Taotraining banner
Home Events - Taotraining Lezingen Lezing door Reinoud Eleveld
Lezingen 1140

Lezing door Reinoud Eleveld

Op vrijdagavond 22 maart geeft Reinoud een fascinerend inkijkje in een stukje van de taoïstische dieptepsychologie, als hij in Melle (België) een lezing geeft over het thema Onschuld.

Verlies van onschuld

We staan er in onze cultuur niet of nauwelijks bij stil, maar verlies van onschuld is één van de meest pijnlijke aspecten van het mens-zijn.

En allemaal verliezen we onschuld, aan de lopende band.

Elk (mini-)trauma d.w.z. elke onmachtsbeleving, hoe ogenschijnlijk klein en 'onschuldig' ook, maakt dat er een stukje onschuld - een stukje van ons 'innerlijk kind' - als het ware sterft.

Dat is op zich zo erg nog niet, ware het dat we niet rouwen om dat verloren stukje van onszelf - we doen alsof er niets is gebeurd en leven gewoon door.

Zo goed en zo kwaad als dat gaat, natuurlijk, want van 'gewoon doorleven' is eigenlijk geen sprake:

Enerzijds is het verlies van onschuld zo pijnlijk, dat we de bijbehorende pijn wel bijna moeten 'dempen' (lees: dingen doen om ons 'beter' te voelen), met allerlei zelf-destructief gedrag als gevolg.

Anderzijds ontstaat uit verlies van onschuld de (onbewuste) dwang om op zoek te gaan naar nieuwe onschuld - die we 99 van de 100 keer zoeken buiten onszelf, wat minstens zoveel schade & pijn bij 'de ander' veroorzaakt.

En beide vormen van 'omgaan' met het verlies van onschuld zijn op zichzelf weer (licht) traumatisch en zo beschouwd nieuwe ervaringen van verlies van onschuld.

Onschuld herwinnen

In zijn lezing op vrijdagavond 22 maart

  • gaat Reinoud uitgebreid in op de hierboven beschreven dynamiek van (en relatie tussen) trauma, onschuld en demping
  • maakt hij heel concreet (1) hoe je onschuld kunt verliezen en (2) hoe de zoektocht naar nieuwe onschuld zich kan manifesteren in je dagelijks leven
  • schetst hij hoe je de vicieuze cirkel van onschuld-verlies kunt doorbreken (er zijn grofweg twee 'gezonde' methoden om onschuld te herwinnen - waarvan de meest eenvoudige volstrekt onbekend is in onze cultuur!)

Onschuld is nauw verbonden met Wijsheid en één van de meest onderschatte menselijke kwaliteiten. Inzicht krijgen in deze materie betekent meer inzicht krijgen in jezelf, in de mensen om je heen en in 'de toestand' van de wereld.

We nodigen je dan ook van harte uit om op vrijdagavond 22 maart naar Melle (België) te komen en de lezing bij te wonen, voor een voedend en inspirerend, confronterend én hoopgevend avondje uit.

De lezing vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur in Compagnie Bougie te Melle. Tickets kosten een 15 euro en zijn goed voor twee personen (d.w.z. je kunt gratis een introducé meenemen!)

Datum

22 mrt 2024
Verlopen!

Tijd

20:00 - 22:00

Locatie

Compagnie Bougie
Brusselsesteenweg 265, 9090 Melle, België
Website
https://www.compagniebougie.be/
Categorie

Organisator

Taotraining
Taotraining
Email
[email protected]
QR code
Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT