Psychose wordt doorgaans gezien als iets wat ons kan overkomen onder extreme omstandigheden. Die extreme omstandigheden kunnen zijn: psychische kwetsbaarheid in geval van schizofrenie, borderline of bi-polaire stoornissen, maar ook overspannen zijn, ijlen (bij koorts), bewustzijnsveranderingen bij het gebruik van substanties, hallucinaties en illusies als gevolg van ernstige vormen van stress (marteling en/of levensbedreigende situaties), ernstige depressie na een geboorte, psychische stoornissen als gevolg van de-hydratie en de-mineralisatie, etc. etc.

In het taoïsme ziet men het op 2 manieren wat anders. Ten eerste: psychose is niet als een bewustzijn toestand die alleen voorkomt in bovengenoemd rijtje, maar het is een permanente en onlosmakelijke staat die in het geheel van ons bewustzijn thuis hoort en bovendien een functie heeft die cruciaal is of kan zijn. Zij zien het dus allesbehalve als iets wat we willen vermijden, of wat alleen ontstaat onder extreme omstandigheden. Psychose is bij iedereen die bewustzijn heeft iets wat permanent aanwezig is, permanent van invloed is op onze beslissingen en niet vermeden dient te worden, maar begrepen en omarmd.

We gaan hier in toekomstige trainingen nog veel dieper op in, maar globaal wordt binnen het taoïsme bewustzijn gezien als een samenspel tussen de 5 energiefasen of elementen. Vaak allereerst genoemd als de essenties van water, hout, vuur, aarde en metaal. Als deze 5 energie fases bij en bepaald onderwerp in harmonie samenwerken spreken we over 'specialisme'. Als deze 5 elementen onderling disharmonie ervaren, dan spreken we over 'verwarring'. Als de 5 energiefases geheel en al ophouden met onderling contact houden, dan spreken we over 'psychose'.

Voor alle duidelijkheid: het uiteenvallen of niet communiceren van de 5 energiefases is dus iets wat bij ieder wezen met bewustzijn een permanent karakter heeft. Niet alleen bij mensen die gezien worden als psychisch ziek, maar bij iedereen.

Blijf op de hoogte
ontvang de nieuwsbrief

Taotraining

Sloterweg 1257

1066CJ . Amsterdam

KvK: 68860218

BTWno: NL857621476B01

CONTACT