Taotraining banner

Welkom bij onze FAQ pagina!

Hier vind je het antwoord op veel gestelde vragen over Taotraining.
Zoek via trefwoord of via onderwerp categorie.

Of klik hieronder op een van de categorieën om alle vragen en antwoorden te zien.

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Droomtraining

Bij de Droomtraining maken we een slaapritme eigen waarbij we werken met wakker zijn, 'helder zijn', midden in de nacht en slapen, 'voeding tot je nemen' midden op de dag. Dit is een heel natuurlijk slaapritme en heeft onder meer als functie om slaapschuld in te lossen of te voorkomen. De gedachte hierachter is dat slaapschuld heel schadelijk is voor de gezondheid en het goed functioneren van de organen. Ook het vermogen om lucide te worden en te kunnen werken met de Shen wordt door slaapschuld verstoord. Dit schema staat los van de orgaanklok. De orgaanklok wordt er dus niet door verstoord.

 

 

Bij de taoïstische manier van trainen worden strenge aanwijzingen liever vermeden. Voor je het weet wordt het allemaal te dogmatisch. Met andere woorden: je zoekt naar eigenheid en een individuele toepassing van de oefeningen. Als het voor jou goed voelt is in bed oefenen zeker een mogelijkheid die je kunt onderzoeken. Doorgaans doen we de Droomtraining op een wat dikkere mat dan een yogamat, waarna je weer in bed gaat liggen.

Dat is niet precies te zeggen, omdat het voor iedereen anders is. Het gaat erom dat je drie keer een serie van negen rustige ademhalingen doet, terwijl je de grote tenen vasthoudt. Omdat de een iets sneller in en uit ademt dan de ander, krijg je dus kleine verschillen. De rustpauzes tussen de 9 ademhalingen in maak je ongeveer even lang als dat duurde. Het gaat erom dat je een ontspannen ritme vindt.

Bij een uittreding verlaat inderdaad een deel van je Chi-lichaam het gemanifesteerde lichaam. Het kan dan, verbonden met een soort zilveren koord of navelstreng, contact houden met het lichaam. Dat kan niet meteen kwaad, maar het heeft een soort kwetsbaarheid en het is vermoeiend. Als je zo"n droom-achtige uittreding meemaakt, word je de volgende ochtend vaak erg moe wakker. Wat wij gaan leren is om een droo-lichaam of 'Dubbel' te maken. En die Dubbel moet je dan substantie weten te geven. Als de Dubbel genoeg substantie heeft dan kan hij/zij geheel los van het gemanifesteerde lichaam aan de wandel. Als het nog meer substantie heeft kan het ook in de gemanifesteerde wereld kleine voorwerpen gaan verplaatsen. Als je na zo'n lucide droom wakker wordt voel je je juist heerlijk uitgerust.

Ja, dat is een herkenbaar gevoel. Als je meer en meer je slaapschuld inlost krijg je op een gegeven moment het dromen te pakken. Het is heerlijk om te dromen en het is nog heerlijker om lucide te dromen. Het is bovendien gezond om veel te dromen en buitengewoon gezond om lucide te dromen. Geen wonder dus dat je er naar gaat verlangen. Dit zijn goede signalen. Waarom is het zo"n prettig gevoel? Waar het over gaat, is dat je een vermogen hebt om de werkelijkheid waar te nemen (perceptie) én een vermogen hebt om datgene wat je waarneemt met die perceptie de duiden (interpretatie). Als die twee, perceptie en interpretatie, in de droom samenvallen is dat een teken dat de Jing en de Chi in een mooie dans met elkaar zijn. Dat is de bedoeling van de training. Volgende stap is dat ook overdag te doen.

Bij het Lucide worden komen heel veel mensen ook in situaties terecht met seksuele lading. Net als het in het uiterlijke landschap, streef je er in luciditeit ook naar om het "groene web" niet te "laden" met "rode, niet beheerde, seksuele energie". Sterker, als je meer en meer je luciditeit kan vinden, wordt het zelfs belangrijker dan in het uiterlijke landschap om hier betamelijk en schoon mee om te leren gaan. Er is menig leerling van droomleraren gevraagd om te vertrekken, nadat ze betrapt waren op grensoverschrijdende en seksueel geladen lucide bewegingen. Vergis je ook niet in het verschil tussen uittredingen en het leren werken met de Dubbel. Taoisten proberen uittreden zo goed als ze kunnen te vermijden. Terwijl ze het leren werken met de Dubbel juist heel hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Het "uittreden" is meer een verlichtingstechniek. Het werken met de Dubbel is meer een voedingstechniek. Gaan we verderop in het 7 jaar programma nog vaker aandacht aan besteden.

Bij luciditeit is het onmiskenbaar dat je wakker wordt in de droom. Veel duidelijker kan ik het niet omschrijven. Je bent je er 100% van bewust dat je droomt, terwijl je blijft dromen. Er is geen glijdende schaal. Lucide is lucide. Er is geen twijfel over mogelijk. Het is wat anders dan heel helder en intens dromen. Vergeet niet dat het er maar deels om dat je in de droom wakker leert worden, maar dat het er ook om gaat dat je een tweede perspectief gaat krijgen terwijl je overdag wakker bent, en dan beseft dat je feitelijk loopt te slapen.

Dans zou je kunnen omschrijven als een bewegingskunst. En elke bewegingskunst heeft Witte Zuil aspecten (begrijpen wat je wilt kunnen) en Zwarte Zuil aspecten (kunnen wat je hebt begrepen). Evenzo bestaat er bij elke bewegingskunst een interactie tussen het Uiterlijk Landschap en het Innerlijk Landschap. Dus is het bij dans zeker mogelijk om niet alleen met het gemanifesteerde lichaam te dansen, maar ook met het droom-lichaam, wat een onderdeel is van het Innerlijk Landschap. Zelf ben ik niet zo"n danser, dus het is vanuit dat gegeven dat ik dans niet direct bij mijn overdracht zal betrekken. Maar de abstracties achter bewegingskunst hebben mijn onverdeelde en intense aandacht. Blijf in ieder geval alles wat je in het 7 Jaarprogramma meemaakt en leert toepassen op dans! En, mocht je zelf uiteindelijk les gaan geven, breng dan ook zeker dans in in je training.

Dat is een goede maar ook een lastige vraag voor mij. Om te beginnen, heel eenvoudig, klopt het filmpje. Daarmee is het probleem in feite al opgelost. De tekst en h et e-werkboek klopt ook, alleen met die verstande datgene ik wat ik doe ervaar op die manier. Als je het bekijkt zoals jij het bekijkt (wat vermoedelijk correct is) is het andersom. Gewoon een dyslectisch probleempje dus. Wel compliment voor het scherpzinnig onderzoeken van het materiaal!

Droomherinnering heeft een beetje tijd nodig om te blijven hangen. Als je via de wekker ontwaakt of via plotseling lawaai dan schiet je te snel door de fase tussen slapen en wakker zijn heen en raak je je droomherinnering meteen kwijt. Het heeft in de hersenen ook te maken met de interactie tussen witte en grijze hersencellen. Daar gaan we later in de training nog dieper op in. Vergeet niet dat het gebied tussen slapen en waken feitelijk hetzelfde is als de I-kracht. In onze cultuur werken we alleen met slapen en wakker zijn als de twee verschillende staten van bewustzijn. De I-kracht is een derde vorm die ertussen in zit en de voordelen van beide staten combineert. Hoe langer, dieper en sterker je in I leert zijn, hoe sterker je droomherinnering zal worden.

Eigenlijk is lucide worden in een droom veel eenvoudiger dan de bewustzijnservaringen die je in je vraag omschrijft. Lucide worden in de droom lijkt heel erg op gewoon wakker worden, alleen word je niet wakker in je bed, maar je wordt je bewust van het feit dat je in een droom zit. De volgende stap van de Droomtraining gaat er dan over dat dat wakker geworden bewustzijn de droom die je droomt gaat aanpassen. Het gaat er dus niet zozeer om dat je in de droom hele bijzondere bewustzijnstoestanden meemaakt. Het gaat erom dat je meester over je dromen wordt en uiteindelijk coherente, wijze beslissingen kunt nemen in je droomstaat.

Er zijn veel vergelijkbare ervaringen met betrekking tot het moment van inslapen en wakker worden. Het 'in I zijn' terwijl je inslaapt of wakker wordt creëert deze ervaringen. Ik heb datzelfde brommen ook meegemaakt, maar ik heb ook allerlei andere geluiden waargenomen, prachtige muziek of ijle, tere, klanken. Ik heb ook wonderbaarlijke gevoelens van warmte en kou, gevoelens van aanraking en ervaringen van onbegrijpelijke ruimte meegemaakt. Het is wat lastig uit te leggen hoe dat werkt, maar het heeft te maken met de verbinding van en de communicatie tussen het Jing-lichaam en het Chi-lichaam. Dit zijn effecten in het Innerlijk Landschap die worden omgezet in een vorm van perceptie in het Uiterlijk Landschap.

Regelmaat in het leven is inderdaad belangrijk. Mensen die hun bio-ritme vaak aanpassen leven gemiddeld minder lang dan mensen die dat tijdens hun leven minder doen. Piloten bijvoorbeeld hebben een gemiddelde levensverwachting die 7 jaar lager ligt dan het algemene gemiddelde. However: een stabiel ritme dat gebaseerd is op economische motieven in plaats van op weldenkendheid is wellicht niet zo gezond. Veel mensen die een stabiel bio-ritme hebben, slapen langer dan 6 uur aan een stuk door. Bovendien slapen ze maar in 1 venster per etmaal. Dat is niet aan te raden voor je gezondheid. Het beste recept is om zowel een regelmatig bio-ritme te hebben als een verstandig waak-slaap ritme. Dit ritme bestaat uit meerdere vensters van slapen en wakker zijn, waarbij je nooit langer aaneengesloten slaapt dan 6 uur. Veel mensen met een vast bio-ritme hebben desondanks een laag niveau van welbevinden. Dit komt ondermeer omdat ze 'comateus' slapen. Daardoor kunnen ze overdag niet 'wakker worden in de droom'. Dit alles komt uitgebreid aan bod in de Droomtraining.

Het lucide worden, ofwel wakker worden in de droom, is op zichzelf een gewenst Zwarte Zuil effect wat hoort bij de bewustzijnsontwikkeling van de Eerste Inwijding: Parelbewustzijn. Iets in jou wordt wakker. Het gaat daarbij niet alleen om 'wakker worden in de droom', maar ook om 'wakker worden in wakende toestand'. De volgende stap hoort bij de Tweede inwijding: Zwaardbewustzijn. Daarbij gaat het niet alleen om het wakker worden op zich, maar ook om het ingrijpen in de droom. Daar  is het dus inderdaad de bedoeling dat je ook gaat handelen, de droom verandert, je acties in de droom gaat sturen, etc. Dus bij Parelbewustzijn leer je volgen en bij Zwaardbewustzijn leer je sturen.

Bij de Droomtraining werken we aan het laten ontstaan van een natuurlijke balans tussen de Witte Zuil en de Zwarte Zuil. In onze cultuur werken we bijna alleen nog maar met de Witte Zuil, de praktische, rationele kant van zelfontwikkeling, waarbij het gevaar ontstaat dat kennis en informatie belangrijker worden dan dromen en intüitie. Echte inwijding ofwel bewustzijnsontwikkeling ontstaat pas wanneer zowel de Witte Zuil als de Zwarte Zuil beiden in dezelfde mate ontwikkeld worden. De Witte Zuil staat voor het mannelijk goddelijk principe, terwijl de Zwarte Zuil staat voor de godin, het vrouwelijk goddelijk principe. Beide zijn even belangrijk en waardevol.

Het is muziek die ik zelf al jaren lang gebruik bij deze oefeningen. Peter Namlocken en zijn vrienden zijn de makers. Indertijd heb ik een CD gekocht van hem die "Dreamfish" heette.

Hier kun je de muziek beluisteren via Spotify

De muziek is ook te vinden via Youtube 

De voornaamste functie van de Droomtraining is om het droom-lichaam meer te laten lijken op je echte lichaam. Een bij-effect is inderdaad dat je ook meer contact krijgt met je fysieke lichaam in wakende toestand. Het antwoord is dus 'ja'.

Ja, dat "brommen" of "knorren" (het wordt ook wel "schudden" genoemd) is inderdaad een soort lage vibratie. Ik ken hem zelf ook, al moet ik bekennen dat ik het niet zo vaak meemaak. Maar het is een bepaald "plekje" in de staat van zijn die je op deze manier bereikt, via een mooie diepe I-kracht (wat dat half-slapen natuurlijk ook is) waarbij je gewaar wordt dat de Jing in de buik krachtig vibreert. Die vibratie is er altijd, maar de gewaarwording ervan is meestal niet in staat om het waar te nemen. Dat jij hem zo lekker vindt is mooi. Het is vooral een teken dat je I-kracht zich goed aan het ontwikkelen is en voor mij ook wel een aanwijzing dat je beslist neiging hebt naar Zwarte Zuil vermogens. Voor mij altijd goed nieuws. Verder gewoon van genieten als je het vindt. Je hoeft er verder niets mee te doen of zo.

Ja, de oefeningen hebben in eerste instantie een vaste volgorde. Eerst de voeten en de enkel bewegingen. Dan het vasthouden van de grote teen. En vervolgens komen er nog veel meer oefeningen bij. Maar dat bouwen we rustig op.

Ja. Het helder worden tijdens de droom heeft een vergelijkbaar effect op je bewustzijn overdag. Het gaat erom overdag 'wakker te worden in de droom'. De kern van de Droomtraining is het inlossen van slaapschuld. Alleen als je goed uitgerust naar bed gaat kun je de helderheid opbouwen die je nodig hebt om overdag wakker te worden! Pas dan wordt het ook mogelijk om 'in te grijpen in de droom'. En dus krijg je overdag de kans om in te grijpen in wat je overkomt.

Jazeker. In feite zijn alle peesplaten, vanuit embryonale ontwikkeling, ontstaan vanuit één en dezelfde cel die is gaan delen. Diezelfde stamcel maakte ook alle botcellen. Dus in zekere zin zijn alle peesplaten en alle botten één ding. Maar het is niet alleen abstract. Het blijkt ook op fysiek niveau dat alle peesplaten met elkaar in verbinding staan. En evenzo allemaal worden ze beïnvloed door het het middenrif.

Nee, er zijn nog geen audio-bestanden gemaakt van de Droomtraining oefeningen. Een goed idee voor de toekomst!

Om deze vraag in al zijn details te beantwoorden, moeten we nog veel meer weten over "hoe ons bewustzijn werkt en is opgebouwd". Daar gaan we de komende jaren stapje voor stapje aan werken. Maar in het kort: Nee, dat is niet hetzelfde. Het derde oog kun je in de Witte Zuil training openen en je kunt het openen in de Zwarte Zuil training. Als je "lucide worden" wilt vergelijken met een bewustzijn staat van de Witte Zuil, dan is het meer "het krijgen van een besef dat je ergens mee bezig bent". Dus er ontstaat een "waarnemer" tegelijkertijd met het feit dat je iets aan doen bent, of dat je iets overkomt, of dat je ergens bent. Het is dus veel eenvoudiger dan het openen van het derde oog. Het is, kan geen kwaad het nog eens te herhalen, een hele droge en eenvoudige stap van "wakker worden in de situatie". Een besef van aanwezigheid. Zowel overdag, als je wakker bent, ergens waar je bent. Als s"nachts, als je slaapt en droomt.

Om te beginnen, je verbeeldt je beslist niets, al heeft het verbeeldend vermogen er paradoxaal genoeg wel degelijk mee te maken. Omdat we bij de Taotraining niet alleen de Witte Zuil trainen (het begrijpen) maar ook de Zwarte Zuil (het kunnen), gaat er van alles schuiven. Veel leerlingen zullen dergelijke effecten gaan meemaken. Het geeft aa dat het Droom-bewustzijn en het Wakker-bewustzijn contact aan het krijgen zijn. Het gemanifesteerde lichaam en het droom-lichaam zullen steeds meer contact gaan krijgen. Ervaringen overdag zullen de nacht gaan beïnvloeden en vice versa. Met name je dierbaren en geliefden zullen steeds meer met je gaan communiceren, niet alleen via de gebruikelijke manieren die we kennen in het Uiterlijk Landschap, maar ook op minder gebruikelijke manieren in het Innerlijk Landschap.

Bij de Droomtraining werken we aan een fenomenale weldenkendheid en een koninklijk emotioneel evenwicht. Deze effecten zoeken we niet bewust op of streven we bewust na, maar we laten het rustig ontstaan. Met zachte ogen en ontspannen nieren leren we ontvangen. Wanneer dit evenwicht en deze weldenkendheid sterker en stabieler wordt zal ook deze communicatie via de Zwarte Zuil helderder en makkelijker te verdragen worden.

Wat betreft het overnemen van emoties: dit heeft te maken met de staat van je Gouden Ei. Wanneer het Gouden Ei beter en schoner gaat functioneren zul je merken dat je minder last hebt van het overnemen van emoties. Het Goude Ei is de oerbescherming die je nodig hebt om goed onderscheid te maken tussen jou en de mensen om je heen.

Bij klachten in de liezen is het vooral belangrijk om dit gebied zoveel mogelijk te ontgiften. Het is niet onaannemelijk dat er in dit gebied cloudy energy zit, ofwel energetische en lichamelijke afvalstoffen. Het warm wrijven en voorzichtig roteren van het liesgebied, zoals uitgelegd in de Taotraining modules, is dan ook aan te raden.

De psoas-oefeningen zijn vooral goed voor het openen van de Ming Men, waardoor seksuele energie omhoog kan stromen langs de ruggengraat en je uiteindelijk wat we noemen Medicijn gaat maken. Hoe meer Medicijn je maakt des te meer komt dit je gezondheid ten goede, alsmede je liezen.

 

 

Overdag zijn we wakker, maar bijna nooit 'helder'. Als we wakker zijn brengen we veel tijd in de bewustzijnstoestanden 'Verwarring' en 'Psychose' door. En als we daar niet in zitten, is het de toestand 'Specialisme'. Het verschil tussen 'wakker' en 'helder' is dat het eerste verbonden is aan een specifieke stroom van gerichte gedachten en het verwerken van allerlei prikkels. Bij 'helder' is het bewustzijn het niet speciaal gebonden aan een bepaalde gedachte of prikkel. Helderheid is meer een staat van 'frisheid' die het goed functioneren van 'wakker' ondersteunt. 'Helder' lijkt een beetje op hoe frisse lucht voelt, terwijl 'wakker' meer lijkt op onfrisse lucht. 'Helder' voelt als wanneer  je eerste lekker gaat douchen en dan in een fris opgemaakt bed gaat liggen. 'Wakker' volet meer als zonder douchen in een niet fris opgemaakt bed gaan liggen. Dit zijn maar beelden, metaforen, om het te duiden. Als je 'helder' eenmaal ervaart is het meteen duidelijk voor je. Dit is wat we trainen wanneer we 's nachts de Droomtraining doen. Helder zijn is onmiskenbaar anders dan wakker zijn.

We gaan een uitgebreide set oefeningen leren van de Droomtraining. Die bouw je steeds op vanuit hetzelfde patroon en ritme. Het is niet de bedoeling dat je zelf gaat experimenteren. In het werkboek wat bij het eerste weekend hoort, staat de oefeningen keurig op volgorde en omschreven. Maak je geen zorgen als je het af en toe wat omkeert of zo. We gaan nog heel veel herhalen. Net zolang tot iedereen de hele set onder de knie heeft. Later, verderop in de training, mag je zelf gaan experimenteren met de oefeningen.

Slaapschuld

Regelmaat in het leven is inderdaad belangrijk. Mensen die hun bio-ritme vaak aanpassen leven gemiddeld minder lang dan mensen die dat tijdens hun leven minder doen. Piloten bijvoorbeeld hebben een gemiddelde levensverwachting die 7 jaar lager ligt dan het algemene gemiddelde. However: een stabiel ritme dat gebaseerd is op economische motieven in plaats van op weldenkendheid is wellicht niet zo gezond. Veel mensen die een stabiel bio-ritme hebben, slapen langer dan 6 uur aan een stuk door. Bovendien slapen ze maar in 1 venster per etmaal. Dat is niet aan te raden voor je gezondheid. Het beste recept is om zowel een regelmatig bio-ritme te hebben als een verstandig waak-slaap ritme. Dit ritme bestaat uit meerdere vensters van slapen en wakker zijn, waarbij je nooit langer aaneengesloten slaapt dan 6 uur. Veel mensen met een vast bio-ritme hebben desondanks een laag niveau van welbevinden. Dit komt ondermeer omdat ze 'comateus' slapen. Daardoor kunnen ze overdag niet 'wakker worden in de droom'. Dit alles komt uitgebreid aan bod in de Droomtraining.

Technische / praktische vragen

Het is muziek die ik zelf al jaren lang gebruik bij deze oefeningen. Peter Namlocken en zijn vrienden zijn de makers. Indertijd heb ik een CD gekocht van hem die "Dreamfish" heette.

Hier kun je de muziek beluisteren via Spotify

De muziek is ook te vinden via Youtube 


Heb je nog vragen die hier niet beantwoord worden? Kom naar een trainingsdag!

Blijf op de hoogte
Aanmelden nieuwsbrief
TAOTRAINING
Da Costastraat 27HS
1053 ZA   Amsterdam
KvK: 68860218
BTWno: NL857621476B01
CONTACT