Fijn dat je de watermeditaties zo prettig hebt ontvangen. Wat betreft je vraag naar meer informatie, daar moet ik je in teleurstellen. Ik heb zelf hier en daar wat kleine stukjes informatie gevonden en gehoord. Zelf dus gewoon je oren en ogen openhouden. Dan kom je wel meer op het spoor. Overigens ben ik zelf geen fan van de watermeditaties of Yin practice als ze niet samengaan met een vlijmscherpe skeletstructuur in je IJzeren Hemd. Een tweede nadeel kan zijn dat je onvoldoende energie opbouwt. Al met al blijf ik zelf dus liever op het spoor wat ik al loop en laat ik me niet verleiden door het ogenschijnlijke sublieme van de watermeditaties. Het zijn goede extra’s. Zo duid ik het.

Het 'Wie' zou je kunnen zien als het 'masker' van het 'Wat' en het 'Waar'. Een masker is een persona. Bij het 'Wie' spreken we over dus onze persoonlijkheid. En die persoonlijkheid maskeert wat je werkelijk bent en waar je werkelijk bent. Je zou kunnen zeggen dat de Interne Alchemisten eigenlijk proberen om de persoonlijkheid 'op te lossen'. Ze willen er juist van af. Vandaar dat ze er geen trainingstijd aan besteden. Ze besteden hun tijd aan datgene waar de echte waarde zit: het Wat ben je? (Een ongelofelijk wonder!) En Waar is dat dat wonder? (In een bijna onbegrijpelijke stroom van tijd, die een lijn creëert van verleden, door het nu, naar de toekomst!).

In dat verleden is (onder meer) 'trauma' ontstaan. En in de toekomst zal (onvermijdelijk)  'trauma' ontstaan. Die trauma's voeden onze persona weer. Ze dwingen ons als het ware om ons masker meer lading te geven. Detraumatisering is derhalve een groot onderdeel van de training. De Interne Alchemisten hebben daar in de loop der eeuwen 'interne technieken' in ontwikkeld. En je Parel speelt daarbij een cruciale rol.

Vergeet niet dat er vroeger geen psychotherapeuten waren. Veel taoïsten trokken zich terug in de bergen en uitgestrekte bossen en werden in afzondering geconfronteerd met hun innerlijke demonen en nachtmerries.

Het is niet mogelijk om daar in het kader van deze vraag nu dieper op in te gaan, omdat het om zeer omvangrijke kennis gaat. Maar stapsgewijs heeft heel veel van die kennis in de Taotraining een plek gekregen. Door het 'Wat' en het 'Waar' te trainen, zijn we feitelijk al begonnen aan het scheppen van de voorwaarden om interne detraumatisering mogelijk te maken.

Om bestanden te downloaden klik je op het pijltje naar beneden. Lukt dat niet en opent er een nieuw scherm dan zie je daar wederom een pijltje naar beneden wat wel werkt.
Je kunt ook in dit scherm met een rechtermuis klik op het pijltje kiezen voor: 'link opslaan als....' Bij tablets en telefoons is er vaak de mogelijkheid om op het pijltjes-icoon te drukken en deze wat langer ingedrukt te houden. Meestal krijg je dan een menu met meer mogelijkheden. Mensen met een iPad of iPhone zullen niet zomaar kunnen downloaden. Apple 'beschermt' zijn eigen zaken door dat lastig te maken. Je zult via een desktop computer en iTunes of Dropbox de bestanden op je apparaat moeten zetten.

Bij het Jaarprogramma wijst het zich vanzelf. Bij de modules kun je het beste naar 'alle audiomodule ...'  aan de rechterzijde in het menu gaan en vandaar de opnames downloaden. De tekst en video's van de modules zijn niet downloadbaar.

Vanzelfsprekend is het niet helemaal mogelijk om in detail in te gaan op vragen over Spook-onsterfelijkheid. Maar om toch wat tipjes van de sluiers op te lichten... 

Euthanasie, bedoeld in de zin van 'zorgvuldig en als het goed is liefdevol begeleid sterven' is geheel en al veilig als het gaat over 'spook'. Bij zelf-doding wordt het iets complexer, maar ga er vanuit dan bijna geen enkele manier van zelfdoding 'heftig' genoeg is om 'spook-onsterfelijken' te laten ontstaan. Heel soms kan dat wel gebeuren. Maar in de theorie van het ontstaan van Ghost-Immortals gaat het over 'rituele doding, gepaard gaan met zeer heftige vormen van lijden en emotionele ontreddering'. Je moet het wel echt over rituele marteling hebben of vormen van sterven die daar bij in de buurt komen. Bij 'normale' vormen van zelfdoding is dat niet het geval. Dus ook hier zie je geen 'spook-onsterfelijken' ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld te weinig 'haat- en wraakemoties'. En, als ze er al een beetje bij zitten, bij zelfdoding, dan zijn die gevoelens meestal niet heftig genoeg, niet intens genoeg. Om 'Spook-Immortal' te worden, moet je op zoek naar zeer intense gevoelens van destructiviteit. Zo intens, zo heftig, dat ze het 'normale' proces van 'overgaan' uit elkaar kunnen trekken. 

Nou, wel een beetje een wat somber onderwerp. Maar dat hoort nu eenmaal bij de vragen over Spook. 

Interessante vraag. Niet zo heel eenvoudig om te beantwoorden, want ik zou er een half boek over kunnen schrijven. Maar ik zal een poging doen om het wat inzichtelijk te maken. 

'Kundalini' is een begrip wat wat aan slijtage onderhevig is en er zwerven inmiddels wat verschillende duidingen door de westerse wereld. Maar om je vraag heel klip en klaar te beantwoorden: 'Kundalini wakker maken' en de manier waarop de Taoïsten hun seksuele energie trainen is precies het tegenovergestelde! 

Er zijn Tantra-scholen die het wakker maken van Kundalini nastreven. Er is inmiddels een Yoga-stroming die zelfs 'Kundalini-yoga' heet. En er zijn allerlei meditatiesystemen, allemaal verbonden met mysteriescholen uit India, die streven naar het opwekken van de Kundalinikrachten in onszelf. Bij de Interne Alchemie kennen we de Kundalini ook, maar we vermijden het wakker maken van deze krachten pertinent. Pas op het moment van onze zelfgekozen levenseinde, worden ze geactiveerd, onder meer om het hart stil te zetten een op een intense en correcte manier 'over te gaan'. 

Kundalini bestaat uit twee krachten, de Gouden Stroom en de Zilveren Stroom. Ze hebben geen echte locatie in ons lichaam, maar in het Innerlijke Landschap worden ze normaliiter gesitueerd aan de basis en vlak voor de wervelkolom (Zilveren Stroom) en aan de bovenkant en vlak voor aan de bovenkant van de wervelkolom, of vlak achter de pijnappelklier (Gouden Stroom). De Taoïsten verdelen het Innerlijk Landschap in drie energetische basislichamen: het Jing-lichaam (vitaliteitslichaam), het Chi-lichaam (bewustzijnslichaam) en het Shen-lichaam (spirituele lichaam). De Zilveren en de Gouden Stroom hebben 'een plek' in het Shen-lichaam. En ze zij nodig voor processen die horen bij conceptie en sterven. 

De verwarring ontstaat over de Taoïstische seksuele kung fu technieken van de Interne Alchemisten, waar ze een energetische stroom van 'voorgeboortelijke levenskracht' creëren, die onder meer gebruik maakt van een energiekanaal wat dóór onze wervelkolom loopt. En technieken waarmee je de Zilveren Stroom van de Kundalini kan opwekken, waarbij gebruik gemaakt wordt van een energiekanaal wat vóór de wervelkolom loopt. 

Als het lukt om de Zilveren Stroom van de Kundalini wakker te maken, kom je in een diepe extase, bedoeld om te sterven. Als de Gouden Stroom 'antwoord' is dat veilig en wordt er vaak over 'Verlichting' gesproken. Echter, als de Gouden Stroom NIET 'antwoord' 'verbranden je hersenen' en zijn zeer heftige psychotische klachten en problemen het gevolg. Die heel erg moeilijk 'uit' te zetten zijn. 

De Taoisten draaien het om: als hun moment van zelfgekozen dood naderbij komt, activeren ze eerst de Gouden Stroom, die van boven naar beneden stroomt. De Zilveren stroom 'antwoord' in dat geval ALTIJD en het gevold is een hele hoge graad van bewustzijn waarbij het bewustzijn prachtig kan overgaan naar het Shen-lichaam. 

Nou, wat ik al schreef, hier kun je een half (heel?) boek over schrijven. 

Maar in de jaartraining blijven we dus 100% weg bij Kundalini; dat zal je nu begrijpen. We zoeken daarentegen naar het veilig, schoon en zacht stromen van onze seksuele energie, om 'medicijn' te kunnen maken, waarmee we ons 'vitaliteitslichaam' voeden en gezonder maken. En, als dat proces eenmaal op gang komt, leren we hoe we ons bewustzijnslichaam meer harmonisch kunnen maken. Tot slot werken we aan het 'maken' van Parel-bewustzijn, waarmee we ons als het ware 'ankeren' in het Oog van de Storm.

Je kunt in je account (rechtsboven in het menu) je facturen terugvinden en opnieuw downloaden of printen.

Ja. Voor een deel kan dat zelfs beter dan analoog taotrainen. Dit is de eerste keer in de taoïstische geschiedenis dat je een meditatie kunt opnemen en keer op keer kunt afspelen op je eigen mp3-speler. De oude meesters zouden jaloers zijn, echt waar. Zij moesten alles mondeling overdragen en dat was best een klus. De online training is zo opgezet dat je er zelfstandig mee uit de voeten kunt: je kijkt instructiefilmpjes, luistert naar audio-fragmenten en leest theorie. Vragen kun je altijd stellen en worden aan mij voorgelegd indien ze inhoudelijk zijn. Je komt een heel eind. Voor sommige mensen is analoog contact op den duur onontbeerlijk. Voor hen is er de optie om een aantal keer per jaar deel te nemen aan een trainingsdag in Landgoed ISVW in Leusden. Dan komt het materiaal natuurlijk helemaal tot leven.

Nee, de taoïsten zijn geen fan van moeten. Waar het naar mijn idee om gaat, is het ontwikkelen van ‘Verlangen naar training’. Dat kan alleen ontstaan vanuit je eigen Waarachtige Hart. De vragen ‘Waarom ben je hier?’ ‘Wat ben ik?’ en ‘Waar ben ik?’ zelf gaan beantwoorden, dàt maakt dat je je eigen spoor in de werkelijkheid kunt gaan volgen. De training komt bij iedereen op een unieke manier tot leven. Je voelt vanzelf welke oefeningen en inzichten bij jou passen en resoneren. Wees niet bang om iets mis te lopen, je leert precies datgene wat je moet leren.

Nee, wel een taoïstische ‘sifu’. Dat betekent simpelweg leraar of onderwijzer. Sifu’s weten veel van een bepaald vakgebied en bieden hun wijsheid en bijbehorende oefeningen aan in de vorm van ‘overdracht’. Maar er is, anders dan bij bijvoorbeeld Indiase goeroes, geen sprake van volgelingen. Dus als de les klaar is, zijn de sifu en de leerlingen gewoon weer gelijkwaardig. Dan gaan ze samen aan tafel om gezellig een hapje te eten of ze gaan samen de wc schoonmaken bij wijze van spreken. Niks volgelingen. Zodra er te veel volgelingenkracht ontstaat, stop je als sifu met de overdracht.

Maak je geen zorgen. De taoïsten zijn geen zweverige types. Je hoeft ook niet bang te zijn voor dogma’s, doctrines en andere ellende. Taoïsten zijn weldenkers. Ze staan midden in het leven, gaan ervan uit dat iedereen autonoom is en ze houden van een goeie grap. Hun hele leven zijn ze bezig om dualiteit te bestuderen. Ze willen zichzelf in staat stellen om vrij te manoeuvreren in de werelden: in het uiterlijke landschap en het innerlijke landschap. Het is wel handig als jij ook een dualist bent, dat je snapt of weet of zelfs maar een vermoeden hebt van dat er ‘iets’ achter de wereld van het hier en nu beweegt. Dan kun je er mee trainen. Die training is alleen onbekend.

Blijf op de hoogte
ontvang de nieuwsbrief

Taotraining

Sloterweg 1257

1066CJ . Amsterdam

KvK: 68860218

BTWno: NL857621476B01

CONTACT