Taotraining banner

Vraag: In het 12e weekend van het 7-jaarsprogramma bespreekt Reinoud de relatie tussen de 8 wonderkanalen en de 8 onsterfelijken. Lu Dong Pin koppelt Reinoud aan de Yin Wei Mai. In de literatuur (Mantak Chia & Kris Deva Dorth, Taoist Shaman, p. 41) wordt Lu Dong Pin gekoppeld aan de Thrusting Channels, zijn drieledige baard zou daarnaar verwijzen. Hoe zit dit?

Antwoord: Mantak Chia koppelt Lu Dongbin aan Chong Mai. Begrijpelijk, omdat vadertje Lu gezien wordt als de leider van de acht Immortals. Er is om die reden zeker wat voor te zeggen om hem aan het centrale kanaal te koppelen. Zelf kijk ik meer naar de energetische betekenis van de acht kanalen, de acht trigrammen en de samenhang met de acht Immortals. Lu Dongbin is gekoppeld aan het trigram TUI (bergmeer of metaal) vanwege zijn symbolische verbinding met de Demon Slayer, die het zwaard op zijn rug draagt. Chong Mai, het centrale kanaal, is overduidelijk verbonden met Tsjien, niet met Tui. Als je het zo bekijkt is de koppeling aan Lu veel minder logisch. Chongli Ch’uan, de oprichter van het gezelschap en de Eerste Immortal van de acht is mijns inziens dus een betere keus.

Lu past bovendien met zijn metaal/Yin kracht heel erg goed bij de Yin Wei. Hij zorgt dat de energie van alle acht kanalen op een zachte manier met elkaar verbonden zijn en is op die wijze feitelijk de leider van de  acht Immortals.

Vergeet niet dat het taoïsme een levende interpretatie is van eeuwenoude mysterie-kennis. Er is geen dogma van ‘het zit zus of het zit zo’, er zijn alleen ‘True Conversations met zachte ogen'.

Dit onderwerp hoort vanzelfsprekend thuis in de schitterende traditie van de oude Interne Alchemisten.

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT