Welkom bij onze FAQ pagina!

Hier vind je het antwoord op veel gestelde vragen over Taotraining.
Zoek via trefwoord of via onderwerp categorie.

Of klik hieronder op een van de categorieën om alle vragen en antwoorden te zien.

Parelbewustzijn

Vraag: In het 12e weekend van het 7-jaarsprogramma bespreekt Reinoud de relatie tussen de 8 wonderkanalen en de 8 onsterfelijken. Lu Dong Pin koppelt Reinoud aan de Yin Wei Mai. In de literatuur (Mantak Chia & Kris Deva Dorth, Taoist Shaman, p. 41) wordt Lu Dong Pin gekoppeld aan de Thrusting Channels, zijn drieledige baard zou daarnaar verwijzen. Hoe zit dit?

Antwoord: Mantak Chia koppelt Lu Dongbin aan Chong Mai. Begrijpelijk, omdat vadertje Lu gezien wordt als de leider van de acht Immortals. Er is om die reden zeker wat voor te zeggen om hem aan het centrale kanaal te koppelen. Zelf kijk ik meer naar de energetische betekenis van de acht kanalen, de acht trigrammen en de samenhang met de acht Immortals. Lu Dongbin is gekoppeld aan het trigram TUI (bergmeer of metaal) vanwege zijn symbolische verbinding met de Demon Slayer, die het zwaard op zijn rug draagt. Chong Mai, het centrale kanaal, is overduidelijk verbonden met Tsjien, niet met Tui. Als je het zo bekijkt is de koppeling aan Lu veel minder logisch. Chongli Ch’uan, de oprichter van het gezelschap en de Eerste Immortal van de acht is mijns inziens dus een betere keus.

Lu past bovendien met zijn metaal/Yin kracht heel erg goed bij de Yin Wei. Hij zorgt dat de energie van alle acht kanalen op een zachte manier met elkaar verbonden zijn en is op die wijze feitelijk de leider van de  acht Immortals.

Vergeet niet dat het taoïsme een levende interpretatie is van eeuwenoude mysterie-kennis. Er is geen dogma van ‘het zit zus of het zit zo’, er zijn alleen ‘True Conversations met zachte ogen'.

Dit onderwerp hoort vanzelfsprekend thuis in de schitterende traditie van de oude Interne Alchemisten.

Goede vraag. Dat weet ik niet. Ik weet ook niet goed, of de Parel wel in een geometrische vorm zit. Of er door gevormd wordt. De Parel is een samensmelting, een alchemistisch product van het kleur-aspect van de 5 Elementen. Het heeft misschien geen eigen geometrische vorm. Misschien daarom ook noodzakelijk dat het een Cauldron nodig heeft om te kunnen vormen.

Categorieen: Parelbewustzijn

Ja, er is meer over emoties te zeggen dan wat er op het eerste gezicht aan vast zit. Stel dat je tien jaar geleden iets vervelends meemaakt in een bepaalde ruimte dan kun je, alleen al door het binnenstappen in die ruimte, onmiddellijk weer de emoties die bij die vervelden gebeurtenis hoorde herinneren. Vandaar dat emoties vaak aan ruimtelijkheid gekoppeld zijn en niet aan tijd. Het is mogelijk om emoties 'non polair' te ervaren. Er is dan een zekere mate van onthechtheid ten aanzien van degene die de emoties ervaart en datgene in ons wat observeert wat diegene ervaart. Emoties blijven dan nog steeds gekoppeld aan ruimtelijkheid, maar, vanwege het observeren, krijgen ze ook een koppeling aan het tijdelijke. Het resultaat is een natuurlijke emotionele balans en er ontstaat dan vanzelf wat Compassie genoemd wordt. Een soort mee stromen met de emoties zonder er in opgenomen te worden. Dit wordt zowel in het boeddhisme als in het taoïsme getraind.

Categorieen: Parelbewustzijn

Mooie vraag. Feitelijk ook eentje die thuis hoort bij de Peer-groepen. Het leren voelen en bespreken van dit soort vragen over de Parel en de werking ervan, zijn altijd de moeite waard. Er spelen een aantal zaken mee. Allereerst is de Stoofpot een "alchemistisch droom-instrument" waarin JUIST trauma kan worden getransformeerd naar zuivere energie. Wat wel belangrijk is daarbij, dat het 1e Vuur, onder en om de Stoofpot heen, voldoende warm is. Eén van de vele redenen, waarom seksuele energie ver-edeling zo belangrijk is. Want zonder de motor van de seksuele energie, wordt dat 1e Vuur niet heet genoeg om trauma energie in de Stoofpot om te zetten in non-polaire kracht. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de Parel niet zozeer "zuiver" is. Als in de zin van tegen over zuiver". Want dat zou de Parel polair maken. De Parel is noch zuiver, noch on-zuiver. Dus het ervaren van "ben zo blij met mijn zuivere Parel" kun je met een vraagteken tegemoet treden. Je "hunch" om misschien eerst nog wat met basistechnieken te gaan werken (Warmen van de Stoof en Helende Klanken)is op zich prima, want "omlaag-trainen" is altijd goed. Maar het werken met Klanken bij de-traumatiseren is niet echt aan te raden, omdat het gewoon te traag gaat en te bewerkelijk is. Het werken met de Parel is DE manier van de-traumatiseren van de Taoisten en we zullen het de komende jaren nog heel veel gaan doen.

Categorieen: Parelbewustzijn

Mooie vraag. Je loopt wel wat op de muziek vooruit. Dat gebeurt vaker, vooral bij mensen die al eerder hebben getraind. Ik wil er eigenlijk liever niet te veel op in gaan. Daarmee bescherm ik de ontwikkeling van de mensen die net begonnen zijn met trainen en het tot leven wekken van Parelbewustzijn. Wat ik wel kan zeggen, is dat het er inderdaad een link is met de Tweede Inwijding. Die wordt soms Lesser Kan and Li genoemd, maar wordt door mij aangeduid met de term Zwaardbewustzijn. Dit is een typische Zwarte Zuil ervaring. Het is een mooie en zeer natuurlijke reactie. Zelf heb ik alles op alles gezet tussen 2007 en 2014 om bepaalde aspecten van de formule van Zwaardbewustzijn te de-activeren.Voor jou geldt ook dat je deze ervaring het best 'achteloos kunt koesteren'. Besteedt er op dit moment niet teveel aandacht aan.

Categorieen: Parelbewustzijn

Wat je beschrijft is een typische Parelbewustzijn ervaring. Opeens is er iets in je waar vanuit je met een bijna onbegrijpelijke rust kijkt naar een situatie die je normaliter als erg dramatisch zou ervaren. En ja, dat is zeker een aspect van 'wakker zijn' zoals wij dit in de training verwoorden. Echter: het spanningsveld tussen 'wakker worden' en 'weer in slaap vallen' is complexer dan dit. Het is een voortdurend proces. Strikt gesproken is alleen een gerealiseerde, dus iemand die de 7e inwijding heeft eigen gemaakt, helemaal wakker. Wij zijn bezig met de Eerste inwijding, en een klein beetje met de Tweede, dus we moeten ervan uitgaan dat er nog heel wat werk te verzetten is. Dat werk bestaat uit een wonderlijke spel tussen wakker worden, niet opmerken dat je weer in slaap gevallen bent, weer wakker worden, niet opmerken dat je weer in slaap gevallen bent, etc. Door de training krijg je stapje voor stapje grip op dat spel.

Categorieen: Parelbewustzijn

Het is een heel goed resultaat waar zowel Sun Pu-er als Lu Dongbin heel tevreden mee zouden zijn. In zekere zin is het inderdaad de bedoeling dat je de verzamelpunten blijft vullen, maar dat is geen wet van meden en perzen. Je hoeft de verzamelpunten ook niet in de kast te zetten. Laat het gewoon gebeuren. Mooier dan dit kan eigenlijk niet. Probeer te vertrouwen op hoe Parelbewustzijn zich bij jou manifesteert. Gewoon waarnemen, nieuwsgierig en met en groeiend welbevinden. Het is vanzelfsprekend goed om het te checken als je iets raars meemaakt. Stel er dan vooral een FAQ-vraag over. Dit antwoord en de andere antwoorden op vragen over Parelbewustzijn geven dan een goed beeld van hoe je kunt omgaan met dit soort innerlijke bewegingen. Alles goed dus!

Categorieen: Parelbewustzijn

Verwarring moet je leren verdragen. Basishandeling: denk Parel. Parel is nooit in verwarring. Fluistert 'hiernaartoe'

Meer laden

 


Heb je nog vragen die hier niet beantwoord worden? Kom naar een trainingsdag!

Blijf op de hoogte
ontvang de nieuwsbrief

Taotraining

Sloterweg 1257

1066CJ . Amsterdam

KvK: 68860218

BTWno: NL857621476B01

CONTACT