Taotraining banner

Peer groups Parel-netwerk: praktische wenken

Hieronder kun je terugkijken wat Reinoud voor praktisch advies heeft voor & over peer groups, zoals hij dat verwoordde tijdens de deep dive over de Kunst van het Pionieren. 

Een korte samenvatting van de belangrijkste do's en dont's:

3-8 personen. Een peer group mag nooit kleiner zijn dan 3 personen, en nooit groter dan 8 personen.

6-24 maanden. Een peer group blijft minimaal 6 maanden en maximaal 24 maanden bij elkaar

Gelijkwaardigheid. Niemand in een peer group is gelijk, maar iedereen is gelijkwaardig. Meer concreet betekent dit

  • dat een peer group geen hiërarchie kent
  • dat iedereen ongeveer evenveel 'recht van spreken' heeft (tip: laat elke meeting iemand anders de tijdbewaking doen)

Wisselende locatie. Kom niet telkens op dezelfde plek bij elkaar, maar wissel dat zoveel mogelijk af. (Geen must, wel een aanrader.)

Analoog > Online. Als mogelijk, ontmoet elkaar analoog. Online is een goed alternatief als de omstandigheden daarom vragen, maar analoog is krachtiger.

Zachte ogen. Houd de ogen onder alle omstandigheden zacht! Wees er met elkaar alert op dat de ogen zacht blijven, onder alle omstandigheden en hoe moeilijk de thema's ook zijn. Worden de ogen toch hard, voel je dan uitgenodigd om anderen daarop aan te spreken wees daar zelf ook aanspreekbaar op. Ga samen terug in 'I' en zet het gesprek vanuit zachte ogen verder.

NB1: als je bij een ander harde ogen / onveiligheid waarneemt, is dat NOOIT een reden om die ander te veroordelen, iets te verwijten, te beschuldigen of wat dan ook; doe je dat wel, dan verwijt de pot de ketel.

NB2: als je bij een ander harde ogen / onveiligheid waarneemt, is dat NOOIT een reden om jezelf onveilig te voelen. Voel je jezelf toch onveilig, dan heb JIJ innerlijk werk te doen. Uiteraard is het heel waardevol om te oefenen met het (ladingsvrij) uitspreken van wat je ervaart en met de groep te onderzoeken wat je triggert.

Weerstandspunt. Vanuit hun infantiele strategie, zullen alle leden van de peer group proberen om op onveilige wijze (en ieder op hun eigen wijze) 'de macht' in de groep te pakken. Dit leidt tot een zogeheten 'weerstandspunt', waarbij een of meerdere groepsleden weerstand ervaren naar elkaar. De kunst is om die weerstand - ladingsvrij, met zachte ogen - bespreekbaar te maken en op zoek te gaan naar de onderliggende infantiele patronen & strategieën. Dit is een belangrijke en potentieel erg leerzame fase voor de hele peer group, waar je als groep ofwel doorheen komt - dan heb je de groep 'veilig' gekregen en kan er veilige, rijke uitwisseling ontstaan - of waar je als groep in strandt - in dat geval ligt het voor de hand om de groep weer op te heffen.

Overdracht oefenen. Peer groups zijn niet noodzakelijkerwijs bedoeld om overdracht te oefenen, maar kunnen daartoe wel worden benut. Je kunt zowel oefenen met het in overdracht zijn (door om de beurt oefeningen & meditaties teleiden), als uitwisselen over de inhoud en aan overdracht gerelateerde vraagstukken.

Heb je de 'peer group inventarisatie 2024' al ingevuld? Zo nee, zou je daar dan een paar minuutjes van je tijd voor willen nemen? Via dit formulier kun je aangeven of je graag zou aansluiten bij een nieuwe regionale peer group of niet. Als je al lid bent van een groep, kun je via dit formulier ook je ervaring daarmee delen. We zouden het enorm waardelen als je hier een paar minuutjes van je tijd aan zou willen besteden!

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Kaap Hoorndreef 66 
(ruimte 3.12)
3563 AW Utrecht
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT