Het Innerlijk Landschap (deel 2, slot)

Interne alchemie

In deel 1 van ‘Het Innerlijk Landschap’ heb je kunnen lezen dat het Innerlijk Landschap de sleutel is tot manifesterend vermogen. Om steeds vaker te bereiken wat je voor elkaar wenst te krijgen, dien je het Innerlijk Landschap te trainen. De oude taoïsten noemden dit de Interne Alchemie. In dit tweede (en laatste) deel lees je wat dat inhoudt.

Voordat je gaat leren manoeuvreren in het Innerlijk Landschap, is het verstandig eerst inzicht te krijgen in de architectuur ervan. Die is in de basis buitengewoon overzichtelijk: het Innerlijk Landschap bestaat uit niet meer dan drie verschillende lagen, ofwel energieën. Hieronder volgt een duiding van elk van deze drie lagen plus een schets van wat het trainen van deze energieën inhoudt én wat het kan betekenen voor je manifesterend vermogen.

1. Jing: levenskracht
De Jing is de levenskracht, relevant voor je gezondheid en vitaliteit. Het is de energie die structuur geeft aan het Innerlijk Landschap, onder meer door middel van de meridianen.

Iedereen krijgt bij zijn of haar geboorte een bepaalde hoeveelheid levenskracht mee. Hoe meer levenskracht je hebt, des te energieker je je voelt en des te gezonder, blozender en stralender je eruitziet. De intensiteit van je leven neemt toe, en dus ook je manifesterend vermogen. Naarmate je ouder wordt verbruik je meer levenskracht (de een wat sneller dan de ander), totdat de Jing op is – dat is het moment dat je sterft.

Het trainen van de Jing betekent allereerst dat je leert om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met de levenskracht die je al hebt. Om bij het voorbeeld van de meridianen te blijven: net als in een tuinslang kan daar vuil in blijven zitten of een knik in komen, zodat het water (de energie) niet meer vrijuit door de slang (de meridiaan) kan stromen. Onderdeel van de Jing-training is het leren verwijderen van deze blokkades, ofwel ‘cloudy energy’. Dit doe je onder meer via Chi Kung oefeningen. Via IJzeren Hemd technieken leer je bovendien je houding en daarmee je energetische structuur verbeteren. In  Module 1 van de Taotraining maak je hier een begin mee.

Een tweede – en zonder meer het meest spectaculaire – aspect van de Jing-training is de seksuele kung fu. Dit gaat niet over beter omgaan met de levenskracht die je al hebt, maar over het maken van nieuwe levenskracht! Door de seksuele kung fu neemt de hoeveelheid levenskracht als je ouder wordt  niet af, maar juist toe!! Dit is de reden dat de Taotraining ook wel aangeduid wordt als een ‘onsterfelijkheidstraining’: je kunt door de seksuele kung fu tot op zeer hoge leeftijd vitaal en gezond blijven. Dit is het centrale thema van Module 2 en 3 van de Taotraining.

2. Chi: bewustzijn
Chi kun je op allerlei manieren duiden, maar de beste omschrijving is zonder meer ‘bewustzijn’. Je zou het ook kunnen omschrijven als de energie van gedachten en emoties (zie ook deel 1 van dit artikel).

Bewustzijn is dus niet te vinden in het Uiterlijk Landschap – het is niet voor niets dat de Westerse wetenschap zo worstelt met het fenomeen – maar is een aspect van het Innerlijk Landschap dat je net als de Jing kunt trainen. Deze bewustzijnstraining bestaat uit drie sporen:

  1. De aanwezige Chi op natuurlijke wijze laten stromen. Waar de Jing structuur geeft aan het Innerlijk Landschap, zo is de Chi de energie (het water) die door die structuur (de tuinslang) heen stroomt. HOE de Chi stroomt bepaalt onder meer je emotionele en mentale staat: hoe natuurlijker de stroom, des te beter het met je gaat. Leren ingrijpen wanneer de Chi niet goed stroomt is een belangrijke vaardigheid met geweldige effecten op je emotionele balans en weldenkendheid. Hierover gaat Module 4 van de Taotraining.
  2. Nieuwe Chi maken. Net als bij de Jing kun je de hoeveelheid Chi ook vergroten. Dankzij dit aspect van de training kun je je bewustzijn dus letterlijk laten groeien, met meer emotionele en mentale rijkdom als gevolg.
  3. Betere Chi maken. Het is mogelijk om niet alleen de kwantiteit van je bewustzijn te vergroten, maar ook de kwaliteit ervan! In het taoïsme worden vijf vormen van bewustzijn onderscheiden: Psychose, Verwarring, Specialisme, Wijsheid en Realisatie. Alle vijf deze vormen zijn altijd tegelijk actief, maar de ene vorm kan sterker zijn dan de andere. Een kwalitatief hoog bewustzijn is een bewustzijn waarin Wijsheid – en in uitzonderlijke gevallen Realisatie – de boventoon voert. Het ontwikkelen van Wijsheid is essentieel in de Taotraining. Je zou het kunnen zien als het vermogen om zodanig te handelen dat wat je doet goed is voor jezelf én voor je dierbaren én voor het grotere geheel. Module 5 van de Taotraining gaat over het trainen van Wijsheid.

Kortom: het trainen van de Chi heeft een waanzinnige invloed op je manifesterend vermogen.

3. Shen: magie
Shen is het meest ongrijpbare aspect van het Innerlijk Landschap. Het is het spirituele, het tijd- en ruimte-vrije, het magische aspect van het zijn. Hoe ongrijpbaar Shen ook is, ook van dit bijzondere ‘spul’ kun je door training méér maken. Het is bijvoorbeeld heel bruikbaar voor (top)sporters, die Shen kunnen benutten als brandstof voor uitzonderlijke prestaties, voor momenten waar ze boven zichzelf uitstijgen. Niet alleen manifestaties op het sportveld, maar in het hele leven zijn gebaat bij het magische vermogen om de flow te vinden en deze vast te houden.

Vruchten
De training van het Innerlijk Landschap is een levenswerk. Je bent er je hele leven en wellicht zelfs meerdere levens mee bezig. Maar je zult tegelijkertijd vanaf dag 1 de effecten ervan ervaren.

Stel je eens voor: de eerste keer dat je Chi Kung hebt gedaan en je je de hele dag energieker voelt dan je gewend bent. De eerste keer dat je dankzij de I-kracht op een moeilijk moment toch volledig kunt ontspannen. De eerste keer dat een Helende Klank je uit de frustratie haalt, zodat je vrolijk je dag kunt voortzetten. De eerste keer dat je na een zware werkdag thuiskomt en merkt dat je je eigenlijk nog steeds uitgerust en lekker voelt. De eerste keer dat je het malen in je hoofd stil kunt zetten en heerlijk in slaap kunt vallen. De eerste keer dat je in de spiegel kijkt en denkt: ‘Hee, wat zie ik er goed uit!’

Ga je het Innerlijk Landschap trainen, dan zijn dit de eerste van vele vruchten die je zult plukken. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar dat hoeft ook niet. Je weet immers waar je het voor doet: voor een groeiend vermogen om de potentie te manifesteren die je wenst te manifesteren, in alles wat je doet, elke dag weer.

Deel dit artikel

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Leuk artikel?
Hier nog een aantal mogelijkheden om verder te gaan.

WuWei-500

Leuke introductie mails

Schrijf je in voor de introductie mails van Module 1 en ontvang tevens onze nieuwsbrief waarmee we je op de hoogte houden van nieuwe artikelen..

 

Introductie dagen

Een live introductiedag is een ideale gelegenheid om op ontspannen en niet-verplichtende wijze kennis te maken met Taotraining en de oprichter ervan, Reinoud Eleveld.
Door middel van meditaties, oefeningen en kennisoverdracht krijg je een heldere indruk van waar het over gaat en kun je direct ervaren of het iets voor jou is of niet.

Trainingsdagen

Een trainingsdag bestaat uit een combinatie van online trainen en live trainen.
Schrijf je je in voor een trainingsdag,  dan krijg je toegang tot
online module
live dagtraining 
De ervaring leert dat deze mix van online en live trainen de meest effectieve manier is om taoïstische wijsheid op diep niveau eigen te maken.
Sluit Menu
Stel je vraag
close slider
×