skip to Main Content
Menu

 Parelbewustzijn

De Eerste Inwijding: vier weekenden in één jaar

Taotraining Jaarprogramma onder leiding van Reinoud Eleveld

2019: Inschrijving geopend tot 1 December 2018 (nog plaatsen vrij)
2020: Interesse lijst geopend voor de eenmalige vervolgtraining ‘Compassieparel’

Op veler verzoek organiseert Team Taotraining twee jaartrainingen onder leiding van Reinoud Eleveld. Inmiddels trainen enkele duizenden mensen bij Reinoud via boeken, online trainingen en de 7-jaars opleiding. De jaartrainingen die in 2018 en 2019 starten bieden de mogelijkheid om met Reinoud persoonlijk de eerste inzichten en technieken van de oude taoïstische alchemisten eigen te maken.

In 2018 en 2019 start een trainingsprogramma van één jaar gevolgd door een vervolg training voor beide groepen.

‘De Eerste Inwijding is een kans om kennis te maken met een alternatieve kijk op het gebied van gezondheid, geluk en zingeving die je leven kan veranderen.

Ik heb het over het trainen van wijsheid.

Mensen die de geheimen van de Interne Alchemie kennen kunnen zichzelf ongelooflijk vitaal houden. Mensen die hun seksualiteit getraind hebben zijn veilig voor anderen en zichzelf. We hebben mensen nodig die zichzelf en anderen kunnen gidsen in deze complexe en verwarrende tijden.

Ik heb het over mensen die Parelbewustzijn hebben.

De training van de taoïsten uit het oude China is nagenoeg onbekend in onze cultuur, terwijl de voordelen oneindig zijn. Gezonder en intenser leven, meer voldoening halen uit je relaties, je ware zingeving ontdekken – het is goed voor ons allemaal. En het is goed voor de kostbare planeet waarop we leven.

Train je mee?’

Met zachte ogen,

handtekeningR

Wat is het resultaat van de training?

– Meer energie, vitaliteit, gezondheid

Als we dit toch eens zouden weten in het Westen: de vitaliteit en intensiteit die je rond je 28e levensjaar had, kun je vasthouden – je leven lang – of terugwinnen. De seksuele training speelt hierin een grote rol. Orgastische energie transformeer je tot levenskracht. In het jaarprogramma krijg je veilige, beproefde en betamelijke oefeningen, die gericht zijn op het activeren en optimaliseren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en het herstellen van de hormonale balans.

– Minder piekeren en stress

‘Zo ben ik nu eenmaal’, is een zin waar de taoïsten niet van onder de indruk zijn. Ben je makkelijk ontvlambaar of juist zwaarmoedig of licht gedeprimeerd? Dit kun je oplossen. Denk ook aan piekeren, malen, gefrustreerd zijn, in de stress schieten of overdreven vriendelijk zijn tegen jan en alleman – het zijn tekenen van emotionele onbalans. In het jaarprogramma leer je achterstallig onderhoud plegen: oude emotionele patronen krijgen minder grip. Je wordt kalmer, relaties veranderen ten goede, je maakt wijzere beslissingen – zowel op je werk als in de rest van je leven.

– WelbevindenDromende Malta

Ook deze staat van zijn kun je trainen. De taoïsten noemen het welbevinden. Reinoud Eleveld beschreef het als het ‘vakantiegevoel keer tien’. Hoe je het ook noemt, een gelukkigere ondertoon in je leven is – ook volgens de westerse wetenschap – hét ingrediënt voor een goede gezondheid. Maar hoe bouw je het op? Je zou kunnen zeggen dat het jaarprogramma één groot stappenplan is naar het verkrijgen van meer welbevinden.

Wat leer ik in het jaarprogramma?

Taotrainer Reinoud Eleveld wijdt zijn leven aan het bestuderen van inwijdingskennis. Zijn zoektocht voerde hem over de hele planeet, van de tolteken in Mexico tot de taoïsten in China, waar hij uiteindelijk ‘goud’ heeft gevonden: het begin van een pad dat iedereen kan lopen.

De training van de taoïsten bestaat uit kennis en wijsheid waar we in het Westen naar snakken:

 • Basisuitgangspunten en technieken van genezing en ziektepreventie
 • Gedetailleerde formules waarop de dieptepsychologie van de oude taoïstische meesters was gebaseerd
 • De beroemde ‘seksuele kungfu’, een van de specialiteiten van de taoïsten. Hun lang geheim gebleven recept voor een superieure vitaliteit en een lang leven.
 • Technieken voor het effectief inlossen van slaapschuld. Dat betekent beter slapen en uitgerust wakker worden.
 • De Droomtraining. Je eerste stap naar lucide dromen.

Reinoud specialiseerde zich in de eerste stap, de 1e inwijding van de taoïsten: Parelbewustzijn. Een stap die te trainen is door iedereen die deze niet-westerse kennis een kans geeft.

Vergis je niet, deze reuzensprong in je ontwikkeling is bepaald niet kinderachtig. Hij bestaat uit buitengewone inzichten en daarmee samenhangende oefeningen waarmee je vele jaren zoet kunt zijn. In het jaarprogramma zet je jezelf in één klap op een compleet nieuw spoor.

Hoe ziet het jaarprogramma eruit?Glimlach 500

Het jaarprogramma bestaat uit vier intensieve weekendtrainingen. Daarnaast krijg je toegang tot vijf ondersteunende online trainingen.

Hieronder volgen de data voor het Jaarprogramma van 2018. Inhoudelijk is zijn beide jaartrainingen hetzelfde.

Trainingsweekend 1: I-kracht en Innerlijke Glimlach

Data:

2018: zaterdag 7 april (10:00-22:00) en zondag 8 april 2018 (10:00-18:00)

2019: zaterdag 6 april (10:00-22.00) en zondag 7 april  (10.00 – 18:00)

In dit weekend maak je kennis met de plek waar alle interne alchemie zich afspeelt: het Innerlijk Landschap. Je leert jezelf eerst toegang verschaffen. Daarna leer je je eerste stapjes zetten in het Innerlijk Landschap. Alles onder begeleiding, zodat je steeds beter je weg kunt vinden en ook dingen kunt gaan doen. Zoals wat? Helende processen in het lichaam activeren bijvoorbeeld. Seksuele energie leren wakker maken en direct omzetten in vitaliteit. Of ingrijpen in je eigen emotionele balans. Je krijgt ook meer zicht op de ‘kaart’ van dat innerlijk landschap. Reinoud legt je glashelder uit hoe je door middel van inwijding je bewustzijn kunt verruimen, hoe je dat veilig doet en wat je eraan hebt.

Technieken die we trainen:

 • Innerlijke Glimlach
 • Gouden Ei
 • Activeren eerste vuur (buik, vitaliteit)
 • Basis IJzeren Hemd
 • Dream Practice
 • Chi kungs

Trainingsweekend 2: TransformatieseksualiteitDraak 500

Data:

2018: zaterdag 9 juni (10:00-22:00) en zondag 10 juni 2018 (10:00-18:00)

2019: zaterdag 15 juni (10:00 – 22:00) en zondag 16 juni (10:00 – 18.00)

Dit weekend gaat over seks, één van de centrale thema’s in de gehele taoïstische training. Seks die niets met ‘seks met een ander’ te maken heeft, maar seks in de zin van: het wonder achter alle creatie. Ook achter jouw gezondheid, het vermogen om naar Albert Heijn te kunnen lopen of op je werk een slim idee te bedenken. Het leren transformeren en inzetten van die seksuele kracht geeft je aansluiting op de bronkracht van moeder natuur: een overvloed aan energie. Taoïsten blijven vitaal tot hun laatste ademteug. Klinkt wonderlijk, maar het is ook voor de gewone westerling weggelegd. Het vergt alleen wat training – niet moeilijker dan leren fietsen. Het trainen van je seksualiteit is daarnaast bepaald geen straf. Je maakt jezelf orgastisch en leert deze seksuele energie op een veilige manier door het lichaam te bewegen. Let op, dit gebeurt altijd alleen, in je eigen intimiteit, zonder partner.

Technieken die we trainen:

 • Basistechnieken seksuele transformatie
 • Activeren tweede vuur, de ‘poort van het leven’
 • ‘Way of the nun’ en ‘Way of the monk’
 • Psoasspier- en bekkenbodemoefeningen
 • De vier pompen
 • Basis IJzeren Hemd
 • Dream Practice
 • Chi kungs

Trainingsweekend 3: True heartmodule 3 500

Data:

2018: zaterdag 8 september (10:00-22:00) en zondag 9 september 2018 (10:00-18:00)

2019: zaterdag 14 september (10:00 – 22:00) en zondag 15 september (10:00 – 18:00)

Wil je kerngezond worden en blijven? Dan zijn dit de drie belangrijkste ingrediënten: los je slaapschuld in, train je seksualiteit, leer leven vanuit welbevinden. Dit laatste ingrediënt bestaat weer uit losse componenten die je kunt trainen. Je werkt in dit weekend met de vitale organen, pleegt achterstallig emotioneel onderhoud. Dat levert meestal een zucht van verlichting op: hèhè, dat je dat al die tijd met je meedroeg. Je was het simpelweg vergeten op te ruimen – of beter gezegd: je wist niet hoe dat moest. Stap voor stap werk je toe naar een ongekende emotionele balans. Het wordt stiller in jezelf, ruimer. Verrassend genoeg komen vervolgens ook je ruimtelijk inzicht en je kleurbewustzijn in balans. Het begin van weldenkendheid en compassie: True heart.

Technieken die we trainen:

 • Lotusbloem
 • Helende klanken
 • Helende Handen 1 (openen chi-stromen handen)
 • Activeren derde vuur (verbinding)
 • Compassieglimlach
 • Basis IJzeren Hemd
 • Dream Practice
 • Chi kungs

Trainingsweekend 4: Parelbewustzijn, het maken van je eigen parelParel 500

Data:

2018: zaterdag 24 (10:00-22:00) en zondag 25 november 2018 (10:00-18:00)

2019: zaterdag 30 november (10:00 – 22:00) en zondag 1 december (10:00 – 18:00)

Parelbewustzijn? We kennen het niet. En toch is het volgens de taoïsten – letterlijk – de heilige graal. Een fenomenale stap in je spirituele ontwikkeling. Je creëert een midden van een midden in jezelf. Daar gooi je je anker uit. Het wordt je innerlijke spiegel: door erin te kijken gaat er een groeiende invloed van wijsheid in je leven ontstaan. Een non-polaire, wonderbaarlijke kracht die het leven kalmer, intenser en zinniger maakt. Een belangrijk kenmerk is dat je meer manifesterend vermogen krijgt: je krijgt meer voor elkaar. Daarnaast is parelbewustzijn hét hulpmiddel om hardnekkige trauma’s (groot of klein, we hebben ze allemaal) voor eens en voor altijd op te ruimen. Gewoon op eigen kracht.

Technieken die we trainen:

 • Verzamelpunten activeren
 • Maken van pakua’s (8 krachten)
 • Activeren van de eerste inwijding: Parelbewustzijn
 • Openen van de windpoorten (geboortetrauma helen)
 • Basis IJzeren Hemd
 • Droomtraining
 • Chi kungs

Toegang tot vijf online trainingen (t.w.v. 1235 euro)

Doe je mee aan het jaarprogramma, dan krijg je naast de weekendtrainingen óók toegang tot maar liefst vijf modules uit de online opleiding van Taotraining. Deze modules sluiten naadloos aan op wat je in de weekenden leert. Zo kun je thuis dus gemakkelijk verder met het materiaal.

In de modules vind je:werkboekengroot

✓ Alle theorie die in de weekenden behandeld wordt.

✓ Alle meditaties en oefeningen die je in de weekenden gezamenlijk traint. Zet ze op je telefoon of mp3-speler en je kunt ze overal en altijd trainen als het je uitkomt.

✓ Les-illustraties. Ze maken de theorie visueel en helpen je de oefeningen beter te begrijpen.

✓ Gedetailleerde instructiefilmpjes.

✓ Interview-video’s. Taotrainer Reinoud Eleveld geeft extra informatie. Centrale vragen zijn steeds: waarom leer je dit? En wat heb je eraan?

Hier lees je meer over wat zo’n module precies inhoudt

Vragen stellen en lezingen bijwonen

Bij het jaarprogramma horen nog twee mooie voordelen.

 1. Je hebt de mogelijkheid om vragen te stellen via e-mail. Vragen worden voorgelegd aan Taotrainer Reinoud Eleveld. Je krijgt ook toegang tot onze groeiende en uitgebreide vraag- en antwoord(FAQ)-bibliotheek.
 2. Voorafgaand aan elk weekend kun je, als je wilt, een lezing bijwonen van Taotrainer Reinoud Eleveld over het thema van het aanstaande weekend. Deze lezingen zijn ook toegankelijk voor mensen die niet deelnemen aan het jaarprogramma en zijn bedoeld om je intimi een kans te geven kennis te maken met wat je gaat trainen. Het jaarprogramma gaat invloed op je leven krijgen en om de veranderingen in goede banen te leiden kan het verstandig zijn om je zoon, broer, zus, moeder of wie dan ook kennis te laten maken met datgene wat je aan het trainen bent.

Ben ik geschikt voor het het jaarprogramma?

Als het goed is voel je aan je water of taoïstisch trainen iets voor je is.

Heb je behoefte aan een training die je energieker, gezonder en emotioneel stabieler maakt?

Misschien ben je nieuwsgierig naar wijsheid. Misschien heb je spirituele ervaring en wil je steviger en weerbaarder worden. Misschien ben je nieuw in de esoterie en heb je in de eerste plaats behoefte aan een pragmatische aanpak. Of misschien heeft seksualiteit je interesse en ben je nieuwsgierig naar de taoïstische geheimen.

Andere goede redenen om Taotraining te beoefenen zijn:

 • Je wilt je krijgskunst verdiepen en intensiveren.
 • Je zoekt nieuwe inspiratie voor je creatieve praktijken (schilderen, lesgeven, zingen). Je hebt een donkerbruin vermoeden dat seksuele transformatie jouw vuur weleens opnieuw kan aanwakkeren.
 • Je voelt dat de jaren beginnen te tellen. Je wilt ook in de herfst van je leven een maatschappelijk bijdrage blijven leveren of een intense band met de kleinkinderen onderhouden.
 • Je bent chronisch ziek en wilt het zelfgenezend vermogen van het lichaam optimaliseren.
 • Je wilt je relatie met je partner verdiepen – ook als minnaar / minnares.
 • Je bent een ‘mensenwerker’ of therapeut en zoekt naar nieuwe professionele perspectieven (zie kopje hieronder)

Voor het jaarprogramma zoeken we een mix van beginners, mensen met ervaring in bewustzijnsontwikkeling en professionals, zoals trainers en therapeuten. De ervaring leert dat dit een gezonde manier van trainen oplevert, waarin iedereen uitgedaagd wordt zijn perspectief wat los te laten.

Locatie: waar train ik?

ISVW voorzijde

Onze vaste trainingslocatie is de Internationale School voor Wijsbegeerte, gevestigd op het Landgoed ISVW, volop in het groen en in het midden van het land: in de bossen van Leusden grenzend aan Amersfoort. De locatie is praktisch en prachtig, op 6 hectare eigen bosgebied, aan de rand van het landgoed Den Treek. De keuken werkt met biologische ingrediënten en producten van het seizoen en uit de streek. De eenpersoonskamers* zijn schoon en comfortabel, met goede bedden, en alle voorzien van een eigen douche en toilet. Bij de prijs inbegrepen zijn gedurende het hele jaar: biologische maaltijden, koffie en thee, versnaperingen en overnachtingen op een eenpersoonskamer. Mocht je de avond van tevoren al willen arriveren en acclimatiseren, dan kun je zelf op eigen kosten een extra nacht bijboeken.

* Waarom eenpersoonskamers? Omdat je in het rustuur werkt aan je seksuele training. Je doet dit altijd alleen. Als je met een partner of met een vriend of vriendin deelneemt aan het jaarprogramma, dan heb je dus allebei een eigen kamer – het is een belangrijk onderdeel van het programma.

ISVW nieuwekamers

Wat maak ik mee tijdens een trainingsweekend?

Een boeiende mix van theoretische overdracht, die Reinoud Eleveld zeer inspirerend (en met een gezonde dosis Amsterdamse humor) brengt, en doén: het oefenen van meditaties en lichamelijke technieken.

Het programma is intens, maar niet fysiek zwaar – Reinoud gooit meteen de wilskracht buiten de deur en introduceert een alternatief: I-kracht. De I-kracht is een staat van zijn die het mogelijk maakt dat je uitrust terwijl je aan het werk bent. Je zult merken dat je tijdens de weekenden enorm oplaadt.

Praktisch:

 • Er is een ochtendblok, een middagblok, een avondblok en een nachtblok.
 • In het middagrustuur – na een uitgebreide en lekkere lunch – krijg je de gelegenheid om een powernap te doen op je eenpersoons hotelkamer. Je traint de seksuele technieken (solo) die bij het jaarprogramma horen, zodat je twee uur later weer fris in de zaal zit.
 • Ook ’s nachts worden er oefeningen getraind: je zet je wekkertje om onder begeleiding een half uur IJzeren Hemd en een half uur droomtraining oefeningen te doen. Avontuurlijk en heilzaam. In het jaarprogramma wordt je vanzelf duidelijk waarom je deze oefeningen traint.

Kennismaken?

Je kunt een van de lezingen van het 7-jaren-programma bijwonen om de sfeer te proeven.

Meld je aan voor een lezing van het 7-jaren-programma.

 

Wil je eerst een keer taoïstisch trainen voordat je je opgeeft?

Meld je aan voor een trainingsdag.

Over Reinoud EleveldReinoud portret

Reinoud Eleveld (1956) is Nederlands meest gerenommeerde Taotraining leraar. Hij trainde een leven lang bij vele leraren en leraressen, fenomenale mannen en vrouwen. Het spoor van inwijdingen en formules waarmee je die inwijding stap voor stap kunt activeren werd hem steeds helderder. Reinoud is één van de weinige trainers die het absolute begin van het pad naar wijsheid aanbiedt. Kennis die onze wereld naar zijn idee hard nodig heeft. Het is Reinouds levensmissie om deze inzichten te verspreiden. Inmiddels trainen meer dan tienduizend mensen bij Reinoud via boeken, seminars en (online) cursussen. Kenmerken van Reinouds lessen zijn: kennis van zaken, Amsterdamse humor en genadeloze weldenkendheid.

Anderen over Taotraining en Reinoud Eleveld

‘Het 7-jaren-programma heeft mij zoveel verrijking en verdieping gebracht. Het heeft mij tot nu toe op diepere lagen verbonden, het voelaspect vele malen vergroot, mijn kennis over het menselijke lichaam vergroot, mij dichter bij mijzelf gebracht, bewustwording gebracht, mijn seksualiteit wakker geschud, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben Reinoud dankbaar voor zijn lef, het delen van zijn kennis, zijn bedding, zijn openheid, zijn voorzichtigheid en zijn reflecties.’

Sandra juli 2016 rond klein – Sandra Been, entrepreneur

‘Ik voelde gewoon dat dit bij mij paste en dat ik dit moest doen. Geen moment spijt gehad. Het grootste resultaat dat ik tot nu toe heb behaald is dat ik geduld en vertrouwen heb ontwikkeld.’

– Annemarie Koenen, manager, schoonheidsspecialist

‘Ik ervaar dat Reinoud de kennis en praktijk doorgeeft en dat je dan verder zelf kan oefenen. Reinoud laat het pad zien, maar laat je daarin verder vrij. Ik ben het meest dankbaar dat de Tao, zoals Reinoud het laat zien, echt veilig en aards is.’

– Michelle van Klink, MBO docent

‘Ik doe mee omdat ik mijn training wil verdiepen en het pad wil lopen naar het worden van een gezonde, vrolijke en wijze oude man. De verdieping heeft zeer zeker plaatsgevonden. De hoeveelheid intense overgedragen kennis, inzichten en de daaruit voortvloeiende ervaringen zijn imposant.’

– Daniel Ringma, Lijstenmaker

‘Ik had de wens om met Reinoud te trainen, ook vanwege toenemende gezondheidsklachten door endometriose. Mijn gezondheid is aanzienlijk verbeterd. Ik ben van alle hormonen en medicijnen af, neem zelfs geen suppletie meer en voel me steeds beter, sterker en stabieler.’

– Han Janssen, Edelsteenslijpster

Beluister een lezing met uitleg over het jaarprogramma

 

Download de lezing als MP3  (soms kiezen voor rechtermuis klik en “opslaan als” )

Ik wil me inschrijven (kosten en procedure)

 • Er zijn 80 plekken beschikbaar voor het jaarprogramma.
 • We werken met een selectieprocedure.
 • Na aanmelding krijg je binnen 30 dagen te horen of je bent toegelaten.
 • We selecteren op motivatie en zoeken een mix van mannen en vrouwen, ervaring en enthousiasme.

Doe je mee aan het jaarprogramma dan krijg je:

 • Persoonlijke training en begeleding van taotrainer Reinoud Eleveld.
 • Toegang tot 4 zeer inspirerende weekendtrainingen, inclusief avond- en nachtelijk gedeelte op de zaterdag.
 • 4 overnachtingen op een eenpersoonskamer, 8 uitgebreide warme biologische lunches, 4 biologische avondmaaltijden, versnaperingen, koffie en thee.
 • Toegang tot uitgebreide 5 online trainingen, modules van de online opleiding van Taotraining (t.w.v. 1235 euro – 5 keer 247 euro). Ze bevatten ondersteunend materiaal, aansluitend op de weekenden, waarmee je thuis verder kunt trainen.

Je wilt, indien je in de gelegenheid bent, gebruik maken van het vroegboektarief. De investering voor het jaarprogramma bedraagt tot 31 december geen 2247 euro, maar 1997 euro inclusief BTW.

Je voldoet het bedrag in één keer of kiest voor een betaling in vier kwartaaltermijnen van 512,50 euro. In het laatste geval betaal je zo’n vijftig euro administratie- en bankkosten.

 


* Ik begrijp dat ik me pas definitief kan aanmelden en de betaling kan voldoen ná toelating tot het jaarprogramma.

 

De trainingsdata voor 2019

 • 06-07/04/2019 Weekend 1
 • 15-16/06/2019 Weekend 2
 • 14-15/09/2019 Weekend 3
 • 30-01/11/2019 Weekend 4

2020

In 2020 starten we een vervolg Jaartraining voor gevorderden “de Compassie Parel”. Mensen die één van de jaartrainingen hebben gevolgd kunnen meedoen aan deze training die wederom 4 weekenden zal beslaan en toegang geeft tot de online modules 6 (Wisdom Nei kung) module 7 (Het verslaan van de Rode Draak, het temmen van het Wilde Paard) module 8 (Cosmic Healing 1) en module 9 (Parelbewustzijn 2)

Als je mee wilt doen in 2020 laat ons dat dan zo spoedig mogelijk weten!

Schrijf je in op de interesselijst

De trainingsdata voor 2020

 • 04-05/04/2020 Weekend 1
 • 20-21/06/2020 Weekend 2
 • 18-19/09/2020 Weekend 3
 • 28-29/11/2020 Weekend 3

Veelgestelde vragen

1. Kan ik me ook voor één weekend inschrijven?

Nee, het jaarprogramma bieden we aan als één totaalpakket. Het is er helemaal op ontworpen om je een ontwikkelingskans aan te bieden waar je de rest van je leven profijt van hebt.

2. Wat als ik een trainingsweekend niet kan / mis?

Dat is jammer! We hebben je er graag bij. Gelukkig is er een alternatief: mis je een weekend dan kun je de stof inhalen door de bijbehorende module van de online opleiding te volgen. Alle theorie, oefeningen en meditaties vind je erin terug. Het volgende weekend ben je er weer gewoon bij. Goed om te weten: je behoudt nog jarenlang toegang tot het materiaal uit de online modules.

3. Hoe werkt de selectie van de 80 deelnemers?

We stellen een gevarieerde groep samen, een mix van mannen en vrouwen, beginners, mensen met ervaring in bewustzijnsontwikkeling en professionals, zoals trainers en therapeuten. Het is de missie van Taotraining om de kennis en wijsheid van de taoïsten een weg te laten terugvinden in de westerse cultuur. Dat gaat natuurlijk via álle soorten mensen. Het geeft ook een prettige groepsdynamiek, is de ervaring. Iedereen leert van elkaar.

4. Ik al één of meerdere online modules gevolgd, is het jaarprogramma ook voor mij?

Zeker. Het jaarprogramma zal de modules nog meer tot leven wekken. Daarnaast zeggen de taoïsten: train naar beneden. Daarmee bedoelen ze dat je de basis blijft herhalen, zodat je een stevig fundament onder je training legt. Dat is uiteindelijk het geheim van grote groei. Neem je deel aan het jaarprogramma, dan krijg je, voor de modules die je reeds hebt aangeschaft, een voucher die je cadeau kunt doen aan een vriend of vriendin. Zij kunnen daarmee gratis deelnemen aan de module.

5. Ik heb een fysieke beperking, kan ik het tempo bijbenen?

Vermoedelijk wel. Het jaarprogramma is intens, maar niet zozeer fysiek zwaar. Alle lichamelijke oefeningen zijn gericht op ontspanning en heling. Wilskracht is streng verboden tijdens de weekenden, waardoor je vanzelf binnen je grenzen blijft. Reinoud Eleveld heeft tevens jarenlange ervaring met het lesgeven aan mensen in zogeheten ‘herstelgroepen’. Hij houdt rekening met alle fysieke gesteldheden van deelnemers en heeft veel respect voor ieders beperking. Geef in je aanmelding s.v.p. aan om welke fysieke beperkingen het gaat, zodat Reinoud hem van te voren kan beoordelen.

6. Waarom is seksualiteit zo’n belangrijk onderwerp?

De taoïstische training valt of staat met seksualiteit. Maar niet de seksualiteit waar wij in het Westen meteen aan denken. De taoïsten zijn het tegenovergestelde van gepornografiseerd. Ze trainen hun seksualiteit zodanig dat het een bron van gezondheid en veiligheid wordt. Veilig voor jezelf en voor anderen. Ook als je moeite hebt met seksualiteit, beschadigende ervaringen hebt op dit gebied, is het zeer de moeite waard om hiermee – stapje voor stapje – te leren werken. Betamelijkheid en respect voor ieders intimiteit staan voorop. In die sfeer kan het bevrijdend zijn om seksualiteit wel gewoon weer op tafel te leggen. Hoe je het wendt of keert: het hoort erbij, zeker als je je vitaliteit belangrijk vindt.

7. Zijn de online trainingen verplicht?

Nee, ze zijn vooral ondersteunend aan de weekendtrainingen. Veel mensen staan in eerste instantie wat sceptisch tegenover het idee van online trainen. Maar vergis je niet in de voordelen. De oude taoïstische leerlingen zouden hun linker pink hebben afgestaan voor meditaties op MP3 van hun leraar. Je kunt ze overal opzetten: in de bus, op je werk of tijdens de afwas. Daarnaast zijn taoïsten bepaald niet vies van innoveren. Zo heeft de traditie altijd overleefd.

8. Hoeveel tijd kost het jaarprogramma?

Vier weekenden in een jaar. Plus de tijd die je zelf inruimt om het materiaal verder te trainen. Dat is voor iedereen anders en doe je naar behoefte. Sommigen gaan zeer intensief met het materiaal aan de slag, anderen drijven mee op het ritme van de weekenden en dat is voor hen voldoende. Alles is goed. Je zou de vraag voor de grap wel eens kunnen omdraaien: hoeveel tijd levert het jaarprogramma je op? Een intense gezondheid (minder griep en verkoudheden of erger) méér energie (waardoor je alles effectiever gaat doen), het vermogen om wijzere beslissingen te maken (waardoor je minder problemen hoeft te herstellen) en überhaupt een langer leven. Heb je tijd om tijd te maken? Dat is eigenlijk de vraag.

9. Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Deelnemen aan het jaarprogramma doe je met de intentie om de training in zijn geheel mee te maken. Zo is het programma ook opgezet. Moet je door omstandigheden toch eerder afhaken, dan gelden de volgende voorwaarden: stop je definitief met het jaarprogramma dan krijg je voor de resterende weekenden, mits 6 weken van tevoren aangegeven, een bedrag terug van 190 euro per weekend. Je behoudt recht en toegang tot het modulemateriaal 1 t/m 5. Het is niet mogelijk om te stoppen en later weer aan te haken.

Stel je vraag
close slider
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.