbindt met het gevaar en hoogstwaarschijnlijk beschadigd raakt. Het idee van een 'aura- corset' is onvoldoende doordacht. Daar is geen sprake van. Vergeet niet, dat het aura een andere naam is voor het Chi-lichaam. Het Chi-lichaam manoeuvreert in tijd en ruimte. Het Gouden Ei niet. We gaan hier later in de training nog verder op in.

Het helen van de ander kent veel variaties. Het is goed om onderzoek te doen naar het spanningsveld tussen de Wounded Healer en de Shaman Warrior. Daarnaast is heel vaak niet aan jou om heling toe te passen. Terughoudendheid is altijd op zijn plek. Geef de ander in ieder geval altijd de kans om je te vragen hem/haar te helpen. In je werk als genezer kun je allerlei persoonlijke stijlen ontwikkelen. Zelf hou ik er van om de ander te vertellen wat ik precies doe terwijl ik aan het werk ben. Dat is geruststellend, maar ook nieuwsgierig makend. En heel vaak ondersteunt het ook de helende werking van de behandeling. Maar gewoon stilzwijgend je werk doen, als dat beter bij jou past, mag ook. Ontwikkel stap voor stap je eigen stijl. Andere mensen helpen zichzelf te helpen is wat mij betreft een goed uitgangspunt.

Mooi, dat enthousiasme. Wat deed je verkeerd? De kinderen waren ruzie aan het maken, dus er was inderdaad Vuur actief, maar vermoedelijk ook veel Hout (frustratie). Het "Hoho! Wat is hier aan de hand?" was zo slecht nog niet, maar je gooide daarmee ook Water op Hout, wat het nog sterker maakte. In feite was het ingrijpen te zachtmoedig (een kwaliteit van Water). Volgende keer: niet met Water, maar met Metaal ingrijpen bij die kleine rotzakjes. Met Metaal bedoel ik een bijl, een ijzeren moker of een zaag: "HO! WAT IS HIER AAN DE HAND!" Voel je vrij er mee te experimenteren.

Droomtraining

Bij de Droomtraining maken we een slaapritme eigen waarbij we werken met wakker zijn, 'helder zijn', midden in de nacht en slapen, 'voeding tot je nemen' midden op de dag. Dit is een heel natuurlijk slaapritme en heeft onder meer als functie om slaapschuld in te lossen of te voorkomen. De gedachte hierachter is dat slaapschuld heel schadelijk is voor de gezondheid en het goed functioneren van de organen. Ook het vermogen om lucide te worden en te kunnen werken met de Shen wordt door slaapschuld verstoord. Dit schema staat los van de orgaanklok. De orgaanklok wordt er dus niet door verstoord.

 

 

Bij de taoïstische manier van trainen worden strenge aanwijzingen liever vermeden. Voor je het weet wordt het allemaal te dogmatisch. Met andere woorden: je zoekt naar eigenheid en een individuele toepassing van de oefeningen. Als het voor jou goed voelt is in bed oefenen zeker een mogelijkheid die je kunt onderzoeken. Doorgaans doen we de Droomtraining op een wat dikkere mat dan een yogamat, waarna je weer in bed gaat liggen.

Dat is niet precies te zeggen, omdat het voor iedereen anders is. Het gaat erom dat je drie keer een serie van negen rustige ademhalingen doet, terwijl je de grote tenen vasthoudt. Omdat de een iets sneller in en uit ademt dan de ander, krijg je dus kleine verschillen. De rustpauzes tussen de 9 ademhalingen in maak je ongeveer even lang als dat duurde. Het gaat erom dat je een ontspannen ritme vindt.

Bij een uittreding verlaat inderdaad een deel van je Chi-lichaam het gemanifesteerde lichaam. Het kan dan, verbonden met een soort zilveren koord of navelstreng, contact houden met het lichaam. Dat kan niet meteen kwaad, maar het heeft een soort kwetsbaarheid en het is vermoeiend. Als je zo"n droom-achtige uittreding meemaakt, word je de volgende ochtend vaak erg moe wakker. Wat wij gaan leren is om een droo-lichaam of 'Dubbel' te maken. En die Dubbel moet je dan substantie weten te geven. Als de Dubbel genoeg substantie heeft dan kan hij/zij geheel los van het gemanifesteerde lichaam aan de wandel. Als het nog meer substantie heeft kan het ook in de gemanifesteerde wereld kleine voorwerpen gaan verplaatsen. Als je na zo'n lucide droom wakker wordt voel je je juist heerlijk uitgerust.

Ja, dat is een herkenbaar gevoel. Als je meer en meer je slaapschuld inlost krijg je op een gegeven moment het dromen te pakken. Het is heerlijk om te dromen en het is nog heerlijker om lucide te dromen. Het is bovendien gezond om veel te dromen en buitengewoon gezond om lucide te dromen. Geen wonder dus dat je er naar gaat verlangen. Dit zijn goede signalen. Waarom is het zo"n prettig gevoel? Waar het over gaat, is dat je een vermogen hebt om de werkelijkheid waar te nemen (perceptie) én een vermogen hebt om datgene wat je waarneemt met die perceptie de duiden (interpretatie). Als die twee, perceptie en interpretatie, in de droom samenvallen is dat een teken dat de Jing en de Chi in een mooie dans met elkaar zijn. Dat is de bedoeling van de training. Volgende stap is dat ook overdag te doen.

Bij het Lucide worden komen heel veel mensen ook in situaties terecht met seksuele lading. Net als het in het uiterlijke landschap, streef je er in luciditeit ook naar om het "groene web" niet te "laden" met "rode, niet beheerde, seksuele energie". Sterker, als je meer en meer je luciditeit kan vinden, wordt het zelfs belangrijker dan in het uiterlijke landschap om hier betamelijk en schoon mee om te leren gaan. Er is menig leerling van droomleraren gevraagd om te vertrekken, nadat ze betrapt waren op grensoverschrijdende en seksueel geladen lucide bewegingen. Vergis je ook niet in het verschil tussen uittredingen en het leren werken met de Dubbel. Taoisten proberen uittreden zo goed als ze kunnen te vermijden. Terwijl ze het leren werken met de Dubbel juist heel hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Het "uittreden" is meer een verlichtingstechniek. Het werken met de Dubbel is meer een voedingstechniek. Gaan we verderop in het 7 jaar programma nog vaker aandacht aan besteden.

Bij luciditeit is het onmiskenbaar dat je wakker wordt in de droom. Veel duidelijker kan ik het niet omschrijven. Je bent je er 100% van bewust dat je droomt, terwijl je blijft dromen. Er is geen glijdende schaal. Lucide is lucide. Er is geen twijfel over mogelijk. Het is wat anders dan heel helder en intens dromen. Vergeet niet dat het er maar deels om dat je in de droom wakker leert worden, maar dat het er ook om gaat dat je een tweede perspectief gaat krijgen terwijl je overdag wakker bent, en dan beseft dat je feitelijk loopt te slapen.

Dans zou je kunnen omschrijven als een bewegingskunst. En elke bewegingskunst heeft Witte Zuil aspecten (begrijpen wat je wilt kunnen) en Zwarte Zuil aspecten (kunnen wat je hebt begrepen). Evenzo bestaat er bij elke bewegingskunst een interactie tussen het Uiterlijk Landschap en het Innerlijk Landschap. Dus is het bij dans zeker mogelijk om niet alleen met het gemanifesteerde lichaam te dansen, maar ook met het droom-lichaam, wat een onderdeel is van het Innerlijk Landschap. Zelf ben ik niet zo"n danser, dus het is vanuit dat gegeven dat ik dans niet direct bij mijn overdracht zal betrekken. Maar de abstracties achter bewegingskunst hebben mijn onverdeelde en intense aandacht. Blijf in ieder geval alles wat je in het 7 Jaarprogramma meemaakt en leert toepassen op dans! En, mocht je zelf uiteindelijk les gaan geven, breng dan ook zeker dans in in je training.

Dat is een goede maar ook een lastige vraag voor mij. Om te beginnen, heel eenvoudig, klopt het filmpje. Daarmee is het probleem in feite al opgelost. De tekst en h et e-werkboek klopt ook, alleen met die verstande datgene ik wat ik doe ervaar op die manier. Als je het bekijkt zoals jij het bekijkt (wat vermoedelijk correct is) is het andersom. Gewoon een dyslectisch probleempje dus. Wel compliment voor het scherpzinnig onderzoeken van het materiaal!

Droomherinnering heeft een beetje tijd nodig om te blijven hangen. Als je via de wekker ontwaakt of via plotseling lawaai dan schiet je te snel door de fase tussen slapen en wakker zijn heen en raak je je droomherinnering meteen kwijt. Het heeft in de hersenen ook te maken met de interactie tussen witte en grijze hersencellen. Daar gaan we later in de training nog dieper op in. Vergeet niet dat het gebied tussen slapen en waken feitelijk hetzelfde is als de I-kracht. In onze cultuur werken we alleen met slapen en wakker zijn als de twee verschillende staten van bewustzijn. De I-kracht is een derde vorm die ertussen in zit en de voordelen van beide staten combineert. Hoe langer, dieper en sterker je in I leert zijn, hoe sterker je droomherinnering zal worden.

Eigenlijk is lucide worden in een droom veel eenvoudiger dan de bewustzijnservaringen die je in je vraag omschrijft. Lucide worden in de droom lijkt heel erg op gewoon wakker worden, alleen word je niet wakker in je bed, maar je wordt je bewust van het feit dat je in een droom zit. De volgende stap van de Droomtraining gaat er dan over dat dat wakker geworden bewustzijn de droom die je droomt gaat aanpassen. Het gaat er dus niet zozeer om dat je in de droom hele bijzondere bewustzijnstoestanden meemaakt. Het gaat erom dat je meester over je dromen wordt en uiteindelijk coherente, wijze beslissingen kunt nemen in je droomstaat.

Er zijn veel vergelijkbare ervaringen met betrekking tot het moment van inslapen en wakker worden. Het 'in I zijn' terwijl je inslaapt of wakker wordt creëert deze ervaringen. Ik heb datzelfde brommen ook meegemaakt, maar ik heb ook allerlei andere geluiden waargenomen, prachtige muziek of ijle, tere, klanken. Ik heb ook wonderbaarlijke gevoelens van warmte en kou, gevoelens van aanraking en ervaringen van onbegrijpelijke ruimte meegemaakt. Het is wat lastig uit te leggen hoe dat werkt, maar het heeft te maken met de verbinding van en de communicatie tussen het Jing-lichaam en het Chi-lichaam. Dit zijn effecten in het Innerlijk Landschap die worden omgezet in een vorm van perceptie in het Uiterlijk Landschap.

Regelmaat in het leven is inderdaad belangrijk. Mensen die hun bio-ritme vaak aanpassen leven gemiddeld minder lang dan mensen die dat tijdens hun leven minder doen. Piloten bijvoorbeeld hebben een gemiddelde levensverwachting die 7 jaar lager ligt dan het algemene gemiddelde. However: een stabiel ritme dat gebaseerd is op economische motieven in plaats van op weldenkendheid is wellicht niet zo gezond. Veel mensen die een stabiel bio-ritme hebben, slapen langer dan 6 uur aan een stuk door. Bovendien slapen ze maar in 1 venster per etmaal. Dat is niet aan te raden voor je gezondheid. Het beste recept is om zowel een regelmatig bio-ritme te hebben als een verstandig waak-slaap ritme. Dit ritme bestaat uit meerdere vensters van slapen en wakker zijn, waarbij je nooit langer aaneengesloten slaapt dan 6 uur. Veel mensen met een vast bio-ritme hebben desondanks een laag niveau van welbevinden. Dit komt ondermeer omdat ze 'comateus' slapen. Daardoor kunnen ze overdag niet 'wakker worden in de droom'. Dit alles komt uitgebreid aan bod in de Droomtraining.

Het lucide worden, ofwel wakker worden in de droom, is op zichzelf een gewenst Zwarte Zuil effect wat hoort bij de bewustzijnsontwikkeling van de Eerste Inwijding: Parelbewustzijn. Iets in jou wordt wakker. Het gaat daarbij niet alleen om 'wakker worden in de droom', maar ook om 'wakker worden in wakende toestand'. De volgende stap hoort bij de Tweede inwijding: Zwaardbewustzijn. Daarbij gaat het niet alleen om het wakker worden op zich, maar ook om het ingrijpen in de droom. Daar  is het dus inderdaad de bedoeling dat je ook gaat handelen, de droom verandert, je acties in de droom gaat sturen, etc. Dus bij Parelbewustzijn leer je volgen en bij Zwaardbewustzijn leer je sturen.

Bij de Droomtraining werken we aan het laten ontstaan van een natuurlijke balans tussen de Witte Zuil en de Zwarte Zuil. In onze cultuur werken we bijna alleen nog maar met de Witte Zuil, de praktische, rationele kant van zelfontwikkeling, waarbij het gevaar ontstaat dat kennis en informatie belangrijker worden dan dromen en intüitie. Echte inwijding ofwel bewustzijnsontwikkeling ontstaat pas wanneer zowel de Witte Zuil als de Zwarte Zuil beiden in dezelfde mate ontwikkeld worden. De Witte Zuil staat voor het mannelijk goddelijk principe, terwijl de Zwarte Zuil staat voor de godin, het vrouwelijk goddelijk principe. Beide zijn even belangrijk en waardevol.

Het is muziek die ik zelf al jaren lang gebruik bij deze oefeningen. Peter Namlocken en zijn vrienden zijn de makers. Indertijd heb ik een CD gekocht van hem die "Dreamfish" heette.

Hier kun je de muziek beluisteren via Spotify

De muziek is ook te vinden via Youtube 

De voornaamste functie van de Droomtraining is om het droom-lichaam meer te laten lijken op je echte lichaam. Een bij-effect is inderdaad dat je ook meer contact krijgt met je fysieke lichaam in wakende toestand. Het antwoord is dus 'ja'.

Ja, dat "brommen" of "knorren" (het wordt ook wel "schudden" genoemd) is inderdaad een soort lage vibratie. Ik ken hem zelf ook, al moet ik bekennen dat ik het niet zo vaak meemaak. Maar het is een bepaald "plekje" in de staat van zijn die je op deze manier bereikt, via een mooie diepe I-kracht (wat dat half-slapen natuurlijk ook is) waarbij je gewaar wordt dat de Jing in de buik krachtig vibreert. Die vibratie is er altijd, maar de gewaarwording ervan is meestal niet in staat om het waar te nemen. Dat jij hem zo lekker vindt is mooi. Het is vooral een teken dat je I-kracht zich goed aan het ontwikkelen is en voor mij ook wel een aanwijzing dat je beslist neiging hebt naar Zwarte Zuil vermogens. Voor mij altijd goed nieuws. Verder gewoon van genieten als je het vindt. Je hoeft er verder niets mee te doen of zo.

Ja, de oefeningen hebben in eerste instantie een vaste volgorde. Eerst de voeten en de enkel bewegingen. Dan het vasthouden van de grote teen. En vervolgens komen er nog veel meer oefeningen bij. Maar dat bouwen we rustig op.

Ja. Het helder worden tijdens de droom heeft een vergelijkbaar effect op je bewustzijn overdag. Het gaat erom overdag 'wakker te worden in de droom'. De kern van de Droomtraining is het inlossen van slaapschuld. Alleen als je goed uitgerust naar bed gaat kun je de helderheid opbouwen die je nodig hebt om overdag wakker te worden! Pas dan wordt het ook mogelijk om 'in te grijpen in de droom'. En dus krijg je overdag de kans om in te grijpen in wat je overkomt.

Jazeker. In feite zijn alle peesplaten, vanuit embryonale ontwikkeling, ontstaan vanuit één en dezelfde cel die is gaan delen. Diezelfde stamcel maakte ook alle botcellen. Dus in zekere zin zijn alle peesplaten en alle botten één ding. Maar het is niet alleen abstract. Het blijkt ook op fysiek niveau dat alle peesplaten met elkaar in verbinding staan. En evenzo allemaal worden ze beïnvloed door het het middenrif.

Nee, er zijn nog geen audio-bestanden gemaakt van de Droomtraining oefeningen. Een goed idee voor de toekomst!

Om deze vraag in al zijn details te beantwoorden, moeten we nog veel meer weten over "hoe ons bewustzijn werkt en is opgebouwd". Daar gaan we de komende jaren stapje voor stapje aan werken. Maar in het kort: Nee, dat is niet hetzelfde. Het derde oog kun je in de Witte Zuil training openen en je kunt het openen in de Zwarte Zuil training. Als je "lucide worden" wilt vergelijken met een bewustzijn staat van de Witte Zuil, dan is het meer "het krijgen van een besef dat je ergens mee bezig bent". Dus er ontstaat een "waarnemer" tegelijkertijd met het feit dat je iets aan doen bent, of dat je iets overkomt, of dat je ergens bent. Het is dus veel eenvoudiger dan het openen van het derde oog. Het is, kan geen kwaad het nog eens te herhalen, een hele droge en eenvoudige stap van "wakker worden in de situatie". Een besef van aanwezigheid. Zowel overdag, als je wakker bent, ergens waar je bent. Als s"nachts, als je slaapt en droomt.

Om te beginnen, je verbeeldt je beslist niets, al heeft het verbeeldend vermogen er paradoxaal genoeg wel degelijk mee te maken. Omdat we bij de Taotraining niet alleen de Witte Zuil trainen (het begrijpen) maar ook de Zwarte Zuil (het kunnen), gaat er van alles schuiven. Veel leerlingen zullen dergelijke effecten gaan meemaken. Het geeft aa dat het Droom-bewustzijn en het Wakker-bewustzijn contact aan het krijgen zijn. Het gemanifesteerde lichaam en het droom-lichaam zullen steeds meer contact gaan krijgen. Ervaringen overdag zullen de nacht gaan beïnvloeden en vice versa. Met name je dierbaren en geliefden zullen steeds meer met je gaan communiceren, niet alleen via de gebruikelijke manieren die we kennen in het Uiterlijk Landschap, maar ook op minder gebruikelijke manieren in het Innerlijk Landschap.

Bij de Droomtraining werken we aan een fenomenale weldenkendheid en een koninklijk emotioneel evenwicht. Deze effecten zoeken we niet bewust op of streven we bewust na, maar we laten het rustig ontstaan. Met zachte ogen en ontspannen nieren leren we ontvangen. Wanneer dit evenwicht en deze weldenkendheid sterker en stabieler wordt zal ook deze communicatie via de Zwarte Zuil helderder en makkelijker te verdragen worden.

Wat betreft het overnemen van emoties: dit heeft te maken met de staat van je Gouden Ei. Wanneer het Gouden Ei beter en schoner gaat functioneren zul je merken dat je minder last hebt van het overnemen van emoties. Het Goude Ei is de oerbescherming die je nodig hebt om goed onderscheid te maken tussen jou en de mensen om je heen.

Bij klachten in de liezen is het vooral belangrijk om dit gebied zoveel mogelijk te ontgiften. Het is niet onaannemelijk dat er in dit gebied cloudy energy zit, ofwel energetische en lichamelijke afvalstoffen. Het warm wrijven en voorzichtig roteren van het liesgebied, zoals uitgelegd in de Taotraining modules, is dan ook aan te raden.

De psoas-oefeningen zijn vooral goed voor het openen van de Ming Men, waardoor seksuele energie omhoog kan stromen langs de ruggengraat en je uiteindelijk wat we noemen Medicijn gaat maken. Hoe meer Medicijn je maakt des te meer komt dit je gezondheid ten goede, alsmede je liezen.

 

 

Overdag zijn we wakker, maar bijna nooit 'helder'. Als we wakker zijn brengen we veel tijd in de bewustzijnstoestanden 'Verwarring' en 'Psychose' door. En als we daar niet in zitten, is het de toestand 'Specialisme'. Het verschil tussen 'wakker' en 'helder' is dat het eerste verbonden is aan een specifieke stroom van gerichte gedachten en het verwerken van allerlei prikkels. Bij 'helder' is het bewustzijn het niet speciaal gebonden aan een bepaalde gedachte of prikkel. Helderheid is meer een staat van 'frisheid' die het goed functioneren van 'wakker' ondersteunt. 'Helder' lijkt een beetje op hoe frisse lucht voelt, terwijl 'wakker' meer lijkt op onfrisse lucht. 'Helder' voelt als wanneer  je eerste lekker gaat douchen en dan in een fris opgemaakt bed gaat liggen. 'Wakker' volet meer als zonder douchen in een niet fris opgemaakt bed gaan liggen. Dit zijn maar beelden, metaforen, om het te duiden. Als je 'helder' eenmaal ervaart is het meteen duidelijk voor je. Dit is wat we trainen wanneer we 's nachts de Droomtraining doen. Helder zijn is onmiskenbaar anders dan wakker zijn.

We gaan een uitgebreide set oefeningen leren van de Droomtraining. Die bouw je steeds op vanuit hetzelfde patroon en ritme. Het is niet de bedoeling dat je zelf gaat experimenteren. In het werkboek wat bij het eerste weekend hoort, staat de oefeningen keurig op volgorde en omschreven. Maak je geen zorgen als je het af en toe wat omkeert of zo. We gaan nog heel veel herhalen. Net zolang tot iedereen de hele set onder de knie heeft. Later, verderop in de training, mag je zelf gaan experimenteren met de oefeningen.

Gouden Ei

De vorm van het Jing-veld van het Gouden Ei is ei-vormig, dus wat hoger dan het dik is en bovenin wat smaller dan in de basis. De interne organisatie van het Gouden Ei ziet er inderdaad meer uit als een appel.

Wees gerust! Het is onmogelijk dat je geen Gouden Ei hebt! Pas als je fysiek dood bent verwaait je Gouden Ei tot sliertjes licht. Omdat je leeft is het onomstotelijk dat je een Gouden Ei hebt. Het kan vermoedelijk nog wel wat steviger gemaakt worden - maar daar werken we aan bij de Taotraining.

Waarom het echter lijkt dat je geen Gouden Ei hebt is omdat je nog niet goed kunt sturen met je Chi-lichaam, ofwel je aura. Daardoor kom je met een te groot gedeelte van je Chi-lichaam buiten de begrenzing van je Gouden Ei en maak je contact met alles om je heen en kun je ook allerlei indrukken en energieen oppikken. Het Chi-lichaam is een verbindingslichaam wat heel fijn is om te hebben in het contact met partners, kinderen, vrienden en huisdieren, maar minder prettig als je je verbindt met mensen die je niet kent, energie waar je je misschien helemaal niet mee wilt verbinden.

Bij de Taotraining leren we om het Chi-lichaam netjes binnen het Gouden Ei te houden, behalve in uitzonderlijke situaties waar het wel kan. De IJzeren Hemd training, waaronder Omhels de Boom, helpt hier al enorm bij.

 

Helende Klanken

Het is heel goed mogelijk dat je niet veel bijzonders ervaart tijdens de Klanken. Je kunt op drie niveaus iets ervaren: Op Jing-niveau, dicht bij het lichaam, gaat het om het vinden van de juiste stretch bij elke beweging. Hoe krijg je het bindweefsel rond en in de betreffende organen in beweging? Op Chi-niveau, in de vorm van kleur-waarnemingen of in de vorm van heldere beelden van de organen en het lichaam. En op Shen-niveau kun je een soort kleine maar intense reis ervaren, via en door de organen.

Zelf heb ik dat allemaal in het begin nooit ervaren. Ik deed de Klanken, als ik ze al trainde, vooral fysiek. Pas veel later werd het meer 3D en meer gekleurd. Pas de laatste jaren worden het echt ook spirituele instrumenten. Als je het frustrerend vindt kun je om te beginnen de leverklank wat meer maken. 'Gewoon doorgaan' lijkt een beetje teveel op wilskracht. Vermoedelijk doe je wat te veel je best en heb je ook last van bepaalde verwachtingen. Laat de Klanken maar een tijdje met rust en kijk of iets anders leuker en meer bevredigend is. Wees niet te streng voor jezelf.

Jazeker. Weet je nog hoe ik vertelde hoe Juan Li, een van mijn leraren, geconfronteerd werd met een vrouw in Zurich die aangaf dat ze dankzij de Hartklank haar leven had gered? Dat spreekt boekdelen. Volgens mij moet je een klank laden: hem een aantal keren doen (bij voorkeur 10.000 keer) met een bepaalde intentie. Dan wordt die klank de intentie zelve. Je hoeft dan die klank ook nooit meer te doen, omdat je de intentie geworden bent. Wat we willen bij venten is een dwingende en snelle intentie neerzetten, maar wel met een bepaalde zachtheid en met voldoende respect. Daar kan je iedere klank voor gebruiken. Zelf ben ik altijd gecharmeerd van de Milt-klank, omdat die een mooie balans meebrengt, alsmede vertrouwen in de werking ervan.

Opmerkzame vraag van iemand die al langer met de taoistische training bezig is. Bij de 3 innerlijke glimlach meditaties volg je niet speciaal decontrolerendeofvoedendecyclus. De oefening is in 3 aparte vormen gesplitst om op die manier – globaal – het hele lichaam te 'beglimlachen'. Vandaar dat je de voorste lijn, de middelste lijn en de achterste lijn als serie hebt. Er is wat voor te zeggen om de voorste lijn te beginnen met het hart. Maar het is een persoonlijk voorkeur, voor mij opent het lichaam zich eenvoudiger via de longen, en is het logisch om daarmee dan ook te beginnen. Als iemand het prettiger vind om toch via het hart naar de longen, lever, milt en nieren te gaan en aldus de controlerende of kalmerende cyclus te volgen: helemaal goed. Daarmee kan iedereen die traint ook experimenteren. Wel verstandig het in den beginne wat te houden bij het oefenen met de door mij ingesproken versie van de 3 lijnen.

Allebei. Tijdens bepaalde fases van een dag of van de seizoenen door het jaar heen, komt een orgaan meer in zijn of haar kracht. Het trilt als het ware mee met de uiterlijke omstandigheden. En dat heeft absoluut een voedend effect. Echter, als een orgaan uit balans is kan die extra energie er ook voor zorgen dat de balansverstoringen heftiger worden. In zo'n situatie wordt dan ook meer gevraagd worden van dat orgaan.

De 5 Helende Klanken zijn er in allerlei variaties. Dit heeft te maken met het dialect wat in bepaalde gebieden en periodes in China gesproken werd. China is ongeveer 1000 zo groot als Nederland. Er zijn grote variaties in de klanken.  Zelf ben ik al heel wat variaties tegen gekomen. Van de sub-vocale versie, zoals wij die praktiseren, ken ik zowel de haaawww-versie, als de haaa-ooowww-versie. Die eerste werkt volgens mij niet goed. De adem blijft te hoog in de longen en je komt niet goed bij het hart en het pericardium. Als je de haaa-ooowww-versie doet, krijg je een veel betere werking, ook omdat je met de toevoeging van 'oooo' de kringspieren in het lichaam activeert. Echter, als de haaawww-versie voor jou wel goed werkt, voel je uitgenodigd het zo te doen. Je eigen training is je eigen puzzel. Het is niet verkeerd, gewoon anders.

Dat is een goede vraag. In principe maakt het niet uit bij welk orgaan je begint wanneer je de Helende Klanken doet. Het is een cirkel, een kringloop zonder begin en einde, waar alles met elkaar verbonden is. Het is een goed idee om daar te beginnen waar de meeste spanning of emotie zit. Als je bijvoorbeeld stress of angst ervaart is het goed om te beginnen met de Nierklank. Wanneer je in een periode zit dat je veel aan het piekeren en malen bent is het goed om met de Miltklank te beginnen. Maar je kunt het wat betreft waar te beginnen dus eigenlijk niet verkeerd doen. Op den duur ontstaat er meestal wel een bepaalde voorkeur.

 

 

Ja, dit is een mooi resultaat van het doen van de Helende Klanken. In het taoïsme wordt het Chi-lichaam ook wel aangeduid als het Wind-lichaam. Deze naam komt voort uit de waarneming dat het Innerlijk Landschap ook een soort van innerlijk klimaat heeft. De Helende Klanken werken in op het Wind-lichaam. Ze balanceren de Chi van de organen.

Je kunt het effect van de Helende Klanken op veel verschillende manieren ervaren. Het ervaren van een koele bries is één manier, maar er zijn nog ontelbaar andere manieren. Laat de verwachting van hoe bepaalde effecten moeten voelen of eruit moeten zien dus helemaal los, want dat kan juist blokkerend werken op de eigen gewaarwording. Iedereen maakt het op zijn of haar eigen wijze eigen.

 

 

Ja! Heel goed. Ik kan uit de vraag niet opmaken of je een man of een vrouw bent, maar deze vraag is wel een beetje typisch voor een man. Bij mannen komt het kleurbewustzijn vaker pas wat langzaam op gang. Zo was het indertijd voor mijzelf ook.

De werking van de Vijf Helende Klanken is gebaseerd op oorspronkelijk sjamanistische technieken. Dat is ook de reden dat er gewerkt wordt met een Pentagram. De Drievoudige Verwarmer hoort niet thuis in deze methode. Deze zesde klank heeft echter wel een functie en sluit in zekere zin aan op de Vijf Helende Klanken, omdat deze een krachtige ontgiftende werking heeft en helpt om de cloudy energy die vrijkomt te verwijderen.

Je kiest, zeker in het begin van de training, altijd voor de voedende of creatieve cyclus. Later ga je meer afwisselen met beide keuzes. Je zou bij grote emotionele ontreddering ook als beginner kunnen kiezen voor de kalmerende ofwel controlerende cyclus. Het maakt inderdaad weinig uit met welk orgaan je begint. Het gaat tenslotte om een eeuwigdurende cyclus. Zelf houd ik ervan om te beginnen met de nierklank, omdat er altijd kleine en subtiele onveiligheidsemoties in en rond de nieren zitten. Door daar te ontkrampen zie je meteen een hele mooie invloed ontstaan op andere organen. Mijn lerares Annette Derksen indertijd hield weer meer van beginnen met de Long-klank. Dat gaf om te beginnen ruimte. En ze hield er ook van om op die manier te eindigen met de Milt-klank, wat een mooi evenwicht geeft. Je kunt ook beginnen met het orgaan waarbij je vermoedt dat het wat onder spanning staat. Of je kunt in de herfst beginnen met de Long-klank en in de lente met de Hout-klank. Voordat je te veel gaat zoeken naar variaties, zoals ik hierboven schets, is het wel verstandig om eerst een tijdje een vaste vorm te trainen. Mijn advies is dan te beginnen met de Nier-klank.

Je vraag is helaas niet eenduidig te beantwoorden. Er is geen juiste volgorde van oefeningen. Het gaat erom dat je zelf leert luisteren naar je innerlijk verlangen om zelf te gaan trainen. Zoek een aantal oefeningen uit die je blij maken en maak die stap voor stap eigen. En pak er op een gegeven moment weer een andere oefening bij.

Alle verschillende oefeningen en meditaties kunnen voor iemand een startpunt zijn, waarbij de Helende Klanken er echt toe doen. Alle IJzeren Hemd technieken zijn ook altijd goed om te trainen. Maar nogmaals: vind je eigen weg.

Schuldgevoel is wat we noemen een 'samengestelde emotie'. Ze begint meestal vanuit de milt. Om schuldgevoelens te laten ontstaan is een keten aan emoties nodig. In elk orgaan is er een beweging gaande tussen de verschillende spanningsvelden, zoals vertrouwen en piekeren in de milt. Als dit in balans komt ontstaat de 'Teh' ofwel deugd, in het geval van milt eerlijkheid. Schuldgevoelens komen voort uit het samenspel van bewegingen van alle organen, in combinatie met gedachten. Vanuit verwarring kunnen er dan onterechte schuldgevoelens ontstaan. Naarmate 'ruimtelijk inzicht' zich beter ontwikkelt kunnen er ook terechte schuldgevoelens ontstaan. Met die 'samengestelde emoties' gaan we later in de Parelbewustzijn modules nog intensief werken.

Vanzelfsprekend zijn de hersenen ook van vitaal belang. De schedelholte is gevuld met een complexe verzameling kleine en grotere organen, klieren en weefsel en is derhalve niet een orgaan. In het taoïsme wordt de opvatting 'Zo buiten, zo binnen' gehanteerd. In de natuur vind je vijf elementen die elk hun verbinding hebben met het Innerlijk Landschap in ons lichaam. Wanneer je naar een schoon lichaam kijkt, van binnen, dan kun je de kleuren die bij de elementen horen ook echt waarnemen. Het bindweefselvlies om de nieren heeft echt een blauwe glans. En evenzo zijn de lever en de galblaas echt een beetje groen. Het hart en het weefsel eromheen is echt rood. En het pneuma, het longvlies, heeft een zilveren glans. De maag en de milt hebben een gele tint. Deze vijf organen worden ook wel de poorten tot het Innerlijk Landschap genoemd en vormen ook weer allerlei verbindingen met de hersenen. Hier gaan we in de Wisdom Chi Kung dieper op in.

We venten niet alleen met de Hartklank, maar ook met de Drievoudige Verwarmer klank. Het venten met de Hartklank heeft een kalmerende, reinigende en verkoelende werking. Het venten met de Drievoudige Verwarmer klank heeft een subtiel, verfijnend, reinigend effect. Meestal venten we 2 keer met de Hartklank, en 1 keer met de Drievoudige Verwarmer klank, maar je kunt er ook mee variëren.

I-kracht

De I-kracht is het 'dirigeerstokje van de dirigent'. Met dat stokje kun je verschillende partituren spelen. Als je in I bent kun je een Innerlijke Glimlach meditatie gaan doen. Je kunt een Innerlijke Glimlach zien als een reis door verschillende delen van je lichaam. Je kunt eindeloos veel verschillende Innerlijke Glimlach meditaties creëren. Om te beginnen is het verstandig om een paar specifieke Innerlijke Glimlach meditaties te beoefenen, die hun waarde al 1000-en jaren bewezen hebben: de voorste lijn, de middelste lijn en de achterste lijn. Die oefeningen kun je downloaden van de site.

Met de I-kracht kun je ook meditaties buiten het lichaam doen. Dan spreek je eerder over een kosmische glimlach. Je kunt bijvoorbeeld contact maken met de Maan of met de planeet Jupiter. Ook hiervoor gebruik je de I-kracht. De I-kracht is voorwaarde om een Innerlijke Glimlach meditatie te kunnen doen. Je activeert de I-kracht door de Shen, Chi en Jing met elkaar te verbinden. Als die verbinding tot stand gekomen is, ben je in I.

Er is altijd interactie gaande tussen het Innerlijk Landschap en het Uiterlijk Landschap. Het heen en weer bewegen tussen het Innerlijk en Uiterlijk Landschap doen we met behulp van de I-kracht. De I-kracht zou je kunnen omschrijven als een Drie-eenheid van stilte, verbinding en vitaliteit. Stilte is niet de afwezigheid van geluid, maar dat wat tussen de geluiden zit. Wanneer je de I-kracht traint train je het vermogen om dat wat tussen de geluiden zit te horen. Je wordt gevoeliger voor de subtiele geluiden die zich in die ruimte bevinden. Het maken van denkbeeldige elfen-oortjes, waarbij je de lijn van beide mondhoeken naar de toppen van de oren doortrekt, draagt hieraan bij.

Ons bewustzijn is buitengewoon complex. Mensen maken gebruik van allerlei perceptie-trucs om er iets hanteerbaars van te maken. De ongrijpbaarheid zit 'm vooral in de ijlere lagen van ons bewustzijn, waar tijd en ruimte gaan schuiven. Als tijd en ruimte oplossen, zie er dan nog maar eens in terecht te komen. Iedereen snapt natuurlijk dat dat onmogelijk is. Toch kan ons bewustzijn het wel. Meditatie is een poging om er bij in de buurt te komen. Dat maakt meditatie ook zo fundamenteel in welke practise ter wereld dan ook. De "Moeder van alle meditaties" is de I-kracht. En die zet je allereerst aan met het begrip "zachte ogen". Dan zit je al op het goede spoor. Door vervolgens vaak te gaan "oversteken" tussen de verschillende polariteiten die we in ons leven, in de werkelijkheid in en om ons heen, kunnen waarnemen, kan het niet anders, of je raakt de abstractie van de gouden draad even aan. Dat switchen van de ene polariteit naar de ander, dat ondeelbare moment van oversteken, een abstractie dus, dat is het aanraken van de gouden draad.

Ik kan me voorstellen dat het wat mentaal kan overkomen. Zelf heb ik heel lang geworsteld met het idee van 'stilte'. Alle mentoren en mentrixen, boeken en bronnen, in allerlei verschillende discipline"s en inwijdingen, spreken over de innerlijke dialoog tot stilstand brengen, de stilte leren ervaren, je overgeven aan stilte.

En ik maar zoeken naar STILTE. Tot op een dag het kwartje viel en ik het ervoer. Tot mijn verwondering was stilte helemaal niet stil. Integendeel, het was oorverdovend luid! Bij de eerste stap van 'in I komen' maak je je ogen zacht. Bij de tweede stap activeer je de stilte. Wat ik nooit begreep was dat er in stilte geen sprake is van de afwezigheid van geluiden. Stilte is datgene wat tussen de geluiden in bestaat. Elk geluid dat de werkelijkheid voortbrengt, niet één uitgesloten, onderscheidt zich van alle andere geluiden, omdat tussen elk geluid stilte bestaat. Vandaar de uitdrukking: 'Als je in 'I' bent kun je op honderd meter afstand de vleugelslag van een vlinder horen.

Stilte kent geen grenzen, het is oneindig. Maar in die oneindigheid raakt het alle geluiden aan. Vandaar dat oorverdovende geluid dat hoort bij het ondergaan en ervaren van stilte. Let op, je hebt niet alleen uiterlijke geluiden maar ook innerlijke geluiden, zoals emoties en gedachten. Ook die leer je aanraken vanuit stilte. Als je in I gaat en in de war raakt door het geluid van je denken is dat dankzij de stilte. Probeer dat blijvend te ervaren, en opeens maakt dat het niet meer mentaal. Uiteindelijk ontdek je dat denken ook alleen maar een geluid is en dat het de stilte is waar het om gaat!

Ik weet niet of ik de vraag goed begrijp. In het Uiterlijke Landschap zie je dat de interactie tussen de zon (licht) en de Oceaan (voeding)) het leven mogelijk maken. In het Innerlijke Landschap zie je dat die krachten Yang en Yin genoemd worden. Dan wordt de Oceaan ook wel de Oceaan Moeder genoemd, of de Mysterieus Female of Yin. Terwijl het zonlicht dan Yang genoemd wordt. Er zijn in beide gevallen 2 krachten nodig (elektriciteit en magnetisme) die "het Kind" mogelijk maken (bio-electrisch-magnetisme). Het komt allemaal uit "het Ene" voort. Ook wel, als symbool, de lege cirkel. Hoop dat het zo duidelijk is.

Opmerkzame vraag van iemand die al langer met de taoistische training bezig is. Bij de 3 innerlijke glimlach meditaties volg je niet speciaal de controlerende of voedende cyclus. De oefening is in 3 aparte vormen gesplitst om op die manier globaal het hele lichaam te 'beglimlachen'. Vandaar dat je de voorste lijn, de middelste lijn en de achterste lijn als serie hebt. Er is wat voor te zeggen om de voorste lijn te beginnen met het hart. Maar het is een persoonlijk voorkeur, voor mij opent het lichaam zich eenvoudiger via de longen, en is het logisch om daarmee dan ook te beginnen. Als iemand het prettiger vind om toch via het hart naar de longen, lever, milt en nieren te gaan en aldus de controlerende of kalmerende cyclus te volgen: helemaal goed. Daarmee kan iedereen die traint ook experimenteren. Wel verstandig het in den beginne wat te houden bij het oefenen met de door mij ingesproken versie van de 3 lijnen.

Voelbewustzijn is veel groter dan lichaamsbewustzijn. Het gaat hierbij om het waarnemen in het Innerlijk Landschap. Bij lichaamsbewustzijn gaat het om het waarnemen van de symbolen die verbonden zijn met je fysieke lichaam. Maar je kunt nog veel meer waarnemen in het Innerlijk Landschap. Voelbewustzijn gaat ook over al die andere vormen van symbolen en hoe je die kunt waarnemen. Je kunt in tijd en ruimte heel veel voelen. Kristallen, planten, dieren, andere mensen en hoe dat alles verbonden is.

Ja! Goede vraag!  'Obstakels', of, nu we het er toch over hebben, ‘blokkades' of 'ziekte', of 'trauma' of 'weerstand'... het zijn allemaal potentiële 'ingangen' in Innerlijk Landschap in. En ze kunnen allemaal de interactie tussen het Innerlijk Landschap op gang krijgen. Maar dat geld in zekere zin voor alles. Elke glimlach, elk vogeltje wat zingt, elk vliegtuig wat overvliegt, elke boom die in Nieuw-Zeeland door de storm wordt omgeblazen, elke steentje wat uit het heelal terecht komt op de achterkant van de maan... Alles, alles, alles is een deur. Dat zal je wel be-grijpen. Het gaat er dus niet zozeer om 'wat nu precies een deur is' (want alles is dus een deur), maar 'welke deur' je activeert en 'waarom die deur?'. En de Interne Alchemisten (en ik onderschrijf die duiding) beweren dat je 'heel dicht bij je lichaam moet blijven in het begin'. En dat je 'later’ verder weg kan gaan. Door 'een deur' te trainen die dicht bij je lichaam is, en die je eenvoudig met 'dankjewel' kan activeren, begin je met het maken van een hele veilige en prettige interactie tussen het Innerlijk Landschap en het Uiterlijk Landschap. Die doorgang blijft de rest van je training altijd bestaan dan. Wat maakt dat je altijd een prettige en veilige doorgang ter beschikking hebt.

IJzeren Hemd

Als je naar het Yin Yang symbool kijkt, zie je in het zwarte gedeelte een witte stip. Dit beeldt uit waarom we midden in de nacht in de verticale stroom van helder licht gaan staan. In in het witte visje zie je een zwarte stip - dat is de powernap na de lunch. Let op, als je het witte stipje in het meest donkere gedeelte van de nacht wilt trainen, dan hoort dat in evenwicht te zijn met het zwarte stipje op het meest lichte gedeelte van de dag. Iemand die overdag geen powernap doet zou ook moeten afzien van het staan of zitten in de verticale lijn midden in de nacht.

Wanneer je misselijk wordt wanneer je in de Omhels de Boom positie staat is er overduidelijk sprake van ontgifting. Dat zal zeker op den duur verdwijnen. Je kunt behalve 'staan' ook op de rand van het bed of op een stoel gaan zitten. Stel jezelf netjes op in de juiste houding en geef je over aan de verticale lijn. Je hebt eigenlijk minimaal 12 minuten nodig.

In onze cultuur zijn we heel erg gewend aan de Yang-verbinding. We zijn helemaal gericht op 'het licht', op dat wat van boven komt. Soms wordt dit heel simplistisch afgebeeld als een man met een baard op een wolk, meestal als een oervaderlijke kracht en alwetendheid. We zijn daarom, als individu en als cultuur, de verbinding met de Moeder, het lichtloze, met datgene wat onder ons is en dus niet van boven komt, met wat ons voedt en ons dus niet wakker maakt, een beetje kwijt. We worden weliswaar steeds slimmer, maar tegelijkertijd ook steeds zwakker. De taoïsten hebben die culturele achtbaan nooit aanvaard. Zij aanvaarden het Yin Yang symbool als abstract symbool voor hun zingeving. Het is een constante reminder van het feit dat het voedende en het verlichtende in evenwicht moet blijven om 'het kind', de onschuld in onszelf, te trainen. Door Taotraining te doen ben je feitelijk bezig met het eigen maken van een ander cultureel uitgangspunt. Het gaat niet langer meer alleen om omhoog kijken en bidden, maar ook om omlaag voelen en ervaren.

Door in de Waterbuffel-positie te werken met de eierstok of testikel-ademhaling word je je die omschakeling meer bewust. Je krijgt dan meer verbinding met de Yin-kracht. 'Voeding, voeding, voeding...' dat is eigenlijk wat je tegen jezelf zegt als je die oefeningen doet en ervaart. Op een gegeven moment gaat het Innerlijk Landschap dan reageren op dit gebed in de vorm van een oefening en ga je meer Yin-kracht opnemen. Daarmee neemt niet alleen je kracht toe, maar ook je balans, in alle opzichten.

Nee, dat zijn niet dezelfde pompen. Het beoefenen van De Schilpad is zeker goed voor het ontwikkelen van het rugbewustzijn, maar als je overgaat in de Waterbuffel ben je echter helemaal niet bezig met de 4 pompen met in de rug, maar met het krachtiger maken van de verbinding tussen de Yin-kracht van Moeder Aarde en je eierstokken/testikels. Je bent bij de Schildpad en Waterbuffel dus niet echt aan het pompen, maar je bent meer bezig met het versterken van die verbinding. Bij de Transformatieseksualiteit ofwel Seksuele Kungfu zijn we wel actief bezig met de 4 pompen.

Nee, het is niet de bedoeling dat je bij het staan in 'Omhels de boom'pijn krijgt in je knieën. Eigenlijk moeten de knieën in 'Omhels de boom'juist heel ontspannen aanvoelen. Dat geldt voor alle IJzeren Hemd oefeningen. Mogelijk heeft het te maken met X-benen of O-benen, maar minstens zo aannemelijk is dat de aanwijzing 'schroef je enkels en knieën naar buiten' iets teveel gedaan wordt. Ook de aanwijzing 'Laat de knieën vervolgens ietsje naar binnen komen en duw ze vanuit de hielen een fractie omhoog' wordt misschien te enthousiast gedaan. Dit kan tot gevolg hebben dat het knie-gewricht niet helemaal in de goede positie komt. Als je met die licht verkeerde positie vervolgens in 'Omhels de boom' gaat staan is het logisch dat het lichaam pijnsignalen gaat uitzenden. Daar moet je zeker naar luisteren en niet stoer 'even doorbijten'.

De 5 tenen, de 2 'ballen' onder de voorvoet, de buiten-zijkant van de voet en tot slot de hiel. Dat zijn 9 punten. Als je goed ontwikkeld voelbewustzijn in je voeten krijgt, kun je het negende punt, de hiel, nog weer onderverdelen in een midden, een voor en achterkant en binnen en buitenkant.

Onder beide voeten dus 9 punten. Als je lichaamsgewaarwording in beiden voeten tegelijkertijd aanwezig is, zoals bij zitten in een goede positie, voel je dus in 18 punten rustig of de belasting gelijkmatig is verdeeld. Het is niet de bedoeling om dat al te serieus te doen, houdt het wat speels, alsof het makkelijk is, dat werkt beter.

Volgens mij staat er ergens in de tekst wel een illustratie van deze 9 punten.

Informatie Module 1

Online trainen betekent dat je met het materiaal aan de slag kunt waar en wanneer je maar wilt. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel tijd je in de training wilt stoppen.
Een mooi ritme om te volgen wanneer je de module voor het eerst doorloopt, is één week per les. In dat geval volg je het ritme van de ondersteunende mails, die twaalf weken lang elke week een nieuwe les introduceren. Reken daarbij op zo’n 1 tot 2 uur per week om de teksten bij een les te lezen, de video’s te bekijken en de oefeningen tenminste één keer mee te doen. Door pas een week later naar de volgende les te gaan, geef je jezelf wat verteringstijd om het geleerde te verwerken én de gelegenheid om de oefeningen een aantal keer te herhalen. In dit ritme ben je 3 maanden bezig om deze module één keer helemaal te doorlopen.

Alle meditaties kun je downloaden. Datzelfde geldt voor de audio van de instructievideo’s. Door deze bestanden op te slaan op je telefoon of mp3-speler, kun je waar en wanneer je maar wilt trainen. De instructievideo’s zelf kun je niet downloaden. Datzelfde geldt voor de essentials en de geschreven teksten. Deze zijn wel ten alle tijden online te bekijken. De training is goed te volgen op je tablet of telefoon.

Ja. Je kunt de training altijd en overal waar internet is bekijken, zo vaak je maar wilt. Door aanschaf van de training krijg je bovendien toegang tot eventuele updates – extra filmpjes bijvoorbeeld – van de training. We blijven het materiaal verbeteren en we nemen feedback van deelnemers zeer serieus.

Dat kan: ook Module 2 en 3 staan open voor iedereen. (Module 4 kun je pas doen als je 1 t/m 3 hebt doorlopen. Module 5 en verder worden pas beschikbaar als je module 4 hebt gedaan.) We raden het echter af. Er zit een zorgvuldige opbouw in de modules van Taotraining en in Module 2 en 3 bouwen we echt voort op de fundamenten die je in deze module legt.

Nee. Deze module is zo ontworpen dat mensen zonder ervaring met het taoïsme of andere mysteriescholen de inhoud probleemloos kunnen volgen. Het zijn de kennis en handvatten waarover grondlegger Reinoud Eleveld zelf maar wat graag had beschikt toen hij op zijn 15e besloot om tovenaar te worden [link naar interview met Reinoud], en die inmiddels de levens van duizenden mensen in Nederland en België hebben verrijkt, waaronder een heleboel ‘beginners'.

Taotraining bouwt voort op een lange traditie van taoïstische mysteriescholen. We eren hun werk in de zin van dat deze training zich kenmerkt door taoïstische termen, technieken en trilling. Tegelijkertijd hebben we hun gedachtegoed grondig vertaald en enorm verrijkt, waarmee het meer dan ooit voor iedereen toegankelijk is en ragfijn aansluit bij de westerse samenleving en belevingswereld.

Daarnaast streeft Taotraining naar impact in het hier en nu. Ja, de teksten vragen soms veel van je conceptuele en abstract-filosofische vermogens, maar het hart van de training bestaat uit het concreet trainen en eigen maken van een hele serie praktische tools waaraan je niet alleen echt wat zult hebben met je ogen dicht op een yogamat, maar ook, of juist, in de storm van het dagelijks leven.

Het beste antwoord op deze vraag zit hem natuurlijk in de ervaring. Met andere woorden: probeer het uit! We hebben een ruimhartige garantieregeling die het mogelijk maakt om volledig risicovrij de training helemaal te doorlopen: besluit je binnen 30 dagen dat het niets voor je is, dan krijg je je geld volledig terug.

Informatie Module 2

Dat kan bijna niet anders. Heb je een relatie, dan kan daarin ten gevolge van de training veel veranderen. Vanuit een groeiende gezondheid en een groeiend bewustzijn zullen deze verandering in de basis positief zijn, tenzij de relatie om te beginnen al niet goed zat. De seksuele verbinding die je met je partner hebt zal, parallel aan je eigen proces, ook veranderen. Immers: wanneer jij verandert, verandert je seksualiteit ook. Wanneer je bewuster wordt van je seksuele energie, je gevoelens en je grenzen zul je ook anders gaan vrijen, anders gaan communiceren. Als het goed is worden je seksleven en relatie er rijker, stabieler en volwassener door. Echter: dit is niet de focus, noch de bedoeling van deze training. Deze training gaat om jou. De transformatie van je seksuele energie beoefen je door middel van mono-cultivatie, in je eentje dus – je partner is daar niet bij betrokken. Blijf wat betreft je seksualiteit met een partner zo ontspannen en natuurlijk mogelijk. Ga mogelijke veranderingen niet uit de weg, maar laat e.e.a. zich zo natuurlijk mogelijk ontwikkelen. Tijdens het vrijen ben je zo spontaan en ongedwongen mogelijk.

Ja en nee. Ja, in de zin van dat zowel de theorie als de transformatie-technieken zelf nagenoeg identiek zijn voor mannen en vrouwen. Deze module 2 is dan ook zowel voor vrouwen als voor mannen geschikt.

Nee, omdat er vanzelfsprekend belangrijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Dan bedoelen we niet alleen dat mannen en vrouwen andere lichamen en seksuele organen hebben, maar ook dat seksuele energie bij beide anders ‘werkt’. Deze training bevat daarom zowel voor mannen als voor vrouwen soms specifieke aanvullingen (altijd duidelijk aangegeven). Ook zijn er voor mannen en vrouwen verschillende meditaties: hoewel de techniek an sich in grote lijnen dezelfde is, worden de mannen in hun meditaties door een man begeleid en de vrouwen door een vrouw.

Ja. Wij mensen zijn honderd procent seksuele wezens. Alles is een uitdrukking van de dans van seksualiteit. Als je naar de winkel gaat of het gras maait, als je een boek leest of slaapt, je bent een seksueel wezen. In het Westen koppelen we seks met name aan ‘de daad’, aan de liefde bedrijven. Waarschijnlijk bedoel je met deze vraag dan ook dat je nog maar weinig zin in vrijen hebt. Dat kan heel goed, zeker als je aan het einde van de menopauze/penopauze bent of als je boven de zeventig bent. Maar het is waarschijnlijker dat er iets anders aan de hand is: je bent je niet bewust van waar je seksuele energie zit. Als je seksuele energie in je genitaliën zit ervaar je opwinding. Zit het elders in je lichaam verstopt, dan ben je het kwijt. Dat wil echter niet zeggen dat het er niet langer is of dat je een seksloos wezen geworden bent. Dat is per definitie onmogelijk, zolang je leeft. Je moet alleen leren hoe je weer grip krijgt op je seksuele energie. Hier gaan de technieken van de seksuele kung fu over. Je leert de seksuele energie uit de testikels of eierstokken halen en door het lichaam sturen. Het is de bedoeling dat je je seksuele energie weer glashelder in het zicht krijgt.

Nee. Bij Vallei leer je een versimpelde vorm van ‘Medicijn’ maken. Deze techniek maakt weliswaar onderdeel uit van de seksuele kung fu, maar er is nog veel meer. Bij deze en volgende modules krijgt de seksuele kung fu een plek binnen de training als geheel, gaan we dieper in de achterliggende kennis en krijg je er een groot aantal oefeningen bij.

Als je zwanger bent stroomt een groot deel van je levenskracht naar de baarmoeder, om de groei van je ongeboren baby te voeden. Dat is een magisch proces dat helemaal vanzelf gaat en waar je alle ruimte aan wilt geven. Daarom raden we aan om niet aan de slag te gaan met de seksuele kung fu als je zwanger bent. Laat de natuur haar gang gaan. Je kunt uiteraard wel de Chi Kung en Droomtraining oefeningen blijven doen, alsmede de I-kracht en Innerlijke Glimlach meditaties. Die zijn juist heel ondersteunend voor je zwangerschap.

Zeker. Het beoefenen van de seksuele kung fu ondersteunt de overgang enorm, helpt eventuele klachten verminderen en harmoniseert het proces waarbij de ovulatie stopt en de seksuele energie in een nieuwe fase terechtkomt. De overgang is de initiatie tot wijze vrouw. De seksuele kung fu kun je tijdens en na de overgang beoefenen, in principe tot op je sterfdag. Overigens hebben mannen ook een fase dat ze in de overgang zijn. Daarover is nog minder bekend dan de vrouwelijke overgang.

Nee, dat is geen enkel probleem. Bij de seksuele kung fu werken we in het Innerlijk Landschap, waar de seksuele organen gewoon nog intact zijn. De seksuele kung fu kan ook heel helend werken bij het genezen van de lichamelijk danwel emotionele schade die kan optreden bij sterilisatie.

Zie vraag 7.

Online trainen betekent dat je met het materiaal aan de slag kunt waar en wanneer je maar wilt. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel tijd je in de training wilt stoppen. 

Een mooi ritme om te volgen wanneer je de module voor het eerst doorloopt, is één week per les. In dat geval volg je het ritme van de ondersteunende mails, die twaalf weken lang elke week een nieuwe les introduceren. Reken daarbij op zo’n 1 tot 2 uur per week om de teksten bij een les te lezen, de video’s te bekijken en de oefeningen tenminste één keer mee te doen. Door pas een week later naar de volgende les te gaan, geef je jezelf wat verteringstijd om het geleerde te verwerken én de gelegenheid om de oefeningen een aantal keer te herhalen. In dit ritme ben je 3 maanden bezig om deze module één keer helemaal te doorlopen. 

Alle meditaties kun je downloaden. Datzelfde geldt voor de audio van de instructievideo’s. Door deze bestanden op te slaan op je telefoon of mp3-speler, kun je waar en wanneer je maar wilt trainen. De instructievideo’s zelf kun je niet downloaden. Datzelfde geldt voor de essentials en de geschreven teksten. Deze zijn wel ten alle tijden online te bekijken. De training is goed te volgen op je tablet of telefoon.

Ja. Je kunt de training altijd en overal waar internet is bekijken, zo vaak je maar wilt. Door aanschaf van de training krijg je bovendien toegang tot eventuele updates – extra filmpjes bijvoorbeeld – van de training. We blijven het materiaal verbeteren en we nemen feedback van deelnemers zeer serieus.

Dat kan: Module 1, 2 en 3 staan open voor iedereen. (Module 4 kun je pas doen als je 1 t/m 3 hebt doorlopen. Module 5 en verder worden pas beschikbaar als je module 4 hebt gedaan.) We raden het echter af. Er zit een zorgvuldige opbouw in de modules van Taotraining en in Module 2 bouwen we echt voort op de fundamenten die je in Module 1 legt. 

Alleen als je er zeker van bent dat je al grosso modo bekend bent met de inhoud van Module 1 en dat deelname daaraan weinig toevoegt aan wat je al kent en kunt, dan ligt het voor de hand om met module 2 te beginnen.

Nee. De modules van Taotraining zijn zo opgezet dat mensen zonder ervaring met het taoïsme of andere mysteriescholen de inhoud probleemloos kunnen volgen. Het zijn de kennis en handvatten waarover grondlegger Reinoud Eleveld zelf maar wat graag had beschikt toen hij op zijn 15e besloot om tovenaar te worden [link naar interview met Reinoud], en die inmiddels de levens van duizenden mensen in Nederland en België hebben verrijkt, waaronder een heleboel ‘beginners’.

Dat gezegd hebbende, het is wel raadzaam om module 1 te doen voordat je start met module 2.

Taotraining bouwt voort op een lange traditie van taoïstische mysteriescholen. We eren hun werk in de zin van dat deze training zich kenmerkt door taoïstische termen, technieken en trilling. Tegelijkertijd hebben we hun gedachtegoed grondig vertaald en enorm verrijkt, waarmee het meer dan ooit voor iedereen toegankelijk is en ragfijn aansluit bij de westerse samenleving en belevingswereld.

Daarnaast streeft Taotraining naar impact in het hier en nu. Ja, de teksten vragen soms veel van je conceptuele en abstract-filosofische vermogens, maar het hart van de training bestaat uit het concreet trainen en eigen maken van een hele serie praktische tools waaraan je niet alleen echt wat zult hebben met je ogen dicht op een yogamat, maar ook, of juist, in de storm van het dagelijks leven. 

Het beste antwoord op deze vraag zit hem natuurlijk in de ervaring. Met andere woorden: probeer het uit! We hebben een ruimhartige garantieregeling die het mogelijk maakt om volledig risicovrij de training helemaal te doorlopen: besluit je binnen 30 dagen dat het niets voor je is, dan krijg je je geld volledig terug.

Informatie Module 3

Online trainen betekent dat je met het materiaal aan de slag kunt waar en wanneer je maar wilt. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel tijd je in de training wilt stoppen.
Een mooi ritme om te volgen wanneer je de module voor het eerst doorloopt, is één week per les. In dat geval volg je het ritme van de ondersteunende mails, die twaalf weken lang elke week een nieuwe les introduceren. Reken daarbij op zo’n 1 tot 2 uur per week om de teksten bij een les te lezen, de video’s te bekijken en de oefeningen tenminste één keer mee te doen. Door pas een week later naar de volgende les te gaan, geef je jezelf wat verteringstijd om het geleerde te verwerken én de gelegenheid om de oefeningen een aantal keer te herhalen. In dit ritme ben je 3 maanden bezig om deze module één keer helemaal te doorlopen.

Alle meditaties kun je downloaden. Datzelfde geldt voor de audio van de instructievideo’s. Door deze bestanden op te slaan op je telefoon of mp3-speler, kun je waar en wanneer je maar wilt trainen. De instructievideo’s zelf kun je niet downloaden. Datzelfde geldt voor de essentials en de geschreven teksten. Deze zijn wel ten alle tijden online te bekijken. De training is goed te volgen op je tablet of telefoon.

Ja. Je kunt de training altijd en overal waar internet is bekijken, zo vaak je maar wilt. Door aanschaf van de training krijg je bovendien toegang tot eventuele updates – extra filmpjes bijvoorbeeld – van de training. We blijven het materiaal verbeteren en we nemen feedback van deelnemers zeer serieus.

Nee. Deze module is zo ontworpen dat mensen zonder ervaring met het taoïsme of andere mysteriescholen de inhoud probleemloos kunnen volgen. Het zijn de kennis en handvatten waarover grondlegger Reinoud Eleveld zelf maar wat graag had beschikt toen hij op zijn 15e besloot om tovenaar te worden [link naar interview met Reinoud], en die inmiddels de levens van duizenden mensen in Nederland en België hebben verrijkt, waaronder een heleboel ‘beginners'.

Taotraining bouwt voort op een lange traditie van taoïstische mysteriescholen. We eren hun werk in de zin van dat deze training zich kenmerkt door taoïstische termen, technieken en trilling. Tegelijkertijd hebben we hun gedachtegoed grondig vertaald en enorm verrijkt, waarmee het meer dan ooit voor iedereen toegankelijk is en ragfijn aansluit bij de westerse samenleving en belevingswereld.

Daarnaast streeft Taotraining naar impact in het hier en nu. Ja, de teksten vragen soms veel van je conceptuele en abstract-filosofische vermogens, maar het hart van de training bestaat uit het concreet trainen en eigen maken van een hele serie praktische tools waaraan je niet alleen echt wat zult hebben met je ogen dicht op een yogamat, maar ook, of juist, in de storm van het dagelijks leven.

Het beste antwoord op deze vraag zit hem natuurlijk in de ervaring. Met andere woorden: probeer het uit! We hebben een ruimhartige garantieregeling die het mogelijk maakt om volledig risicovrij de training helemaal te doorlopen: besluit je binnen 30 dagen dat het niets voor je is, dan krijg je je geld volledig terug.

Dat kan: Module 1, 2 en 3 staan open voor iedereen. (Module 4 kun je pas doen als je 1 t/m 3 hebt doorlopen. Module 5 en verder worden pas beschikbaar als je module 4 hebt gedaan.) We raden het echter af. Er zit een zorgvuldige opbouw in de modules van Taotraining en in Module 3 bouwen we echt voort op de fundamenten die je legt in Module 1 en 2. 

Alleen als je er zeker van bent dat je al grosso modo bekend bent met de inhoud van Module 1 en 2 en dat deelname daaraan weinig toevoegt aan wat je al kent en kunt, dan ligt het voor de hand om met module 3 te beginnen.

Informatie Module 4

Online trainen betekent dat je met het materiaal aan de slag kunt waar en wanneer je maar wilt. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel tijd je in de training wilt stoppen.
Een mooi ritme om te volgen wanneer je de module voor het eerst doorloopt, is één week per les. In dat geval volg je het ritme van de ondersteunende mails, die twaalf weken lang elke week een nieuwe les introduceren. Reken daarbij op zo’n 1 tot 2 uur per week om de teksten bij een les te lezen, de video’s te bekijken en de oefeningen tenminste één keer mee te doen. Door pas een week later naar de volgende les te gaan, geef je jezelf wat verteringstijd om het geleerde te verwerken én de gelegenheid om de oefeningen een aantal keer te herhalen. In dit ritme ben je 3 maanden bezig om deze module één keer helemaal te doorlopen.

Alle meditaties kun je downloaden. Datzelfde geldt voor de audio van de instructievideo’s. Door deze bestanden op te slaan op je telefoon of mp3-speler, kun je waar en wanneer je maar wilt trainen. De instructievideo’s zelf kun je niet downloaden. Datzelfde geldt voor de essentials en de geschreven teksten. Deze zijn wel ten alle tijden online te bekijken. De training is goed te volgen op je tablet of telefoon.

Ja. Je kunt de training altijd en overal waar internet is bekijken, zo vaak je maar wilt. Door aanschaf van de training krijg je bovendien toegang tot eventuele updates – extra filmpjes bijvoorbeeld – van de training. We blijven het materiaal verbeteren en we nemen feedback van deelnemers zeer serieus.

Nee. Deze module is zo ontworpen dat mensen zonder ervaring met het taoïsme of andere mysteriescholen de inhoud probleemloos kunnen volgen. Het zijn de kennis en handvatten waarover grondlegger Reinoud Eleveld zelf maar wat graag had beschikt toen hij op zijn 15e besloot om tovenaar te worden [link naar interview met Reinoud], en die inmiddels de levens van duizenden mensen in Nederland en België hebben verrijkt, waaronder een heleboel ‘beginners'.

Taotraining bouwt voort op een lange traditie van taoïstische mysteriescholen. We eren hun werk in de zin van dat deze training zich kenmerkt door taoïstische termen, technieken en trilling. Tegelijkertijd hebben we hun gedachtegoed grondig vertaald en enorm verrijkt, waarmee het meer dan ooit voor iedereen toegankelijk is en ragfijn aansluit bij de westerse samenleving en belevingswereld.

Daarnaast streeft Taotraining naar impact in het hier en nu. Ja, de teksten vragen soms veel van je conceptuele en abstract-filosofische vermogens, maar het hart van de training bestaat uit het concreet trainen en eigen maken van een hele serie praktische tools waaraan je niet alleen echt wat zult hebben met je ogen dicht op een yogamat, maar ook, of juist, in de storm van het dagelijks leven.

Het beste antwoord op deze vraag zit hem natuurlijk in de ervaring. Met andere woorden: probeer het uit! We hebben een ruimhartige garantieregeling die het mogelijk maakt om volledig risicovrij de training helemaal te doorlopen: besluit je binnen 30 dagen dat het niets voor je is, dan krijg je je geld volledig terug.

Nee. Je kunt pas meedoen aan Module 4 als je Module 1 t/m 3 hebt doorlopen. (Module 5 en verder worden pas beschikbaar als je module 4 hebt gedaan.) Module 1 t/m 3 vormen namelijk de basistraining die nodig is om veilig & zinvol van start te gaan met de Eerste Inwijding, het thema van Module 4.

Alleen als je er zeker van bent dat je al grosso modo bekend bent met de inhoud van Module 1 t/m 3 en dat deelname daaraan weinig toevoegt aan wat je al kent en kunt, dan is starten met Module 4 mogelijk een optie. Contacteer hiertoe eerst de helpdesk via het contactformulier met een toelichting waarom je denkt dat je toe bent aan Module 4.

Jaarprogramma

Ja. Voor een deel kan dat zelfs beter dan analoog taotrainen. Dit is de eerste keer in de taoïstische geschiedenis dat je een meditatie kunt opnemen en keer op keer kunt afspelen op je eigen afspeel apparaat. De oude meesters zouden jaloers zijn, echt waar. Zij moesten alles mondeling overdragen en dat was best een klus. De online training is zo opgezet dat je er zelfstandig mee uit de voeten kunt: je kijkt instructiefilmpjes, luistert naar audio-fragmenten en leest theorie. Vragen kun je altijd stellen en worden aan mij voorgelegd indien ze inhoudelijk zijn. Je komt een heel eind. Voor sommige mensen is analoog contact op den duur onontbeerlijk. Voor hen is er de optie om een aantal keer per jaar deel te nemen aan een trainingsdag. Dan komt het materiaal natuurlijk helemaal tot leven.

Misschien ben je nieuwsgierig naar Wijsheid. Misschien wil je steviger enweerbaarder worden. Misschien ben je nieuw in de esoterie en heb je in de eerste plaats behoefte aan een pragmatische aanpak. Of misschien heeft seksualiteit je interesse en ben je nieuwsgierig naar de taoïstische geheimen der liefde. Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om mee te doen met het Jaarprogramma.

Andere goede redenen om Taotraining te beoefenen zijn:

  • Je wilt je krijgskunst verdiepen en intensiveren.
  • Je zoekt nieuwe inspiratie voor je creatieve bezigheden (schilderen, lesgeven, zingen).
  • Je hebt een verlangen om middels de seksuele transformatie je passie opnieuw aan te wakkeren.
  • Je wilt vitaal oud worden
  • Je wilt het zelfgenezend vermogen van je lichaam optimaliseren.
  • Je wilt je relatie met je partner verdiepen
  • Je werkt met mensen en zoekt naar nieuwe professionele perspectieven (lees verder hieronder)

Extra interessant voor mensenwerkers
Taotraining is toegankelijk voor iedereen, maar bijzonder geschikt voor artsen, psychotherapeuten, masseurs, acupuncturisten en andere bodyworkers, yoga- en tai chi-leraren, maatschappelijk werkers, psychiaters, coaches en toptrainers, zelfstandigen of werknemers in de complementaire zorg, etc.

Medemenselijkheid is binnen de Taotraining een fundamenteel thema. Je krijgt op dit vlak inzichten aangereikt die soms eeuwen geleden tot stand kwamen, maar nog steeds uiterst actueel zijn. Dit kan nieuwe perspectieven bieden voor je zaak of je baan.

Juist als je met mensen werkt is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen en je gezondheid en persoonlijke energie zo goed en krachtig mogelijk te maken. Je leert hoe beter met stress om te gaan, je grenzen beter te bewaken en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te communiceren en te behandelen, zodat zowel jij als je client geen energie kwijtraken en jullie allebei opgewekt naar huis gaan aan het eind van de dag.

De inhoud is hetzelfde, de vorm en frequentie van de begeleiding verschillen aanzienlijk.

In het Jaarprogramma Online sta je grotendeels 'op eigen benen'; de enige - zij het zeer waardevolle! - live contact-momenten zijn 6 Q&A-groepssessies via Zoom met Reinoud Eleveld.

In het Jaarprogramma Live krijg je daarnaast ook nog 4 praktijk-gerichte trainingsdagen op locatie (onder leiding van Rosana van der Wagt) en, last but not least, toegang tot een exclusieve Telegram-groep waarin we er 12 maanden lang 'voor je zijn' ter (actieve) ondersteuning van je proces.

Nee, het Jaarprogramma bieden we aan als één totaalpakket. Je kunt uiteraard wel Module 1, 2 of 3 los trainen, of meedoen met een introductiedag.

Nee, de trainingsdagen in het basisjaar worden niet langer door Reinoud gegeven. Je kunt wel na het doen van het Jaarprogramma doorstromen naar de vervolgtrainingen die Reinoud vanaf begin 2023 gaat geven.

Geen probleem. We zetten al het live streaming materiaal online na een paar dagen. Je hebt dan onbeperkt toegang tot dat materiaal.

Zeker. Het Jaarprogramma zal de modules nog meer tot leven wekken. Neem je deel aan het Jaarprogramma, dan krijg je voor de modules die je reeds hebt aangeschaft, het bedrag in mindering op het totaal. Neem in dat geval contact op met de helpdesk en je krijgt korting voor de reeds aangeschafte modules.

Bij het Live Jaarprogramma heb je 4 trainingsdagen, bij zowel Live als Online 6 webinars via Zoom met taotrainer Reinoud Eleveld. Daarnaast is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders. Sommige mensen gaan intensief met het materiaal aan de slag, anderen drijven mee op het ritme van de trainingsdagen en dat is voor hen voldoende. Om een gemiddelde indicatie te geven: veel mensen trainen een uur per dag, of 2 uur per week, of twee keer een uur per week, om alle online audio, video en lesteksten door te werken. Dat is voor de meeste mensen een prettig ritme, wat ook goed te doen is.

Met ‘seksualiteit’ bedoelen we echt iets anders dan wat er in het Westen mee bedoeld wordt. Het gaat bij Taotraining met name om seksuele energie als bron van levenskracht, als motor voor je bewustwordingsproces.  Ook, of misschien wel juist als je moeite hebt met seksualiteit of beschadigende ervaringen hebt ervaren op dit gebied, is het zeer de moeite waard om deze technieken te leren kennen. Betamelijkheid en respect voor ieders intimiteit staan voorop. In die sfeer kan het bevrijdend zijn om seksualiteit weer bespreekbaar te maken. Hoe je het wendt of keert: het hoort erbij.

Nee. Niets moet. Veel mensen staan in eerste instantie wat sceptisch tegenover het idee van online trainen, maar het heeft ongekende voordelen. Je kunt de online modules overal trainen, in de privacy van je eigen huis, op je werk, in de bus.. waar je maar wilt. Je kiest zelf waar en wanneer en kunt hierin helemaal je eigen ritme volgen.

Vermoedelijk wel. Het jaarprogramma is intens, maar niet zozeer fysiek zwaar. Alle lichamelijke oefeningen zijn gericht op ontspanning en heling. Wilskracht is streng verboden, waardoor je vanzelf binnen je grenzen blijft. We houden rekening met alle fysieke gesteldheden van deelnemers en hebben veel respect voor ieders beperking. Geef in je aanmelding s.v.p. aan om welke fysieke beperkingen het gaat.

Deelnemen aan het Jaarprogramma doe je met de intentie om de training in zijn geheel mee te maken. Zo is het programma ook opgezet. Moet je door omstandigheden toch eerder afhaken, dan vragen we je contact op te nemen met de helpdesk en kijken we naar een goede oplossing. Er is geen automatisch recht op restitutie, maar we zijn wel bereid om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom mensen niet meteen kunnen inschrijven voor het Jaarprogramma Live en we ze eerst vragen een aanmeld-formulier in te vullen. Ten eerste is er bij het Jaarprogramma Live maar een beperkt aantal plekken en willen we er zeker van zijn dat deze plekken worden bezet door mensen die écht gemotiveerd zijn. Dit is de reden dat we mensen vragen bij hun aanmelding een motivatie te schrijven. Ten tweede streven we in het Jaarprogramma Live naar een mix van beginners, mensen met ervaring in bewustzijnsontwikkeling en professionele mensenwerkers, zoals trainers en therapeuten. Ook streven we naar een balans tussen mannen en vrouwen. De ervaring leert dat een dergelijk gemengde groep de kwaliteit van de live trainingen aanzienlijk vergroot, omdat iedereen uitgedaagd wordt zijn perspectief wat los te laten. De huidige aanmeld-procedure met daarin de vraag naar je beroep en eerder gevolgde trainingen maakt het voor ons mogelijk om deze mix binnen de grenzen van het mogelijke te waarborgen. Last but not least is het ook gewoon zo dat het voor de trainer fijn is om iets over je achtergrond te weten, als je meedoet aan het Jaarprogramma.

Ontgifting

Dit kan zeker voorkomen. Het is het resultaat van een toenemende energetische aanwezigheid in je eigen rug. De rug is een energetisch heel rijk gebied. We gaan het rugbewustzijn nog veel intenser maken. En we krijgen ook tools in handen om het proces dat dan op gang komt in goede banen te leiden. Om te beginnen hebben we de Helende Klanken. Die staan voor het volgende weekend op het programma. Later gaan we ook met de Parel werken in dit gebied. Verder is het verklaren of duiden van wat er speelt nog niet aan de orde. Vooralsnog is het voldoende om te weten dat het prima is dat het gebeurt. Een goed teken zelfs!

Drie dagen uit balans zijn is acceptabel. Het is van persoon tot persoon verschillend hoe de reactie op een Nei Dan Kung weekend zal zijn, maar dit is beslist normaal. Hoe je het de volgende keer kan voorkomen? Chi Kungs gaan doen, slaapschuld inlossen en goed water drinken.Maar dan nog is het mogelijk dat er flinke reacties zullen zijn na een weekend. Dit heeft te maken met ontgifting en stuwing.

 

 

Ik heb vaak meegemaakt bij mijn mentoren en mentrixen dat ze gingen gapen, boeren en inderdaad, ook winden laten, als ze aan het werk waren. Ze namen op de één of andere manier cloudy energy over van degene met wie ze aan het werk waren over en voerden dat dan via henzelf af. Hier treedt een dergelijk effect op. Twee dingen zijn mogelijk: je partner ontgift jouw cloudy energy, of jij brengt je partner in trilling en daarom komt ook bij haar een ontgiftingsproces op gang. Het is wel een belangrijke les dit, want ik ben op zich niet zo"n fan van deze manier van werken. Het is naar mijn idee beter om iemand te leren zijn of haar eigen cloudy energie zelf te beheren.

Ja, een huilbui is onmiskenbaar een effect van het proces dat op gang komt wanneer je Taotraining gaat doen.Als we in contact komen met het Innerlijk Landschap gaan we ook waarnemen hoe subtiel het allemaal is. Ieder mens heeft achterstallig onderhoud, schade en pijn, ook als het om emoties gaat. Dit is waarom veel mensen best bang zijn voor  contact met het Innerlijk Landschap. Eigenlijk is die angst niet nodig. Het is meer de angst voor het onbekende en een gebrek aan training die mensen doet terug schrikken. Er contact mee krijgen en er voor leren zorgen is ontroerend mooi, maar niet altijd even gemakkelijk. Het is goed om nieuwsgierig blijven naar hoe je ontgift. Soms gaat dit via emotionele ontladingen, soms via boeren, winden en gapen, soms met vochtige ogen of een wat wonderlijk ruikende urine, of een ontregelde ontlasting voor een paar dagen, of een beetje van alles. Er is van alles mogelijk.

Je vermoeden is deels correct en deels niet. Ongetwijfeld is er cloudy energy in beweging. De cloudy energy rond de nieren, bijnieren, middenrif en rond het hartpunt (tussen de 5e en 6e ruggenwervel) is aan het loskomen. Dit is cloudy energy die ook wel "vals yang" genoemd wordt. Het is achterstallig onderhoud op stress. Deze energie wil gezien het vurige karakter omhoog. Dit is de energie waar mensen in een weekend zo"n hoofdpijn van kunnen krijgen. De kunst is om geduldig te blijven trainen en te verdragen dat het omhoog kruipt en allerlei bijverschijnselen oproept. Omdat er achterstallig onderhoud zit in de schouders, nek en hoofd kan de loskomende cloudy energy uit de lager genoemde gebieden er niet goed langs. Resultaat: alles gaat vast zitten. Ik raad aan om allereerst je practise wat te kalmeren, niet te veel doen dus, maar wel te blijven doorgaan. Kleine stapjes maken. Je zou daarbij kunnen denken aan in de ochtend en bijvoorbeeld aan het einde van de middag, als je thuis komt, de schud-Chi Kung te doen, maar dan een light-versie van maximaal 5 minuten. Deze bijeffecten gaat op termijn helemaal over.

Koffie is niet gezond voor het lichaam. Het is aan te raden om dit langzaam af te bouwen. Dus in stapjes van 5 koppen koffie per dag naar bijvoorbeeld 1 of 2 koppen per dag en uiteindelijk helemaal niet meer. Ik ben gematigd enthousiast over cafeïnevrije koffie. Het vormt wellicht een goede tijdelijke oplossing wanneer je stopt met gewone koffie drinken. Maar op termijn kun je dat het beste ook weer afbouwen. Het is overigens veel minder slecht voor de nieren dan gewone koffie, maar het belast wel de lever.

Ook de Taoïsten zien ziekte als een signaal en heel vaak ook als een vorm van ontgiften. Binnen het Tao ziet men het echter als een zeer goede zaak zien om zelfliefde op te bouwen en daarbij de gezondheid van het lichaam als uitgangspunt te zien. We willen geen boodschappen via ziekte ontvangen. We ontvangen de signalen liever helder en duidelijk! Daarom: streef naar een zo gezond mogelijk lichaam. Het lichaam, het Jing-lichaam, is een tempel. Daarin kan de Chi, het bewustzijn, helder en stralend aanwezig zijn.

Dit is ook de reden dat men binnen het taoïsme niet zo van droomduiding houdt. Vanzelfsprekend snappen ze dat onze dromen op allerlei manieren boodschappen kunnen aanbieden. Maar liever ontvangen we deze boodschappen direct en duidelijk. Je hoeft er niet voor te dromen en je hoeft er ook niet ziek voor te worden. Zorg voor je gezondheid! Dus: geen slaapschuld, geen stress, gezond drinken en eten en vooral Welbevinden en seksuele transformatie trainen. Boodschappen ontvangen via ziekte en in dromen wordt eigenlijk als onnodig energieverlies gezien. Via de Innerlijke Alchemie kan dit veel effectiever gebeuren!

 

Taoisten voorkomen liever dat ze ziek worden, want de boodschap is helder: je lichaam is een wonderbaarlijk geschenk van de werkelijkheid aan jou. Als je ziek wordt zijn uiteraard de ziektesymptomen een boodschap.

Overige

Je vermoeden is deels correct, deels niet. Ongetwijfeld is er cloudy energie in beweging bij je. Onder andere de cloudy energie die rond de nieren, bijnieren, middenrif en rond het hartpunt (Gia Peh – tussen 5e/6e ruggenwervel) is aan het los komen. Dit is echter cloudy energie die wel "fals yang" genoemd wordt. Het is achterstallig onderhoud op stress. Deze energie, als hij los komt, wil – gezien het vurige karakter – omhoog. Dit is ook de energie waar mensen in een weekend zo"n koppijn van kunnen krijgen. De kunst is om geduldig te blijven trainen en te verdragen dat het omhoog kruipt en allerlei bijverschijnselen oproept. Omdat er óók nog achterstallig onderhoud zit in de schouders, nek en hoofd, kan de loskomende cloudy energie uit de lager genoemde gebieden er niet goed langs. Resultaat: alles gaat vast zitten. Ik raad aan om allereerst je "practise" wat te kalmeren – niet te veel doen dus – maar wel te blijven doorgaan. Kleine stapjes maken. Je zou daarbij kunnen denken aan in de ochtend en bijvoorbeeld aan het einde van de middag, als je thuis komt, de "schud-Chi Kung" te doen. Maar een "light-versie" van maximaal 5 minuten. Deze bijeffecten gaat op termijn overigens helemaal over. Eerlijke gezegd, het gaat een flinke stap opleveren voor je ten aanzien van het trainen van Human Immortality.

Reinoud: Het is niet makkelijk om een dergelijke situatie te duiden zonder te weten over wie het gaat en over wat deze persoon precies doet. Over het algemeen is het zeker mogelijk om goed energetisch werk te doen waarbij je met de reflexgebieden in de vagina en de baarmoedermond werkt. In het taoïsme heet dit Karsai Nei Tsjang. In mijn optiek kan yoni-massage echter alleen door vrouwen uitgevoerd worden, nooit door een man.

Mijn standpunt in deze is niet absoluut. Iedereen moet hier zijn eigen standpunt in bepalen. Bij mono-cultivatie is ook sprake van zeer krachtige helende effecten in de seksuele organen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ik prefereer in alle gevallen mono-cultivatie en ben ik feite een scepticus als het om andere vormen van seksuele genezing gaat.

Tsja, dat is een leuke vraag, maar niet eentje die zomaar eenduidig te beantwoorden is. Feitelijk het terrein van 'een heel boek vol inzichten en mogelijke discussie punten (met zachte ogen).

Vanzelfsprekend weet ik van het bestaan van allerlei bewustzijnsverruimende middelen. En ben ik me heel bewust van het feit dat je dus met deze middelen stappen kan zetten in je ontwikkeling van het bewustzijn. Tegelijkertijd, en dat zal je eigen weldenkendheid kunnen volgen, 'heeft alles zijn prijs'. Met andere woorden, je moet niet alleen nadenken over de voordelen, maar ook over de nadelen. En daarmee dan tot een een wijze, of (bij gebrek daaraan) op zijn minst verstandige afweging te komen.

De voordelen zijn je duidelijk. Meer Chi (Chi is bewustzijn, dus meer bewustzijn betekend meer Chi - goed zaak dus). Nu vraag je waarom ik niet meer gebruik maak van psychotrope middelen bij Taotraining. Uit bovenstaande alinea schemert dus mijn antwoord al door. De nadelen zijn mij te groot. Wat zijn dan die nadelen? Er zijn er globaal twee.

Om te beginnen kost het werken met psychotrope middelen veel Jing. Levenskracht. Er moet energie in het systeem stromen om er, aan de andere kant van de machine iets uit te laten stromen; bewustzijnsverruiming. Hoe meer en hoe vaker je bewustzijnsverruimenden middelen gebruikt, hoe meer Jing je daaraan kwijtraakt. Voor iemand die zijn seksuele kung fu op orde heeft, is de schade natuurlijk minder groot, dan iemand die zijn seksuele kung fu niet goed op orde heeft (of, erger, daar helemaal niets van af weet).

Het tweede nadeel: het kost Shen, spiritueel vermogen. Psychotropy activeert 'Spirits'. Aya is een mooie vrouwelijke Spirit. Om met haar te communiceren, en Chi te vermeerderen, moet je eigen Shen investeren. Anders is die communicatie niet mogelijk. En het is zeer de vraag of het verstandig is om Shen kwijt te raken om Chi te vermeerderen. Bij Taotraining, in mijn duiding van de Taoistische training, is het eigenlijk andersom, we proberen via het zuinig zijn op Jing en Chi, meer Shen te maken, zodat je Spirituele vermogens gaan toenemen.

Dat in het kort dus. Nogmaals een onderwerp wat vele lagen kent en wat omzichtig en wijs besproken en behandeld moet worden.

Vanzelfsprekend is het niet helemaal mogelijk om in detail in te gaan op vragen over Spook-onsterfelijkheid. Maar om toch wat tipjes van de sluiers op te lichten... 

Euthanasie, bedoeld in de zin van 'zorgvuldig en als het goed is liefdevol begeleid sterven' is geheel en al veilig als het gaat over 'spook'. Bij zelf-doding wordt het iets complexer, maar ga er vanuit dan bijna geen enkele manier van zelfdoding 'heftig' genoeg is om 'spook-onsterfelijken' te laten ontstaan. Heel soms kan dat wel gebeuren. Maar in de theorie van het ontstaan van Ghost-Immortals gaat het over 'rituele doding, gepaard gaan met zeer heftige vormen van lijden en emotionele ontreddering'. Je moet het wel echt over rituele marteling hebben of vormen van sterven die daar bij in de buurt komen. Bij 'normale' vormen van zelfdoding is dat niet het geval. Dus ook hier zie je geen 'spook-onsterfelijken' ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld te weinig 'haat- en wraakemoties'. En, als ze er al een beetje bij zitten, bij zelfdoding, dan zijn die gevoelens meestal niet heftig genoeg, niet intens genoeg. Om 'Spook-Immortal' te worden, moet je op zoek naar zeer intense gevoelens van destructiviteit. Zo intens, zo heftig, dat ze het 'normale' proces van 'overgaan' uit elkaar kunnen trekken. 

Nou, wel een beetje een wat somber onderwerp. Maar dat hoort nu eenmaal bij de vragen over Spook. 

Het 'Wie' zou je kunnen zien als het 'masker' van het 'Wat' en het 'Waar'. Een masker is een persona. Bij het 'Wie' spreken we over dus onze persoonlijkheid. En die persoonlijkheid maskeert wat je werkelijk bent en waar je werkelijk bent. Je zou kunnen zeggen dat de Interne Alchemisten eigenlijk proberen om de persoonlijkheid 'op te lossen'. Ze willen er juist van af. Vandaar dat ze er geen trainingstijd aan besteden. Ze besteden hun tijd aan datgene waar de echte waarde zit: het Wat ben je? (Een ongelofelijk wonder!) En Waar is dat dat wonder? (In een bijna onbegrijpelijke stroom van tijd, die een lijn creëert van verleden, door het nu, naar de toekomst!).

In dat verleden is (onder meer) 'trauma' ontstaan. En in de toekomst zal (onvermijdelijk)  'trauma' ontstaan. Die trauma's voeden onze persona weer. Ze dwingen ons als het ware om ons masker meer lading te geven. Detraumatisering is derhalve een groot onderdeel van de training. De Interne Alchemisten hebben daar in de loop der eeuwen 'interne technieken' in ontwikkeld. En je Parel speelt daarbij een cruciale rol.

Vergeet niet dat er vroeger geen psychotherapeuten waren. Veel taoïsten trokken zich terug in de bergen en uitgestrekte bossen en werden in afzondering geconfronteerd met hun innerlijke demonen en nachtmerries.

Het is niet mogelijk om daar in het kader van deze vraag nu dieper op in te gaan, omdat het om zeer omvangrijke kennis gaat. Maar stapsgewijs heeft heel veel van die kennis in de Taotraining een plek gekregen. Door het 'Wat' en het 'Waar' te trainen, zijn we feitelijk al begonnen aan het scheppen van de voorwaarden om interne detraumatisering mogelijk te maken.

Fijn dat je de watermeditaties zo prettig hebt ontvangen. Wat betreft je vraag naar meer informatie, daar moet ik je in teleurstellen. Ik heb zelf hier en daar wat kleine stukjes informatie gevonden en gehoord. Zelf dus gewoon je oren en ogen openhouden. Dan kom je wel meer op het spoor. Overigens ben ik zelf geen fan van de watermeditaties of Yin practice als ze niet samengaan met een vlijmscherpe skeletstructuur in je IJzeren Hemd. Een tweede nadeel kan zijn dat je onvoldoende energie opbouwt. Al met al blijf ik zelf dus liever op het spoor wat ik al loop en laat ik me niet verleiden door het ogenschijnlijke sublieme van de watermeditaties. Het zijn goede extra’s. Zo duid ik het.

Parelbewustzijn

Mooie vraag. Je loopt wel wat op de muziek vooruit. Dat gebeurt vaker, vooral bij mensen die al eerder hebben getraind. Ik wil er eigenlijk liever niet te veel op in gaan. Daarmee bescherm ik de ontwikkeling van de mensen die net begonnen zijn met trainen en het tot leven wekken van Parelbewustzijn. Wat ik wel kan zeggen, is dat het er inderdaad een link is met de Tweede Inwijding. Die wordt soms Lesser Kan and Li genoemd, maar wordt door mij aangeduid met de term Zwaardbewustzijn. Dit is een typische Zwarte Zuil ervaring. Het is een mooie en zeer natuurlijke reactie. Zelf heb ik alles op alles gezet tussen 2007 en 2014 om bepaalde aspecten van de formule van Zwaardbewustzijn te de-activeren.Voor jou geldt ook dat je deze ervaring het best 'achteloos kunt koesteren'. Besteedt er op dit moment niet teveel aandacht aan.

Wat je beschrijft is een typische Parelbewustzijn ervaring. Opeens is er iets in je waar vanuit je met een bijna onbegrijpelijke rust kijkt naar een situatie die je normaliter als erg dramatisch zou ervaren. En ja, dat is zeker een aspect van 'wakker zijn' zoals wij dit in de training verwoorden. Echter: het spanningsveld tussen 'wakker worden' en 'weer in slaap vallen' is complexer dan dit. Het is een voortdurend proces. Strikt gesproken is alleen een gerealiseerde, dus iemand die de 7e inwijding heeft eigen gemaakt, helemaal wakker. Wij zijn bezig met de Eerste inwijding, en een klein beetje met de Tweede, dus we moeten ervan uitgaan dat er nog heel wat werk te verzetten is. Dat werk bestaat uit een wonderlijke spel tussen wakker worden, niet opmerken dat je weer in slaap gevallen bent, weer wakker worden, niet opmerken dat je weer in slaap gevallen bent, etc. Door de training krijg je stapje voor stapje grip op dat spel.

Goede vraag. Dat weet ik niet. Ik weet ook niet goed, of de Parel wel in een geometrische vorm zit. Of er door gevormd wordt. De Parel is een samensmelting, een alchemistisch product van het kleur-aspect van de 5 Elementen. Het heeft misschien geen eigen geometrische vorm. Misschien daarom ook noodzakelijk dat het een Cauldron nodig heeft om te kunnen vormen.

Het is een heel goed resultaat waar zowel Sun Pu-er als Lu Dongbin heel tevreden mee zouden zijn. In zekere zin is het inderdaad de bedoeling dat je de verzamelpunten blijft vullen, maar dat is geen wet van meden en perzen. Je hoeft de verzamelpunten ook niet in de kast te zetten. Laat het gewoon gebeuren. Mooier dan dit kan eigenlijk niet. Probeer te vertrouwen op hoe Parelbewustzijn zich bij jou manifesteert. Gewoon waarnemen, nieuwsgierig en met en groeiend welbevinden. Het is vanzelfsprekend goed om het te checken als je iets raars meemaakt. Stel er dan vooral een FAQ-vraag over. Dit antwoord en de andere antwoorden op vragen over Parelbewustzijn geven dan een goed beeld van hoe je kunt omgaan met dit soort innerlijke bewegingen. Alles goed dus!

Ja, er is meer over emoties te zeggen dan wat er op het eerste gezicht aan vast zit. Stel dat je tien jaar geleden iets vervelends meemaakt in een bepaalde ruimte dan kun je, alleen al door het binnenstappen in die ruimte, onmiddellijk weer de emoties die bij die vervelden gebeurtenis hoorde herinneren. Vandaar dat emoties vaak aan ruimtelijkheid gekoppeld zijn en niet aan tijd. Het is mogelijk om emoties 'non polair' te ervaren. Er is dan een zekere mate van onthechtheid ten aanzien van degene die de emoties ervaart en datgene in ons wat observeert wat diegene ervaart. Emoties blijven dan nog steeds gekoppeld aan ruimtelijkheid, maar, vanwege het observeren, krijgen ze ook een koppeling aan het tijdelijke. Het resultaat is een natuurlijke emotionele balans en er ontstaat dan vanzelf wat Compassie genoemd wordt. Een soort mee stromen met de emoties zonder er in opgenomen te worden. Dit wordt zowel in het boeddhisme als in het taoïsme getraind.

Mooie vraag. Feitelijk ook eentje die thuis hoort bij de Peer-groepen. Het leren voelen en bespreken van dit soort vragen over de Parel en de werking ervan, zijn altijd de moeite waard. Er spelen een aantal zaken mee. Allereerst is de Stoofpot een "alchemistisch droom-instrument" waarin JUIST trauma kan worden getransformeerd naar zuivere energie. Wat wel belangrijk is daarbij, dat het 1e Vuur, onder en om de Stoofpot heen, voldoende warm is. Eén van de vele redenen, waarom seksuele energie ver-edeling zo belangrijk is. Want zonder de motor van de seksuele energie, wordt dat 1e Vuur niet heet genoeg om trauma energie in de Stoofpot om te zetten in non-polaire kracht. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de Parel niet zozeer "zuiver" is. Als in de zin van tegen over zuiver". Want dat zou de Parel polair maken. De Parel is noch zuiver, noch on-zuiver. Dus het ervaren van "ben zo blij met mijn zuivere Parel" kun je met een vraagteken tegemoet treden. Je "hunch" om misschien eerst nog wat met basistechnieken te gaan werken (Warmen van de Stoof en Helende Klanken)is op zich prima, want "omlaag-trainen" is altijd goed. Maar het werken met Klanken bij de-traumatiseren is niet echt aan te raden, omdat het gewoon te traag gaat en te bewerkelijk is. Het werken met de Parel is DE manier van de-traumatiseren van de Taoisten en we zullen het de komende jaren nog heel veel gaan doen.

Verwarring moet je leren verdragen. Basishandeling: denk Parel. Parel is nooit in verwarring. Fluistert 'hiernaartoe'

Vraag: In het 12e weekend van het 7-jaarsprogramma bespreekt Reinoud de relatie tussen de 8 wonderkanalen en de 8 onsterfelijken. Lu Dong Pin koppelt Reinoud aan de Yin Wei Mai. In de literatuur (Mantak Chia & Kris Deva Dorth, Taoist Shaman, p. 41) wordt Lu Dong Pin gekoppeld aan de Thrusting Channels, zijn drieledige baard zou daarnaar verwijzen. Hoe zit dit?

Antwoord: Mantak Chia koppelt Lu Dongbin aan Chong Mai. Begrijpelijk, omdat vadertje Lu gezien wordt als de leider van de acht Immortals. Er is om die reden zeker wat voor te zeggen om hem aan het centrale kanaal te koppelen. Zelf kijk ik meer naar de energetische betekenis van de acht kanalen, de acht trigrammen en de samenhang met de acht Immortals. Lu Dongbin is gekoppeld aan het trigram TUI (bergmeer of metaal) vanwege zijn symbolische verbinding met de Demon Slayer, die het zwaard op zijn rug draagt. Chong Mai, het centrale kanaal, is overduidelijk verbonden met Tsjien, niet met Tui. Als je het zo bekijkt is de koppeling aan Lu veel minder logisch. Chongli Ch’uan, de oprichter van het gezelschap en de Eerste Immortal van de acht is mijns inziens dus een betere keus.

Lu past bovendien met zijn metaal/Yin kracht heel erg goed bij de Yin Wei. Hij zorgt dat de energie van alle acht kanalen op een zachte manier met elkaar verbonden zijn en is op die wijze feitelijk de leider van de  acht Immortals.

Vergeet niet dat het taoïsme een levende interpretatie is van eeuwenoude mysterie-kennis. Er is geen dogma van ‘het zit zus of het zit zo’, er zijn alleen ‘True Conversations met zachte ogen'.

Dit onderwerp hoort vanzelfsprekend thuis in de schitterende traditie van de oude Interne Alchemisten.

Publiek

Allereerst in algemene zin: is het mogelijk om Taotraining te doen in een druk bestaan met weinig persoonlijke ruimte? Het antwoord daarop is een volmondig ‘ja’! Je kunt de vraag ook omdraaien: is het mogelijk om een druk bestaan met weinig persoonlijke ruimte vol te houden ZONDER dat je traint?

Juist wanneer je een hectisch bestaan leidt zoals de meeste mensen in onze cultuur is het belangrijk dat je jezelf ondersteunt en ontwikkelt met behulp van een gedegen training, waaronder Taotraining. Een normaal ritme van inspanning en ontspanning in onze huidige, overspannen cultuur is als volgt: 16 uur inspannen (wakker) en 8 uur ontspannen (slapen). Het taoistisch perspectief is dat dit juist tot uitputting leidt. Een van de suggesties in Taotraining is om in de periode van inspanning een kort moment van ontspanning in te bouwen – de powernap. En om tijdens de nachtelijke ontspanning ook een power window in te bouwen, namelijk het ’s nachts opstaan om oefeningen te doen. Deze practice verbetert je nachtrust en dus ook je vitaliteit gedurende de dag. Dus ja, de Taotraining is goed te doen als je een druk leven hebt. Juist!

Onze opbouw is erop gericht dat je bij het trainen van de verschillende modules inderdaad de volgorde aanhoudt. Dus beginnen bij Module 1, dan 2, etc. Het is echter ook mogelijk dat je vooral geïnteresseerd bent in een specifiek thema dat bij een bepaalde module hoort. Om die reden bieden we ook de mogelijkheid om een aantal modules apart aan te schaffen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en je krijgt zo nu en dan een bericht van ons met de laatste nieuwtjes.

In het taoisme bestaat de gevleugelde uitspraak: ‘Als het goed met je gaat, train dan. Als het slecht met je gaat, train dan ook!’ Trainen betekent eigenlijk dat je je mogelijkheden, je potentie zo goed mogelijk probeert te optimaliseren. Leeftijd speelt daarbij geen een rol. In de Taotraining trainen we met name in het Innerlijk Landschap en minder in het Uiterlijk Landschap, waar je gemanifesteerde lichaam en omstandigheden deel van uitmaken. Een van de kenmerken van het Innerlijk Landschap is dat je toegang hebt tot een soort blauwdruk van jezelf, een versie van jou in ongeschonden staat op 28-jarige leeftijd. Het is deze blauwdruk waar het vermogen tot zelfgenezing zich bevindt. Het is deze blauwdruk die je traint, ook en juist bij de seksuele transformatie-technieken. Ook al liggen de jaren van de overgang al enige tijd achter je, in deze blauwdruk is daar geen sprake van. Dus ook op oudere leeftijd heb je nog alle mogelijkheden om met Taotraining te beginnen. Dat is overigens bij mannen precies zo.

Transformatieseksualiteit is een belangrijk onderdeel van Taotraining, een complete en moderne interpretatie van eeuwenoude kennis en wijsheid uit het taoïsme in China. Het transformeren van seksuele energie vormt de basis van Taotraining.

Seksualiteit heeft veel verschillende lagen. In het taoïsme wordt seksuele energie gezien als de voornaamste bron van vitaliteit die wij als mens tot onze beschikking hebben. Met die vitaliteit, die levenskracht, kun je van alles doen. Het voedt je gezondheid, maar ook je creativiteit, levenslust en bewustzijn. Je kunt er de liefde mee bedrijven, je kunt er kinderen mee maken en je kunt er plezier en intimiteit aan beleven. Dit zijn de meest voor de hand liggende functies van seksuele energie, maar dat is zeker niet alles. In wezen is seksuele energie de bron is van iedere handeling, iedere manifestatie en zelfs van elk gevoel en elke gedachte die je hebt. Alles wat je met je lichaam, je ziel en je geest tot stand brengt gebruikt seksuele energie als brandstof.

Seksuele energie geeft vorm aan onze diepste verlangens en dromen

Vanuit dit perspectief zou je kunnen zeggen dat seksualiteit een veel breder spectrum heeft dan je in eerste instantie zou denken. De mogelijkheden zijn oneindig. Onze creatieve vermogens als mens zijn ongelooflijk diep en breed. De beperkingen van wat we tot stand kunnen brengen worden vooral bepaald door de overtuigingen die we hebben ten aanzien van wat mogelijk is, waar wij als mens toe in staat zijn. Als wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, filosofen en levensgenieters hebben we toegang tot een onbeperkt aantal mogelijkheden om onszelf te ontplooien, uitvindingen te doen, de werkelijkheid te onderzoeken, antwoorden te vinden op levensvragen en vorm te geven aan onze diepste verlangens, behoeftes en dromen.

Het oneindige potentieel van seksuele kracht

De opvatting: ‘Seks heeft als doel je voort te planten’ of zelfs het idee: ‘Seks is voor de lol’ wordt binnen het taoïsme als vrij beperkt gezien. Transformatieseksualiteit is een benadering van seksualiteit waarbij we het potentieel van seksuele kracht onderzoeken, vrijmaken en bewust leren gebruiken, waarbij het uiteindelijke doel bewustwording is. Bij mannen wordt dit proces ‘Het temmen van het Wilde Paard’ genoemd, bij vrouwen ‘Het temmen van de Rode Draak’. Het gaat hier niet om het onderdrukken, lauw of mak maken van seksuele energie, maar om het vinden van manieren om deze pure levenskracht zo goed te leren kennen en op zo’n manier te gebruiken dat we meesters en meesteressen worden over onze seksualiteit en over ons leven. We willen het beste uit onszelf halen en een zo groot mogelijke levenskwaliteit bereiken. We willen een leven leiden die niet alleen onszelf ten goede komt, maar ook de mensen van wie we houden, iedereen met wie we in aanraking komen en de mensheid als geheel. We zijn via onze seksuele energie nauw verbonden met Moeder Aarde, bij wie alles tot stand komt via seksuele energie, en voelen ons om die reden verantwoordelijk om goed voor Haar te zorgen. In de natuur is alles een dans van het mannelijke en vrouwelijke, een ontmoeting, versmelting en voortzetting van tegenstellingen. De liefde voor Moeder Aarde en het diepe respect voor de elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal, verwijst naar de sjamanistische bedding waarin het taoïsme geworteld is.

Transformatieseksualiteit is verantwoord spelen met vuur

Wanneer de transformatieve krachten van seksuele energie tot je beschikking komen is het een uitdaging te ontdekken wat je er precies mee wilt doen en vervolgens te leren hoe je dat bereikt. Dit is transformatieseksualiteit in een notedop.

  • Hoe maak je de transformatieve krachten van seksualiteit in jezelf vrij?
  • Wat ga je ermee doen?
  • Hoe ga je dat aanpakken?

Reinoud Eleveld, de oprichter van Taotraining, noemt het experimenteren met seksuele energie vaak ‘spelen met vuur’. Reinoud is een voorzichtig man en om die reden terughoudend in het te snel of te impulsief aan de slag gaan met seksuele energie. Seksuele energie laat zich niet onderdrukken. Wanneer je meer seksuele energie krijgt, wat onherroepelijk gaat gebeuren als je de oefeningen uit de Taotraining gaat doen, wordt ook je verantwoordelijkheid groter, omdat je impact op de buitenwereld groter wordt. Het is het verschil tussen een driewieler en een sportwagen. Hoe sneller je kunt rijden, des te voorzichtiger je moet zijn. Kracht en macht zijn prachtig, maar vergen een heel duidelijke structuur en een onwankelbare integriteit, opdat je geen brokken maakt.

Het uiteindelijke doel van transformatieseksualiteit

Binnen het klassieke taoïsme en eigenlijk ook in de Taotraining is er maar één uiteindelijk doel en dat is bewustzijnsontwikkeling. Lao Tzu noemde het onsterfelijkheid, een term die tot de verbeelding spreekt, maar tegelijkertijd niet erg duidelijk is. Reinoud heeft hierover een boekje geschreven, ‘De Hemel op Aarde’, die binnenkort in een geheel nieuwe editie verschijnt. Het gaat over de vijf verschillende vormen van onsterfelijkheid, die elk op zich weer licht bieden op wat een taoïst waardevol genoeg acht om zijn seksuele energie aan te besteden, behalve bewustzijnsontwikkeling.

Een voortreffelijke man of vrouw worden

Gezondheid is in deze een belangrijk doel, omdat we dankzij onze gezondheid in staat zijn om meer vitaliteit te ontwikkelen, meer brandstof voor het lopen van het pad van bewustwording. Voortreffelijkheid is een ander streven: het worden van een onberispelijke, betrouwbare, vriendelijke man of vrouw die verantwoordelijkheid neemt voor de tribe waarin hij of zij woont en gecommitteerd is aan het leveren van een waardevolle bijdrage aan het welzijn van anderen en de wereld.

Dit zijn wellicht termen die wat zwaar aanvoelen, maar een taoïstische meester of meesteres beoordeelt het niveau van bewustzijn en spiritualiteit op grond van hoe iemand zich gedraagt ten opzichte van anderen, ten opzichte van zijn gemeenschap en ten opzichte van de aarde. De paradox van het taoïsme is dat het in principe een individueel pad is, maar dat je tegelijkertijd nooit het welzijn van anderen vergeet. Reinoud Eleveld, de sifu die Taotraining heeft opgericht, zegt vaak dat een echte taoïst altijd sporen en aanwijzingen achterlaat op het pad dat hij loopt, opdat de mensen die na hem komen er ook iets aan hebben. Taotraining is zo’n pad. Het is Reinoud op zijn meest voortreffelijk.

Wat gebeurt er als je seksuele energie toeneemt?

Terug naar transformatieseksualiteit. In antwoord op de vraag: ‘Wat kun je met getransformeerde seksuele energie doen?’ onderscheiden we bij Taotraining op dit moment twee belangrijke componenten. Er zijn als het ware twee ingangen tot transformatieseksualiteit.

De eerste ingang is vrij simpel en direct: wanneer je transformatieseksualiteit beoefent neemt je seksuele energie exponentieel toe en daarmee ook je vermogen om te genieten van seks. Je orgastische vermogens nemen toe, maar ook je lichaamsbewustzijn, je gevoelsbewustzijn, je zelfvertrouwen en je vermogen om je werkelijk vanuit je hart te verbinden met een ander. Je intuitie ontwikkelt zich en je wordt steeds gevoeliger ten aanzien van je eigen grenzen en die van de ander, waardoor je respectvoller met jezelf en met anderen omgaat. Energetische hygiëne is een belangrijk onderwerp wanneer het over transformatieseksualiteit gaat: seks hebben zonder over je eigen of andermans grenzen te gaan, zonder bepaalde gevoelens te negeren of te onderdrukken, intimiteit te beleven met diep respect voor jezelf, je eigen kwetsbaarheid en die van de ander.

De Vallei-orgasme en Meervoudige-man cursussen – seksuele kungfu

In alle eenvoud hebben we voor die eerste ingang het platform meervoudig-orgasme.nl voor mannen en vallei-orgasme.nl voor vrouwen in het leven geroepen. Dit platform biedt een toegankelijke, bondige cursus waarin je met de basis van transformatieseksualiteit in aanraking komt en gaat ervaren wat het betekent om meer contact te maken met je seksualiteit. Dit onderdeel van de training wordt ook wel seksuele kungfu genoemd.

Mono-cultivatie

Het is belangrijk om te noemen dat deze trainingen over mono-cultivatie gaan. Mono-cultivatie wil zeggen dat je als individu, dus zonder een partner, je seksuele energie leert vrijmaken en trainen. Mono-cultivatie is een min of meer vergeten dimensie van seksualiteit in onze cultuur, maar wordt binnen het taoïsme en ook binnen de traditionele tantra-scholen als onmisbaar gezien. Bewustzijn ten aanzien van je eigen seksualiteit is iets wat je zelf kunt ontwikkelen. Het is een practice die je alleen doet, maar die ook je relatie enorm ten goede komt. Je leert je lichaam beter kennen, je wordt bewuster van je behoeftes, je verlangens en je grenzen. De verbinding tussen je hart en je hoofd, je liefde en je seksualiteit, wordt sterker en duidelijker. Je gevoelsbewustzijn en je vermogen om verbinding te maken op een respectvolle manier neemt enorm toe. Dit komt niet alleen jezelf ten goede, maar iedereen met wie je contact maakt.

Zonder het trainen van seksuele energie is spirituele ontwikkeling onmogelijk

De tweede ingang tot transformatieseksualiteit is Taotraining. De Meervoudige-man en Vallei-orgasme trainingen zijn eigenlijk maar een heel klein onderdeel van Taotraining. Het feit dat je van het trainen van transformatieseksualiteit orgastischer wordt is bij de Taotraining een prettige bijkomstigheid, maar zeker niet het doel. Het doel is bewustzijnsontwikkeling, onsterfelijkheid en voortreffelijkheid. De schoonheid van het taoïsme, in tegenstelling tot veel andere spirituele en religieuze stromingen, is dat seksuele energie als sacred wordt gezien. Het is de bron van leven, de Heilige Graal, de essentie van het leven. Seksuele energie, hartstocht, passie en verlangen wordt niet als iets minderwaardigs of ongoddelijks gezien, maar als iets zonder welke spirituele ontwikkeling of bewustzijnsgroei per definitie onmogelijk is. Kortom: seksuele energie heeft een ereplaats binnen de Taotraining. Er wordt zonder schaamte, oordeel of dogma naar gekeken, over gepraat en mee gewerkt.

Vrij worden van destructieve seksualiteit

Tegelijkertijd leer je via Taotraining ook vrij worden van obsessieve, beschadigende en verslavende vormen van seksualiteit, die in onze cultuur zoveel voorkomen dat ze bijna als normaal gezien worden. Pornografie, prostitutie, seksueel geweld en misbruik, de objectivisering van vrouwen en ook mannen zijn allemaal uitingen van een verkeerde manier van met seksualiteit omgaan. Opvoeding, media, cultuur en religie spelen hierin een belangrijke rol, maar hoe is het zo ver gekomen?

Binnen de Taotraining onderzoeken we op diepgaand niveau hoe er zoveel verwarring en pijn heeft kunnen ontstaan rondom seksualiteit, zowel op globaal niveau als voor ieder individueel. Het genezen van seksueel trauma, het vrij worden van pornografische verslaving en ander beschadigend seksueel gedrag, het leren grenzen stellen, het ontwikkelen van veiligheid en eerlijkheid binnen seksualiteit wordt als een onmisbaar onderdeel van onze spirituele ontwikkeling gezien.

Een duik in de rijkdom van Taotraining

Met dit proces kun je een goede start maken via de VO en MO cursussen, maar we hopen vooral dat dit je inspireert om de Taotraining in te duiken en te ontdekken welke schatten daar nog meer op je wachten. Behalve modules over de transformatieseksualiteit zijn er nog 23 andere modules in de Taotraining die de vele andere aspecten van het taoïsme belichten, waaronder de Droomtraining, Parelbewustzijn, Wisdom Chi Kung en nog veel meer.

Gerelateerde websites:

Het is voor Reinoud Eleveld niet mogelijk, om een gesprek aan te gaan. Hij heb er voor gekozen om alle intensiteit te richten op het bereiken van zo veel mogelijk mensen en heeft doodeenvoudig geen ruimte om individuele mensen aan te sturen.

Mensen die al bij Taotraining een cursus volgens (online of live) kunnen vragen stellen via de helpdesk al kan het lang duren voordat de antwoorden komen als ze specifiek door Reinoud zelf beantwoord moeten worden.

Het is van alle tijden en culturen om te zoeken naar zingeving en antwoorden op levensvragen als waar ben ik, wat ben ik en waarom ben ik hier? Deze queeste heeft door de eeuwen heen verschillende religies, mysteriescholen, filosofieën en tradities voortgebracht.

De oorsprong

Het taoïsme is een overkoepelende naam voor een flink aantal van die mysteriescholen. Ze ontstonden in het verloop van duizenden jaren in het oude China, met invloeden uit India, Tibet, Siberië en Klein-Azië. Voor zover we weten, werd deze kennis zo’n 400 jaar voor Christus voor het eerst opgetekend in de Tao Te Tjing van Lao Tze. In de circa 2500 jaar daarna beleefde het taoïsme periodes van voorspoed en tegenspoed. Aan het einde van de 20e eeuw, ten tijde van Mao en de hoogtijdagen van het communisme, werd het taoïsme in China verboden: kloosters werden vernietigd en beoefenaars vermoord. Als gevolg van deze wrede onderdrukking vluchtten veel taoïsten China uit met als onbedoeld gevolg dat de kennis zich over de hele wereld verspreidde. De laatste decennia is het taoïsme begonnen aan een geweldige opmars. China is niet langer de enige plek waar het taoïsme wordt beoefend. Ook in Nederland vind je nu taoïstische scholen.

De Dragon’s Gate school

Het taoïsme bestaat uit een groot aantal stromingen, waarvan de Dragon’s Gate school er één is. Mantak Chia, geboren in Thailand, werd onder meer opgeleid door Yi Eng ofwel One Cloud, een belangrijke leraar (sifu) van de Dragon’s Gate school. Hij kreeg een intensieve en relatief korte training, waarna hij door Yi Eng aangewezen werd voor een missie om deze kennis naar het westen te brengen.

New York en Healing Tao

Eind  70’er jaren verhuisde Mantak Chia met zijn vrouw Maneewan Chia en zoon naar New York. Daar zette hij samen met Michael Winn en Juan Li, beide zelfstandige yogaleraren, voor het eerst in de geschiedenis een taoïstische mysterieschool in het Westen op onder de naam Taoist Esoteric Yoga Center. Met behulp van Winn en Li ontwikkelde hij trainingen en cursussen die waren afgestemd op de westerse cultuur. Aan het begin van de jaren 80 kreeg dit systeem van zelfgenezing en bewustzijnsontwikkeling de naam Healing Tao International.

Groot succes

Yi Eng had het juist gezien: de westerse wereld zat te springen om de kennis van Mantak Chia . Dit spirituele pad met de nadruk op het transformeren van seksuele energie werd hiermet open armen ontvangen. Chia, Winn en Li produceerden een aantal bestsellers, waaronder Van stress naar evenwichten Taoïstische geheimen der liefde 1 en 2. In korte tijd werd de Healing Tao International razend populair en werd met name Mantak Chia wereldberoemd.

Tao Garden en de Universal Tao

Vijftien jaar later, in 1994, keerde Mantak Chia terug naar Thailand om in Chiang Mai zijn eigen trainingscentrum, de Tao Garden, op te zetten. De samenwerking met Winn en Li was inmiddels tot een einde gekomen. Zij gingen zelfstandig door met het lesgeven in het taoïsme (of) de taoïstische leer. Eind jaren 90 scheidde Mantak Chia van zijn vrouw Maneewan. In de rechtzaak eiste Maneewan de naam Healing Tao International op. Chia was gedwongen om een nieuwe naam te zoeken en noemde zijn mysterieschool Universal Tao International. Sindsdien worden deze namen door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar hetzelfde: het taoïstische systeem van zelfgenezing, transformatie en bewustwording dat in New York ontwikkeld werd door Mantak Chia, Michael Winn en Juan Li.

Annette Derksen en de Healing Tao Holland

Een van de eerste Nederlanders die zich aansloot bij Healing Tao International was Annette Derksen. Annette begon eind jaren 90 met lesgeven in Amsterdam en werd in 1995 de eerste Nederlandse Senior instructrice in Nederland. Annette is de oprichtster van Healing Tao Holland en ze staat aan de basis van de verdere verspreiding van de Healing Tao in Nederland.. In de loop der jaren trainden honderden mensen bij Annette.

Reinoud Eleveld, Taotraining Nederland en Healing Tao Nederland Nu

Van 1990 tot 1998 was Reinoud een leerling van Annette Derksen. Reinoud noemt haar zijn belangrijkste  taoïstische lerares. Van 1993 tot 2003 trainde hij  intensief bij Mantak Chia en hij werd in 2003 de tweede Senior Healing Tao instructeur in Nederland. In 1997 startte Reinoud zijn eerste Healing Tao trainingen in Nederland onder de naam Taotraining Nederland. In 2002 begon hij in samenwerking met Ka Wah Choy en Ursula Eireiner (ook leerlingen van Annette), Inge Maassen, en Fransje Bannenberg (leerlingen van Mantak Chia) een Nederlandse opleiding voor Nederlandse Healing Tao instructeurs onder de paraplu Healing Tao Nederland NU. In 2007 waren er als resultaat van deze samenwerking circa 40 Healing Tao instructeurs en instructrices die op allerlei locaties in Nederland Healing Tao lessen gaven.

Er ontstond een prachtig landelijk platform waar steeds meer mensen zich bij aansloten.

Reinoud laat Mantak los

In 2005 verbrak Reinoud de band met Mantak Chia. Het was inmiddels zichtbaar dat Mantak na zijn scheiding verschillende relaties aanging met jonge Thaise vrouwen. Heel begrijpelijk vanuit menselijk opzicht, maar  een leraar in de seksuele kung fu heeft een voorbeeldfunctie en zou zelf seksueel veilig moeten zijn. Nu Mantak dat niet meer was, beschouwde Reinoud hem niet langer als een inspirerende leraar. Ook een deel van de nieuwe taoïstische instructeurs vertoonden seksueel overschrijdend gedrag. Dit leidde ertoe dat Reinoud zich terugtrok uit de Healing Tao International, samen met veel andere ervaren internationale instructeurs.

Vanaf 2007 begon Reinoud gestaag met het vormgeven van zijn eigen interpretatie van het taoïsme en groeide Taotraining Nederland uit tot een toonaangevende moderne variatie van een Dragon Gate mystery school

De messenger

Seksuele energie is zo krachtig dat er uiterst zorgvuldig mee om moet worden gegaan. In een mysterieschool als de Dragon’s Gate, waar seksuele energie wordt gezien als de bron van bewustzijnsontwikkeling, is dit een essentieel gegeven. Mantak Chia’s missie was om kennis naar het Westen te brengen en als messenger is hij daar uitstekend in geslaagd. Als leraar bleek hij uiteindelijk niet in staat to walk his talk en was hij uiteindelijk op seksueel gebied niet meer veilig.

Seksuele veiligheid

De oorzaak van de breuk met Mantak Chia leidde ertoe dat Reinoud vanaf het begin van zijn opleidingstrajecten heel duidelijk was en is over wat voor hem seksuele veiligheid betekent . Voor hem vormt het  de basis van de Taotraining en dat zou het moeten zijn  in iedere spirituele stroming. Eén van zijn uitgangspunten is dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de leerling áltijd bij de leraar of trainer ligt. Dat betekent dat een leraar onder geen enkele omstandigheid een seksuele relatie met een leerling aan kan gaan.

Het einde van Healing Tao Nederland Nu

Reinoud deelt zijn eigen training in in cycli van 7 jaar. Na een periode van lesgeven volgt eenzelfde periode waarin hij zich terugtrekt als leraar om zich aan zijn innerlijke training te wijden. In 2007 beëindigde hij zo’n lescyclus. Drie maanden later begon een instructrice  van Healing Tao Nederland Nu een relatie met een leerling. Dit leidde tot enorme chaos in de organisatie want wat doe je als iemand het belangrijkste uitgangspunt negeert? De meningen hierover waren verdeeld en Healing Tao Nederland NU viel uiteen. Een grote groep instructeurs was van mening dat de definitie van seksuele veiligheid tussen leraar en leerling ruimer opgevat kon worden, terwijl een kleinere groep, waaronder Reinoud, hiertoe absoluut niet bereid was. De eerste grotere groep instructeurs, richtte Healing Tao Nederland INFO op.

Het verschil

Kortom: zowel Taotraining, Healing Tao Holland, Healing Tao Nederland NU, Healing Tao Nederland INFO, alsmede Healing Tao International en Universal Tao International zijn flink geworteld in het systeem van zelfgenezing, transformatie en bewustzijnsontwikkeling wat de Dragon Gate sifu Yi Eng indertijd meegaf aan Mantak Chia. Al deze moderne en westers georiënteerde Taoïstische initiatieven bouwen voort op grotendeels dezelfde kennis, meditaties en oefeningen zoals die eeuwenlang onderwezen zijn in de taoïstische mysteriescholen. Er is echter één groot verschil: Taotraining heeft een andere opvatting over wat seksuele veiligheid precies is en hoe dit na te leven. En vanuit dit cruciale duidingsverschil is ook langzaam maar zeker een geheel eigen stijl van Taoïstische trainen aan het ontstaan die meer en meer loskomt van de verschillende Healing Tao scholen.

Gelijkwaardigheid

De opvatting van Taotraining is gebaseerd op het idee dat gelijkwaardigheid de basis is van iedere veilige seksuele verbinding, dat wil zeggen: een seksuele verbinding die niet schadelijk is. Omdat de relatie tussen een leraar en leerling per definitie niet gelijkwaardig is, is het binnen de Taotraining uitgesloten dat een leraar een seksuele relatie begint met een leerling, ook al nodigt de leerling bewust of onbewust daartoe uit. Zo wordt de seksuele veiligheid van de training gewaarborgd.

Het openen van de Drakenpoort

Bij  Taotraining wordt vanaf het begin gewerkt aan het leren hanteren van opgewonden seksuele energie. Deze technieken maken onderdeel uit van ‘het openen van de Drakenpoort’. Het hoort bij dat wat we mono-cultivatie, seksuele kungfu of transformatieseksualiteit noemen – drie woorden voor iets wat in wezen hetzelfde is. ‘Vrijheid door begrenzing’ vormt hier het uitgangspunt, iets wat in onze optiek de basis zou moeten zijn van iedere mysterieschool. Het is zeker de basis van de oorspronkelijke Dragon’s Gate school in China.

Taotraining is momenteel uitgegroeid tot de leidende taoïstische school  in Nederland.

Het is voor een westers iemand moeilijk voor te stellen, maar we hebben te maken met belangrijke, levensveranderende kennis en wijsheid. Inzichten die domweg niet beschikbaar zijn in onze cultuur. En daarom denken we dat ze niet bestaan! In de loop der jaren hebben duizenden mannen en vrouwen bij Taotraining getraind, en bij iedereen zagen we het op den duur gebeuren: blos op de wangen, verdwijnende wallen, een gezonde gloed die ontstaat. Mensen gaan als vanzelf beter functioneren en nemen wijzere beslissingen. Zo gaat het altijd. Hoewel het proces wat iedereen doormaakt natuurlijk uniek is.

Ja. Man, vrouw, hetero, homo, bi, jong en oud – zolang je maar een mens bent. Je hoeft geen bijzondere gaven te hebben of spirituele voorkennis. Het mooie aan de taoïstische training is dat hij zo praktisch is. Dat maakt hem bijzonder geschikt voor westerse mensen. Ook met fysieke beperkingen of schade kun je goed trainen. Je beoefent immers interne alchemie. De lichamelijke oefeningen zijn nooit moeilijk en je voert ze kalm uit. Altijd met zachte ogen.

In onze cultuur is inwijding in de verdrukking geraakt. In feite is het ‘gekaapt’ door het christendom dat eeuwenlang overheerste, inclusief kruistochten en heksenverbrandingen. Ingewijden – mannen en vrouwen met veel bewustzijn – gingen ondergronds. Zij vormen altijd een bedreiging voor de macht. Zo ging het ook in China, waar na honderden jaren van onderdrukking, meest recentelijk door het regime van Mao Tse-tung, de beoefenaren van de interne alchemie en de seksuele kungfu vrijwel onvindbaar zijn. Sinds de communisten langzaam maar zeker een andere gedaante aannemen, komen ook de grootmeesters van de interne alchemie in China weer wat tevoorschijn. Alleen om die reden kon ik twintig jaar geleden in China terecht voor mijn eigen training en inwijding.

Een typisch westerse vraag. Een Chinees gaat gewoon trainen. Eigenlijk speelt ‘geloof’ hier verder geen rol, wel ‘de ervaring’. Het gaat erom dat je de abstracties wil begrijpen die in de werkelijkheid een rol spelen. En dan kom je al snel bij de seksualiteit uit. Hoe kan het dat jij deze vraag überhaupt stelt? Dat je een lichaam hebt, met oneindig complex bewustzijn? Je bent een lopend wonder. De realiteit is een stuk mysterieuzer dan de huidige westerse maatschappij je doet geloven. Dat wij het mysterie negeren, betekent niet dat weldenkende vrouwen en mannen over de hele planeet dat de afgelopen tienduizend jaar ook hebben gedaan. Ze hebben het onderzocht, het innerlijke landschap in kaart gebracht. Daarmee kun je prima leren werken, daar is niets zweverig aan.

Maak je geen zorgen. De taoïsten zijn geen zweverige types. Je hoeft ook niet bang te zijn voor dogma’s, doctrines en andere ellende. Taoïsten zijn weldenkers. Ze staan midden in het leven, gaan ervan uit dat iedereen autonoom is en ze houden van een goeie grap. Hun hele leven zijn ze bezig om dualiteit te bestuderen. Ze willen zichzelf in staat stellen om vrij te manoeuvreren in de werelden: in het uiterlijke landschap en het innerlijke landschap. Het is wel handig als jij ook een dualist bent, dat je snapt of weet of zelfs maar een vermoeden hebt van dat er ‘iets’ achter de wereld van het hier en nu beweegt. Dan kun je er mee trainen. Die training is alleen onbekend.

Nee, wel een taoïstische ‘sifu’. Dat betekent simpelweg leraar of onderwijzer. Sifu’s weten veel van een bepaald vakgebied en bieden hun wijsheid en bijbehorende oefeningen aan in de vorm van ‘overdracht’. Maar er is, anders dan bij bijvoorbeeld Indiase goeroes, geen sprake van volgelingen. Dus als de les klaar is, zijn de sifu en de leerlingen gewoon weer gelijkwaardig. Dan gaan ze samen aan tafel om gezellig een hapje te eten of ze gaan samen de wc schoonmaken bij wijze van spreken. Niks volgelingen. Zodra er te veel volgelingenkracht ontstaat, stop je als sifu met de overdracht.

Nee, de taoïsten zijn geen fan van moeten. Waar het naar mijn idee om gaat, is het ontwikkelen van ‘Verlangen naar training’. Dat kan alleen ontstaan vanuit je eigen Waarachtige Hart. De vragen ‘Waarom ben je hier?’ ‘Wat ben ik?’ en ‘Waar ben ik?’ zelf gaan beantwoorden, dàt maakt dat je je eigen spoor in de werkelijkheid kunt gaan volgen. De training komt bij iedereen op een unieke manier tot leven. Je voelt vanzelf welke oefeningen en inzichten bij jou passen en resoneren. Wees niet bang om iets mis te lopen, je leert precies datgene wat je moet leren.

Ja. Voor een deel kan dat zelfs beter dan analoog taotrainen. Dit is de eerste keer in de taoïstische geschiedenis dat je een meditatie kunt opnemen en keer op keer kunt afspelen op je eigen afspeel apparaat. De oude meesters zouden jaloers zijn, echt waar. Zij moesten alles mondeling overdragen en dat was best een klus. De online training is zo opgezet dat je er zelfstandig mee uit de voeten kunt: je kijkt instructiefilmpjes, luistert naar audio-fragmenten en leest theorie. Vragen kun je altijd stellen en worden aan mij voorgelegd indien ze inhoudelijk zijn. Je komt een heel eind. Voor sommige mensen is analoog contact op den duur onontbeerlijk. Voor hen is er de optie om een aantal keer per jaar deel te nemen aan een trainingsdag. Dan komt het materiaal natuurlijk helemaal tot leven.

Als je ongetraind bent, is het inderdaad zo dat je seksuele energie buiten je zelf raakt, als je een orgasme en een ejaculatie hebt. Als je gaat trainen, kun je leren om de seksuele energie en het sperma uit elkaar te halen. Je kunt de seksuele energie dan veredelen in jezelf. En als je ejaculeert kun je dan ‘leeg sperma’ ejaculeren. Het gaat dus niet om het sperma, het gaat om de diepe trainen die nodig is om seksuele energie in jezelf te kunnen waarnemen, in beweging brengen, sturen naar de juiste plekken en leren omzetten in zeer waardevolle kracht. Je doet het via een methode die ‘mono-cultivatie’ genoemd is. En, vreemd genoeg, niets met seks of vrijen met een ander te maken heeft. Onderschat het niet, het kost de meeste mannen jaren trainen, voordat ze het leren. Het gaat dus niet alleen om seksuele techniekjes, het gaat vooral over het worden van ‘Een Voortreffelijke Man’.

Seksuele transformatie

Het gebruik van het begrip 'seksuele kungfu' is vrij gebruikelijk in China. In zekere zin is het dus uit gewoonte. Nu klopt de term eigenlijk niet helemaal, omdat kungfu uit het boeddhisme komt en niet uit het taoïsme. De algemene verzamelnaam voor de taoïstische krijgskunsten is niet Kung Fu maar Wu Shu. Die term is echter geheel onbekend in het westen. De term 'seksuele chi kung' zou ook niet slecht zijn om te gebruiken, maar is ook niet correct. De seksuele technieken kennen immers behalve Chi ook Jing en Shen aspecten. Dan zou je dus moeten spreken over 'seksuele Jing, Chi en Shen Kung'. Dat bekt ook niet lekker. Zelf prefereer ik de in mijn optiek meest correcte naam Transformatieseksualiteit.

Ja, dat is een goede vraag, maar nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Toen ik 45 jaar geleden begon met mijn training besefte ik al snel dat bronvermelding belangrijk zou gaan worden. Maar het was onbegonnen werk. Het lezen, reizen, ontmoeten, trainen, lesgeven, en dan weer meer lezen, ontmoeten, trainen - het is een eindeloze reis van zoeken en vinden. Al heel vroeg kon ik niet anders dan beslissen niet aan bronvermelding te doen. Ik had toen al een persoonlijk bibliothecaris moeten hebben. Dat vooraf.

Dan meer specifiek over de vraag in kwestie: ook hier is de bronvermelding niet genoteerd. Ik ben rond circa 1994 begonnen met onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen Tantra en Nei Dan Kung. Rond 2003 ben ik dat onderzoek min of meer gestopt. Ik verloor de interesse erin. Enerzijds was ik er van overtuigd dat de traditionele Tantra een buitengewoon waardevol inwijdingsspoor vertegenwoordigt, maar ik had geen brandend verlangen om dat spoor te gaan volgen, wat ik wel heb bij de Nei Dan Kung. En van alle Westerse vormen van Tantra kon ik de trilling niet langer verdragen, ook niet voor onderzoek.

In die fase sprak ik meerdere malen met Michael Winn, één van de grondleggers van de Healing Tao. Michael had zeer grondig onderzoek gedaan naar de transitie van traditionele Tantra naar westerse Tantra. Hij weet er heel veel van. Ook deelde ik twee maanden lang, tijdens een training in Thailand, een kamer met een Nederlander die veel getraind had met Margot Anand. Hij deelde veel 'back-stage' verhalen over die periode. Zo is mijn visie zo'n beetje ontstaan. Hoop dat dit je vraag beantwoordt.

Ja, dat is inderdaad de bedoeling. Seksuele dwang is van alle tijden en van alle standen en rangen. Zonder goede training is er eigenlijk alleen maar de keus tussen toegeven aan deze seksuele dwang en proberen de dwang te onderdrukken. In beide gevallen ontstaat er schade. Transformatieseksualiteit is de derde optie.

Nee. Fijne, losse katoen mag ook. Maar zijde werkt wel beter. Het gaat om aanrakings-oefeningen, gekleed, met een goed effect op de lichaamsgewaarwording. Zijde werkt daar beter bij, beter dan zachte katoen. Maar het is overdreven om nu duur te gaan inkopen. Zo is het niet bedoeld.Als je geen zijden blouse en/of rok hebt, maar bijvoorbeeld wel een zijden sjaal(tje), dan kun je daar ook mee werken.

Dat is een wel erg algemene vraag. Dat maakt een zinnig antwoord altijd wat lastig. Over dit onderwerp zou je met gemak een boek kunnen vullen met inzichten vanuit de taoïstische manier van denken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze FAQ-module. In het kort derhalve: Allereerst, iedereen die slachtoffer is van seksueel misbruik (in strikt algemene zin) krijgt te maken met zg. "dader-identificatie" (in meer of mindere mate) en krijgt derhalve "dwang" op het worden van een dader. Bij sommige mensen werkt die mechanisme zo sterk, dat ze geen kans hebben om hier aan te ontsnappen. Porno in algemene zin is niets anders dan een vorm van seksueel misbruik (zowel bekeken vanuit de kant van het "aanbod", als vanuit de kant van de "consument"). Als je porno gebruiker bent, ben je dus zowel slachtoffer als dader binnen de kaders van seksueel misbruik. Je komt altijd in een vicieuze cirkel terecht. Dan: Als je ook nog in gedachten neemt, dat bijna nooit het "plaksel" wat bij seksuele opwinding meekomt wordt schoongemaakt (want de werking van de Ming-men is onbekend in onze cultuur), dan snap je wel waarom het zo"n dramatisch ontwikkeling is voor een beschaving, als die terecht komt in pornografisering. Rampzalig.

Waar het om gaat is dat je een keuze hebt tussen het consumeren van lust- en liefdesgevoelens en het platonisch houden van die gevoelens anderzijds. Als er in de relatie sprake is van gelijkwaardigheid en de gevoelens van liefde en lust worden beantwoord, dan is het zeer gunstig voor de ontwikkeling van je seksuele identiteit als er een intieme relatie op gang komt. Je kiest dan voor het omlaag laten stromen van de seksuele energie en voor 'consumeren'. Als er geen sprake is van gelijkwaardigheid en/of beantwoording van de gevoelens dan is de seksuele energie consumeren zeer schadelijk voor de ontwikkeling van je seksuele identiteit. In dat geval kies je er dus altijd voor de seksuele energie omhoog te laten stromen en de relatie platonisch te houden. Als je dat doet kan er een prachtige geestelijke band tussen de betrokkenen ontstaan.

 

Dat is een vraag (komt niet vaak voor) die ik niet goed begrijp. Vermoedelijk vraag je naar verschillende vormen van "orgaan-orgasmes". Dan gaat het over het "tijd nemen" (dus inderdaad wat langer, met intervallen van rust en slaap, vrijen dan laten we zeggen "normaal". Daarbij gaat orgastische energie wat "op eigen houtje zwerven" door het lichaam. En als je dan in een orgastische staat komt, kan het heel intens worden op de plek waar veel van die energie zit. Het is altijd anders en altijd verrassend. Zelf heb ik nooit meegemaakt dat een orgaan-orgasme een geradbraakt effect heeft. Nog nooit maar in de buurt geweest van een dergelijk effect. Het kan zijn, dat je misschien te lang vrijt (of aan zelfbeminning doet) en dat er te veel energie uit de nieren aan het meestromen is. Dat kan wel een moe en lamlendig effect geven. Misschien om de vraag nog eens te formuleren en dan is het misschien ook mogelijk dat ik er nog eens wat over vertel.

Er zijn in verband met het opnemen van energie uit Moeder Aarde om de energie in de eierstokken en testikels aan te vullen twee technieken die heel effectief zijn. De eerste techniek is de IJzeren Hemd positie 'de Waterbuffel'. De tweede techniek is een stuk zachter. Dit is wat we noemen de 'testikel-ademhaling'. Om dit veilig te doen moet Gia-Peh goed open zijn, ofwel T5-T6. Het is dit 'poortje' dat een heldere gewaarwording kan hebben ten aanzien van of je teveel of te weinig energie omhoog brengt.

 

Dat is geen eenvoudige vraag.  Ten aanzien van trainen bestaat er eigenlijk geen MOETEN. De kunst is het ontwikkelen van verlangen om grip te krijgen op de mogelijkheden om gezond, blij en zinvol te leven. Dat gaat stapje voor stapje. En bij iedereen verloopt dit proces anders en in een ander ritme. Te fanatiek trainen heeft geen goede uitwerking. Rustig, een beetje achteloos, bijna met een soort nonchalance, werkt voor de meeste mensen het beste. Als je specifiek de seksuele transformatie technieken wilt gaan trainen dan heb je zo"n drie tot vier vensters van ongeveer een uur per week nodig. Later komt daar meer bij maar nogmaals, te fanatiek worden werkt niet goed. We hebben vanzelfsprekend een soort haast, een soort ongeduld om de effecten van de training te ervaren en te ondervinden. In het taoïsme zegt men: 'Heb je haast, vertraag dan!' Soms kun je ook een fase hebben waarin je veel tijd besteden aan de training en soms heb je fases waarin het lijkt alsof je helemaal niet traint. Dat noemen we de Yang en de Yin fase. Het is allemaal goed. De kunst is om het niet zozeer als moeten te ervaren, maar als fijn. Als iets dat langzaam maar zeker, stapje voor stapje, bij jou en je leven hoort.

Goede vraag! En er is ook wel wat voor te zeggen. In het algemeen zie je bij diverse taoïstische scholen en stromingen dat er wel gesproken wordt over Nieren-1 (Bubbling Spring of Borrelende Fontein), een punt in de voetzolen, waarmee je Yin-energie uit de aarde kan laten binnen stromen in je systeem. Zelf ben ik daar niet zo zeker van. Volgens mij zijn met name de eierstokken en de testikels daarin gespecialiseerd. Met de voetzolen kun je wel allerlei energieën waarnemen. En je kunt er ook goed cloudy energy doorheen laten stromen, naar de bodem van je Gouden Ei in en de aarde in. Maar de pure Yin-kracht waar je in seksuele transformatie naar zoekt komt vooral binnen via je testikels. En ik denk zelf dat er nog geen 100ste deel van die hoeveelheid via de Borrelende Fontein naar boven stroomt. Als het je om de Yin-kracht gaat, kun je dus beter werken met je testikels.

De transformatie-technieken waarbij je werkt met opgewonden ofwel orgastische seksuele energie leer je individueel met behulp van het materiaal in de online trainingen. Ze vragen immers om strikt betamelijk en veilige omstandigheden. Als je eenmaal weet wat we precies bedoelen met 'licht orgastisch' worden en je ook de technieken eigen gemaakt hebt dan is het heel eenvoudig toe te passen is in een groep. Dat gaan we ook doen tijdens de live trainingsweekenden, aan het begin van de meditaties. Niemand, behalve jijzelf merkt daar iets van. Het is heel intern en zacht, iets wat plaats vindt in je eigen Innerlijk Landschap.

Uit je vraag spreekt de zorg of de weekenden wel veilig en betamelijk zijn. Ja, dat zijn ze. Ik ga er daarbij overigens wel vanuit dat we allemaal volwassen mannen en vrouwen zijn. Ik neem bij het bespreken van seksualiteit dan ook geen blad voor de mond. Bij de Transformatieseksualiteit creëren we juist samen beschaafde situaties met als intentie om samen een seksuele beschaving op gang te brengen.

Dit is een vraag van iemand die al eerder bij mij trainde, dus ik begrijp goed waar de vraag vandaan komt. Inderdaad werd ook mij aanvankelijk geleerd dat de seksuele energie, na schoonmaken en omzetten in het Medicijn in de onderste Tantien opgeslagen behoort te worden. Met onderste Tantien wordt dat gedeelte van het Innerlijk Landschap bedoeld dat overeenkomt met de buikholte in het gemanifesteerde lichaam. Het idee was dat het in de Jing terecht zou komen en vandaar uit verder verspreid zou worden.

Ik heb hier lang over nagedacht, er veel mee gewerkt en ben uiteindelijk tot de slotsom gekomen dat deze benadering niet kan kloppen en dat het zelfs foutief is om het Medicijn op deze manier op te slaan. Het Medicijn is voorgeboortelijke energie, het is geen Jing. En er is maar één orgaan (eigenlijk twee dus) dat gemaakt is om deze voorgeboortelijke energie in op te slaan en vanwaaruit het verspreidt wordt - en dat zijn de nieren! De nieren doen dit automatisch, net zoals ze dat doen bij de conceptie.

Vermoedelijk berust het hele idee van 'energie opslaan in de onderste Tantien' op verwarring. Ergens in de onduidelijke bochten van eeuwen geschiedenis is het gekoppeld aan het Medicijn. Het is zeker zinvol om bij sommige oefeningen Jing op te slaan in de Tantien, maar dat is is iets anders dan wat we doen bij de seksuele transformatie-technieken.

Wat belangrijk is bij het transformeren van seksuele energie is dat de verzamelde seksuele energie zo snel mogelijk naar het Mingmen-vuur stroomt. Waarom? In het seksuele energie zit 'plaksel' die in de Mingmen eruit gehaald wordt. Er zijn andere mysterie-scholen waar seksuele energie in het middenkanaal gebracht wordt via het perineum. In het taoïsme wordt dat gezien als een no-go, omdat de seksuele energie dan niet schoongemaakt kan worden door de Mingmen. Dit wordt gezien als een gezondheidsrisico. Het is dus aan te raden deze route te trainen, wellicht nieuw voor jou, die in de optiek van de Taotraining veiliger is:

- Seksuele energie verzamelen in het Seksuele Centrum

- Dan naar achteren bridgen door de voorste poort en achterste poort aan te trekken.

- Daarna pomp je de energie meteen omhoog naar de Ming-men via de pomp van het heiligbeen.

Er zijn een paar cruciale verschillen tussen fixatie en transformatie. Ten eerste stroomt de seksuele energie bij een pornografische fixatie of verslaving voorlangs in het lichaam. Bij Transformatieseksualiteit stroomt seksuele energie niet voorlangs omhoog naar de hersenen, maar achterlangs. Waarom? Omdat de seksuele energie schoongemaakt moet worden. Dat schoonmaken gebeurt in het warme vuur van de Mingmen, de Poort van het Leven. Hierdoor wordt de energie veilig bruikbaar voor het vermeerderen van je vitale energie (Jing) en ook voor het daaropvolgende proces van het vermeerderen van de Chi (je bewustzijn). Bij een pornografische manier van werken met je seksuele energie, zie je verlies van vitaliteit. Ook maakt het op termijn je Hartvuur zwak of zelfs leeg, wat je vermogen je te verbinden met anderen beschadigt. Bij iemand die de transformatie technieken traint zie je juist dat iemand sociaal vaardiger en betrouwbaarder wordt. Nog een verschil is het wel of niet werken met orgasme. Bij een pornografische fixatie of verslaving wordt er constant gezocht naar opwinding en orgasme als eindresultaat. Het is een doel op zich. Bij transformatieseksualiteit is het orgasme geen doel op zich.

Er is nog veel meer over te zeggen. Heel zwart/wit gesteld zou je kunnen stellen dat een pornografische verslaving destructief en beschadigend is, terwijl transformatieseksualiteit constructief en helend is. Seksuele energie vraag om een goede training. De seksuele transformatie-technieken zijn de motor onder de ingewikkelde processen in je lichaam die samenhangen met zelfgenezing, zelfbescherming en zelfontwikkeling.

De krampen en andere bijeffecten zijn normale bij-effecten van werken met het Jade Ei. Ze zullen op termijn verdwijnen. Het is wel illustratief voor de kracht van deze oefeningen. Het lijkt zo eenvoudig en het is soms moeilijk voor te stellen dat het inbrengen van een Jade Ei zo'n krachtige invloed heeft. Maar dat is dus echt zo. Er ontstaat ontgifting, de zuurgraad van de vagina wordt gebalanceerd en ook op emotioneel gebied ontstaat er stuwing. Als het te intens voor je is is het goed om het Jade Ei een tijdje niet te gebruiken en er opnieuw mee te beginnen als het weer goed voelt.

Het is altijd goed rustig aan te doen bij de training, vooral bij de Seksuele Kungfu en het werken met gewichtjes. Ga het eerste jaar niet voorbij de 2 1/2 kilo. Je kunt ook je drager wat lager laten bewegen van voor naar achteren, als je wat meer thuis raakt in de oefeningen. Na een jaar trainen kun je door naar 3 1/2 kilo.

Goede vraag. Eerlijk gezegd denk ik niet dat je het echt zeker kunt weten in de zin van een letterlijke en meetbare waarneming. Maar wat wel belangrijk is hierbij is het activeren van het energetische punt tussen de 5e en 6e borstwervel in de rug. Dat punt heet Gia Peh of Hartpunt en het is verbonden met 'de bloem' op het borstbeen en het Hartvuur in het midden van de in het midden van de borstkas. Dit punt gaan we in het 3e weekend openen en trainen. Vanaf dat moment krijg je langzaam maar zeker een soort van ervarings-waarneming als het gaat over het al dan niet volledig verwijderen van het plaksel dat in de ruwe Yin-kracht zit. Overigens is het verwijderen van het plaksel uit de opgewonden seksuele energie niet het zelfde als volledig transformeren. Dat laatste gaat verder dan alleen het schoonmaken, het maken van het Medicijn en het al dan niet opslaan van de schoongemaakte energie. Het volledig transformeren van de energie hangt samen met nog veel complexere vormen van de transformatie-seksualiteit.

Wij krijgen van onze ouders bij de conceptie een flinke dosis voorgeboortelijke energie mee. Het is een mengsel van naar buiten draaiende mannelijke energie en naar binnen draaiende vrouwelijke energie. Die energie komt respectievelijk uit de testikels en eierstokken. Het mengsel wordt opgeslagen in het Innerlijk Landschap van de nieren van een baby. In onze nieren zit dus na onze geboorte voorgeboortelijke energie. Die is noodzakelijk om als een soort startmotor-energie allerlei processen in ons lichaam op gang te brengen. In onze eigen testikels en eierstokken zit geen voorgeboortelijke energie, maar ruwe Yin-energie. Die kan gemengd met ruwe Yang-energie tot voorgeboortelijke energie worden getransformeerd en in de eigen nieren worden opgeslagen. Het is dus mogelijk om de nieren bij te vullen en niet alleen afhankelijk te zijn van de daar opgeslagen energie van de ouders.

Goede vraag. Zelf vind ik het prettig om na het eten een sessie te doen met eerst 'huiswerk' en dan een powernap. Maar als je dat niet aangenaam vindt is de optie om te beginnen met een powernap en dan je 'huiswerk' te doen zeker een mogelijkheid. Voor mij werkt dit nooit zo goed, omdat ik het altijd wat lastig vind om de powernap meteen voor elkaar te krijgen. Soms duurt het wel een half uur voordat mijn lichaam zich overgeeft aan de korte slaap. En dan heb ik geen tijd meer om daarna nog rustig mijn huiswerk te kunnen doen. Persoonlijke stijl dus. Wat mij betreft mag iedereen met deze volgorde experimenteren: eerst huiswerk, dan powernap. Of eerst powernap en dan huiswerk. Feedback welkom!

Ha! Dat is niet één vraag, maar een heel setje! Ik begrijp dat het thema 'in hitte komen' tot de verbeelding spreekt en vragen oproept. Weldenkendheid leidt tot de conclusie dat er eigenlijk geen veilige manieren zijn om met hitte om te gaan. Hitte is per definitie onveilig en destructief. Het kan echter nog onveiliger zijn om bijvoorbeeld in 'bevriezen' terecht te komen. Met name dan ontstaat er langzaam maar zeker achterstallig onderhoud. Overigens is het vooral voor vrouwen verstandig om af en toe in 'hitte' te komen, meer dan voor mannen. Je streeft naar een een mooi ritme van warm en koel en eigenlijk nauwelijks naar hitte. Waarom zou je?

En daar zit de crux. Waarom zou je? Met die vraag moet je leren omgaan. Wat zou een goede reden zijn of af en toe in 'hitte' te gaan? Als je zorgvuldig omgaat met het 'plaksel' en dat altijd netjes schoonmaakt in het Mingmen-vuur, dan heb je daar hitte niet meer voor nodig. Hooguit voor een goede doorbloeding van het hele lichaam, wat je ook kunt bereiken met intensief spporten. Als je toch in 'hitte' komt is het eruit komen niet zo moeilijk. De technieken van de Transformatieseksualiteit helpen daarbij.

Het gaat erom dat je een kleine stroom van energie vanuit de eierstokken of testikels via de Mingmen naar de hersenen laat lopen. Het gaat maar om kleine beetjes energie, maar het resultaat is dat je steeds een heel klein beetje in een uiterst lichte staat van opwinding bent. De hersenen zijn dan steeds geladen en werken veel beter dan zonder deze energie. Hier gaan we bij de Wisdom Chi Kung dieper op in.

Je activeert deze stroom van energie door met je I-kracht de verbinding tussen de testikels, Mingmen en hersenen in één snelle beweging te activeren. In het begin vraagt dat echt oefening, maar gaandeweg wordt het steeds meer een natuurlijke beweging.

Het gaat hier om wat we in Module 3 'licht orgastisch worden' noemen. Je kunt als je eenmaal goed thuis bent in de technieken van de Drie Poorten, de Ming-men, de 4 Pompen en het maken van het Medicijn, de technieken heel lichtjes uitvoeren. Daarbij haal je hele kleine beetjes seksuele energie uit je eierstokken of testikels, breng je het achterlangs omhoog en uiteindelijk en in de hersenen. Dit geeft een heel licht en aangenaam gevoel. Dit is wat we 'licht orgastisch worden' of 'oogsten' noemen.

Het overdragen van de technieken voor de transformatie van seksuele energie, vooral de technieken waar je leert werken met opgewonden seksuele energie, heeft door de eeuwen heen veel problemen gegeven. Omdat de overdracht moeilijk schoon te houden is kan het leiden tot diverse vormen van verleiding en misbruik tussen de leraar/lerares en de leerling/e. Maar juist omdat het zo lastig is wordt het ook vaak vermeden. Dat is in mijn optiek een misvatting. Het gevolg is namelijk dat mensen heel gevorderd kunnen raken in andere gebieden van de Innerlijke Alchemie, maar niet hebben leren omgaan met actieve verleiding en acute opwinding. Omdat opgewonden seksuele energie zo verschrikkelijk sterk is zie je dat ook bij mensen die hard en veel getraind hebben destructieve patronen het kunnen winnen van empathie en weldenkendheid. Naar mijn idee is het verstandig om ook te leren werken met opgewonden seksuele energie als leerling, dus je leraar/lerares moet dit op een veilige manier weten over te brengen. Het gaat erom dat je niet overrompeld raakt wanneer je op zeker moment toch geconfronteerd wordt met acute seksuele verleiding of opwinding.

De energie in de testikels en in de eierstokken zijn beide Yin. Bij mannen wordt deze energie vanwege de naar buiten draaiende spiraal sneller warm dan bij vrouwen. Daarom wordt vaak gezegd dat mannen meer Yang zijn bij de genitaliën dan vrouwen. Bij mannen ontstaat vaak een gevoelspantser bij het borstbeen. Daarom komt hun Hartvuur-kracht, hun verbindingsvermogen, minder snel naar buiten dan bij vrouwen. Daardoor wordt vaak gezegd dat mannen Yin zijn in de hartstreek. Maar in principe zijn de genitaliën bij zowel mannen als vrouwen Yin.

Ja, dat gaat geheel vanzelf. Door het behouden en transformeren van de seksuele energie, komt het terecht in het netwerk van meridianen van waaruit deze behouden energie langzaam omgezet wordt in schone en zeer waardevolle energie, ook wel 'primordial' of voorgeboortelijke energie genoemd.

Ja, dat kan zeker het geval zijn. Het krijgen van een droge keel is een ontgiftingsverschijnsel. Maar maak je geen zorgen, het is van voorbijgaande aard. Zoals je zelf al aangeeft, drinken heeft er niet zo veel mee te maken. Wat wel kan helpen is het doen van een chi kung voor de keel. Ga in 'I' en zoek naar zachte en roterende bewegingen van de nekwervels, keel, hals en nek waarbij je het droge gedeelte van je keel als het ware zachtjes met die draaiende bewegingen masseert. Vervolgens begeleid je de loskomende cloudy energy naar beneden en uit je systeem met de hartklank. Ik denk dat het verschijnsel zo tamelijk vlot zal verdwijnen.

Seksuele dwang is van alle tijden en van alle standen en rangen. Zonder een goede training is er eigenlijk alleen maar de keus tussen toegeven aan seksuele dwang of proberen de dwang te onderdrukken. In beide gevallen ontstaat er schade. In de Taotraining onderzoeken we een derde optie: hoe kun je seksuele dwang transformeren? Transformatie-seksualiteit biedt de vrijheid om bewuste keuzes te maken ten aanzien van hoe je je seksuele energie gebruikt, zodat je niet langer hoeft toe te geven aan seksuele dwang, maar deze ook niet hoeft te onderdrukken.

 

 

Ja. dat kan gebeuren. Met overmatige zelfbeminning kun je onbedoeld in de 4e vorm van seksualiteit terechtkomen, de 'hyperseksualiteit'. Wat er dan gebeurt is dat de nieren zelf energie aan de opwinding gaan geven. Je komt dan in een loop terecht. Je gaat dan 'medicijn' maken van wat al 'medicijn' was. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Jazeker, dit gebeurt meer. Het is een veel voorkomend bij-effect van de training, dat van behoorlijke invloed is op de maan-cyclus. Dat wekt ook eigenlijk geen verbazing, omdat de transformatie-technieken bedoeld zijn om op een gegeven moment de 'Rode Draak te verslaan'. Met andere woorden: de menstruatie-cyclus op zo"n wijze te beïnvloeden dat er geen menstruatie meer ontstaat. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de menstruatie in het begin van trainen wat heftiger wordt. Daarna wordt het juist kalmer en minder. Het is heel normaal dat iemand die regelmatig traint bijvoorbeeld een 2-daagse menstruatie heeft.

Dat hangt af van wat je bedoelt met 'Medicijn' maken.

Bedoel je echt de complete techniek, inclusief zelfbeminning, in de veiligheidsintimiteit van je eigen slaapkamer, dan is één keer per dag te vaak. Ons advies is om dit niet vaker (en ook niet minder vaak) dan twee tot drie keer per week te doen.

Bedoel je het 'subtiel-orgastische' trainen zoals we dat beschrijven in les 10 van module 2 - d.w.z. het midden in je dagelijks leven achterlangs omhoog laten stromen van een beetje seksuele energie - dan kan dat niet vaak genoeg!

Nee niet echt. Die "groene verbindingen zijn er altijd". Ze zijn een soort energetische verbinding die alle mensen met elkaar hebben. Het is wel zo, dat als je veiliger leert omgaan met je seksuele energie (gelijkwaardig vrijen, geen onbeheerd "rood" in het groene web laten stromen) dat je dan een heel gunstige invloed hebt op het "niet rood maken van het groen". En dat is een van de doelstellingen van seksuele transformatie trainen.

Nee, dat hoeft niet. Fijne, zachte katoen mag ook, maar zijde werkt wel beter. Het gaat om aanrakings-oefeningen, gekleed, met een goed effect op de lichaamsgewaarwording. Zijde werkt daar net iets beter bij.

Tjsa, dat is ook weer een goede vraag. Volgens mij kun je dat ook weer niet echt weten. Door het regelmatig trainen, bouw je ervaring op en krijg je een soort van gevoel voor hoe grondig je bent. Kunst is om goed, in "I", te ervaren of je warm genoeg bent in het seksuele centrum en, ik koppel dat altijd, de Ming-men. Je moet het ook niet te precies benaderen allemaal. Je zou kunnen zeggen dat mensen zonder training nagenoeg geen seksuele energie transformeren en mensen die wel trainen steeds meer en vaker hun energie omzetten. Bij het Verslaan van de Rode Draak en het Temmen van het Wilde Paard krijg je nog extra tools om hier naar te kijken.

Het openen van T5-T6 - Gia-Peh - omdat de energie dan langs het bewustzijn stroomt en dan weet je het. Intern metertje.

Stoppen van de menstruatie, maar ook emotionele kalmte, minder dwang.

In Module 2 en 3 werk je met krachtige technieken die onderdeel uitmaken van de transformatie van seksuele energie. Deze technieken voeren zowel lichamelijke als energetische afvalstoffen. Deze afvalstoffen noemen we cloudy energy. Vermoeidheid en emotionele reacties zijn derhalve normale reacties op de oefeningen. Het wil zeggen dat je in een reinigingsproces zit waarbij deze cloudy energy vrij komt en na verloop van tijd je lichaam verlaat. Het is een goed teken, maar niet altijd even plezierig. Na verloop van tijd nemen deze symptomen af.

Er zijn voor een man 3 manieren om zijn seksuele energie te transformeren:

  1. Het 'Warmen van de Stoof' (in het Engels 'The way of the Monk').
  2. Het leren circuleren van orgastische energie (in het Engels 'Multiple Orgasmic Man'
  3. Het leren maken van 'Medicijn' (in het Engels 'Medicin Man').

Het gaat er bij alle drie methoden om dat je de energie waar je kinderen mee kunt maken, leert gebruiken voor transformatie. Het is in onze cultuur gebruikelijk om deze energie niet te trainen. Met als gevolg dat mensen moe zijn, ongezond en vaak pornografisch gefixeerd. Terwijl als je de energie leert beheren, sturen en transformeren, het mogelijk is om gezonder te leven, met een hogere intensiteit, met groeiend bewustzijn en meer inspirerend handelend vermogen.

In de lesmodules van Taotraining.nl onderwijs ik de methodes 1 en 3.

Op de site https://meervoudige-man.nl/ vind je informatie over de methode 2.

Eens kijken hoe ik dat kan antwoorden. Met 'consumeren' bedoel ik, en wordt in het algemeen bedoeld, 'Vrijen met elkaar', 'seks met elkaar hebben'. Soms meer expliciet 'seks met penetratie'. Je zou het tegenovergestelde van 'Consumeren' dan ook kunnen formuleren als je 'Onthouding' van een concrete seksuele invulling van je verlangen; Onthouding is te vergelijken met Platonisch houden. Geen seks voor het huwelijk zou je kunnen zien als het uitstellen van het consumeren. Een relatie platonisch houden betekent dat je, alhoewel de betrokken partijen verlangen hebben om te vrijen, toch besluiten om daar van af te zien. Maar het betekend nog niet dat je dan automatisch ook bezig bent met mono-cultivatie. Daarvoor zul je die ook echt moeten beoefenen.

Mono-cultivatie betekent dat je je seksuele energie gebruikt voor transformatie in je Innerlijk Landschap. Je gebruikt het voor je ontwikkeling als mens. Dit vraagt om zelf-beminning én om een methode om het te doen. Het staat ook los van het verlangen naar vrijen met een ander. Er hoeft niet per se een ander in het spel te zijn. Je kunt het altijd beoefenen als je weet hoe. Maar, zeker, het helpt enorm om een eventuele verliefdheid platonisch te houden als je mono-cultivatie hebt eigengemaakt.

Duo-cultivatie betekent dat je je seksuele energie gebruikt voor transformatie in je Uiterlijk Landschap. Je gebruikt het voor het laten ontstaan van een kind. En, in algemene termen vraagt dat om 'vrijen' met de ander. Dus automatisch om 'consumeren'.

Veel mensen vrijen niet per se om een echt kind te maken. Ze vrijen uit verlangen naar seksueel actief samen zijn met elkaar. En beschermen zich op de een of andere manier tegen het zwanger worden als gevolg van het vrijen. Maar ook al willen ze geen kind, ze bedrijven dus duo-cultivatie. In die zin dat ze de seksuele energie niet gebruiken voor transformatie in het Innerlijke Landschap. Omdat veel mensen niet weten hoe ze mono-cultivatie zouden kunnen bedrijven, en je seksuele energie erg moeilijk kunt onderdrukken, 'overkomt' ze het veel sneller dat ze een wederzijds verlangen niet platonisch kunnen houden. Al zouden ze het misschien wel willen. Vaak komt het toch tot consumeren.

Interessante vraag. Niet zo heel eenvoudig om te beantwoorden, want ik zou er een half boek over kunnen schrijven. Maar ik zal een poging doen om het wat inzichtelijk te maken. 

'Kundalini' is een begrip wat wat aan slijtage onderhevig is en er zwerven inmiddels wat verschillende duidingen door de westerse wereld. Maar om je vraag heel klip en klaar te beantwoorden: 'Kundalini wakker maken' en de manier waarop de Taoïsten hun seksuele energie trainen is precies het tegenovergestelde! 

Er zijn Tantra-scholen die het wakker maken van Kundalini nastreven. Er is inmiddels een Yoga-stroming die zelfs 'Kundalini-yoga' heet. En er zijn allerlei meditatiesystemen, allemaal verbonden met mysteriescholen uit India, die streven naar het opwekken van de Kundalinikrachten in onszelf. Bij de Interne Alchemie kennen we de Kundalini ook, maar we vermijden het wakker maken van deze krachten pertinent. Pas op het moment van onze zelfgekozen levenseinde, worden ze geactiveerd, onder meer om het hart stil te zetten een op een intense en correcte manier 'over te gaan'. 

Kundalini bestaat uit twee krachten, de Gouden Stroom en de Zilveren Stroom. Ze hebben geen echte locatie in ons lichaam, maar in het Innerlijke Landschap worden ze normaliiter gesitueerd aan de basis en vlak voor de wervelkolom (Zilveren Stroom) en aan de bovenkant en vlak voor aan de bovenkant van de wervelkolom, of vlak achter de pijnappelklier (Gouden Stroom). De Taoïsten verdelen het Innerlijk Landschap in drie energetische basislichamen: het Jing-lichaam (vitaliteitslichaam), het Chi-lichaam (bewustzijnslichaam) en het Shen-lichaam (spirituele lichaam). De Zilveren en de Gouden Stroom hebben 'een plek' in het Shen-lichaam. En ze zij nodig voor processen die horen bij conceptie en sterven. 

De verwarring ontstaat over de Taoïstische seksuele kung fu technieken van de Interne Alchemisten, waar ze een energetische stroom van 'voorgeboortelijke levenskracht' creëren, die onder meer gebruik maakt van een energiekanaal wat dóór onze wervelkolom loopt. En technieken waarmee je de Zilveren Stroom van de Kundalini kan opwekken, waarbij gebruik gemaakt wordt van een energiekanaal wat vóór de wervelkolom loopt. 

Als het lukt om de Zilveren Stroom van de Kundalini wakker te maken, kom je in een diepe extase, bedoeld om te sterven. Als de Gouden Stroom 'antwoord' is dat veilig en wordt er vaak over 'Verlichting' gesproken. Echter, als de Gouden Stroom NIET 'antwoord' 'verbranden je hersenen' en zijn zeer heftige psychotische klachten en problemen het gevolg. Die heel erg moeilijk 'uit' te zetten zijn. 

De Taoisten draaien het om: als hun moment van zelfgekozen dood naderbij komt, activeren ze eerst de Gouden Stroom, die van boven naar beneden stroomt. De Zilveren stroom 'antwoord' in dat geval ALTIJD en het gevold is een hele hoge graad van bewustzijn waarbij het bewustzijn prachtig kan overgaan naar het Shen-lichaam. 

Nou, wat ik al schreef, hier kun je een half (heel?) boek over schrijven. 

Maar in de jaartraining blijven we dus 100% weg bij Kundalini; dat zal je nu begrijpen. We zoeken daarentegen naar het veilig, schoon en zacht stromen van onze seksuele energie, om 'medicijn' te kunnen maken, waarmee we ons 'vitaliteitslichaam' voeden en gezonder maken. En, als dat proces eenmaal op gang komt, leren we hoe we ons bewustzijnslichaam meer harmonisch kunnen maken. Tot slot werken we aan het 'maken' van Parel-bewustzijn, waarmee we ons als het ware 'ankeren' in het Oog van de Storm.

Goede vraag. Scherp. Niet ‘in diepte’ te beantwoorden, want dat zou een half boek worden. Er zitten heel veel kanten aan. Heel in het kort dus. Vergeef me dat het niet anders kan dus nu.

ALS het de bedoeling is dat je vader wordt, dan is het kind 5 jaar voor de conceptie al ‘bij jou’. Een potentieel kind komt eerst naar de vader. Klinkt raar, maar het potentiele kind kan pas 2 jaar voor de conceptie de moeder ‘vinden’.  Houdt in je gedachten vast: Als het de bedoeling is (dat is niet aan jou of aan je partner of aan mij of aan wie dan ook om te weten). 

In voorbereiding op de conceptie is het heel erg goed om seksuele kung fu te bedrijven. Hoe hoger het niveau, hoe effectiever, hoe beter voor alle betrokken. In de ideale wereld zouden zowel de man als de vrouw seksuele kung fu beheersen, voordat ze de ‘beslissing’ nemen om een liefdesbaby te laten … komen. Pas circa een maand voor de conceptie stopt dat proces. Alle betrokkenen zijn dan … ‘optimaal geladen’. Wat ik al schreef hierboven, veel te diep eigenlijk om hier zo over te schrijven. 

Anyway, als de conceptie tot stand komt, zijn seksuele transformatie-technieken beslist niet gewenst. Zowel voor de vrouw als voor de man. Pas als de moeder na het zogen weer haar menstruatie krijgt, beginnen in de ideale wereld beide partners weer met hun individuele training van de seksuele transformatie. 

Tussen ‘een maand voor de conceptie en de eerste menstruatie na de geboorte’ beoefen je dus geen sekusele kung fu. Daarvoor en daarna train je wel. Een liefdes baby laten ontstaan is geen sinecure. En een ‘voortreffelijke’ man of vrouw zijn emotioneel in balans en hebben weldenkende kalmte als ze de ‘beslissing’ nemen. 

In onze cultuur is het vermogen om die ‘beslissing’ te nemen nagenoeg niet aanwezig. Dus het ontvangen van een baby is bij ons een wat chaotisch proces geworden. En dat maakt het volgen van een helder pad ingewikkeld. Maar uit je vraag proef ik scherpte. Dus denk hierover na. Wees scherp en volg je Hart.

Als je ongetraind bent, is het inderdaad zo dat je seksuele energie buiten je zelf raakt, als je een orgasme en een ejaculatie hebt. Als je gaat trainen, kun je leren om de seksuele energie en het sperma uit elkaar te halen. Je kunt de seksuele energie dan veredelen in jezelf. En als je ejaculeert kun je dan ‘leeg sperma’ ejaculeren. Het gaat dus niet om het sperma, het gaat om de diepe trainen die nodig is om seksuele energie in jezelf te kunnen waarnemen, in beweging brengen, sturen naar de juiste plekken en leren omzetten in zeer waardevolle kracht. Je doet het via een methode die ‘mono-cultivatie’ genoemd is. En, vreemd genoeg, niets met seks of vrijen met een ander te maken heeft. Onderschat het niet, het kost de meeste mannen jaren trainen, voordat ze het leren. Het gaat dus niet alleen om seksuele techniekjes, het gaat vooral over het worden van ‘Een Voortreffelijke Man’.

Kijk of je de seksuele training heel 'klein' kunt houden. D.w.z. enkel de vonk activeren en verder niet of nauwelijks in opwinding gaan en vooral de rivier van gevoelens opzoeken. Kijk of je zo veel mogelijk kunt landen en intunen op je bekkengebied. En daarna wel gewoon medicijn blijven maken. Want dat brengt je  energetisch weer omlaag.
Je zou bij het doorslikken van het medicijn, met de I-kracht extra aandacht kunnen besteden aan de schildklier, door daar even langs te glijden met de innerlijke glimlach. 
Het is heel goed dat je de helende klanken veel doet, ook al merk je er nog niet zo veel van, kijk of je alles zo veel mogelijk kunt verzachten, vertragen en het zo lui mogelijk kan doen. Luister goed naar je lijf en probeer daar zo veel mogelijk op te vertrouwen. Misschien helpt het je om de helende klanken in de kalmerende cyclus te doen. 
Chi kungs zijn natuurlijk ook altijd een goed idee. En mogelijk vind je het ook fijn om de Drievoudige Verwarmer klank regelmatig te doen, iedere keer wanneer je voelt dat de energie omlaag mag. 
Breng goed de energie naar je voeten en zoek de kalmerende kracht van de aarde op. Kijken of je mooi laag kan komen en dan vervolgens kun je die energie naar de nieren en organen trekken. 
Wat je ook nog zou kunnen proberen, dat is vooral fijn voor als je gaat mediteren, is het rechterneus gat dicht houden en alleen door de linker neus gat ademen, dat activeert het parasympatisch systeem kalmeert. 

Het zegt dat je bekkenbodem nog niet sterk genoeg is. Elke dag de bekkenbodemtraining doen geeft verbetering. Ook kun je liggend met het Ei in trainen en dan aan het touwtje trekken terwijl je de poorten optrekt en daar mee spelen. Hoe lang het duurt voordat je het Ei langer in kunt houden is niet duidelijk van tevoren te zeggen. Gestaag blijven trainen, kalm en zonder wilskracht geeft uiteindelijk resultaat!

Slaapschuld

In principe kan dat. Hoe meer uren je slaapt, des te sneller zul je je slaapschuld inlossen. Alleen hoor je eigenlijk niet langer dan 5, hooguit 6, uur aan één stuk door te slapen. Dat betekent dat je met verschillende slaapvensters moet gaan werken. Als je geen gebruik wilt of kunt maken van een 'heldere periode in de nacht', dus een venster waarin je wakker bent, wordt het inlossen van slaapschuld al snel erg traag en kwetsbaar. Voor veel mensen met een slaapschuld is het idee van midden in de nacht opstaan in eerste instantie bizar en onaantrekkelijk. Het is echter een oude en beproefde methode. Je rust ervan uit.

Nee, het slaapritme is niet gebonden aan organen.

Nee. Niet noemenswaardig. Je hebt ongetwijfeld een goede reden om oordopjes te gebruiken (lawaaiige woonsituatie, snurkende partner, snel wakker en gestoord door geluiden, etc). Maar het is wel goed om te realiseren, dat oordopjes nooit echt helemaal goed werken. Dus dat je toch regelmatig gestoord wordt in je rust. Het is dus niet onaannemelijk dat je dus slaapschuld hebt. Met andere woorden, als ik jou was, zou ik eens gaan kijken naar een schema waarmee je kunt gaan werken aan het inlossen ervan.

Bij het inhalen van slaapschuld werken we met een slaapritme waarbij je 's nachts even wakker bent en overdag even slaapt. Het 's nachts wakker zijn geeft helderheid, het overdag slapen geeft voeding. Door deze balans in je leven in te bouwen krijg je een schema dat heel effectief is bij het inhalen van slaapschuld. Als het niet lukt om overdag te slapen, dus energetische voeding op te bouwen, wees dan terughoudend met het wakker zijn tussen 03.00 en 04.00 uur 's nachts. Zoek een verstandige balans.

Als je na je middagdutje een dergelijk resultaat hebt, is het verstandig om meteen erna De Schildpad te doen, maar niet langer dan 5 minuten. Je schiet in deze gevallen wat te diep het Innerlijk Landschap in. Dat is gebrek aan Zwarte Zuil training. De basis-technieken van de Innerlijke Glimlach (voorste lijn, middelste lijn en achterste lijn) zijn bedoeld om dit effect op termijn te verbeteren. Die meditaties zijn een belangrijk onderdeel van de training en maken met name de Zwarte Zuil training veilig en krachtig. Op termijn zullen deze symptomen verdwijnen.

Dat is heel begrijpelijk, die bedenkingen. En daar moet je ook zeker naar luisteren. Het is de bedoeling dat je uit de veelheid van het materiaal een eigen keuze gaat maken en er je eigen spoor er in gaat vinden. Als je, om wat voor reden dan ook, weinig aansluiting hebt bij een bepaalde techniek, oefening of meditatie, dan laat je het gaan. Heel eenvoudig. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor al dan niet midden in de nacht een 'wakker-moment' inbouwen. Wat bij het inlossen van slaapschuld belangrijker is dan midden in de nacht opstaan is het besef, dat je nooit langer dan ongeveer 5,5 a 6 uur aan één stuk moet slapen. Je zoekt naar meerdere vensters om te kunnen slapen om in zijn geheel aan ongeveer 7,5 uur slaap per dag te komen. Als je door omstandigheden, werk of anderszins, vaak laat naar bed gaat, dan heb je wellicht in de ochtend meer tijd. Dus dan is het eenvoudig om daar meer slaaptijd te vinden. De Zwarte Zuil train je niet alleen door midden in de nacht op te staan. De Zwarte Zuil train je door een groot aantal oefeningen en technieken toe te passen. Je droomdagboek bij houden is ook Zwarte Zuil trainen. Slaapschuld inlossen is ook Zwarte Zuil. Midden op de dag checken of je niet droomt is ook Zwarte Zuil training.

Als je een tijdje het Slaapschuld-inlossen-schema gevolgd hebt en je je dan opeens doodmoe voelt, is de kans groot dat je zo"n stap onhoog gemaakt hebt. Het zou vanzelfsprekend heel mooi zijn, als er ook een wetenschappelijke manier zou zijn om dit te meten, maar voor zover ik weet zijn die objectieve waardes nog niet ontwikkeld. Ik weet wel dat er bij modern 'slaapschuld-onderzoek' gekeken wordt naar hoe snel iemand in slaap valt. Hoe sneller, hoe minder slaapschuld. Maar ik heb zelf twijfels daarbij. Als je goed kijkt hoe je er in de spiegel uitziet, of hoe iemand anders er uit ziet, dan krijg je altijd wel een idee of jij of die ander slaapschuld heeft. En als je slaapschuld gaat afnemen ga je er ook duidelijk beter uitzien. Maar dat zijn natuurlijk subjectieve waarnemingen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je, als je een trede hoger komt en ineens doodmoe wordt je daardoor minder goed kan slapen en mogelijk terugvalt naar de trede eronder. Zorg in die situatie goed voor jezelf en blijf vooral trainen.

Regelmaat in het leven is inderdaad belangrijk. Mensen die hun bio-ritme vaak aanpassen leven gemiddeld minder lang dan mensen die dat tijdens hun leven minder doen. Piloten bijvoorbeeld hebben een gemiddelde levensverwachting die 7 jaar lager ligt dan het algemene gemiddelde. However: een stabiel ritme dat gebaseerd is op economische motieven in plaats van op weldenkendheid is wellicht niet zo gezond. Veel mensen die een stabiel bio-ritme hebben, slapen langer dan 6 uur aan een stuk door. Bovendien slapen ze maar in 1 venster per etmaal. Dat is niet aan te raden voor je gezondheid. Het beste recept is om zowel een regelmatig bio-ritme te hebben als een verstandig waak-slaap ritme. Dit ritme bestaat uit meerdere vensters van slapen en wakker zijn, waarbij je nooit langer aaneengesloten slaapt dan 6 uur. Veel mensen met een vast bio-ritme hebben desondanks een laag niveau van welbevinden. Dit komt ondermeer omdat ze 'comateus' slapen. Daardoor kunnen ze overdag niet 'wakker worden in de droom'. Dit alles komt uitgebreid aan bod in de Droomtraining.

Helemaal geen probleem. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier trainen. Er is een hele grote verscheidenheid aan oefeningen, inzichten, technieken en meditaties die je kunt volgen. Het is de bedoeling dat je in die veelheid je eigen spoor, je eigen pad gaat vinden. Als je in de nacht niet wilt gaan staan, dan doe je het lekker niet. Niets MOET. Maar voel je vooral uitgenodigd om je kans te pakken met wat MAG. Er is volgens mij niets zinniger, als levend wezen, dan TRAINEN. Je MAG trainen!

Het principe heb je goed begrepen. S"nachts wakker worden en een klein trainingsvenster creeren, dien je te balanceren met een klein slaapvenster overdag. Een powernap is met 12 minuten voldoende daarbij, al is het verstandig om voor het geheel iets langer de tijd te nemen. Bijvoorbeeld om voordat je slaapt je seksuele energie wat in je systeem te brengen. In de nacht is 12 minuten "rechtop" staan of zitten ook voldoende. Maar ook hier is het verstandig om een klein beetje extra tijd te nemen, zodat je de helderheid die je zoekt ook echt kunt "laden" in je systeem. Hoop dat je er zo verder mee kunt.

Het inlossen van slaapschuld werkt inderdaad beter wanneer je een vast slaapritme aanhoudt. Dit is echter geen voorwaarde. Blijf zoeken naar een optimale situatie binnen het spanningsveld van je Droomtraining en de praktische omstandigheden van je leven. Slaapschuld inlossen is een gradueel proces. Je beweegt van slaapschuld opbouwen, naar slaapschuld afbouwen en dat is op zich al wonderbaarlijk!

Ja, dat komt bij meer mensen voor. Het is een symptoom van ontgiften, waarbij de wat moeizame verbinding van het Chi- en het Jing-lichaam zich kenbaar maakt, maar waar die verbinding zich juist ook aan het herstellen is.

Dit is geen onbekend verschijnsel. Meer mensen ervaren vergelijkbare effecten. Het maakt deel uit van het inlossen van Slaapschuld. Drie dingen spelen een rol. Om te beginnen krijg je te maken met korte periodes van opnieuw en hevig moe zijn als je een slaapschuld-platform stijgt. De platforms hebben te maken met hoe diep, hoe ernstig je Slaapschuld is. Het is niet prettig, maar je gaat absoluut de goede kant op. De remedie is heel simpel: gewoon doorgaan met hetzelfde ritme! Dan zullen de klachten na een paar dagen verdwijnen. De tweede reden is als volgt: door het doen van de oefeningen krijg je een verhoogd vermogen om waar te nemen in het lichaam. Fysieke verschijnselen kunnen soms niet waarneembaar gemaakt worden door onze hersenen, omdat we anders niet kunnen functioneren. Als we gaan trainen krijgt het lichaam een boodschap in de trant van: 'Hé, de baas of bazin wil weten hoe we er eigenlijk voorstaan!' Dan krijg je opeens weer toegang tot soms hevige symptomen van moeheid en / of ontgifting. Als derde: wat ook een rol kan spelen is de volgende vraag: is er wel een goede balans met een extra slaapvenster overdag? Als je 's nachts traint, iets wat onmiskenbaar werkt bij het inlossen van Slaapschuld, dan mag dat alleen als het goed in balans is met een slaapvenster overdag. Als er sprake is van herstel uit bijvoorbeeld een burn-out, dan is het misschien zelfs verstandig om overdag 2 slaapvensters in te bouwen. Slaapschuld inlossen is voor iedereen van levensbelang.

Ja, dat kan. Als je slaapschuld hebt los je dat simpelweg op door meer uren te slapen. Het is echter ook belangrijk om niet langer dan 5, hooguit 6 uur aan één stuk te slapen. Dat betekent dat je met verschillende slaapvensters moet gaan werken. Als je geen gebruik wilt of kunt maken van een heldere periode in de nacht, wat wil zeggen dat je 's nachts opstaat, wordt het inlossen van slaapschuld al snel erg traag en kwetsbaar. Voor veel mensen met een slaapschuld is het idee van midden in de nacht opstaan zeer onaantrekkelijk. Het is echter een oude en beproefde methode, waarbij je zult ondervinden dat je slaapschuld veel sneller minder wordt. Zo gauw je merkt dat je door dit nieuwe slaapritme meer energie krijgt zal je weerstand tegen 's nachts opstaan ook minder worden.

Jazeker, dat een goede manier. Iemand die slaapschuld wil inlossen heeft een half uur meer slaap nodig dan normaal. Laten we zeggen dat jij 7 uur slaap per dag nodig hebt om geen slaapschuld op te lopen. Dan heb je dus 7.5 uur slaap nodig om je slaapschuld in te lossen. Het is echter belangrijk om nooit meer dan 5 uur aan een stuk te slapen. Dus een schema van 4 uur en dan weer 3.5 uur is prima. Of 5 uur en dan weer 2,5 uur. Daarnaast kun je slaapschuld ook heel positief beïnvloeden als je meer en meer tijd doorbrengt in 'I'. Als je werkt en leeft terwijl je 'in I' bent ben je feitelijk ook een beetje aan het slapen. Door de I-kracht meer en meer toe te passen terwijl je werkt, wordt je bovendien veel creatiever en scherper.

Dat is voor iedereen verschillend. Soms duurt het inlossen van schuld een paar weken, soms een paar maanden en heel soms een paar jaar, afhankelijk van hoe groot de slaaapschuld is en hoe consequent je bent in het ritme. Het is belangrijk het vol te houden tot je geen slaapschuld meer hebt, maar ook flexibel en niet te streng voor jezelf te zijn. Wanneer je geen slaapschuld meer hebt en doorgaat met hetzelfde slaapritme ga je werken aan het lucide worden in je dromen. Dit is onderdeel van de Droomtraining.

Langer dan vijf uur slapen - je kunt het misschien rekken tot 5,5 of zelfs zes uur - verslechtert de verbinding tussen het Jing-lichaam en het Chi-lichaam. Dat is ongezond. De doorbloeding van je lichaam wordt slechter, je hebt een hoger risico op blessures en je bent je minder snel bewust van zich eventueel ontwikkelende kwalen. Je lichaamsbewustzijn wordt gewoon minder. Daarnaast kost het veel energie om de verbinding tussen het Jing-lichaam en het Chi-lichaam weer te herstellen. Het is derhalve verstandig om rekening te gaan houden met het aantal uren dat je aaneengesloten slaapt. Langer slapen dan 8 uur per 24 uur kan heel goed uitpakken, mits je het goed doceert in verschillende slaapvensters. Dan ben je bezig met het inlossen van slaapschuld.

Nee. Je kunt ermee experimenteren en het aanpassen aan je eigen leven.

Nee, niet noemenswaardig.

Dat hangt af van wat je wilt. Als je doel is om een slaapschuld op te bouwen, dan kun je gewoon doorgaan met te weinig slapen. Als je doel is om slaapschuld in te lossen, dan moet je aan de slag. Dus: eerst je doelen helder hebben, dan je strategie. Wanneer je je doelen helder hebt verlang je vanzelf naar de toepassing ervan. Besef ook dat het inlossen van je slaapschuld eigenlijk betekent dat je meer gaat rusten, meer gaat slapen en meer gaat ontspannen. Wie wil dat nou niet?

Nooit, of veel te weinig in diepe slaap komen is bijna altijd een teken van stress situaties gedurende de dag. Ik zou zeker experimenteren met het regelmatig trainen van de Helende Klanken aan het einde van de dag, voor het slapen gaan. Ook 1 (of, beter 2 in dit geval) slaapjes overdag zullen hier bij gaan helpen. Meer en meer overdag leren werken met "zachte ogen" en "zachte nieren". Bedenk dat naar mijn idee het "leren werken met zachte ogen" zonder enige twijfel het allerbelangrijkste is wat ik ooit in mijn leven heb geleerd, bij welke fantastische mannen en vrouwen die mijn mentoren waren dan ook.

In het algemeen is het bij de Taotraining essentieel om te leren werken met I-kracht, dus met zachte ogen. Wanneer je moeite hebt met in diepe slaap terechtkomen hangt dat vaak samen met stress in het dagelijks leven. Door het actieve gebruik van de I-kracht leer je beter ontspannen.

Daarnaast is het goed om om te beginnen niet 's nachts te trainen, maar overdag. Las 1 of 2 keer per dag overdag een korte slaap-pauze in. Als dat stabiel is en je gaat je langzaam meer ontspannen voelen kun je beginnen met 's nachts trainen.

 

 

Slaapschuld kun je op twee manieren inlossen.

De eerste manier is dat je ernaar streeft terwijl je wakker bent zoveel mogelijk in I te zijn. I-kracht is een vorm van bewustzijn die tussen waken en slapen in zit, waardoor je wanneer je in 'I' bent ook uitrust en slaapschuld inlost.

De tweede manier is dat je net iets meer slaapt dan je nodig hebt, dus net iets meer dan wanneer je geen slaapschuld zou hebben. Stel dat je ongeveer 7 uur slaap per nacht nodig hebt - om je slaapschuld in te lossen slaap je dan een half uur per nacht meer.

Het is met het inlossen van slaapschuld ook belangrijk dat je niet langer dan 5 uur aan een stuk slaapt. Een goed voorbeeld van een gezond slaapritme zou dan zijn: 11.00 tot 03.00 (4 uur), 03.30 tot 07.30 (3 uur) em 14.00 tot 14.30 (0,5 uur). Dat levert dan het gewenste aantal slaapuren op. Als je dan ook nog gedurende de dag zoveel mogelijk in I bent draag je nog meer bij aan het inlossen van je slaapschuld.

Het is aan te raden om in deze een vast ritme aan te houden, maar dat is niet strikt noodzakelijk.

Tijdens de trainingsweekenden houden we het volgende schema aan:

- 23:00 naar bed
- Wakker tussen 03:00 - 04:00 (30 minuten Omhels de Boom, 30 minuten Droomtraining)
- De volgende dag: Powernap om 14:00

Dit schema heeft niets te maken met de orgaanklok, maar louter met het inlossen van slaapschuld. Veel mensen weten niet dat ze slaapschuld hebben, omdat het zich zo gradueel opbouwt. Mensen met klachten over hun energieniveau of mensen met een burnout hebben het zeker. Er zijn vermoedelijk 7 platforms van slaapschuld. Je doet er jaren over om af te dalen tot het onderste niveau en dan zit je ook echt in de problemen. Als je eenmaal weet hoe het systeem werkt kun je relatief snel terugkomen naar een veel gezonder platform. Je zult daarvoor wel bovenstaand schema moeten gebruiken, of een aanpassing erop die beter past bij jouw leefritme.

Bij het inhalen van slaapschuld hoort 's nachts een uur wakker zijn. Wanneer je na het wakker worden om 3.00 daarna niet meer kunt slapen is het echter verstandig hier tijdelijk mee te stoppen. Tegelijkertijd is het ook verstandig om overdag één of twee dutjes te doen. Later kun je eventueel weer een nieuwe poging doen. Een reden van deze nachtelijke onrust is dat je in een proces bent van ontgiften. Wanneer dat te snel gaat kan het te intens worden voor je systeem en is het beter om wat rustiger aan te doen. Goed water drinken en Chi Kungs doen die helpen ontgiften kan hierbij heel behulpzaam zijn.

Het is ook belangrijk om tijdens het nachtelijk trainen geen Chi Kung te doen. Dat zou je te wakker maken. Mogelijk is dit mede een reden dat je na het trainen niet meer in slaap komt. Het nachtelijk trainen kun je op twee manieren doen:

  • IJzeren Hemd, waarbij we om te beginnen alleen de Omhels de Boom positie doen.
  • Droomtraining oefeningen.

Het nachtelijk trainen moet gebalanceerd worden met een powernap overdag, ofwel het voeding tot je nemen gedurende de dag. Als je niet overdag slaapt is het verstandiger om ook niet 's nachts te trainen. Soms is het best moeilijk om dit ritme te pakken te krijgen, omdat veel mensen overdag niet kunnen slapen door verplichtingen als werk en gezin.

Mocht je door je pogingen 's nachts te trainen uiteindelijk toch te vermoeid raken en heb je niet het idee dat deze momenten van vermoeidheid juist het loslaten van vermoeidheid is, is het beter om een tijdje te stoppen met 's nachts trainen en het later weer op te pakken. Neem de tijd.

Dit komt heel veel voor. Je lichaam moet nog wennen aan de grotere mate van helderheid die je krijgt na het nachtelijk trainen. Het is de bedoeling dat deze helderheid wordt omgezet in luciditeit, maar dti blijft in het begin vaak wakker. Nog vreemder: in veel gevallen slaap je wel, maar iets in jou is wakker. Die twee dingen worden nog niet één. De kunst is niet in paniek raken. Als het te lang aanhoudt kun je beter een tijdje stoppen met trainen.

Technische / praktische vragen

Goede vraag. True Conversation gaat om het leren elkaar te ontmoeten in een denkbeeldige open ruimte om te communiceren over wat we op dat moment belangrijk vinden in de training. Het cruciale punt  van True conversation zit hem in het feit dat de deelnemers het proces aangaan met elkaar terwijl iedereen 'zachte ogen' heeft of in ieder geval probeert te hebben. 'Zachte ogen' wil zeggen dat je in 'I' bent terwijl je elkaar ontmoet. Het is een belangrijk onderdeel van de training en de peer groups.

Het worstelen met motivatie is heel normaal in de training. Niet alleen in de beginfase, maar in alle fases. Soms is het een gevolg van weerstand, soms is het een onbewuste poging tot sabotage en soms een onbewuste poging tot matiging, zodat het niet te snel gaat. Heel vaak is er ook een soort van niet goed onderzocht verwachtingspatroon dat hierbij een rol speelt, bijvoorbeeld dat je gemotiveerd moet zijn in de beginfase. Wie heeft dat gezegd? Ik niet in ieder geval. Gewoon de vier weekenden per jaar volgen en je bent al on de road. Niet verwachten van jezelf dat je moet gaan oefenen. Je moet niets. Sterker, we moeten al veel te veel van onszelf en van allerlei mensen in onze omgeving. Wees gewoon blij met jezelf en met de training. Wees nieuwsgierig naar waar, hoe en wanneer je in beweging gaat komen. Wie is de baas in je leven: jij of je patronen? Wat zou je wenselijk vinden in dat spanningsveld? En hoe hangt dat samen met De Drakenpoort?

Daarnaast zijn er de peer groups in de training, leerlingen met wie je kunt uitwisselen en samen kunt trainen. Hier zul je in de training nog veel aan hebben.

Ja. Wat dat betreft is dit een heel eenvoudig, vanzelfsprekend antwoord op je vraag. Heel vervelend - understatement - dat je in burn out terecht gekomen bent. Het overkomt veel mensen en het is een heel proces om daar uit te komen. Je zult op den duur niet ontkomen aan bepaalde beslissingen, waarbij je moet leren je grenzen beter aan te geven en te bewaken. Het is begrijpelijk dat je nu met anti-depressiva op de been blijft. Echter, daarmee ontloop je ook ergens die noodzakelijke beslissingen. Het is zeker de bedoeling om dit proces zonder pillen af te ronden. De Taotraining kan daar uiterst behulpzaam bij zijn.

Dat is een goede vraag waar helaas geen eenduidig antwoord op te geven is. Om te beginnen kun je uiteindelijk niet alle oefeningen doen. Het zijn er gewoonweg te veel. Het effect van de training zit hem dus niet in het doen van alle oefeningen. Met andere woorden, je moet inderdaad keuzes maken. Welke zijn het allerbelangrijkst? Het antwoord op die vraag is alleen individueel in te vullen. Voor de één zijn het een paar Chi Kungs, voor een ander is het misschien een kwartiertje op de mat liggen. Weer een ander drinkt wat meer water dan anders, gaapt eens een paar keer, zet zijn of haar ogen op de stand 'zacht' en gaat op pad. Het ene lichaam vraagt hierom, het andere daarom. Een goede vuistregel om dit op te lossen is als volgt: doe voor 80% wat je makkelijk af gaat. Omdat je het leuk vindt, of omdat je het makkelijk oppakt. En zoek daar dan voor 20% oefeningen bij die je niet van nature afgaan of waar je weerstand tegen hebt. Als je helemaal geen tijd hebt, dan is de basis-oefening: Zachte Ogen. Voor mij persoonlijk is de I-kracht het belangrijkste dat ik ooit geleerd heb.

Dieetwensen indienen is helaas niet mogelijk. Tegelijkertijd houden we zeker rekening met de verschillende dieetwensen die kunnen voorkomen. Op het menu van de ISVW weekenden hebben we behalve het normale menu altijd opties voor vegetariërs, veganisten en mensen die glutenvrij of suikervrij willen eten.

Dat is zeker een mogelijkheid, maar momenteel is er niemand in ons team die met kinderen werkt. Dat is jammer, want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met Taotraining. Veel mensen die Taotraining doen brengen dit zelf in kleine stapjes over op hun kinderen of op kinderen in hun omgeving. Taotraining op de basisschool en middelbare school zou heel erg geschikt zijn. Je kunt bijvoorbeeld heel goed de Vijf Helende Klanken doen met kinderen. De I-kracht training werkt ook erg goed voor kinderen met ADHD. Bij sporttraining wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van principes uit de Taotraining, zoals bij de golflessen van Reinoud Eleveld. Er zijn goede ontwikkelingen wat het trainen met jongeren en kinderen betreft!

Goede vraag die een van de vele raadsels van het trainen raakt. Om het te illustreren: als ik zelf alle oefeningen, technieken en meditaties doe die bij de ochtend horen, ben ik tot 23.00 uur in de avond bezig. En dan moet ik dus nog beginnen met mijn middag, namiddag en avondoefeningen. Ha! De vraag is niet op te lossen met het braaf gaan uitvoeren van alle oefeningen, simpelweg omdat er teveel van zijn. Met andere woorden: het gaat erom tot keuzes te komen. En hoe kom je tot de juiste keuzes? Aangezien iedereen anders is, heeft ook iedereen een andere training nodig. De vraag is dan ook niet in algemene zin te beantwoorden. Er is geen vaste manier van trainen. Je zult je eigen keuzes moeten maken. Daarbij gaat het erom om verlangen te ervaren. Naar welke oefeningen, meditaties en technieken ervaar je aantrekking en snelle toegang? En bij welke niet? Je kunt daarbij de volgende vuistregel volgen: doe 90% van oefeningen, technieken en meditaties die je graag en makkelijk doet en 10% dingen die wat minder makkelijk naar je toe komen. Trainen is gebaat bij 'rustig aan dan breekt het lijntje niet'. Je kunt beter wat minder doen dan wat meer. Taotraining vraagt om volharding door de jaren heen, niet zozeer al te fanatiek aan de gang gaan. Als ik je vraag zo lees, ben je er heel goed mee bezig. Hou je aan de tijd die tot je beschikking staat en probeer niet alles tegelijk te doen.

In de Taotraining is het heel belangrijk om allerlei subtiele gewaarwordingen van onveiligheid te leren herkennen in jezelf en door middel van de I-kracht het effect van die onveiligheid te minimaliseren. Daarmee wordt je opvallend snel meer stressbestendig. Of, misschien beter geformuleerd, je gaat je interactie met de werkelijkheid als minder stressvol ervaren. In het begin gaat dat met horten en stoten, omdat je, als er sprake is van stress, vaak doodeenvoudig vergeet om de technieken en oefeningen toe te passen. Maar over tijd ga je steeds meer herkennen wanneer je het geleerde kunt toepassen en lijkt het leven wel eenvoudiger te worden. Je leert oefeningen als Het verwijderen van de Drie Obstakels en de Vier Stappen om de I-kracht te activeren. Daarmee leer je dan weer toepassingen als de Drie lijnen van de Innerlijke Glimlach. Ook de Chi Kungs en de eerste stappen in de Droomtraining maken je meer ontspannen en geven je een groeiend gevoel van veiligheid. Hou er wel rekening mee dat het een wat grillig spoor is. Soms kan de training ook fases van verwarring opleveren, of als je gaat ontgiften lichamelijk ongemak. Die fases gaan weer voorbij, maar je moet er wel doorheen.

Ha. Goede vraag. Ik zal de titels opzoeken. Ze bestaan alleen in het (klassiek-chinees), nooit vertaald dus. En zoveel zul je niet aan het antwoord hebben, als ik de titels weer gevonden heb, maar leuk om te weten, dat is waar. Het belangrijkste van dit thema zit hem in het besef, dat nagenoeg 100% van de oude geschriften door mannen zijn geschreven. En dat je als vrouw dus goed je kop erbij moet hebben als het om de vrouwelijke training gaat. We gaan er de komende 6 jaar nog vaak naar kijken.

Helaas niet. Eigenlijk jammer, want dezelfde technieken kun je ook voor mannen gebruiken. Het zijn niet helemaal dezelfde technieken natuurlijk, omdat mannen nu eenmaal anders in elkaar zitten dan vrouwen. Het idee van het burn-out-programma is dat vrouwen hun seksuele energie kunnen gebruiken om hun batterij weer op te laden. Datzelfde is mogelijk bij mannen. Het principe identiek. Alleen zijn andere (mannelijke) seksuele technieken nodig om het voor elkaar te krijgen. Het staat wel op ons verlanglijstje om een dergelijke programma voor mannen te maken. Maar dat verlanglijstje is behoorlijk groot. Het burn-out-programma voor mannen staat niet vooraan op dat lijstje.nnEr is echter wel al iets wat je kunt doen.nnJe kunt het burn-out-programma voor vrouwen aanschaffen. De concepten en principes pik je daaruit op. Daarnaast lees je het boek Alleen voor mannen. Daarmee kijk je of je de seksuele technieken voor mannenaan de praat kunt krijgen. Als dat niet lukt is er het online programma voor mannen (waar het boek naar verwijst), met nog meer tools. Dan is de kans zeer aanzienlijk dat je het aan de praat krijgt. Schrijf je in ieder geval in op de site meervoudig-orgasme.nl dan blijf je op de hoogte van allerlei trainingen voor mannen. Mocht er eenburn-out-programma verschijnen, dan weet je het als eerste.

Het is muziek die ik zelf al jaren lang gebruik bij deze oefeningen. Peter Namlocken en zijn vrienden zijn de makers. Indertijd heb ik een CD gekocht van hem die "Dreamfish" heette.

Hier kun je de muziek beluisteren via Spotify

De muziek is ook te vinden via Youtube 

Jazeker! De oefeningen, technieken en inzichten van de Taotraining zijn buitengewoon geschikt voor mensen met ADHD of met andere vormen van hyper-activiteit. We hebben daar veel ervaring mee en de effecten zijn onmiskenbaar positief. Met name het leren ontspannen van de Drie Obstakels en het leren werken met I-kracht zijn cruciaal. Je kunt dit ook goed online trainen.

Dit is een oeroud thema. De Taotraining, het taoïstische pad naar voortreffelijkheid, is een individueel pad. De transformatie van seksuele energie doe je door middel van mono-cultivatie, dus alleen. Je partner is dus niet direct betrokken bij de training. Echter: wanneer jij verandert, verandert je relatie ook. Wanneer je bewuster wordt van je seksuele energie, je gevoelens en je grenzen zul je ook anders gaan vrijen, anders gaan communiceren. Als het goed is worden je seksleven en relatie er rijker, stabieler en volwassener door. Maar als er iets niet goed zit in de relatie zal dit ook onvermijdelijk zichtbaard worden. Uit ervaring blijkt dat het fijn is wanneer beide partners bezig zijn op het pad van bewustwording, zonder dat daar druk op uitgeoefend wordt.

Om deze geef ik op de vrijdagavonden, voorafgaande aan een weekendtraining, een lezing waar iedereen welkom is. In die lezing behandel ik het hoofdthema van het weekend, zodat de partner, maar ook familie, vrienden en kinderen, een indruk kunnen krijgen van waar je mee bezig bent en misschien zelf ook inspiratie kunnen opdoen.’

Om met het laatste te beginnnen: Taoisten hebben een hekel aan"tips". Waar ze daarentegen heel enthousiast over zijn is "Trainen!". Ongeveer het tegenovergestelde met andere woorden. Het gaat erom om zelf emotionele balans en glasheldere weldenkendheid te ontwikkelen. Waarom?Omdat je dan de energie hebt en vermogens ontwikkelt, om zelf deze vragen van adequate antwoorden te voorzien. Het omgaan met onze kinderen, in een verwarde en barbaarse cultuur als de onze, vraagt onbegrensde liefde die goed ankert in het Oog van de Storm. En ja, dat creëert een soort van gids positie ten opzicht van de mensen en situaties om je heen. Om te beginnen wil je je kinderen"aanbieden" dat jij zelf traint. Het Innerlijke Lichaam van kinderen communiceert heel direct met jou Innerlijke Landschap. Dus als jij I-kracht, Klanken, seksualiteit, Witte en Zwarte Zuil meer en meer op orde krijgt, zullen je kinderen daar op reageren en voor open gaan staan. Opvoeden is cruciaal, leermeester zijn is glad ijs. Hoop dat het zo meer duidelijk is.

Op dit moment kan dat nog niet. We adviseren je af en toe de vragen door te neuzen. Dat kan geen kwaad: je leest altijd weer wat nieuws. Wanneer jouw vraag wordt beantwoord in de FAQ, dan krijg je wel een mailtje.

Om het duidelijk te stellen: Nee, dat is niet gewenst. De 7-jarige opleiding is gebaseerd op analoge overdracht. De werkelijke waarde zit hem in het zo intens mogelijk aanwezig zijn. Door beeld- en/of geluidsopnames te maken geef je jezelf een way out ten aanzien van de gewenste intensiteit, in de trant van: 'Ik hoef nu niet aanwezig te zijn, want ik kan later de geluid- en/of beeld opnames altijd nog checken.' Daarnaast investeren we zelf in het opnemen van beeld en geluid. Dat heeft een drietal fucties:

1. Het registreren van het traject zelf.
2. Het beschikbaar te stellen van bepaalde onderdelen van de training aan de deelnemers.
3. Het realiseren van online cursussen te kunnen realiseren.

Met name in verband met het laatste punt moeten we zorg besteden aan het beschermen van het digitale materiaal dat beschikbaar is van deze training. Heb je behoefte aan beeld en/of geluid ten aanzien van bepaalde stukken van de training, kun je dat bij ons neerleggen.

We gaan vanaf het 5e weekend 'peer groups' vormen. De functie hiervan is dat je in contact met anderen - met behoud van zachte ogen - leert communiceren over datgene wat we trainen.

We zijn nog minimaal 5 jaar aan het opbouwen, maar ook daarna zorgen we ervoor dat het studiemateriaal nog minimaal 5 jaar online blijft staan. Je kunt dus altijd terugkomen en alles nog eens doorkijken. We zijn van plan om dit materiaal de komende generaties beschikbaar te stellen, maar dat kunnen we op dit punt nog niet garanderen. Het bovenstaande wel.

Je kunt in je account (rechtsboven in het menu) je facturen terugvinden en opnieuw downloaden of printen.

Om bestanden te downloaden klik je op het pijltje naar beneden. Lukt dat niet en opent er een nieuw scherm dan zie je daar wederom een pijltje naar beneden wat wel werkt.
Je kunt ook in dit scherm met een rechtermuis klik op het pijltje kiezen voor: 'link opslaan als....' Bij tablets en telefoons is er vaak de mogelijkheid om op het pijltjes-icoon te drukken en deze wat langer ingedrukt te houden. Meestal krijg je dan een menu met meer mogelijkheden. Mensen met een iPad of iPhone zullen niet zomaar kunnen downloaden. Apple 'beschermt' zijn eigen zaken door dat lastig te maken. Je zult via een desktop computer en iTunes of Dropbox de bestanden op je apparaat moeten zetten.

Bij het Jaarprogramma wijst het zich vanzelf. Bij de modules kun je het beste naar 'alle audiomodule ...'  aan de rechterzijde in het menu gaan en vandaar de opnames downloaden. De tekst en video's van de modules zijn niet downloadbaar.

Het zegt dat je bekkenbodem nog niet sterk genoeg is. Elke dag de bekkenbodemtraining doen geeft verbetering. Ook kun je liggend met het Ei in trainen en dan aan het touwtje trekken terwijl je de poorten optrekt en daar mee spelen. Hoe lang het duurt voordat je het Ei langer in kunt houden is niet duidelijk van tevoren te zeggen. Gestaag blijven trainen, kalm en zonder wilskracht geeft uiteindelijk resultaat!

Telegram Advanced

Plaats alleen berichten waarvoor de groep is bedoeld. 

Deze groep is bedoeld voor alle inhoudelijke communicatie die te maken heeft met jouw training en het bijbehorende proces.

Denk aan: dingen waar je tegen aan loopt in je training, ervaringen die je hebt en die je niet goed kunt duiden, weerstanden die je ervaart, successen die je wilt vieren, interessante en training-gerelateerde artikelen of video's die je tegenkomt... 

Stel dus géén praktische vragen! Daarvoor is de helpdesk bedoeld en kun je te allen tijde met ons mailen via [email protected]. Berichten met praktische vragen zal Daan als 'beheerder' van deze groep weer verwijderen.

Deze groep is ook niet bedoeld voor puur theoretische vragen. Dat wil zeggen, vragen over de theorie zijn uiteraard welkom, maar altijd wel met een concrete link naar je eigen training/proces. Heb je toch een puur theoretische vraag, dan bewaar je die best voor een Q&A met Reinoud.

Om door de bomen het bos te blijven zien, biedt Telegram de optie om binnen een groep verschillende 'topcis' / 'onderwerpen' aan te maken. Verzoek is om jouw berichten onder het juiste topic te plaatsen.

Op dit moment telt de groep zeven 'topics', met elk een eigen sub-chat:

  • Er zijn 4 ‘vragen’-topics - eentje voor elk van de vier Advanced trainingen - waar je eventuele vragen m.b.t. jouw training kunt stellen.
  • Ervaringen delen - hier kunnen ALLE deelnemers aan de diverse Advanced trajecten hun ervaringen, successen, weerstanden etc. delen. 
  • Logistiek trainingsweken - heb je behoefte aan samen reizen dan wel een lift naar de trainingslocatie, of stel je je auto graag beschikbaar om te carpoolen? De Telegram-groep is niet bedoeld voor praktische communicatie, maar op weg naar de trainingsweken maken we op dit punt graag een uitzondering 🙂
  • Overig/algemeen - hier kun je berichten plaatsen die niet onder een duidelijk 'onderwerp' vallen. 

In groepscommunicatie is het goed gebruik om altijd te reageren op een specifiek bericht.

In Telegram doe je dat door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden.
Onder het bericht verschijnt vervolgens een aantal opties, waaronder 'Antwoord'.


Door op 'Antwoord' te klikken en je reactie vervolgens te plaatsen, verschijnt (een deel van) het bericht waarop je reageert boven jouw respons, zodat iedereen direct kan zien op welk eerder geplaatst bericht je hebt gereageerd.

Als in de groep meerdere onderwerpen tegelijkertijd worden besproken, blijft zo toch voor iedereen goed te volgen welk bericht waarover gaat.

Als je een simpele blijk van steun, waardering, enthousiasme enzovoort wilt uiten, doe je dat best door bij dat bericht een emoticon te plaatsen - en niet door te reageren via een apart bericht.

Want we willen gráág interactie, ook tussen de deelnemers onderling. Maar we willen eveneens dat de communicatie in de groep overzichtelijk blijft voor iedereen.

Als we straks met bijna 100 mensen 'te veel' berichten gaan plaatsen, dan ziet niemand door de bomen het bos nog - en dat is niet de bedoeling.

We stellen daarom voor om een emoticon bij een bericht als het ook maar even kan altijd te laten prevaleren boven een apart tekstbericht.

Om dat even te concretiseren hierbij een (willekeurig) voorbeeld: 

Iemand deelt dat het haar voor het eerst is gelukt om 30 minuten in Omhels de Boom te staan. Dan is het niet leuk als het muisstil blijft omdat niemand durft te reageren, maar evenmin als er 50 mensen 'Leuk!', 'Proficiat!' etc. gaan plaatsen.

In zo'n geval is het veel prettiger als je een emoticon - een hartje, een lachend gezichtje, etc. - wilt plaatsen bij het betreffende bericht.

Ook dit doe je door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden. 
Boven het bericht verschijnt dan een serie emoticons; door op zo'n emoticon te klikken, wordt dat getoond bij het bericht (een beetje à la 'liken' op Facebook).

Telegram Jaarprogramma Live

Om door de bomen het bos te blijven zien, biedt Telegram de optie om binnen een groep verschillende 'onderwerpen' aan te maken. We hebben er op dit moment vier:

  • Vragen over module 1 - hier kun je al je vragen stellen over module 1 (als je na de eerste trainingsdag toegang krijgt tot module 2, komt er natuurlijk ook een onderwerp 'Vragen over module 2', etc.)
  • Ervaringen delen - hier kun je je ervaringen, successen, weerstanden etc. delen
  • Logistiek trainingsdagen - de Telegram-groep is niet bedoeld voor praktische communicatie, maar op dit punt maken we graag een uitzondering 🙂
  • Overig - hier kun je berichten plaatsen die niet onder een duidelijk 'onderwerp' vallen.

Wanneer nodig maken we in de loop van dit jaar vanzelfsprekend nieuwe 'onderwerpen' aan (bijv.: 'vragen over module 1'). 

True Heart

Ha! Dat is een mooie vraag! Eigenlijk is het eenvoudig: ALLES is bedoeld om Destiny te pakken te krijgen. Het lesprogramma lijkt op het eerste gezicht een ratjetoe aan technieken, meditaties, theorieën en oefeningen. Zo ervoer ik het ook toen ik jaren geleden begon met trainen, maar in werkelijkheid is het allemaal een groot doorwrocht geheel. Ieder mens is anders, en dus zal ook een ieder zijn of haar eigen weg moeten zoeken. Dat zoeken doe je in eerste instantie door het aanzetten van het Eerste Vuur in de buikholte. Vervolgens heb je 'damp' nodig en om die veilig te kunnen maken heb je het Tweede Vuur nodig. En daarna valt niet te ontkomen aan het wakker worden van het Derde Vuur. Het Vasthouden van de Gouden Urn helpt om Gia Peh open te krijgen, evenals de oefeningen van de Helende Handen-1. Ook de Chi Kung-oefening De Drakenpalm help daarbij. Daarnaast zijn de Klanken fenomenale tools die bovendien noodzakelijk zijn om Parelbewustzijn te ontwikkelen, waarmee je weer een grote stap kunt zetten in de richting van Destiny. En vergeet ook niet gewoon lekker met zachte ogen te leven en de I-kracht onderdeel van je dagelijkse manier van zijn te maken. Begrijp je? Alles helpt. Alles telt.

Pijn in de borst is iets wat vrij vaak voorkomt in de training. Het kan verontrustend zijn, temeer omdat het niet zelden gepaard gaat met uitstraling in de arm. Je denkt dan: Is er iets aan de hand met mijn hart? Moet ik het laten checken? Hou er rekening mee dat het vaker kan gebeuren, zeker wanneer we nog intenser met het Hartvuur gaan werken. Je interpreteert de pijn terecht als onderdeel van de training. Het is een goed signaal, mits er natuurlijk inderdaad niets aan de hand is met je hart. Blijf wel alert. Als het hardnekkig blijft en echt regelmatig blijft terugkomen, dan is er geen andere optie, gewoon vanuit weldenkend, om het te laten checken. Bijna altijd in deze gevallen krijg je dan te horen: 'Nee hoor, alles is goed. Niets te vinden.' Kortom: wees niet ongerust, maar blijf wel alert en verstandig. Dat geldt voor alle fysieke gewaarwordingen die je tijdens de training kunt hebben.

Veelgestelde vragen Telegram

De aanmeld-link voor deze groep heb je per e-mail ontvangen en kun je altijd terugvinden op de homepage van jouw traject (op de website, als je bent ingelogd, onder ‘Mijn trainingen’).

Een soort WhatsApp, maar naar verluidt veiliger (privacy-vriendelijker) & net iets geschikter voor dit soort groepscommunicatie. Zie ook de veelgestelde vragen van Telegram op hun website.

De app is gemakkelijk te installeren. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar hun website, https://telegram.org/.
  • Vrij hoog op de homepage kun je vervolgens klikken op 'Telegram voor Android' of 'Telegram voor iPhone/iPad', afhankelijk van het apparaat dat je hebt.
  • Vervolgens is het gewoon een kwestie van de stappen volgen.
  • Kom je er niet uit, raadpleeg dan de veelgestelde vragen van Telegram of vraag iemand in je omgeving om even mee te kijken.

Heb je het al druk genoeg op je telefoon, schakel dan de notificaties voor de app en/of de groep uit - zo wordt je niet gestoord door welke notificatie dan ook en kijk je alleen op de momenten die jou passen. 

Je bent ook zeker niet verplicht om wat er in de groep gebeurt allemaal te lezen! Hoewel de ervaring leert dat je ook van de vragen en processen van anderen (en onze reacties daarop) véél kunt leren, hoéft dat natuurlijk niet. Voel je helemaal vrij om de groep alleen te gebruiken als je zelf iets wilt vragen/delen.

Hoe meer je je laat zien, hoe meer je uit dit traject zult halen. We willen je daarom nadrukkelijk uitnodigen om eerlijk te delen wat er speelt - ook als je dat spannend vindt of als het een gevoelig onderwerp is.

Dat gezegd hebbende, natúúrlijk begrijpen we dat er een drempel is om persoonlijke dingen te delen in een online groep en dat 'jezelf laten zien' een proces is dat tijd nodig heeft, zeker omdat je veel mensen in die groep nog niet of nauwelijks kent. Voel je dan ook zeker nergens toe verplicht en deel enkel wat goed voor je voelt.
Tegelijkertijd is dit óók een mooie uitnodiging om jouw gevoel van veiligheid niet buiten jezelf te leggen, maar in jezelf te vinden. Je kent je medereizigers wellicht nog niet, maar we durven je één ding te garanderen: het zijn mensen zoals jij, geen wolven en sabeltandtijgers 🙂 Bovendien is het echt de bedoeling dat iedereen discreet omgaat met wat er in deze groep wordt besproken. Oftewel: 'What happens on Telegram, stays on Telegram' - alles wat in deze groep wordt gedeeld/besproken, blijft ‘onder ons’.

De begeleiding die we je bieden is echt via een Telegram-groep. Het is dus niet de bedoeling dat je via Telegram 1 op 1 contact met iemand van het team zoekt. Dit is enerzijds om hun capaciteit te beschermen, anderzijds om de andere deelnemers niet de kans te ontnemen te leren van jouw proces en hoe de trainer(s) daarop reageren.

(Mocht jij - of een van de trainers - het idee hebben dat '1 op 1' de enige weg is, bijv. omdat het nodig is om ergens 'in te duiken' (wat natuurlijk maar beperkt mogelijk is via een chat), dan bieden we die optie wel in de vorm van aparte coaching-sessies met bijv. Rosana. Die vallen echter wel buiten de 'scope' van het Advanced traject en dien je apart te betalen.)

Daan Jacobs is de voornaamste 'vertegenwoordiger' van Team Taotraining in de groep en zal waar nodig snel en adequaat reageren, al dan niet na ruggenspraak met Reinoud.

Deze groep is bedoeld voor álle voormalige, huidige en toekomstige deelnemers aan de Advanced trainingen c.q. voor het hele 'veld' van Advanced cursisten. Desgewenst kun je ook na de officiële afsluiting van jouw Advanced traject lid van de groep blijven en er blijven vragen, delen & uitwisselen.

In groepscommunicatie is het goed gebruik om altijd te reageren op een specifiek bericht.

In Telegram doe je dat door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden.
Onder het bericht verschijnt vervolgens een aantal opties, waaronder 'Antwoord'.

Door op 'Antwoord' te klikken en je reactie vervolgens te plaatsen, verschijnt (een deel van) het bericht waarop je reageert boven jouw respons, zodat iedereen direct kan zien op welk eerder geplaatst bericht je hebt gereageerd.

Als in de groep meerdere onderwerpen tegelijkertijd worden besproken, blijft zo toch voor iedereen goed te volgen welk bericht waarover gaat.

Als je een simpele blijk van steun, waardering, enthousiasme enzovoort wilt uiten, doe je dat best door bij dat bericht een emoticon te plaatsen - en niet door te reageren via een apart bericht.

Dit doe je door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden. Boven het bericht verschijnt dan een serie emoticons; door op zo'n emoticon te klikken, wordt dat getoond bij het bericht (een beetje à la 'liken' op Facebook).

Veelgestelde vragen Telegram Jaarprogamma

De aanmeld-link voor deze groep heb je per e-mail ontvangen en kun je altijd terugvinden op de homepage van jouw traject (op de website, als je bent ingelogd, onder ‘Mijn trainingen’).

Een soort WhatsApp, maar naar verluidt veiliger (privacy-vriendelijker) & net iets geschikter voor dit soort groepscommunicatie. Zie ook de veelgestelde vragen van Telegram op hun website.

De app is gemakkelijk te installeren. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar hun website, https://telegram.org/.
  • Vrij hoog op de homepage kun je vervolgens klikken op 'Telegram voor Android' of 'Telegram voor iPhone/iPad', afhankelijk van het apparaat dat je hebt.
  • Vervolgens is het gewoon een kwestie van de stappen volgen.
  • Kom je er niet uit, raadpleeg dan de veelgestelde vragen van Telegram of vraag iemand in je omgeving om even mee te kijken.

Heb je het al druk genoeg op je telefoon, schakel dan de notificaties voor de app en/of de groep uit - zo wordt je niet gestoord door welke notificatie dan ook en kijk je alleen op de momenten die jou passen. 

Je bent ook zeker niet verplicht om wat er in de groep gebeurt allemaal te lezen! Hoewel de ervaring leert dat je ook van de vragen en processen van anderen (en onze reacties daarop) véél kunt leren, hoéft dat natuurlijk niet. Voel je helemaal vrij om de groep alleen te gebruiken als je zelf iets wilt vragen/delen.

Hoe meer je je laat zien, hoe meer je uit dit traject zult halen. We willen je daarom nadrukkelijk uitnodigen om eerlijk te delen wat er speelt - ook als je dat spannend vindt of als het een gevoelig onderwerp is.

Dat gezegd hebbende, natúúrlijk begrijpen we dat er een drempel is om persoonlijke dingen te delen in een online groep en dat 'jezelf laten zien' een proces is dat tijd nodig heeft, zeker omdat je veel mensen in die groep nog niet of nauwelijks kent. Voel je dan ook zeker nergens toe verplicht en deel enkel wat goed voor je voelt.
Tegelijkertijd is dit óók een mooie uitnodiging om jouw gevoel van veiligheid niet buiten jezelf te leggen, maar in jezelf te vinden. Je kent je medereizigers wellicht nog niet, maar we durven je één ding te garanderen: het zijn mensen zoals jij, geen wolven en sabeltandtijgers 🙂 Bovendien is het echt de bedoeling dat iedereen discreet omgaat met wat er in deze groep wordt besproken. Oftewel: 'What happens on Telegram, stays on Telegram' - alles wat in deze groep wordt gedeeld/besproken, blijft ‘onder ons’.

In groepscommunicatie is het goed gebruik om altijd te reageren op een specifiek bericht.

In Telegram doe je dat door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden.
Onder het bericht verschijnt vervolgens een aantal opties, waaronder 'Antwoord'.

Door op 'Antwoord' te klikken en je reactie vervolgens te plaatsen, verschijnt (een deel van) het bericht waarop je reageert boven jouw respons, zodat iedereen direct kan zien op welk eerder geplaatst bericht je hebt gereageerd.

Als in de groep meerdere onderwerpen tegelijkertijd worden besproken, blijft zo toch voor iedereen goed te volgen welk bericht waarover gaat.

Als je een simpele blijk van steun, waardering, enthousiasme enzovoort wilt uiten, doe je dat best door bij dat bericht een emoticon te plaatsen - en niet door te reageren via een apart bericht.

Dit doe je door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden. Boven het bericht verschijnt dan een serie emoticons; door op zo'n emoticon te klikken, wordt dat getoond bij het bericht (een beetje à la 'liken' op Facebook).

Mocht je het idee hebben dat '1 op 1' de enige weg is, bijv. omdat het nodig is om ergens 'in te duiken' (wat natuurlijk maar beperkt mogelijk is via een chat), dan bieden we die optie wel in de vorm van aparte coaching-sessies met bijv. Rosana. Die vallen echter wel buiten de 'scope' van dit Jaarprogramma en dien je apart te betalen.

Namens Team Taotraining wordt deze groep beheerd door Crispijn (Jansen), Marleen (Smeets) en Daan (Jacobs). Zij zullen zo snel en adequaat mogelijk op je berichtjes reageren.

Deze groep is bedoeld voor alle deelnemers aan 'jouw' editie van het Jaarprogramma Parelbewustzijn Live.

Vijf vormen van bewustzijn

Dat is geen eenvoudige vraag. Als je uitzoomt, kun je ervan uitgaan dat als er maar één werkelijkheid is er ook maar één inwijdingspad naar Realisatie is. Vanuit die optiek is iedere gerealiseerde hetzelfde, of dat nu via de Tao gaat of via de Advaita, via Winti dan wel Voodoo. Maar er bestaan oneindig veel verschillende interpretaties van die ene werkelijkheid, met als gevolg dat er ook verschillende paden en inwijdingen zijn. Als je wat meer inzoomt, zou je kunnen zeggen dat een hoge ingewijde taoïstische man of vrouw een fenomenale seksuele transformatie heeft ondergaan en aldus een evenzo fenomenaal regenererend immuunsysteem heeft, naast een groot hartvuur en een krachtig non-polair vermogen. Een hoge ingewijde  in de Advaita traditie zal een beduidend minder ontwikkeld vermogen hebben als het om seksuele transformatie gaat en dus ook een minder groot genererend vermogen. Maar het zou wel goed kunnen dat zijn non-polaire vermogens krachtiger zijn ontwikkeld dan bij zijn op vergelijkbaar niveau werkende taoïstische collega. Je kunt bij elke esoterische stroming op deze manier inzoomen. Leuk om te doen!

De vijf vormen zijn: Psychose, Verwarring, Specialisme, Wijsheid en Realisatie.

De vijf delen ofwel elementen zijn: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal.

De elementen (delen) hebben in elk van de vijf bewustzijnsvormen een totaal verschillende interactie en dat maakt ook dat je die vijf goed kan onderscheiden.

Bij Psychose verliezen de vijf delen hun samenhang. Ze vallen uit elkaar en kunnen derhalve geen eenduidige herinnering opbouwen.

Bij Verwarring is er wel samenhang, maar in die samenhang heeft elk van de vijf elementen een ander idee. Ze vechten als het ware met elkaar.

Bij Specialisme zijn de vijf delen binnen het gebied van het specialisme een eenheid. Maar ze betalen daarvoor een prijs door buiten dat gebied vooral in Verwarring te zijn of - meestal - Psychotisch te worden. Dit wordt geïllustreerd door het archetypische beeld van de verstrooide professor.

Bij Wijsheid ontstaat eenheid vanuit het midden. De vijf delen vormen samen een midden. Dat is de Parel. Vanuit Wijsheid gaat Realisatie groeien. Vanuit het midden ontstaat als gevolg van de juiste training een uitdijende kracht waar bij de vijf delen uiteindelijk met elkaar versmelten en de Werkelijkheid als geheel ervaren kan worden, in volledig bewustzijn.

Er zijn twee redenen om tijdens de Nei Dan Kung trainingen met functionele stilte te werken en er is één goede reden om het niet te doen. Voor de duidelijkheid, functionele stilte is wat anders dan absolute stilte. Bij functionele stilte zoals bv. tijdens de lunch kun je gewoon 'goedemiddag' zeggen tegen iemand, of 'dankjewel' als dat zo uitkomt. Je kunt ook gewoon 'eet smakelijk' zeggen of 'kun je mij de mayonaise aangeven?' Verder praat je nergens over. Niet over de thema's of meditaties, niet over de nieuwe caravan van je broer, gewoon nergens over. We eten dus in een kalme, behoorlijk stille omgeving.

Waarom? Allereerst: de zaal van het ISVW is vrij groot en heeft niet zo'n goede akoestiek. Het is gewoon heel vermoeiend als 75 mannen en vrouwen door elkaar heen praten. Ten tweede: de helft van de mensen verwerken dat wat ze zojuist geleerd en meegemaakt hebben het best in stilte. De andere helft verwerkt het zojuist meegemaakte juist door erover te praten. Die kunnen na het eerste half uur waarin we in stilte eten hun gang gaan. Het gaat erom dat je leert met 'zachte ogen' de werkelijkheid aan te raken. Voor de lawaaimakers vraagt dat een kleine inspanning. En voor de stillen evenzo.

Bespiegelingen hierover vragen om een zorgvuldige keuze van woorden. Zoals we nu weten bestaat bewustzijn uit vijf verschillende toestanden (Psychose, Verwarring, Specialisme, Wijsheid of Inwijding, Realisatie). De vraag is hoe een mens zich hiertoe verhoudt. Als je streeft naar Realisatie gebeurt dat niet via het vermijden van de andere vier toestanden, maar via het toe-eigenen ervan. Vanuit dat perspectief is het dus onmogelijk om Realisatie (volledig bewustzijn) te bereiken als je Inwijding overslaat. En Inwijding, dat is zeker waar, brengt onvermijdelijk pijn met zich mee. Bewustzijn is dus niet pijnvrij. Omdat dit zo moeilijk te verdragen is, zie je veel mensen toch kiezen voor verdoving of 'numbness'. Daarmee wordt de pijn minder intens ervaren, maar het is ook een soort stilstand in de ontwikkeling van het bewustzijn.Er is volgens mij eigenlijk geen alternatief. Streven naar bewustzijnsgroei en ontwikkeling is uiteindelijk mijns inziens de beste optie. Al staat het eenieder uiteraard vrij daar anders over te denken en/of zijn of haar eigen pad te lopen.

Hoe ik met pijn omga? Mijn grapjes, als onderdeel van de overdracht en mijn manier van doen, zijn daar deels een antwoord op. Zonder humor is het verdragen van Psychose en Verwarring niet te doen. Daarnaast is humor een manier om al te erge pijn te dempen en bewustzijnsontwikkeling te remmen. Dit is derhalve een spanningsveld. Ook weer één waarin iedereen zijn of haar eigen keuze in moet maken. Het is ook waarom je bij afbeeldingen van de Boeddha vaak zowel een traan in de ogen ziet als een glimlach om de mond. Humor en pijn zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille.

Affiniteit wil zeggen dat je een besef hebt van wat je natuurlijke aanleg is. Iedereen heeft een tendens in de richting van de Witte Zuil ofwel het Hoge Pad, de Zwarte Zuil ofwel het Onderste Pad, of het pad daartussenin, het Middelste Pad. Wat dit precies betekent, wordt in de Taotraining nauwkeurig uitgelegd.  Het heeft te maken met de manier waarop je kennis tot je neemt. Als je dit steeds helderder krijgt voor jezelf kun je op zoek gaan naar evenwicht in je ontwikkeling. Veel mensen van het Middelste Pad zijn vaak hun hele leven in verwarring. Mensen van het Onderste Pad kunnen maar moeilijk uitleggen wat ze kunnen en nastreven. Veel mensen van het Hoge Pad blijven te rationeel en worden 'studeerkamergeleerden'. Het is belangrijk om je natuurlijke aanleg te kennen en te gebruiken, maar ook de andere twee manieren van leren te onderzoeken.

Bij verlichting wordt gesproken over en gestreefd naar de dood van het Ego. Verlichting is een term die met name in de yoga traditie van India gebruikt wordt. In het taoïsme wordt gesproken over onsterfelijkheid, waarbij meer gestreefd wordt naar een gezond Ego. Een gezond Ego zorgt voor een juist waak-slaapritme, gezonde eetgewoontes, het maken van de juiste partnerkeuze en het op een goede manier omgaan met andere mensen. Weldenkendheid en emotionele balans zijn hierbij het anker. Het Ego hoeft dus niet dood.

Het is wel zo dat je bij diepere lagen van de training zult merken dat de intensiteit van in het Hier en Nu zijn gaat toenemen en dat dit zeker van invloed is op het Ego of op ons gevoel van identiteit. Het Ego -mits gezond - is daar echter geen belemmering voor.

 

 

Deze uitspraak hangt samen met de vijf verschillende toestanden van het bewustzijn: Psychose, Verwarring, Specialisatie, Inwijding of Wijsheid en Realisatie. Vaak speelt met name de eerste toestand Psychose een rol in verband met het wel of niet laten ontstaan van kinderen. Eén van de meest belangrijke beslissingen die een mens ooit kan maken in zijn of haar leven is het verwekken van kinderen. En van alle beslissingen wordt deze vaak het minst weldenkend genomen. Als het goed is ontstaat een kind vanuit liefde. Maar veel mensen halen 'dwangneurose' en 'liefde' door elkaar. Vandaar dat er zoveel kinderen zijn op deze aarde waar niemand van houdt. Liefde is moeilijk te verdragen en vraagt veel training. Psychose is ook een toestand waar ons DNA, in een slinks samenspel met de hormonen, handig gebruikt van maakt om de genen door te geven. Echter, vergis je niet. Bewustzijn zou je goed kunnen vertalen als 'liefde'. En aangezien we nu weten dat Psychose onderdeel is van ons bewustzijn, is Psychose dus ook een onderdeel van liefde.

Je zou 'meer trainen in de Witte Zuil dan goed voor je is' wel kunnen vergelijken met 'teveel in je hoofd zitten' en dus het contact met het lichaam verliezen: het vermogen om gezond en natuurlijk te zijn. Zo zou je 'meer trainen in de Zwarte Zuil dan goed voor je is' kunnen vergelijken met 'teveel in je lichaam zitten' waarbij je het contact met je hoofd verliest: het vermogen om te begrijpen en bewust te zijn. De natuur zelf bestaat geheel en al uit Zwarte en Witte Zuil. Elk plantje komt voort uit het 'lichtloze' van moeder Aarde en zoekt vervolgens contact in de Witte Zuil met vader Zon. Je zou de Zwarte Zuil heel goed als het trainen van je contact met de Aarde kunnen omschrijven, met Voeding. Het trainen van de Witte Zuil zou je dan kunnen zien als het trainen van je contact met de Zon, met Inspiratie. Doorschieten in een van beide brengt altijd balansverstoringen teweeg.

Nee, dat kun je niet helemaal zo naast elkaar leggen. De vraag is wel 'tracker-achtig'. Goed om dat te registreren. Daarnaast is het best een ingewikkelde vraag. Ik gebruik natuurlijk allerlei metaforen en beelden om de interne alchemie aan de praat te krijgen. Maar 'woorden' zijn lastig als je ze te letterlijk neemt. Maar je kunt niet de Witte Zuil gelijk leggen met het Uiterlijke Landschap en de Zwarte Zuil met het Innerlijke Landschap. In het Uiterlijke Landschap heb je Witte Zuil en Zwarte Zuil kanten. En evenzo in het Innerlijke Landschap. In het Uiterlijke Landschap bezig zijn met de Zwarte Zuil is bijvoorbeeld eten. Eten, voeding, komt voort uit het 'lichtloze' (de grond onder onze voeten). Het 'snappen wat je eet', of, 'snappen hoe je eet' is meer Witte Zuil van het Uiterlijke Landschap. Zo kun je zoeken naar meer voorbeelden.

Om te beginnen zit iedereen in de Storm. Of je nu Lärm bent of een neiging hebt tot Beruhigung of Erkenntnis of alle persoonlijke variaties daartussenin. In de Storm zitten is dus algemener dan in Lärm zijn. Je reageert wel anders op het in de Storm zitten als je een voorkeur voor de Witte Zuil of de Zwarte Zuil hebt, of daar juist tussenin zit. Een Lärm-persoon ervaart de interactie met de Storm heel direct. De heftigheid ervan komt dan direct en ongefilterd binnen in het hart. Het lijkt op een vorm van verbranden. Witte Zuil-mensen zetten een concept tussen hun interactie met de Storm en het hart. Ze denken het te kunnen bezweren met theorie. Zwarte Zuil-mensen ontkennen het bestaan van de Storm. Ze doen gewoon alsof er niets aan de hand is. Op het eerste gezicht lijkt het altijd slimmer om vanuit de Witte Zuil of vanuit de  Zwarte Zuil te reageren. Op termijn is Lärm echter de enige juiste manier van leven. Echter: het is niet de bedoeling om verslaafd te raken of te zijn aan de heftige emoties die een Lärm-er vaak ervaart.

Hier gaan we in de training nog dieper op in.

Wanneer we leren werken met de Parel ontstaat er een nieuwe vorm van bewustzijn, een soort tweede perceptie vanuit onszelf. De perceptie van de Parel is non-polair en neutraal. Onze dagelijkse perceptie is polair en geladen met aannames van persoonlijke en culturele aard. Door het trainen van de Parel, de non-polaire perceptie, wordt het mogelijk om gedurende korte momenten voorbij de polaire perceptie te kijken. Op die momenten kan het polaire bewustzijn in een staat van verwarring terechtkomen, vaak kort en licht, maar niet minder indrukwekkend. Dat noemen we Psychose. Dit is dus een andere definitie dan de gangbare definitie van psychose.

Langzaam maar zeker leren we Psychose beleven en waarderen als een onmisbaar onderdeel van de opbouw van het bewustzijn. Het gaat erom te leren ingrijpen in die psychotische ervaring, wat wil zeggen dat je de ervaring zelf herkent als een psychotische ervaring en niet als de werkelijkheid zelf. Daar is een krachtige emotionele balans voor nodig, alsmede een heldere state of mind. Tegelijkertijd is hier ook zachtmoedigheid voor nodig. Dat is de reden dat we veel met de nieren werken, om de angst en spanning te verminderen en toegang te krijgen tot die zachtmoedigheid, waarmee we zonder angst naar onszelf en de werkelijkheid durven kijken. Psychose is in deze dus geen ziekte of iets dat verkeerd is, maar een staat van bewustzijn die als zodanig herkend kan worden en waarbij je vervolgens een wijze, zachtmoedige keuze kunt maken welke vorm van bewustzijn je prefereert.

Psychose wordt doorgaans gezien als iets wat ons kan overkomen onder extreme omstandigheden. Die extreme omstandigheden kunnen zijn: psychische kwetsbaarheid in geval van schizofrenie, borderline of bipolaire stoornissen, maar ook overspannen zijn, ijlen (bij koorts), bewustzijnsveranderingen bij het gebruik van substanties, hallucinaties en illusies als gevolg van ernstige vormen van stress (marteling en/of levensbedreigende situaties), ernstige depressie na een geboorte, psychische stoornissen als gevolg van dehydratie en demineralisatie, etc.

In het taoïsme ziet men het wat anders. Ten eerste: psychose is niet een bewustzijnstoestand die alleen voorkomt in bovengenoemd rijtje, maar het is een permanente en onlosmakelijke staat die in het geheel van ons bewustzijn thuis hoort en bovendien een functie heeft die cruciaal is of kan zijn. Zij zien het dus allesbehalve als iets wat we willen vermijden, of wat alleen ontstaat onder extreme omstandigheden. Psychose is bij iedereen die bewustzijn heeft iets wat permanent aanwezig is, permanent van invloed is op onze beslissingen en dient niet vermeden maar juist begrepen en omarmd te worden.

We gaan hier in toekomstige trainingen nog veel dieper op in, maar globaal wordt binnen het taoïsme bewustzijn gezien als een samenspel tussen de vijf energiefasen of elementen. Vaak allereerst genoemd als de essenties van Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Als deze vijf energiefases bij een bepaald onderwerp in harmonie samenwerken spreken we over Specialisme. Als deze vijf elementen onderling disharmonie ervaren, dan spreken we over Verwarring. Als de vijf energiefases geheel en al ophouden met onderling contact houden, dan spreken we over Psychose.

Voor alle duidelijkheid: het uiteenvallen of niet communiceren van de vijf energiefases is dus iets wat bij ieder wezen met bewustzijn een permanent karakter heeft. Niet alleen bij mensen die gezien worden als psychisch ziek, maar bij iedereen.

Vragen aan de sifu

Het woord 'Tantien' kun je vertalen als 'elixerveld'. Het is een plek waar onderdelen van de Interne Alchemie beoefend worden. Het is geen fysieke plek, maar een plek in het Innerlijk Landschap. Tegelijkertijd is er zeker een fysieke verbinding en dat is de buikholte. Er zijn in totaal drie Tantiens. De fysieke verbindingen zijn de drie verschillende lichaamsholtes: buikholte, borstkas en schedelholte. De Tantiens zijn niet hetzelfde als de chakra's uit de Indiase mysteriescholen. Feitelijk heeft alleen de middelste Tantien een connectie met de chakra's. Deze connectie wordt in bepaalde modules van de training helder uiteengezet.

 

Dat is een mooie Witte Zuil vraag. Dieren hebben hun aura mooi in hun Gouden Ei, behalve als ze getraumatiseerd zijn of vals gemaakt zijn door mensen of andere omstandigheden. Het aura ontvouwt zich alleen onder natuurlijke en schone omstandigheden. In een ideale wereld zijn die er veelvuldig. Maar bij gevaar is het onverstandig om het te doen, omdat je je daarmee verbindt met het gevaar en hoogstwaarschijnlijk beschadigd raakt. Het idee van een 'aura- corset' is onvoldoende doordacht. Daar is geen sprake van. Vergeet niet, dat het aura een andere naam is voor het Chi-lichaam. Het Chi-lichaam manoeuvreert in tijd en ruimte. Het Gouden Ei niet. We gaan hier later in de training nog verder op in.

Ja, dat is een goede gedachte! Als je Lao Tze er over hoort zegt hij dit: 'Uit het ene komen de twee voort. De twee brengen de drie voort. En uit de drie ontstaan de 10.000 dingen (vormen).' Met andere woorden: ja, alles komt voort uit een eenheid en pas dan ontstaat er een dubbele gelaagdheid van de werkelijkheid. Bij dualisme kun je dus spreken over hoe uit het Ene een innerlijk en een uiterlijk landschap voortkomen die met elkaar uitwisselen. Bij monisme ga je er vanuit dat het Ene zich niet splitst in een innerlijk en uiterlijk landschap, maar dat er de werkelijkheid slechts uit een laag blijft bestaan.

Verwarring moet je leren verdragen. Basishandeling: denk Parel. Parel is nooit in verwarring. Fluistert 'hiernaartoe'

Vraag: In het 12e weekend van het 7-jaarsprogramma bespreekt Reinoud de relatie tussen de 8 wonderkanalen en de 8 onsterfelijken. Lu Dong Pin koppelt Reinoud aan de Yin Wei Mai. In de literatuur (Mantak Chia & Kris Deva Dorth, Taoist Shaman, p. 41) wordt Lu Dong Pin gekoppeld aan de Thrusting Channels, zijn drieledige baard zou daarnaar verwijzen. Hoe zit dit?

Antwoord: Mantak Chia koppelt Lu Dongbin aan Chong Mai. Begrijpelijk, omdat vadertje Lu gezien wordt als de leider van de acht Immortals. Er is om die reden zeker wat voor te zeggen om hem aan het centrale kanaal te koppelen. Zelf kijk ik meer naar de energetische betekenis van de acht kanalen, de acht trigrammen en de samenhang met de acht Immortals. Lu Dongbin is gekoppeld aan het trigram TUI (bergmeer of metaal) vanwege zijn symbolische verbinding met de Demon Slayer, die het zwaard op zijn rug draagt. Chong Mai, het centrale kanaal, is overduidelijk verbonden met Tsjien, niet met Tui. Als je het zo bekijkt is de koppeling aan Lu veel minder logisch. Chongli Ch’uan, de oprichter van het gezelschap en de Eerste Immortal van de acht is mijns inziens dus een betere keus.

Lu past bovendien met zijn metaal/Yin kracht heel erg goed bij de Yin Wei. Hij zorgt dat de energie van alle acht kanalen op een zachte manier met elkaar verbonden zijn en is op die wijze feitelijk de leider van de  acht Immortals.

Vergeet niet dat het taoïsme een levende interpretatie is van eeuwenoude mysterie-kennis. Er is geen dogma van ‘het zit zus of het zit zo’, er zijn alleen ‘True Conversations met zachte ogen'.

Dit onderwerp hoort vanzelfsprekend thuis in de schitterende traditie van de oude Interne Alchemisten.

Wat is Taotraining

Het is voor een westers iemand moeilijk voor te stellen, maar we hebben te maken met belangrijke, levensveranderende kennis en wijsheid. Inzichten die domweg niet beschikbaar zijn in onze cultuur. En daarom denken we dat ze niet bestaan! Ik heb in de loop der jaren duizenden mannen en vrouwen getraind, en bij iedereen zag ik het op den duur gebeuren: blos op de wangen, verdwijnende wallen, een gezonde gloed die ontstaat. Mensen gaan als vanzelf beter functioneren en nemen wijzere beslissingen. Zo gaat het altijd. Hoewel het proces wat iedereen doormaakt natuurlijk uniek is.

Ja. Man, vrouw, hetero, homo, bi, jong en oud – zolang je maar een mens bent. Je hoeft geen bijzondere gaven te hebben of spirituele voorkennis. Het mooie aan de taoïstische training is dat hij zo praktisch is. Dat maakt hem bijzonder geschikt voor westerse mensen. Ook met fysieke beperkingen of schade kun je goed trainen. Je beoefent immers interne alchemie. De lichamelijke oefeningen zijn nooit moeilijk en je voert ze kalm uit. Altijd met zachte ogen.

In onze cultuur is inwijding in de verdrukking geraakt. In feite is het ‘gekaapt’ door het christendom dat eeuwenlang overheerste, inclusief kruistochten en heksenverbrandingen. Ingewijden – mannen en vrouwen met veel bewustzijn – gingen ondergronds. Zij vormen altijd een bedreiging voor de macht. Zo ging het ook in China, waar na honderden jaren van onderdrukking, meest recentelijk door het regime van Mao Tse-tung, de beoefenaren van de interne alchemie en de seksuele kungfu vrijwel onvindbaar zijn. Sinds de communisten langzaam maar zeker een andere gedaante aannemen, komen ook de grootmeesters van de interne alchemie in China weer wat tevoorschijn. Alleen om die reden kon ik twintig jaar geleden in China terecht voor mijn eigen training en inwijding.

Een typisch westerse vraag. Een Chinees gaat gewoon trainen. Eigenlijk speelt ‘geloof’ hier verder geen rol, wel ‘de ervaring’. Het gaat erom dat je de abstracties wil begrijpen die in de werkelijkheid een rol spelen. En dan kom je al snel bij de seksualiteit uit. Hoe kan het dat jij deze vraag überhaupt stelt? Dat je een lichaam hebt, met oneindig complex bewustzijn? Je bent een lopend wonder. De realiteit is een stuk mysterieuzer dan de huidige westerse maatschappij je doet geloven. Dat wij het mysterie negeren, betekent niet dat weldenkende vrouwen en mannen over de hele planeet dat de afgelopen tienduizend jaar ook hebben gedaan. Ze hebben het onderzocht, het innerlijke landschap in kaart gebracht. Daarmee kun je prima leren werken, daar is niets zweverig aan.

Maak je geen zorgen. De taoïsten zijn geen zweverige types. Je hoeft ook niet bang te zijn voor dogma’s, doctrines en andere ellende. Taoïsten zijn weldenkers. Ze staan midden in het leven, gaan ervan uit dat iedereen autonoom is en ze houden van een goeie grap. Hun hele leven zijn ze bezig om dualiteit te bestuderen. Ze willen zichzelf in staat stellen om vrij te manoeuvreren in de werelden: in het uiterlijke landschap en het innerlijke landschap. Het is wel handig als jij ook een dualist bent, dat je snapt of weet of zelfs maar een vermoeden hebt van dat er ‘iets’ achter de wereld van het hier en nu beweegt. Dan kun je er mee trainen. Die training is alleen onbekend.

Nee, wel een taoïstische ‘sifu’. Dat betekent simpelweg leraar of onderwijzer. Sifu’s weten veel van een bepaald vakgebied en bieden hun wijsheid en bijbehorende oefeningen aan in de vorm van ‘overdracht’. Maar er is, anders dan bij bijvoorbeeld Indiase goeroes, geen sprake van volgelingen. Dus als de les klaar is, zijn de sifu en de leerlingen gewoon weer gelijkwaardig. Dan gaan ze samen aan tafel om gezellig een hapje te eten of ze gaan samen de wc schoonmaken bij wijze van spreken. Niks volgelingen. Zodra er te veel volgelingenkracht ontstaat, stop je als sifu met de overdracht.

Nee, de taoïsten zijn geen fan van moeten. Waar het naar mijn idee om gaat, is het ontwikkelen van ‘Verlangen naar training’. Dat kan alleen ontstaan vanuit je eigen Waarachtige Hart. De vragen ‘Waarom ben je hier?’ ‘Wat ben ik?’ en ‘Waar ben ik?’ zelf gaan beantwoorden, dàt maakt dat je je eigen spoor in de werkelijkheid kunt gaan volgen. De training komt bij iedereen op een unieke manier tot leven. Je voelt vanzelf welke oefeningen en inzichten bij jou passen en resoneren. Wees niet bang om iets mis te lopen, je leert precies datgene wat je moet leren.

Ja. Voor een deel kan dat zelfs beter dan analoog taotrainen. Dit is de eerste keer in de taoïstische geschiedenis dat je een meditatie kunt opnemen en keer op keer kunt afspelen op je eigen mp3-speler. De oude meesters zouden jaloers zijn, echt waar. Zij moesten alles mondeling overdragen en dat was best een klus. De online training is zo opgezet dat je er zelfstandig mee uit de voeten kunt: je kijkt instructiefilmpjes, luistert naar audio-fragmenten en leest theorie. Vragen kun je altijd stellen en worden aan mij voorgelegd indien ze inhoudelijk zijn. Je komt een heel eind. Voor sommige mensen is analoog contact op den duur onontbeerlijk. Voor hen is er de optie om een aantal keer per jaar deel te nemen aan een trainingsdag in Landgoed ISVW in Leusden. Dan komt het materiaal natuurlijk helemaal tot leven.

Taotraining is geen quick fix. Je moet er serieus voor trainen. Ik ben 27 jaar geleden gestart. Sindsdien ben ik er dagelijks mee bezig, full time. Vanaf dag één heb ik de voordelen ervaren. Van de oefeningen, formules en inzichten knapt een mens enorm op. Je wordt fitter, vrolijker, wijzer. Die voordelen liggen eigenlijk binnen handbereik voor iedereen.

Wisdom Nei Kung

Bij het werken met kinderen met je altijd een beetje voorzichtig zijn met overdracht in de vorm van lesgeven. Dat is altijd een onverstandige keuze. het is veel beter om overdracht te laten ontstaan door het zelf voor te leven. Kinderen zijn buitengewoon goed in het oppikken en overnemen van trilling van de ouders. Als je zelf regelmatig een warme buik ervaart en beslissingen leert nemen met behulp van de buikhersenen, zullen je kinderen dat op de juiste manier oppikken. De 'feeling learning-methode' heet dit in overdrachtstermen. Dit is in Azië een heel geaccepteerde manier van overdracht. In onze cultuur is dit helaas in onbruik geraakt.

 

In het taoïsme kijkt men er wat anders tegenaan. Er zijn gevallen van onbegrijpelijk herstel geweest van mensen die langdurig in coma waren en naar westers wetenschappelijke maatstaven zonder enige twijfel te zware hersenschade hadden om nog een kans te hebben op volledig herstel. De westerse wetenschappers kijken bij hersenactiviteit natuurlijk alleen naar activiteit in de schedelholte en ze vergeten (ontkennen is een beter woord) basale kennis over de hersenen in onze buik en in onze organen. Taoïstische genezers zullen altijd ook aandacht besteden aan de buik in geval van comateuze toestanden en/of hersenbeschadiging. Als yin en yang op Jing-niveau zijn ontkoppeld en de lichamelijk dood intreedt verdwijnt altijd de warmte. Niet alleen de normale lichaamswarmte die samenhangt met de doorbloeding van het lichaam, maar ook de energetische warmte in de buik. Dat loslaten van yin en yang gaat soms best langzaam. Sommige gevoelige mensen kunnen 5 dagen na intreding van de dood nog steeds een beetje Jing voelen. Dat is één van de redenen waarom veel Taoïsten niet zo'n haast hebben met crematie nadat ze overgaan. Ze willen voorkomen dat het hele proces onnodig pijnlijk wordt.

Een vraag als deze nodigt uit tot wat we 'true conversations' noemen. Bij true conversations gaat het over het trainen van je vermogen om met zachte ogen je gedachten en gevoelens te delen met anderen, om tot een zo goed mogelijke duiding te komen. De Tao is per definitie niet in woorden te vangen, maar toch is het een heel oud gebruik onder taoïsten om bij het haardvuur met elkaar te spreken over de Tao. De Tao is echter een volkomen leeg symbool, nog abstracter als doel dan 'volledig gerealiseerd bewustzijn' bereiken.

De vraag: 'Wat is het doel van de training?' is door de eeuwen heen miljoenen keren gesteld en evenveel antwoorden waren het gevolg. Mijn (Reinoud's) interpretatie is het laten ontstaan van volledig gerealiseerd bewustzijn. Vanzelfsprekend is dat een abstract doel. Wanneer je het uitzoomt en meer ruimte geeft kom je bij het trainen van de 7 formules die als doel hebben om de 5e vorm van onsterfelijkheid te verwerven: Celestial Immortality. Zelf zie ik Celestial Immortality als een vorm van bewustzijn waarin alle 7 formules zijn eigen gemaakt en geactiveerd kunnen worden. Aldus ontstaat volledig gerealiseerd bewustzijn. Wat dit precies inhoudt is moeilijk voor te stellen, ook voor mij die momenteel bezig is met de tweede formule. Maar ik word blij van het besef dat dit mijn doel is. Vandaar dat ik er graag naar streef. Lu Ton Ping is in deze mijn grote voorbeeld.

Alle 'Planet of the Apes' films zijn van belang voor de Wisdom Nei Kung. In verschillende versies van verhalen en films kun je verschillende interpretaties van symbolen ontdekken. Mijn voorkeur in deze gaat uit naar de nieuwe serie die Matt Reeves in 2015 op de markt bracht, alsmede de 1968 versie van Franklin Schaffner, maar het is aan te raden om alle versies te bekijken, ook die van Tim Burton.

Het stabiel krijgen van het kleurbewustzijn is voor iedereen anders. Over het algemeen hebben mannen vaker een inactief kleurbewustzijn en vrouwen een overactief kleurbewustzijn. Deze vraag komt van een vrouw en illustreert een instabiliteit in het kleurbewustzijn. Mogelijk is hier sprake van Zwarte Zuil vermogens, waarbij de onbalans in de verschillende organen symbolisch gezien worden als lelijke kleuren. Dit is op zich een mooi resultaat, omdat het aangeeft wat er speelt in het lichaam. Vanzelfsprekend is het de bedoeling om rustig door te gaan met de diverse technieken, meditaties en oefeningen die het ontgiften van de organen ondersteunen. Dit zal gegarandeerd de kleuren ophelderen en mooier maken.


Heb je nog vragen die hier niet beantwoord worden? Kom naar een trainingsdag!

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT