Taotraining banner

Jaarprogramma Parelbewustzijn

Op weg naar Wijsheid

Ga mee op pad. Een jaar lang. Laat je voeden, inspireren en raken door een eeuwenoude, maar springlevende traditie. Tijdens het Taotraining Jaarprogramma zet je de eerste stappen op het taoïstische inwijdingspad. De bestemming is Parelbewustzijn, het eerste niveau van wijsheid. Parelbewustzijn is het vermogen om te kunnen blijven staan in de storm van de werkelijkheid.

Wat houdt het Jaarprogramma in

Tijdens een Jaarprogramma word je een jaar lang begeleid op weg naar Parelbewustzijn. De training bestaat uit kennis, meditaties en oefeningen waarmee je vele jaren intensief bezig kunt zijn.

Je kunt het Jaarprogramma in drie versies volgen: ‘online’ en  ‘live’. De inhoud is telkens hetzelfde, het zijn de vorm en frequentie van de begeleiding die verschillen.

Resultaten van de training

Meer energie, vitaliteit en gezondheid

In ieder mens zit een optimale blauwdruk. De vitaliteit en intensiteit die je rond je 28e levensjaar hebt, kun je je leven lang vasthouden. Je kunt het ook weer herwinnen. De seksuele kung fu speelt hierin een grote rol. In het Jaarprogramma krijg je veilige, beproefde en betamelijke oefeningen, die gericht zijn op het activeren en optimaliseren van het zelfgenezende vermogen van het lichaam en het vergroten van je vitaliteit.

Minder stress, meer gelijkmoedigheid en welbevinden

In het Jaarprogramma leer je hoe oude emotionele patronen minder grip op je kunnen krijgen. Zo ontstaat een diep gevoel van welbevinden, dat Reinoud ook wel beschrijft als het ‘het eeuwige vakantiegevoel’. Een gelukkige en harmonische ondertoon in je leven is – ook volgens de westerse wetenschap – hét ingrediënt voor een goede gezondheid. Maar hoe bouw je dit op? Dit leer je in het Jaarprogramma.

Ontwikkel je innerlijke wijsheid

Wijsheid heeft niets te maken met kennis, intelligentie, lief zijn of levenservaring. Je kunt het ook niet ‘hebben’. Wijsheid is een bewustzijnskracht, een super power die je het vermogen geeft om constructief te handelen. Wanneer Wijsheid in een cultuur ontbreekt uit zich dat door gedrag dat ten koste gaat van het individu, de samenleving en de aarde. Door Parelbewustzijn te ontwikkelen is het mogelijk om daar verandering in te brengen.

Wat leer ik in het Jaarprogramma

 • Een diepgaand en vaak onorthodox inzicht in de werkelijkheid en het mens zijn
 • Uitgangspunten, oefeningen en meditaties voor zelfgenezing en ziektepreventie
 • De beroemde seksuele kung fu, oftewel transformatieseksualiteit
 • Krachtige technieken waarmee je steeds meer grip krijgt op je emotionele balans en weldenkendheid
 • Gedetailleerde formules waarop de dieptepsychologie van de oude taoïstische meesters is gebaseerd
 • De sleutels tot het effectief inlossen van slaapschuld
 • Kennis over de Droomtraining, oftewel hoe je lucide leert dromen
Deze kennis en tools krijg je stap voor stap aangereikt. De ruggengraat van de training wordt gevormd door vier online modules, die de structuur van het Jaarprogramma bepalen.

De eerste drie modules vormen de basistraining. Deze zijn heel waardevol voor je gezondheid, vitaliteit en welbevinden. Daarnaast leggen ze het fundament voor Module 4, waar je de eerste stappen zet in het ontwikkelen van Parelbewustzijn.

Module 1 – het Innerlijk Landschap / het Eerste Vuur

Deze online training is de meest grondige introductie in het proces van zelfontplooiing die je je maar kunt voorstellen. Op heldere en inspirerende wijze introduceren we een aantal van de meest fundamentele kaders en concepten van Taotraining, zoals het Innerlijk Landschap, de vijf vormen van bewustzijn, en vrijwillige begrenzing. Daarnaast leer je werken met een aantal van de belangrijkste technieken en disciplines binnen Taotraining, zoals de I-kracht, de Innerlijk Glimlach, Chi Kung, IJzeren Hemd, de Droomtraining en de seksuele kung fu. Ook staan we uitgebreid stil bij wat 'trainen' eigenlijk betekent en hoe je het geleerde kunt integreren in je dagelijks leven.

Hier vind je een uitgebreide beschrijving van alles wat je leert en krijgt als onderdeel van module 1

Module 2 – Seksuele Kung Fu / het Tweede Vuur

Deze online training staat grotendeels in het teken van de seksuele kung fu: de kunst om seksuele energie te transformeren naar ‘Medicijn’. Deze verfijnde energie is zowel de stuwende kracht onder je zelfgenezend vermogen als de bron van nieuwe levenskracht en meer vitaliteit.

 • Om te beginnen staan we in deze module stil bij het theoretische kader van de seksuele kung fu en de belangrijkste implicaties ervan.
 • In acht praktische lessen leer je vervolgens stap voor stap ‘Medicijn’ maken. Het Tweede Vuur, een energetisch punt in de wervelkolom, speelt hierbij een belangrijke rol. Deze training doe je helemaal alleen, in de privacy van je eigen slaapkamer, al leer je uiteindelijk ook hoe je deze skill kunt meenemen naar het dagelijks leven, zonder dat ook maar iemand daar iets van merkt.
 • Ook leer je verschillende Chi Kung, IJzeren Hemd en Dao Yin oefeningen, stuk voor stuk ondersteunend bij je seksuele practice.
 • Je zet ook nieuwe stappen in de Droomtraining.

De seksuele kung fu en meer specifiek het maken van ‘Medicijn’ beschouwen we als de motor onder je training. Het is niet alleen de sleutel tot een lang, gezond en vitaal leven, maar het maakt je ook een seksueel veiliger mens en het leidt uiteindelijk tot seksuele wijsheid: het vermogen om bij te dragen aan de ontwikkeling van een globale seksuele beschaving.

Hier vind je een uitgebreide beschrijving van alles wat je leert en krijgt als onderdeel van module 2

Module 3 – True Heart / het Derde Vuur

In deze module verschuift de focus van het Jaarprogramma van gezondheid en vitaliteit naar emotioneel en mentaal welbevinden. Je start nu met de training van je bewustzijn, oftewel de ontwikkeling van True Heart. Centraal in dat proces staat het Derde Vuur, ook wel het Hartvuur genoemd.

Onder meer in deze module:

 • Drie paradigma-verschuivende theoretische lessen over de drie sporen van bewustzijnstraining, de vijf drijfveren van het bewustzijn en het spanningsveld tussen vrije wil en lotsbestemming.
 • Een hele serie krachtige technieken waarmee je steeds meer grip krijgt op je emotionele en mentale belevingswereld.
 • Nieuwe Chi Kung en IJzeren Hemd oefeningen. Je leert bovendien een aantal nieuwe methodes om energetische blokkades in jezelf op te ruimen en de Chi-stroom in je meridianen te bevorderen.
 • Ook in de Droomtraining zet je een nieuwe stap.

Hier vind je een uitgebreide beschrijving van alles wat je leert en krijgt als onderdeel van module 3

Module 4 – Parelbewustzijn – het Oog van de Storm

In deze laatste fase van het Jaarprogramma ga je de Parel-formule activeren. De Parel kun je zien als een nieuw stuk bewustzijn in jezelf, een permanent stukje Wijsheid, een anker in het oog van de storm die de werkelijkheid is. Het is de Eerste Inwijding in het taoisme.

Heel concreet leer je in deze module werken met de Acht Krachten, waarmee je in jezelf een Stoofpot maakt. Dit symbool staat in onze cultuur ook wel bekend als de Heilige Graal. Het is in de Stoofpot dat je Parelbewustzijn laat ontstaan.

Naast het maken van een Parel leer je in deze module ook hoe je de invloed van de Parel op je dagelijks leven kunt maximaliseren. Wat is er nodig om te luisteren naar het gefluister van dit non-polaire stukje bewustzijn, en hoe communiceer je met de Parel? In antwoord op deze vragen gaan we uitgebreid in op het fenomeen ‘intensiteit’ en krijg je een dieper inzicht in de functie van IJzeren Hemd, de Droomtraining en het aflossen van slaapschuld.

Hier vind je een uitgebreide beschrijving van alles wat je leert en krijgt als onderdeel van module 4

Trainers

Reinoud Eleveld (1956) besloot op zijn vijftiende dat hij tovenaar wilde worden. In zijn zoektocht naar magie reisde hij over de hele planeet en trainde hij onder meer bij Siberische sjamanen en de Tolteken in Mexico – totdat hij zo’n dertig jaar geleden bij de taoïsten vond wat hij zocht: een veilig en compleet inwijdingspad, dat toegankelijk is voor iedereen. In de loop der jaren werden twee dingen steeds helderder: dat het eerste stuk van het pad, de ‘Eerste Inwijding’, puur goud is voor elk mens; en dat juist deze kennis in de meeste mysteriescholen enorm onderbelicht is. Het werd zijn levensmissie om hier verandering in te brengen en zo is Reinoud momenteel één van de weinige taoistische trainers die de Eerste Inwijding zo grondig, gelaagd en volledig aanbiedt. Met zijn no-nonsense benadering, klare taal, ontwapenende eerlijkheid, soms provocatieve uitspraken, genadeloze weldenkendheid en een flinke scheut humor, raakt Reinoud het hart van velen.

In het Jaarprogramma krijg je enkel online les van Reinoud:

 • Via de online modules. Alle meditaties zijn door Reinoud ingesproken, in alle instructievideo’s verzorgt hij de instructies. Daarnaast start elk van de in totaal 48 lessen met een interview met Reinoud (ca. 15 minuten), waarin hij het materiaal op inspirerende wijze inleidt (in totaal zo’n 12 uur video-materiaal)

 • Via de opnames van vier trainingsweekends. De laatste keer dat Reinoud in het Jaarprogramma ook de live trainingen verzorgde (2020/2021) zijn er van elk trainingsweekend video-opnames gemaakt. Alle overdracht-momenten kun je integraal terugkijken (in totaal zo’n 32 uur video-materiaal).

[foto Rosana]

Rosana van der Wagt kwam in 1996 in aanraking met het taoïsme en traint sinds 1999 bij Reinoud Eleveld. In 2005 werd Rosana gecertificeerd als instructrice en sindsdien geeft ze groepstrainingen in haar eigen trainingscentrum in Amsterdam. Daarnaast is ze al jarenlang Reinouds belangrijkste co-trainer, onder meer bij het Taotraining 7-Jaarprogramma en diverse Jaarprogramma’s, en is ze ook anderszins nauw betrokken bij de ontwikkeling van Taotraining. Naast Reinoud is Rosana een van de meest ingewijde trainers in Nederland als het gaat over Parelbewustzijn.

Rosana verzorgt de vier praktijk-gerichte trainingsdagen van het Jaarprogramma Live.

4 online trainingen

Elk van de vier modules bestaat uit 12 lessen, die een aantal vaste elementen hebben.

 • Essentials. Elke les start met een interview met Reinoud van zo’n 10 tot 20 minuten, waarin hij het materiaal op inspirerende wijze inleidt. Centrale vragen zijn steeds: waarom leer je dit? Wat heb je eraan? In totaal zo’n 12 uur video-materiaal.

 • Teksten. De geschreven inhoud van de vier modules is een boek waard: de 48 lessen bestaan in totaal uit meer dan 300 onderwerpen. Hierin worden helder, gedetailleerd en uitgebreid de theorie en oefeningen beschreven.

 • Instructiefilmpjes. In zo’n 30 video’s demonstreert Reinoud in groot detail de oefeningen waarbij visuele instructies wenselijk zijn (onder meer Chi Kung, IJzeren Hemd en Droomtraining). In totaal zo’n 3 uur materiaal.

 • Audio-meditaties. De meditaties zijn beschikbaar als door Reinoud en Rosana ingesproken audio-bestanden (mp3’s), deels opgenomen in de studio, deels tijdens trainingsweekends. Downloadbaar en dus altijd en overal af te spelen. In totaal zo’n 10 uur.

 • Illustraties. De teksten zijn hier en daar verrijkt met illustraties. Ze maken de theorie visueel en helpen je sommige oefeningen beter te begrijpen.

In het Jaarprogramma Online krijg je direct na ontvangst van je (eerste) betaling toegang tot de complete module 1. Twaalf weken later krijg je toegang tot module 2. Nog eens twaalf weken later tot module 3 en nog eens 12 weken later tot module 4

In de Jaarprogramma’s Live krijg je direct na ontvangst van je (eerste) betaling toegang tot de complete module 1. Toegang tot module 2 krijg je na de eerste live trainingsdag, toegang tot module 3 na de tweede live trainingsdag en toegang tot module 4 na de derde live trainingsdag.

48 weken lang ondersteunende mails

Bij elke module ontvang je 12 weken lang een ondersteunende mail. Deze fungeren als inspiratie en ondersteuning. Volg je het ritme van de mails, dan zul je na 48 weken al het materiaal van de vier online modules in elk geval één keer hebben doorlopen.

FAQ bibliotheek

Als cursist heb je toegang tot de uitgebreide FAQ-bibliotheek.

Tao Café

Als cursist heb je toegang tot het online Tao café. In deze besloten Facebook-groep kun je contact leggen en ervaringen uitwisselen met andere cursisten.

4 opnames van live trainingsweekends

De laatste keer dat Reinoud in het Jaarprogramma ook de live trainingen verzorgde (2020/2021) zijn er van elk van de vier trainingsweekends video-opnames gemaakt. Als deelnemer aan het Jaarprogramma krijg je onbeperkte toegang tot deze opnames. Alle overdracht-momenten uit de genoemde weekends kun je dan integraal terugkijken. Wie Reinoud ooit op een podium heeft zien staan, weet dat dit goud waard is: gewapend met flip-over en stiften en interacterend met een groep brengt Reinoud de kennis uit de online modules als geen ander tot leven. Diepgang en entertainment gegarandeerd – en dat zo’n 32 uur (!) lang, ca. 8 uur per weekend.

4 live trainingsdagen (alleen bij Live)

De vier trainingsdagen onder leiding van Rosana van der Wagt sluiten elk aan bij een module: de eerste trainingsdag sluit aan bij module 1, de tweede bij module 2, etcetera.

Op een trainingsdag word je geacht het bijbehorende materiaal van de online training al tot je genomen te hebben. Zo kan deze trainingsdag volledig in het teken staan van dat wat alleen live mogelijk is: samen trainen!

In de theepauzes en bij de lunch kun je contact leggen en uitwisselen met medestudenten en met Rosana. De ervaring leert dat deze live interactie voor de meeste studenten een grote toegevoegde waarde van de trainingsdagen is.

De trainingsdagen vinden plaats op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Een prachtige plek in de bossen met een ruime zaal waar we als nodig voldoende afstand kunnen houden. Er is gelegenheid tot (voor)overnachting om in alle rust te landen.

[foto Landgoed Zonheuvel]

Data van de trainingsdagen:
• 18 september 2021
• 27 november 2021
• 12 maart 2022
• 14 mei 2022

Besloten Facebook-groep Jaarprogramma (alleen bij Live)

Als deelnemer aan het Jaarprogramma Live/Daily Practice krijg je toegang tot een specifieke Facebook-groep voor deelnemers aan dit Jaarprogramma. Het leuke van deze groep mensen is dat iedereen min of meer hetzelfde ritme van de training volgt en je dus op hetzelfde moment met dezelfde dingen bezig bent.

Voor wie is het Jaarprogramma?

Misschien ben je nieuwsgierig naar Wijsheid. Misschien wil je steviger en weerbaarder worden. Misschien ben je nieuw in de esoterie en heb je in de eerste plaats behoefte aan een pragmatische aanpak. Of misschien heeft seksualiteit je interesse en ben je nieuwsgierig naar de taoïstische geheimen der liefde. Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om mee te doen met het Jaarprogramma.

Andere goede redenen om Taotraining te beoefenen zijn:

 • Je wilt je krijgskunst verdiepen en intensiveren.

 • Je zoekt nieuwe inspiratie voor je creatieve bezigheden (schilderen, lesgeven, zingen).

 • Je hebt een verlangen om middels de seksuele transformatie je passie opnieuw aan te wakkeren.

 • Je wilt vitaal oud worden

 • Je wilt het zelfgenezend vermogen van je lichaam optimaliseren.

 • Je wilt je relatie met je partner verdiepen

 • Je werkt met mensen en zoekt naar nieuwe professionele perspectieven (lees verder hieronder)

Extra interessant voor mensenwerkers
Taotraining is toegankelijk voor iedereen, maar bijzonder geschikt voor artsen, psychotherapeuten, masseurs, acupuncturisten en andere bodyworkers, yoga- en tai chi-leraren, maatschappelijk werkers, psychiaters, coaches en toptrainers, zelfstandigen of werknemers in de complementaire zorg, etc.

Medemenselijkheid is binnen de Taotraining een fundamenteel thema. Je krijgt op dit vlak inzichten aangereikt die soms eeuwen geleden tot stand kwamen, maar nog steeds uiterst actueel zijn. Dit kan nieuwe perspectieven bieden voor je zaak of je baan.

Juist als je met mensen werkt is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen en je gezondheid en persoonlijke energie zo goed en krachtig mogelijk te maken. Je leert hoe beter met stress om te gaan, je grenzen beter te bewaken en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te communiceren en te behandelen, zodat zowel jij als je client geen energie kwijtraken en jullie allebei opgewekt naar huis gaan aan het eind van de dag.

Investering

Afhankelijk van welke vorm van het Jaarprogramma je kiest, beedraagt je investering 997, 1.597 dan wel 2.597 euro. Hieronder vind je de opties en de tarieven op een rijtje.

Aanmelden

Selectieprocedure

Voor het Jaarprogramma Live zoeken we een mix van beginners, mensen met ervaring in bewustzijnsontwikkeling en professionals, zoals trainers en therapeuten. Ook streven we naar een balans tussen mannen en vrouwen. De ervaring leert dat een dergelijk gemengde groep de kwaliteit van de live trainingen aanzienlijk vergroot, omdat iedereen uitgedaagd wordt zijn perspectief wat los te laten. Dit is één van de redenen waarom we voor deelname aan het Jaarprogramma Live/Daily Practice een selectieprocedure hanteren en vragen om een motivatie te schrijven. NB: voor het Jaarprogramma Online is geen selectieprocedure

Betaalopties

[omschrijving betaalopties: in 1 keer en in termijnen]

Aanmelden

Double-click to edit button text.Double-click to edit button text.

Nog vragen? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder.

Blijf op de hoogte
ontvang de nieuwsbrief

Taotraining

Sloterweg 1257

1066CJ . Amsterdam

KvK: 68860218

BTWno: NL857621476B01

CONTACT