Taotraining banner

Telegram-groep Jaarprogramma Live

Als deelnemer aan het Jaarprogramma Parelbewustzijn Live kun je lid worden van de besloten Telegram-groep voor deelnemers aan dat Jaarprogramma. Als de 4 online modules de ruggengraat van de training vormen, dan is deze Telegram-groep bedoeld als het kloppende hart. Het is je directe lijntje met Team Taotraining én met de rest van de groep. 

Concreet wil dat zeggen dat je, via deze groep, het hele jaar al je - trainingsgerelateerde! - vragen, ervaringen, weerstanden, successen etc. met de beheerders van de groep  en je medereizigers kunt delen. Crispijn, Marleen en Daan zullen daar zo snel en adequaat mogelijk op reageren.

Deze groep is met nadruk NIET de plek om praktische vragen te stellen: daarvoor kun je terecht bij onze helpdesk.

Praktische richtlijnen bij de communicatie

Iedereen die ervaring heeft met dit soort 'groepschats', weet dat het een kunst is om die doelmatig te krijgen.

Daarom een aantal praktische richtlijnen, waarmee we hopen te faciliteren dat de communicatie in de groep overzichtelijk en voor iedereen goed te volgen blijft. Zodat de Telegram-groep een 'plek' is waar iedereen graag komt (blijft komen).

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Telegram Jaarprogramma Live

Plaats alleen berichten waarvoor de groep is bedoeld. 

Deze groep is bedoeld ter onderlinge uitwisseling met andere deelnemers aan dit traject. De groep is NIET bedoeld om vragen te stellen aan Reinoud & team.

In je eigen proces kan het super-ondersteunend zijn om een plek te hebben waar je trainingsgerelateerde vragen, ervaringen, weerstanden, successen etc. vrijuit kunt delen. Net zo kan wat anderen delen voedend, leerzaam en/of inspirerend voor je zijn. En sowieso is het fijn om te weten dat je altijd in verbinding staat met een groep 'medereizigers' die, hoewel ieder op hun unieke pad, toch met vergelijkbare processen bezig zijn. Deze groep is met nadruk NIET de plek om vragen te stellen aan Team Taotraining, inhoudelijk dan wel praktisch. Inhoudelijke vragen aan Reinoud & team kun je stellen tijdens de Q&A's, praktische vragen stel je via [email protected]. Uiteraard is er wel een 'moderator' van de groep: namens Team Taotraining houdt Daan Jacobs een oogje in het zeil.

Om door de bomen het bos te blijven zien, biedt Telegram de optie om binnen een groep verschillende 'onderwerpen' aan te maken. We hebben er op dit moment vier:

  • Vragen over module 1 - hier kun je al je vragen stellen over module 1 (als je na de eerste trainingsdag toegang krijgt tot module 2, komt er natuurlijk ook een onderwerp 'Vragen over module 2', etc.)
  • Ervaringen delen - hier kun je je ervaringen, successen, weerstanden etc. delen
  • Logistiek trainingsdagen - de Telegram-groep is niet bedoeld voor praktische communicatie, maar op dit punt maken we graag een uitzondering 🙂
  • Overig - hier kun je berichten plaatsen die niet onder een duidelijk 'onderwerp' vallen.

Wanneer nodig maken we in de loop van dit jaar vanzelfsprekend nieuwe 'onderwerpen' aan (bijv.: 'vragen over module 1'). 

In groepscommunicatie is het goed gebruik om altijd te reageren op een specifiek bericht.

In Telegram doe je dat door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden.
Onder het bericht verschijnt vervolgens een aantal opties, waaronder 'Antwoord'.


Door op 'Antwoord' te klikken en je reactie vervolgens te plaatsen, verschijnt (een deel van) het bericht waarop je reageert boven jouw respons, zodat iedereen direct kan zien op welk eerder geplaatst bericht je hebt gereageerd.

Als in de groep meerdere onderwerpen tegelijkertijd worden besproken, blijft zo toch voor iedereen goed te volgen welk bericht waarover gaat.

Als je een simpele blijk van steun, waardering, enthousiasme enzovoort wilt uiten, doe je dat best door bij dat bericht een emoticon te plaatsen - en niet door te reageren via een apart bericht.

Want we willen gráág interactie, ook tussen de deelnemers onderling. Maar we willen eveneens dat de communicatie in de groep overzichtelijk blijft voor iedereen.

Als we straks met tientallen mensen 'te veel' berichten gaan plaatsen, dan ziet niemand door de bomen het bos nog - en dat is niet de bedoeling.

We stellen daarom voor om een emoticon bij een bericht als het ook maar even kan altijd te laten prevaleren boven een apart tekstbericht.

Om dat even te concretiseren hierbij een (willekeurig) voorbeeld: 

Iemand deelt dat het haar voor het eerst is gelukt om 30 minuten in Omhels de Boom te staan. Dan is het niet leuk als het muisstil blijft omdat niemand durft te reageren, maar evenmin als er 50 mensen 'Leuk!', 'Proficiat!' etc. gaan plaatsen.

In zo'n geval is het veel prettiger als je een emoticon - een hartje, een lachend gezichtje, etc. - wilt plaatsen bij het betreffende bericht.

Dit doe je door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden. 
Boven het bericht verschijnt dan een serie emoticons; door op zo'n emoticon te klikken, wordt dat getoond bij het bericht (een beetje à la 'liken' op Facebook).

FAQ

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Veelgestelde vragen Telegram Jaarprogamma

De aanmeld-link voor deze groep heb je per e-mail ontvangen en kun je altijd terugvinden op de homepage van jouw traject (op de website, als je bent ingelogd, onder ‘Mijn trainingen’).

Een soort WhatsApp, maar naar verluidt veiliger (privacy-vriendelijker) & net iets geschikter voor dit soort groepscommunicatie. Zie ook de veelgestelde vragen van Telegram op hun website.

De app is gemakkelijk te installeren. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar hun website, https://telegram.org/.
  • Vrij hoog op de homepage kun je vervolgens klikken op 'Telegram voor Android' of 'Telegram voor iPhone/iPad', afhankelijk van het apparaat dat je hebt.
  • Vervolgens is het gewoon een kwestie van de stappen volgen.
  • Kom je er niet uit, raadpleeg dan de veelgestelde vragen van Telegram of vraag iemand in je omgeving om even mee te kijken.

Heb je het al druk genoeg op je telefoon, schakel dan de notificaties voor de app en/of de groep uit - zo wordt je niet gestoord door welke notificatie dan ook en kijk je alleen op de momenten die jou passen. 

Je bent ook zeker niet verplicht om wat er in de groep gebeurt allemaal te lezen! Hoewel de ervaring leert dat je ook van de vragen en processen van anderen (en onze reacties daarop) véél kunt leren, hoéft dat natuurlijk niet. Voel je helemaal vrij om de groep alleen te gebruiken als je zelf iets wilt vragen/delen.

Hoe meer je je laat zien, hoe meer je uit dit traject zult halen. We willen je daarom nadrukkelijk uitnodigen om eerlijk te delen wat er speelt - ook als je dat spannend vindt of als het een gevoelig onderwerp is.

Dat gezegd hebbende, natúúrlijk begrijpen we dat er een drempel is om persoonlijke dingen te delen in een online groep en dat 'jezelf laten zien' een proces is dat tijd nodig heeft, zeker omdat je veel mensen in die groep nog niet of nauwelijks kent. Voel je dan ook zeker nergens toe verplicht en deel enkel wat goed voor je voelt.
Tegelijkertijd is dit óók een mooie uitnodiging om jouw gevoel van veiligheid niet buiten jezelf te leggen, maar in jezelf te vinden. Je kent je medereizigers wellicht nog niet, maar we durven je één ding te garanderen: het zijn mensen zoals jij, geen wolven en sabeltandtijgers 🙂 Bovendien is het echt de bedoeling dat iedereen discreet omgaat met wat er in deze groep wordt besproken. Oftewel: 'What happens on Telegram, stays on Telegram' - alles wat in deze groep wordt gedeeld/besproken, blijft ‘onder ons’.

In groepscommunicatie is het goed gebruik om altijd te reageren op een specifiek bericht.

In Telegram doe je dat door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden.
Onder het bericht verschijnt vervolgens een aantal opties, waaronder 'Antwoord'.

Door op 'Antwoord' te klikken en je reactie vervolgens te plaatsen, verschijnt (een deel van) het bericht waarop je reageert boven jouw respons, zodat iedereen direct kan zien op welk eerder geplaatst bericht je hebt gereageerd.

Als in de groep meerdere onderwerpen tegelijkertijd worden besproken, blijft zo toch voor iedereen goed te volgen welk bericht waarover gaat.

Als je een simpele blijk van steun, waardering, enthousiasme enzovoort wilt uiten, doe je dat best door bij dat bericht een emoticon te plaatsen - en niet door te reageren via een apart bericht.

Dit doe je door het bericht waarop je wilt reageren even ingedrukt te houden. Boven het bericht verschijnt dan een serie emoticons; door op zo'n emoticon te klikken, wordt dat getoond bij het bericht (een beetje à la 'liken' op Facebook).

Mocht je het idee hebben dat '1 op 1' de enige weg is, bijv. omdat het nodig is om ergens 'in te duiken' (wat natuurlijk maar beperkt mogelijk is via een chat), dan bieden we die optie wel in de vorm van aparte coaching-sessies met bijv. Rosana. Die vallen echter wel buiten de 'scope' van dit Jaarprogramma en dien je apart te betalen.

Namens Team Taotraining wordt deze groep beheerd door Crispijn (Jansen), Marleen (Smeets) en Daan (Jacobs). Zij zullen zo snel en adequaat mogelijk op je berichtjes reageren.

Deze groep is bedoeld voor alle deelnemers aan 'jouw' editie van het Jaarprogramma Parelbewustzijn Live.

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT