Taotraining banner

Psychose wordt doorgaans gezien als iets wat ons kan overkomen onder extreme omstandigheden. Die extreme omstandigheden kunnen zijn: psychische kwetsbaarheid in geval van schizofrenie, borderline of bipolaire stoornissen, maar ook overspannen zijn, ijlen (bij koorts), bewustzijnsveranderingen bij het gebruik van substanties, hallucinaties en illusies als gevolg van ernstige vormen van stress (marteling en/of levensbedreigende situaties), ernstige depressie na een geboorte, psychische stoornissen als gevolg van dehydratie en demineralisatie, etc.

In het taoïsme ziet men het wat anders. Ten eerste: psychose is niet een bewustzijnstoestand die alleen voorkomt in bovengenoemd rijtje, maar het is een permanente en onlosmakelijke staat die in het geheel van ons bewustzijn thuis hoort en bovendien een functie heeft die cruciaal is of kan zijn. Zij zien het dus allesbehalve als iets wat we willen vermijden, of wat alleen ontstaat onder extreme omstandigheden. Psychose is bij iedereen die bewustzijn heeft iets wat permanent aanwezig is, permanent van invloed is op onze beslissingen en dient niet vermeden maar juist begrepen en omarmd te worden.

We gaan hier in toekomstige trainingen nog veel dieper op in, maar globaal wordt binnen het taoïsme bewustzijn gezien als een samenspel tussen de vijf energiefasen of elementen. Vaak allereerst genoemd als de essenties van Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Als deze vijf energiefases bij een bepaald onderwerp in harmonie samenwerken spreken we over Specialisme. Als deze vijf elementen onderling disharmonie ervaren, dan spreken we over Verwarring. Als de vijf energiefases geheel en al ophouden met onderling contact houden, dan spreken we over Psychose.

Voor alle duidelijkheid: het uiteenvallen of niet communiceren van de vijf energiefases is dus iets wat bij ieder wezen met bewustzijn een permanent karakter heeft. Niet alleen bij mensen die gezien worden als psychisch ziek, maar bij iedereen.

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT